Ocena zestawu i doradzenie

Te płyty są już jakiś czas.. a takiej aktualizacji nie było.

Ale pewnie dlatego Haswell Refresh/Broadwell wyjdzie na nowych płytach (gdzie będzie to zablokowane).

Bo wiadomo jak pojawi się aktualizacja to nikt nie mówi MUSISZ ją zainstalować i intel doskonale o tym wie.

Mimo wszystko bezpieczniej Z87 brac :P

juz nie kombinujcie niech sie chlopak przespi, oc nie jest takie straszne na jakie wyglada, ale jesli nie czujesz sie na silach to nie musisz podkrecac albo kupic zestaw bez mozliwosci oc. Oba beda rownie dobre do giercowania i predzej przyda sie mocniejsza karta graficzna, wiecej ramu i dysk ssd niz oc procesora.

PS. znajac intela to na bank zmieni podstawke po haswell refresh :D

No nic nie mam chyba więcej pytań, zestaw do oc i nie do oc mam, teraz pozostaje cos na dniach wybrać, muszę się z tym przespać i przemyśleć wszystkie za i przeciw :). Dzięki wszystkim za wysiłek włożony w ten temat. Myślę ze temat zakończony jak dla mnie.

@edit
Znalazłem fajny test prockow. Z tego co widzę, to wersja do oc w porównania do 4570 nie odstaje pod względem FPS aż tak bardzo, nawet po oc, różnica 10% , wiec chyba wybiore ciut tańszy zestaw bez oc, i tak za 3-5 lat albo szybciej, trzeba będzie wszystko zapewne zmieniac

Test:
http://www.purepc.pl/procesory/jaki_czterordzeniowy_procesor_wybrac_intel_core_i5_czy_amd_fx?page=0,8

warn_ico.png
Edytowałeś post tak, że wyszły dwa, jeden pod drugim...~ NS

Tylko zerknij ze to nie podkręcony procek.. a na standardowych taktowaniach.

Tu masz po OC - test

Różnica będzie większa jeśli gra bardziej czerpie z CPU (jak MMORPGi).

Ta, testy po oc tez oczywiście widziałem. Różnice tutaj aż tak bardzo powalajace nie są. Nie wiem, pomyśle nadal :)

@NS o.O nie wiem jak zrobiłem doubla, magia pisania z fona :D.

Nie masz co kombinowac :) Jak starczy kasy - bierz Haswell'a jak nie starczy to Ivy

jak dla mnie prywatnie nieoplacalne jest doplacanie za proca k, lepsze mobo i wydajne chlodzenie dla tych kilku klatek i to nie w kazdym tytule. Xirion musi sam zdecydowac, moze lepiej kupic zestaw bez oc i dolozyc do mocniejszej grafy za jakis czas?

Ja 2 tygodnie temu też kupowałem komputer i miałem podobne dylematy. Koniec końców, wybrałem zestaw z i5 4570, bo nie ma sensu dopłacać do OC kosztem karty graficznej, która moim zdaniem jest ważniejsza. Poza tym, mało który i5 4670K kręci się do 4500 MHz, więc to też należy brać pod uwagę.

Odswieze temat, jako ze nie chce zakładać nadaremnie nowego tematu. Jednak wybór padł na i5 4570 , MSI r9 270x , asrock b85 pro4, xfx 550w , Zalman z3, 8gb cruciale, 1tb WD, dodatkowo kupilem lepsze chłodzenie na wszelki wypadek silentium PC fera2 i tu zaczyna się problem. Wentylator od tego coolera w ogóle się nie obraca, w speedfanie czy w teście fanów z programu asrock FAN-tastic również pokazuje 0rpm... I tak jest od samego startu kompa. Sprawdzalem wtyczkę od coolera czy aby się nie wypiela ale nie... Ma ktoś może pomysł co jest grane? Dziwie się, ze nie sprawdzili tego podczas składania czy cos... Bez jaj zeby im spowrotem teraz wysylac mobo czy coolera......Sprawdzić mam jeszcze jakieś kable czy cos? Zielony jestem w tych tematach...

Posprawdzaj wtyczki, kable. Zobacz czy w BIOSie da sie ustawic prace coolera. Jeśli masz inny wentyl możesz go podpiąć pod gniazdo i sprawdzic czy to aby w nim nie jest problem.

mozliwe padniete gniazdo lub sam wiatrak, bez ustawiania w biosie powinien dzialac, sprawdz w instrukcji czy w dobre miejsce jest podlaczony, podlacz inny wiatrak i zobacz czy dziala.

Dzięki, jednak była to wina wtyczki od coolera, jakoś badziewnie ten monter ją wcisnął, nie wiem czy przypadkiem nie wystawała nawet ta jedna "nóżka" koło wtyczki wentylatora... Naszczęście z małym trudem się do niej dostałem, wyjąłem i włożyłem ponownie (byczy radiator od fera2 :D).

Maszynka po małych testach śmiga ładnie, jedynie GPU coś spieprzyli, w idlu ma 18% obrotów (970rpm) i temperatura 25-32*C - wszystko ok, problem ukazał się podczas obciążenia gpu kombustorem lub jakąś grą, karta osiągnęła wtedy 70*C (nie chciałem jej dalej piłować) a obroty były na ledwo 22%... (1100-1170rpm). Widać MSI namieszało coś w swoim biosie lub cholerka wie co... Po zainstalowaniu i włączaniu MSI Afterburner, dopiero wtedy wentylatory w grze chodziły na większych obrotach - 40-55% (1800-2100 rpm jak dobrze pamiętam) i temperatura była gdzieś na poziomie 52-54*C. Może to tak specjalnie zrobili, by używać ich programu, nie wiem :P.

Nie wiem co robić w tej sprawie, czekać na nowy bios do gpu, o ile wypuszczą, czy oddawać kartę na gwarancje i czekać aż łaskawie coś wykombinują i zwrócą po 1-3 miesiącach lub używać tego MSI Afterburner i jakoś by szło

Nie mam pojęcia.

Ej ej :) 70°C dla grafiki pod obciązeniem to jest bardzo mało! :) To że obroty na 22% świadczyło o niskiej temperaturze. 40-55% to juz słychac chłodzenie i to niezle :) Powiem wiecej. 80°C w stresie przy graniu ponad godzine to dla niej nic.

No jeżeli tak mówisz :), Wolę dmuchać na zimne niż potem wydawać na sprzęt znów kasę, bo sie zepsuje przez wysokie temperatury lub biegać na gwarancje :P. Procesor za to fajnie chłodny, tylko to gpu mi właśnie coś zbyt odchodziło.

70*C to jednak trochę już jest mi się wydaje, a tylko 4% obrotów pomiędzy idlem a stresem to coś mi tu trochę nie pasuje :P. Włączyłem chłodzenie dla próby na 50% to fakt troszkę szumu robi, coś jak mój Lenovo y580 którego pogoniłem, i tak ciszej niż moj stary pc który miałem :). Na (około 55%)2,5k rpm grafikę było słychać porównywalnie do wentyli zalmana z3 w trybie high :P. Jutro ewentualnie spróbuję kombustorem dobić do 80 stopni dla próby i zobaczyć na jakie obroty go wrzuci, nie zdziwiłbym się jakby było to nadal koło 30%... wydaje mi się, że stać to chłodzenie jednak na coś więcej :P. Poszperam może jeszcze coś na necie lub zwrócę się bezpośrednio na forum msi, tam powinni ze staffu "coś" wiedziec :D.

Hej, stworzyłem zestaw bazując w dużej mierze na zestawach stworzonych przez naszych użytkowników :).

http://www.morele.net/inventory/info/coSt6J/

Prosiłbym o ocenę czy to wszystko będzie grało i czy warto zamienić którąś z części na tańszą a lepszą ( nie ukrywam, chętnie bym zszedł z ceny) Jak widać brakuje mi napędu i karty graficznej, brałbym pewnie gtx 650 ti boost ale niestety produkt aktualnie niedostępny na morelach... Liczę na wasze propozycje :P.

Zestaw głównie do grania w przyszłe mmo i single playery, więc zależy mi na wydajności i niskich temperaturach jak i wytrzymałości części ( do tego czasu moim koszmarem były psu mobo i hdd - części sprzed 4 lat, może robili gorsze niż teraz, nie wiem, na mobo po roku sypły mi kondensatory aż 5 ..)

Dodatkowo potrzebny mi również dobry i tani monitor do gier itd, myślałem nad czymś w calach 19-21,5 bo 23" jednak już sporo droższe a chciałbym cały zestaw kupić najlepiej za mniej niż 3tysie :P.

Z góry dzięki!