Zamien RX 480 na GTX 1060. Tanszy, a o wiele wydajniejszy. Zasilacz najlepiej z zapasem cos plus minus 550W. Dysk ssd zawsze mozna pozniej dokupic
To czy wydajniejszy zależy od targetu gier
Zamien RX 480 na GTX 1060. Tanszy, a o wiele wydajniejszy. Zasilacz najlepiej z zapasem cos plus minus 550W. Dysk ssd zawsze mozna pozniej dokupic
Dysk ssd zawsze mozna pozniej dokupic
Ale to nie ma kompletnie sensu, kupowanie komputera z HDD by później dokupić SSD i reinstalować system? Raczej powinno się zrobić odwrotnie, kupić SSD a jak zacznie brakować miejsca to dokupić HDD na którym będzie można trzymać kolekcje filmów, muzyki i jakieś gry. Inna spawa , że pewnie nie zaczyna przygody z komputerem i będzie miał stary komputer z którego może HHD'a wyciągnąć, a zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na przyzwoitego SSD.
Dla mnie zmiana starego dysku ns SSD to było najlepiej wydane 320 zł od kilku lat
"motko boska" znowu się zaczyna....
czyli jak kupujesz samochód to sobie myślisz - kupie tego bo ma fajniejsze lusterka, lepsza aerodynamika, bla bla, mniejsze roczne spalanie bla bla. I w 5% przypadków na 100 będziesz miał lepiej.
Czy kupujesz samochód który w 95% jest lepszy i dodatkowo będzie lepszy w 100% kiedy serwis da Ci lepsze lusterka w przyszłości. Za darmo.
Dyskusja między 'czerwonymi' a 'zielonymi' jest tak samo jałowa jak dyskutowanie czy istnieje ewolucja, czy szczepionki są potrzebne i czy ziemia jest geoidą. Zawsze znajdzie się ktoś kto powie 'A JA MYŚLĘ INACZEJ" mimo że nie ma żadnych ku temu powodów. NVidia jest dużo lepszym wyborem w przypadku 1060 vs 480 i Ci to każdy logicznie myślący powie.
Jeżeli kupujesz grafike by całe Twoje (bądź też karty) życie grać w jedną grę to pozdrawiam Cie ciepło, ale nie jest to logiczne.
"motko boska" znowu się zaczyna.... czyli jak kupujesz samochód to sobie myślisz - kupie tego bo ma fajniejsze lusterka, lepsza aerodynamika, bla bla, mniejsze roczne spalanie bla bla. I w 5% przypadków na 100 będziesz miał lepiej. Czy kupujesz samochód który w 95% jest lepszy i dodatkowo będzie lepszy w 100% kiedy serwis da Ci lepsze lusterka w przyszłości. Za darmo. Dyskusja między 'czerwonymi' a 'zielonymi' jest tak samo jałowa jak dyskutowanie czy istnieje ewolucja, czy szczepionki są potrzebne i czy ziemia jest geoidą. Zawsze znajdzie się ktoś kto powie 'A JA MYŚLĘ INACZEJ" mimo że nie ma żadnych ku temu powodów. NVidia jest dużo lepszym wyborem w przypadku 1060 vs 480 i Ci to każdy logicznie myślący powie. Jeżeli kupujesz grafike by całe Twoje (bądź też karty) życie grać w jedną grę to pozdrawiam Cie ciepło, ale nie jest to logiczne.
Jako długo letni użytkownik Nvidia musiałeś zauważyć że grafiki z poprzedniej generacji vs ich odpowiedniki u AMD tamtejszej generacji. w obecnie robionych testach, stara generacja nvidia, pomimo przewagi w premierę ich i przez długi czas, obecnie ustępują albo dopiero zaczynają ustępować AMD.
@miroll Nie rozumiem spiny.... Ja mowie o benchmarkach z gier zawartych na różnych stronach różnych serwisów komputerowych. Faktycznie w BF1, czy CoD RX 480 wyprzedza GTXa i to o tyle ze nawet OC nie pozwoli mu się zbliżyć. I jak napisałem zależnie od targetu gier wybiera się kartę graficzna :)(no bo chyba nie kupujesz grafiki po to by oglądać filmy ). Czy moje rozumowanie jest złe? Rozumiem że będziesz się sprzeczać też o to że w grach które stosują nowe API(DX12 czy Vulcan) lepiej jest kupić GTXa? Ja patrze w ten sposób, interesuje mnie wydajność układu. Chce by moje pieniądze były jak najlepiej wydane bym mógł uzyskać jak najlepszy efekt. Kwestie wokalne(hałas) i cieplarniane(temperatury) jak i sknerstwa(o ileś tam większy pobór mocy co za tym idzie rachunek za prąd mi wzrośnie o 5zł
) są dla mnie sprawami kompletnie obojętnymi. Używam słuchawek, buda jest dobrze wentylowana, stać mnie na rachunek. Tak, uważam że pod gry które nie korzystają z nowych API, GTX jest najlepszym i jedynym słusznym wyborem, ale tam gdzie jest zaimplementowana technologia.... warto pomyśleć o innych opcjach :).
- No tak ale ile gier wspiera nowe API...
Gry już są i będzie ich więcej... tyle
A najlepiej na jaki zasilacz byscie tego wymienili?
Wez nie słuchaj tych pseudo znawców. Jeżeli nie zamierzasz w tym komputerze nic zmieniać/dodawac to zostaw tak jak jest. Jeżeli planujemy jednak wymianę to WTEDY pomysł o zmianie zasilacza na 500/550 ze sprawnością minimum 80% bronze. Tak jak mówiłem, kompa masz dobrego, kupuj i ciesz się nim.
Pisane z fona.
@FreeQ, nie rozumiem jednego: kupowanie pod grę w którą się teraz gra. Jeżeli jesteś esportowcem i np. uważasz żę B1 będzie tytułem esportowym czy wiesz coś czego ja nie wiem to wtedy może i masz racje. Też bym brał 480.
Kupuje się kartę dla możliwości - Wy zakładacie że 1060 nie dostanie nigdy godnego wsparcia na DX12 ???? Bo na to wygląda.
Kolejna sprawa której nie rozumiem jest uważanie że "Gry z wykorzystaniem vulcanu będzie coraz wiecej." Otóż nie, przejrzyj sobie rynek finansowy oraz udziały nVidii w rynek gier i porównaj z AMD.
Nawet jeśli, wyjdzie takich gier 5 w przeciągu tych 2-3 lat, to BEZ wsparcia wyjdzie z 50+...
podsumowując: jesteś hardcorem grającym nałogowo w 1 gre = okej
nie jesteś i lubisz grać w wiele tytułów = bierz GTX
Walic Vulcan, Patrz na gry wspierające DX12. Tomb Raider(po dodaniu Async RX wyprzedza GTX'a), Battlefield, Forza, Hitman, The Devision, DeusEx tytułów przybywa i będzie przybywać szczególnie w grach sandboxowych. A teraz takie pytanie. Jak skladasz kompa budujesz go na teraz czy z myślą o przyszłości? Zrozum ja nie twierdzę ze 1060 to zla karta, wrecz przeciwnie uważam ją w stosunku jakość/wydajność/cena za pozycję WOW!!! Tylko co z tego skoro karty od AMD z tego segmentu wydajnościowego radzą sobie lepiej z tą architekturą. Jakby mowa była o GTX 1070.. to tak, must have i basta. Zresztą tu jest mały artykuł o tym jakie daje możliwości nowe API, tym bardziej dla developerow http://www.gram.pl/news/2014/03/21/microsoft-zapowiada-directx-12-pierwsze-gry-wykorzystujace-dx12-ukaza-sie-pod-koniec-2015-roku.shtml ciekawe jest to ze Pracował przy tym M$ i NV
Ja to widzę tak jak na teraz spoko niech będzie GTX 1060, ale jak mowa o przyszłości JA bym brał RX480. Ale spoko to moje zdanie
A najlepiej na jaki zasilacz byscie tego wymienili?
Ogolnie rzeczy ma sie tak ze w tych czasach na zasilaczu moze pisac 500W a nie bedzie wstanie generowac takie mocy... Aha coo lepsze zestaw moze przekroczyc 400W I pomimo ze producent przyklei etykiete 500W zasilacz sie spalili
Wiec dobra 450W jest wystrczajaca coo zestawow DLA niedzielnego gracza
I powinno bez problem obsluzyc I misc zapasy not na ten podany zestaw.
Witam , Mam juz wszystko wybrane do zestawu , i chce sie zapytac czy takie cos moze byc. Czy wszystko do siebie pasuje. Ogolnie chce juz go brac ale czekam na opinie.