Ocena zestawu i doradzenie

tokacz jesli mowa o Twoim Xeonie to sprawa przedstawia sie tak:

3700 MHz (1 lub 2 rdzenie)
3600 MHz (3 rdzenie)
3500 MHz (4 rdzenie)

Jesli brac zestaw do OC to raczej na IVY zważajac na cene i temperatury :P

A jeśli mowa o uzywkach to Sandy Bridge :D Taki i7 2600K za 700zł wykrecony lekka reką na 4,5GHz :P

Wiesz Respecto ja też jestem raczej zwolennikiem chipsetów Z87 ale MSI B85-G43 i Z87-G43 mają po 6 faz sekcji zasilania. Więc jeśli chodzi o OC to są na tym samym poziomie :D

Mimo to przeważnie polecam Z87.

IVY? Jaka jest różnica w cenie? 30zł? Plus taka płyta H87 Performance która jest też około 30 zł droższa od takie Z77A-G43 (od którego jest lepsza). Razem jakieś 50-60 zł. A wydajność jest w niektórych grach dość widoczna.

Temperatury? Wiadomo, że Haswell jest dość gorący ale IVY pod tym względem też jest niewiele lepszy. Po za tym procki Haswella mogą pracować do 100 stopni a zalecane jest do 90 stopni. Przy średnim chłodzeniu za 150 zł temperatury nigdy nie przekroczą 75 stopni.

IVY przestaje być opłacalne.

PS. Pamiętaj, że chipsety Z87 to prawie taki sam kit jak wielowątkowość w grach.

Mieszacie koledzy, ze totalnie nie będę wiedział co brać :D.

Co z tego że obie płyty mają taka sama sekcje zasilania skoro jakos komponentów czy nawet BIOS w B85 jest ubogi. Co do Ivy i opłacalnosci to zalezy od aktualnych cen. Często można spotkac roznice około 60zł pomiedzy samym prockiem. Jeśli chcesz mieć wieszą roznice w cenie to możesz jako płyte pod OC dla Ivy wziac Asrock'a P67 Pro3 B3 ktora da sie w obecnej chwili wyrwac za 280zł(mowa o nowej). Jesli uwzglednimy te rożnice w cenach wychodzi -/+ 160zł co daje przy dość napietym budzecie sporą różnice. Nie porownuj płyt z chipsetem 87 i 77 bo to 2 rozne platformy.

Co zrobić że w obecnej chwili jedyne w miare oplacalne platformy do OC są na SB i i7 2600K/2700K, niestety(albo stety) sa to używki, ale procek za około 700zł(za tyle można kupic 2600K) jest na poziomie wydajnosci TOP'owych i7 za 1300zł

Kurde dobra autor ma racje za dużo mieszamy. Tylu ilu jest chętnych do pomocy tyle zawsze będzie opinii.

Właściwie ja też się pogubiłem. Ile ten budżet w końcu wynosi? :D I to razem z monitorem tak?

Około 3K z monitorem :P

Haha :D no z 3k moge nagiac do 2 stów wiecej z monitorem łącznie na start. Kość ramu i chłodzenie mogę potem ewentualnie dokupić. Zestaw do gier głównie MMO przyszłych jak i single player. Zestaw ma być przyszłościowy wiec pewnie nie warto brać i5 4440 czy 4570 a iść w serie z k. Cóż jeszcze dopisać... Chyba wszystko.

Wiec stoimy na tym: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=56291&s=76504&s=77392&s=70212&s=71137&s=79738&s=59683&s=69522

aczkolwiek jeśli budzet wytrzyma to z zestaw z takim monitorem: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=77247&s=56291&s=77392&s=70212&s=71137&s=79738&s=59683&s=69522

Na haswellu wyglada to tak: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=76504&s=77612&s=77565&s=56291&s=77392&s=79738&s=59683&s=69522

aczkolwiek jeśli budzet wytrzyma to z zestaw z takim monitorem: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=77247&s=77612&s=77565&s=56291&s=77392&s=79738&s=59683&s=69522

21,5" raczej w zupełności mi wystarczy po przesiadce z 15,6"wego lapka i tak będzie niezły szok w wielkości :D. Wiec główne różnice to IB vs haswell głównie w cenie, haswell 70zl droższe, chyba warto dołożyć, czy różnicy wielkiej nie doswiadcze?

To juz Twoj wybór :P Rożnica bedzie max 5% pomiedzy prockami. Haswell nowsza konstrukcja może bedzie miała w przyszlosci jakies wsparcie, ale wiadomo... :)

A jeden aspekt. Grafika. Tam dałem Ci do zestawu MSI, możesz smiało brac Gigabyte czy Sapphire Vapor-X. Ja szedłem po najnizszej cenie :D

Oj lepiej nie zadawaj tego pytania bo znowu zacznie się kłótnia. :D

Najlepiej poczytaj sobie w internecie opinie, testy i na spokojnie podejmij tą decyzje.

Ja bym jeszcze pomyślał nad obudową. Brutus nigdy mnie nie przekonywał ale jeżeli Ci pasuje to możesz ją brać.

bierz zestaw 1, pozniej dolozysz 4 giga i macho.

Ja bym ci zaproponowal cos takiego bez oc:http://www.morele.net/inventory/info/wECcD6/ dysk ssd na system, monitor niezmieniony, moze cos by sie lepszego znalazlo, zasilacze podobna cena, wiec wsio ryba ktory.

Zdecydowac musisz sam

Ja ostatnio tanio sprzedałem swoja stara skrzynke tj. SPC Gladius 800 Window, była w stanie praktycznie idealnym, mogłem tutaj popytac ktos by może chciał, bo całkiem fajna konstrukcja :)

Tutaj w zestawie M23 to tez brany pod katem mozliwosci i ceny. Pomiesci dosc spore konstrukcje takie jak Macho Black White. Jeśli chce cos droższego to warty przemyslenia jest Zalman Z9 U3/Z9 Plus. Zalman Z11, SPC Gladius M40. Kwestia designu i pojemnosci.

z obudowa nie ma co sie piescic za dlugo, w cenie ok 200 zl wszystkie beda miec zblizony poziom, gladius m40 chyba daje najwiecej w tej cenie. I tak wszystko wytwarzaja skosne oczy za miske ryzu :D

No co do obudowy to również bardziej przekonany do gladiusa jestem, po bokach obudowy mam bardzo malo miejsca przez biurko wiec dwa wentylatory będą idealne do wsysania powietrza. Wiec pierwszy zestaw +gladius brzmi jak dla mnie dobrze. Jedynie nadal po części męci mi w głowie zestaw nie do oc, chyba ze strachu, że mógłbym cos spalić :D ale z tyloma poradnikami na necie w razie czego nie powinno być problemu.

@respecto

IHS jest w porządku, chodzi o ten direct touch heatpipe'ów. Ich powierzchnia jest za szeroka, dlatego stykają tylko 3 z 5 rurek.

Tak to wygląda:

spc-fortis-he1225_18pyiyi.jpg

No i przez to wydajność niestety spada. Nie mówiąc o tym, że ten cooler drga jak wibrator :)

Dlatego odradzam kupno Fortisa.

Słyszałem o tym... że podstawa jest za szeroka dlatego tylko faktycznie 3 z 5 rurek tylko stykają.

Taka sytuacja, szczerze mowiac pierwszy raz cos takiego widze :)

Xirion jako alternatywa do Haswell'a i MSI Z87-G43 można wziac Asrocka Fatal1ty H87 Perfomance http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asrock-fatal1ty-h87-performance-intel-h87-lga1150-box,39368.html

Mimo że chipset H87 to podobno można krecic na nim procka. Nie wiem czy to wina przeoczenia czegos w BIOS'ie przez producenta czy poprostu tak ma byc. Aczkolwiek nie zdziwilbym sie gdyby po aktualizacji biosu funkcje OC przestały istniec :) Zaleta płyty są 2 kosci UEFI i 8fazowa sekcja zasilania, wady to H87 co za tym idzie niższe prędkości SATA III i USB 3.0 od Z87, brak regulacji BCLK i tak jak mowie, nie wiadoma przyszłość po aktualizacji BIOSu.

Eee to ja bym proponował Asrock Z87 Extreme3 (cena podobna do tej MSI).

Tak na B85/H87 można podkręcac funkcją Non-OC.

Ale nigdy nie wiadomo czy Intel w końcu nie wymusi by producenci zablokowali tą opcje podczas jednej z aktualizacji BIOSu.

Wlasnie tez mi sie cos tak wydaje że po aktualizacji BIOSu o OC na B85/H87 bedzie można zapomniec, jeśli bedzie tak dalej toZ87 stanie sie mało opłacalny :P