Ocena Zestawu

Zamien RX 480 na GTX 1060. Tanszy, a o wiele wydajniejszy. Zasilacz najlepiej z zapasem cos plus minus 550W.

Dysk ssd zawsze mozna pozniej dokupic 

To czy wydajniejszy zależy od targetu gier ;)

Dysk ssd zawsze mozna pozniej dokupic

Ale to nie ma kompletnie sensu, kupowanie komputera z HDD by później dokupić SSD i reinstalować system? Raczej powinno się zrobić odwrotnie, kupić SSD a jak zacznie brakować miejsca to dokupić HDD na którym będzie można trzymać kolekcje filmów, muzyki i jakieś gry. Inna spawa , że pewnie nie zaczyna przygody z komputerem i będzie miał stary komputer z którego może HHD'a wyciągnąć, a zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na przyzwoitego SSD.

Dla mnie zmiana starego dysku ns SSD to było najlepiej wydane 320 zł od kilku lat :)

To czy wydajniejszy zależy od targetu gier 

"motko boska" znowu się zaczyna....

czyli jak kupujesz samochód to sobie myślisz - kupie tego bo ma fajniejsze lusterka, lepsza aerodynamika, bla bla, mniejsze roczne spalanie bla bla. I w 5% przypadków na 100 będziesz miał lepiej.

Czy kupujesz samochód który w 95% jest lepszy i dodatkowo będzie lepszy w 100% kiedy serwis da Ci lepsze lusterka w przyszłości. Za darmo.

Dyskusja między 'czerwonymi' a 'zielonymi' jest tak samo jałowa jak dyskutowanie czy istnieje ewolucja, czy szczepionki są potrzebne i czy ziemia jest geoidą. Zawsze znajdzie się ktoś kto powie 'A JA MYŚLĘ INACZEJ" mimo że nie ma żadnych ku temu powodów. NVidia jest dużo lepszym wyborem w przypadku 1060 vs 480 i Ci to każdy logicznie myślący powie.

Jeżeli kupujesz grafike by całe Twoje (bądź też karty) życie grać w jedną grę to pozdrawiam Cie ciepło, ale nie jest to logiczne.

"motko boska" znowu się zaczyna....

czyli jak kupujesz samochód to sobie myślisz - kupie tego bo ma fajniejsze lusterka, lepsza aerodynamika, bla bla, mniejsze roczne spalanie bla bla. I w 5% przypadków na 100 będziesz miał lepiej.

Czy kupujesz samochód który w 95% jest lepszy i dodatkowo będzie lepszy w 100% kiedy serwis da Ci lepsze lusterka w przyszłości. Za darmo.

Dyskusja między 'czerwonymi' a 'zielonymi' jest tak samo jałowa jak dyskutowanie czy istnieje ewolucja, czy szczepionki są potrzebne i czy ziemia jest geoidą. Zawsze znajdzie się ktoś kto powie 'A JA MYŚLĘ INACZEJ" mimo że nie ma żadnych ku temu powodów. NVidia jest dużo lepszym wyborem w przypadku 1060 vs 480 i Ci to każdy logicznie myślący powie.

Jeżeli kupujesz grafike by całe Twoje (bądź też karty) życie grać w jedną grę to pozdrawiam Cie ciepło, ale nie jest to logiczne.

Jako długo letni użytkownik Nvidia musiałeś zauważyć że grafiki z poprzedniej generacji vs ich odpowiedniki u AMD tamtejszej generacji. w obecnie robionych testach, stara generacja nvidia, pomimo przewagi w premierę ich i przez długi czas, obecnie ustępują albo dopiero zaczynają ustępować AMD.

@miroll Nie rozumiem spiny.... Ja mowie o benchmarkach z gier zawartych na różnych stronach różnych serwisów komputerowych. Faktycznie w BF1, czy CoD RX 480 wyprzedza GTXa i to o tyle ze nawet OC nie pozwoli mu się zbliżyć. I jak napisałem zależnie od targetu gier wybiera się kartę graficzna :)(no bo chyba nie kupujesz grafiki po to by oglądać filmy :) ). Czy moje rozumowanie jest złe? Rozumiem że będziesz się sprzeczać też o to że w grach które stosują nowe API(DX12 czy Vulcan) lepiej jest kupić GTXa? Ja patrze w ten sposób, interesuje mnie wydajność układu. Chce by moje pieniądze były jak najlepiej wydane bym mógł uzyskać jak najlepszy efekt. Kwestie wokalne(hałas) i cieplarniane(temperatury) jak i sknerstwa(o ileś tam większy pobór mocy co za tym idzie rachunek za prąd mi wzrośnie o 5zł :o ) są dla mnie sprawami kompletnie obojętnymi. Używam słuchawek, buda jest dobrze wentylowana, stać mnie na rachunek. Tak, uważam że pod gry które nie korzystają z nowych API, GTX jest najlepszym i jedynym słusznym wyborem, ale tam gdzie jest zaimplementowana technologia.... warto pomyśleć o innych opcjach :).

- No tak ale ile gier wspiera nowe API...

Gry już są i będzie ich więcej... tyle :)

A najlepiej na jaki zasilacz byscie tego wymienili?

Wez nie słuchaj tych pseudo znawców. Jeżeli nie zamierzasz w tym komputerze nic zmieniać/dodawac to zostaw tak jak jest. Jeżeli planujemy jednak wymianę to WTEDY pomysł o zmianie zasilacza na 500/550 ze sprawnością minimum 80% bronze. Tak jak mówiłem, kompa masz dobrego, kupuj i ciesz się nim.

Pisane z fona.

@FreeQ, nie rozumiem jednego: kupowanie pod grę w którą się teraz gra. Jeżeli jesteś esportowcem i np. uważasz żę B1 będzie tytułem esportowym czy wiesz coś czego ja nie wiem to wtedy może i masz racje. Też bym brał 480.

Kupuje się kartę dla możliwości - Wy zakładacie że 1060 nie dostanie nigdy godnego wsparcia na DX12 ???? Bo na to wygląda.

Kolejna sprawa której nie rozumiem jest uważanie że "Gry z wykorzystaniem vulcanu będzie coraz wiecej." Otóż nie, przejrzyj sobie rynek finansowy oraz udziały nVidii w rynek gier i porównaj z AMD.

Nawet jeśli, wyjdzie takich gier 5 w przeciągu tych 2-3 lat, to BEZ wsparcia wyjdzie z 50+...

podsumowując: jesteś hardcorem grającym nałogowo w 1 gre = okej

nie jesteś i lubisz grać w wiele tytułów = bierz GTX

Walic Vulcan, Patrz na gry wspierające DX12. Tomb Raider(po dodaniu Async RX wyprzedza GTX'a), Battlefield, Forza, Hitman, The Devision, DeusEx tytułów przybywa i będzie przybywać szczególnie w grach sandboxowych. A teraz takie pytanie. Jak skladasz kompa budujesz go na teraz czy z myślą o przyszłości? Zrozum ja nie twierdzę ze 1060 to zla karta, wrecz przeciwnie uważam ją w stosunku jakość/wydajność/cena za pozycję WOW!!! Tylko co z tego skoro karty od AMD z tego segmentu wydajnościowego radzą sobie lepiej z tą architekturą. Jakby mowa była o GTX 1070.. to tak, must have i basta. Zresztą tu jest mały artykuł o tym jakie daje możliwości nowe API, tym bardziej dla developerow http://www.gram.pl/news/2014/03/21/microsoft-zapowiada-directx-12-pierwsze-gry-wykorzystujace-dx12-ukaza-sie-pod-koniec-2015-roku.shtml ciekawe jest to ze Pracował przy tym M$ i NV ;)

Ja to widzę tak jak na teraz spoko niech będzie GTX 1060, ale jak mowa o przyszłości JA bym brał RX480. Ale spoko to moje zdanie :)

A najlepiej na jaki zasilacz byscie tego wymienili?

Ogolnie rzeczy ma sie tak ze w tych czasach na zasilaczu moze pisac 500W a nie bedzie wstanie generowac takie mocy... Aha coo lepsze zestaw moze przekroczyc 400W I pomimo ze producent przyklei etykiete 500W zasilacz sie spalili

Wiec dobra 450W jest wystrczajaca coo zestawow DLA niedzielnego gracza

I powinno bez problem obsluzyc I misc zapasy not na ten podany zestaw.

Witam , Mam juz wszystko wybrane do zestawu , i chce sie zapytac czy takie cos moze byc. Czy wszystko do siebie pasuje. Ogolnie chce juz go brac ale czekam na opinie.

http://www.morele.net/inventory/info/YjXAU5/