Oceńce zestaw, pomóżcie

Chciałbym wymienić mojego leciwego blaszaka (mam go już od ponad 6 lat) na coś z wyższej półki co posłuży mi równie długo a nawet dłużej. Orientuje się w sprzęcie tyle o ile dlatego proszę was o opinię do zestawu i rady.

Moje główne założenia to: żeby był to sprzęt, który posłuży mi 6-7lat, limit na jednostkę centralną to 5000zł. Chciałbym żeby pecet uciągnął Star Citizen na najwyższych detalach przy 1440p.

Myślę o takim zestawie co o nim sądzicie? Czy opłaca się skleić nową jednostkę w taki sposób? z myślą o wprowadzeniu DX12?:

http://www.morele.net/inventory/info/QkTV25/

do tego ten monitor:

http://www.morele.net/monitor-benq-gw2765ht-667852/

Chciałbym wymienić mojego leciwego blaszaka (mam go już od ponad 6 lat) na coś z wyższej półki co posłuży mi równie długo a nawet dłużej. Orientuje się w sprzęcie tyle o ile dlatego proszę was o opinię do zestawu i rady.Moje główne założenia to: żeby był to sprzęt, który posłuży mi 6-7lat, limit na jednostkę centralną to 5000zł. Chciałbym żeby pecet uciągnął Star Citizen na najwyższych detalach przy 1440p.Myślę o takim zestawie co o nim sądzicie? Czy opłaca się skleić nową jednostkę w taki sposób? z myślą o wprowadzeniu DX12?:http://www.morele.net/inventory/info/QkTV25/do tego ten monitor:http://www.morele.net/monitor-benq-gw2765ht-667852/

da rade ale warto by było dokupić dysk SSD. Grafa tyle czasu da rade jest dobra a procek nwm jak się technologia potoczy ale na 60% braknie mocy w ostatnich latach. Ta płyta gówna wygląda mizernie ale ja w przedziale 250-300zł się nie znam :) co do Dx12 to twoja grafa będzie też działała pod DX12.1 kiedy go wypuszczą. ale nieźle pomyślałeś potrzeba mi kompa na bardzo długo to kupie coś z górnej półki (a przynajmniej grafe bo reszta to średnia i niska)

Ten monitor nie nadaje się do gier ze względu na zbyt duży input lag. Też go brałem pod uwagę gdy kupowałem nowy monitor, ale okazało się że się nie nadaje. W tej cenie weź Dell U2515H.

Dysk 500 GB wymień na 1 TB, bo cena jest praktycznie taka sama.

Przy zestawie za tyle pieniędzy SSD obowiązkowy.

Reszta, tak jak procesor z zablokowanym mnożnikiem, to już kwestia preferencji. Ale jeżeli sprzęt ma starczyć na te 6-7 lat jak mówisz to po pewnym czasie oc procesora bardzo się przyda. I tak raczej na tyle nie starczy, ale zawsze na dłużej z oc.

Powiem Ci tak, sam składałem podobny zestaw i skupiłem się na karcie graficznej i procesorze, a resztę dobrałem tak jak Ty czyli byle było najtańsze i teraz żałuję, bo gdybym nie poskąpił tych powiedzmy 500-600zł na lepszą płytę główną i zasilacz to za jakiś czas dokupiłbym drugą kartę graficzną i wymienił procesor i byłoby po spawie. A tak to będę musiał wymienić jeszcze zasilacz i płytę główną, przez co zapłacę niepotrzebnie drugi raz, a na dłuższą metę mi wyjdzie drożej niż jakbym się trochę wykosztował za pierwszym razem. Także polecam się dobrze zastanowić, bo bardzo szybko zaboli wkładanie najtańszych komponentów do drogiego sprzętu. Skończy się pewnie na tym że przez to że tak sobie przyciąłem bardziej będzie mi się opłacało sprzedać cały ten zestaw i kupić od nowa, a to kolejna strata.

Jeżeli chodzi o kwestie SSD to jest to zakup na za rok kiedy jeszcze bardziej wejdą w rynek i stanieją bo szybki dysk narazie nie jest priorytetem.

Dzięki Krzychu skoro mówisz, że ten dell będzie lepszy to myślę, że się skuszę.

A jeżeli chodzi o pozostałe części to które waszym zdaniem zadają się na wymianę i na co? Tylko podkreślam, że dodatkowy budżet mam naprawdę ograniczony!

Jeżeli chodzi o kwestie SSD to jest to zakup na za rok kiedy jeszcze bardziej wejdą w rynek i stanieją bo szybki dysk narazie nie jest priorytetem.Dzięki Krzychu skoro mówisz, że ten dell będzie lepszy to myślę, że się skuszę.A jeżeli chodzi o pozostałe części to które waszym zdaniem zadają się na wymianę i na co? Tylko podkreślam, że dodatkowy budżet mam naprawdę ograniczony!

zasilacz to może

http://www.morele.net/zasilacz-corsair-rm-series-750w-modular-80plus-gold-cp-9020055-eu-609905/

nie braknie mu mocy (chyba :) )

płyta główna może coś takiego (są pewnie lepsze ale nie znam się w tej cenie więc podam ją a ktoś inny najwyżej mnie poprawi)

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z97-hd3-rev-1-0-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-ga-z97-hd3-641616/

wybierałem tak by nie przesadzić z ceną skoro masz "Tylko podkreślam, że dodatkowy budżet mam naprawdę ograniczony!"

zasilacz to możehttp://www.morele.net/zasilacz-corsair-rm-series-750w-modular-80plus-gold-cp-9020055-eu-609905/nie braknie mu mocy (chyba )płyta główna może coś takiego (są pewnie lepsze ale nie znam się w tej cenie więc podam ją a ktoś inny najwyżej mnie poprawi)http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z97-hd3-rev-1-0-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-ga-z97-hd3-641616/wybierałem tak by nie przesadzić z ceną skoro masz "Tylko podkreślam, że dodatkowy budżet mam naprawdę ograniczony!"

Bambo pliss. Ten zestaw nie zeżre więcej jak 450W a ty dajesz zasilacz 750w i jeszcze z97 płyta do zblokowanego proca.

Bambo pliss. Ten zestaw nie zeżre więcej jak 450W a ty dajesz zasilacz 750w i jeszcze z97 płyta do zblokowanego proca.

ok dlatego mówiłem by poprawił mnie ktoś obecnie nie mam czasu patrzeć all danych więc miło że mu to poprawiłeś.

a skoro tak to podaj mu coś dobrego i jakieś rady czy coś

Pozwolę sobie zrobić kopiuj wklej, bowiem post idealnie i tu się sprawdzi w niezmienionej formie.

Nie słuchaj najlepiej hołoty udzielającej się w tym dziale, załóż temat na jakimś innym forum jak masz potrzebę poznać opinię normalnych ludzi. Dołóż sobie drugie tyle do MOBO i trochę do proca 4690k co najmniej. Grafiki nie kupuj jak nie musisz i poczekaj do PASCALI, taka grafa starczy na kilka lat wtedy, chyba że chcesz być kolejnym wydymanym w dupsko posiadaczem 290x //// 970 gtx. Ewentualnie jak masz obecnie jakiś antyk, a nie kartę graficzną i bardzo chcesz zagrać w nowsze tytuły to kup sobie coś do 700, może 800 zł max. Kupowanie chłodzenia pod tego proca co chce teraz autor to bycie zjebem i nie krycie się z tym nawet, więc jak ktoś Ci poleca do niego kupić coś znaczy, że jest niedorozwiniętym rzygiem i poleca Ci to ponieważ gdzieś w internecie przeczytał, że należy koniecznie wymienić boxa na coś innego.

Cenie sonie każdą wypowiedź, im więcej opinii tym lepiej.

Nie spieszy mi się z kupnem, jakoś bym wytrzymał do 2016r. tylko czy te karty graficzne pascal nie będą posiadały jakiś astronomicznych cen? Bo czuje, że na wejściu ta technologia może startować od 2000$ najtańsza... a to by z kolei oznaczało że musiałbym czekać do 2017r.

Cenie sonie każdą wypowiedź, im więcej opinii tym lepiej.Nie spieszy mi się z kupnem, jakoś bym wytrzymał do 2016r. tylko czy te karty graficzne pascal nie będą posiadały jakiś astronomicznych cen? Bo czuje, że na wejściu ta technologia może startować od 2000$ najtańsza... a to by z kolei oznaczało że musiałbym czekać do 2017r.

rok to będzie chyba dobrym pomysłem bo obecnie wiele firm zapowiedziało na ten rok coś nowego i nie wiadomo co będzie dobre a co słabe bo tak:

nvidia i te jej pascale

sprawa z HBM2 czyli czy amd będzie miał priorytet a jeśli tak to jak spory i czy nvidia coś w ogóle dostanie czy sam chłam albo takie ilości że będą kosztowały po 10k karty z tym

amd i podstawki AM4 (obecne amd są ograniczone przez podstawkę więc nie wiadomo czy tak pozostanie czy będzie lepsze albo porównywalne amd'ki w cenie intela)

i jeszcze parę rzeczy by się znalazło więc chyba warto by poczekać bo i tak sprzęt ten (te nowości) będzie w cenie niewiele większej niż obecne chyba że kurs dolara aż tak skoczy a sam pozbierasz więcej kasy to będzie ci i tak stać

Widzę Panowie że troszkę gdybacie co będzie. Chcę się podłączyć pod temat z moim własnym dylematem z niedalekiej przyszłości. Mam dylemat czy swój przyszły sprzęt opierać o topową obecną generację procesorów czy zastanowić się nad Skylake i DDR4

Widzę Panowie że troszkę gdybacie co będzie. Chcę się podłączyć pod temat z moim własnym dylematem z niedalekiej przyszłości. Mam dylemat czy swój przyszły sprzęt opierać o topową obecną generację procesorów czy zastanowić się nad Skylake i DDR4

zależy do czego jeśli do jakiejś grafiki czy czegoś to i7-5820K będzie lepszy a ta sama cena co i7-6700k ,choć jeśli do gier to i7-6700K będzie lepszy ,chyba że nagle gry będą obsługiwać więcej niż 4 rdzenie to wtedy i7-5820K będzie wydajniejszy. + nie wiemy co wniesie AM4 od amd. Czy to będzie całkiem nowe procki lepsze od intela ,czy dalej nic (uwaga i tu intelowcy się wpierniczą że amd jest słabe itd. ale najlepszy procesor amd czyli fx-9590 działa pod am3+ czyli: starej już podstawce która jest niezbyt wydajna i tak naprawdę ogranicza ten procesor więc nie wiadomo ,naprawdę nie wiadomo co z tego wyjdzie)

edit: jakby ktoś nie wiedział to am3 to rok 2009 a am3+ to 2011 więc już trochę lat minęło a LGA1150 to rok 2013

Arnett jeżeli planujesz wymieniać części w swoim blaszaku co kilka miesięcy/lat to bez dyskusji zainwestowałbym w Skylake na nowej płycie głównej. Ja mam problem z tego względu, że chce po prostu kupić dobry (lub też b.dobry) sprzęt na ten moment i przez 6-7 lat o kompie nie myśleć nawet jeżeli nie ruszę czegoś w wyższej jakości. Panowie wyżej mają sporo racji, że zapowiedziane jest sporo nowości ale kurde kiedy bym nie chciał kupić to zawsze jest coś zapowiedziane i zawsze na coś by można było poczekać...

No dobra uwzględniłem trochę waszych uwag żeby jednak doinwestować w lepszą płytę i posłuchałem kilku rad. Powiedzcie w takim razie co sądzicie o takim zestawie (szczególnie chodzi o opcję 2 bo samemu dorzuciłem tam kilka rzeczy) (natomiast 1 wziąłem z jakiegoś forum) ??? Powiedzmy, że to jest zestaw marzeń poza moim budżetem ale muszę poznać obie opcje 1. mogę kupić ( http://www.morele.net/inventory/info/UG3GoQ/ ) oraz 2. chcę kupić ale szkoda mi kasy...( http://www.morele.net/inventory/info/d6tbZ/
) ;) żeby można było później zdecydować.

Arnett jeżeli planujesz wymieniać części w swoim blaszaku co kilka miesięcy/lat to bez dyskusji zainwestowałbym w Skylake na nowej płycie głównej. Ja mam problem z tego względu, że chce po prostu kupić dobry (lub też b.dobry) sprzęt na ten moment i przez 6-7 lat o kompie nie myśleć nawet jeżeli nie ruszę czegoś w wyższej jakości. Panowie wyżej mają sporo racji, że zapowiedziane jest sporo nowości ale kurde kiedy bym nie chciał kupić to zawsze jest coś zapowiedziane i zawsze na coś by można było poczekać...

bo to kompy one się szybko rozwijają ale gdyby nie to dopiero byśmy zaczynali używać phenomów II i jakiś tam odpowiedników intelowskich i nie było by takich gier i możliwości jakie mamy dzisiaj.

edit bo edytował @up: do do zestawu 1. ok ale do zestawu 2. mam zastrzeżenia a dokładniej 1. Chłodzenie. Ten procesor (z tego co mi wiadomo ale mogę się mylić ,ale to ktoś mam nadzieje że mnie poprawi) nie posiada chłodzenia więc wypadało coś kupić

Sprzętu na 6-7 lat nie kupisz żeby był znośny przez cały ten okres na pewno. Przy obecnym rozwoju obstawiam 5 lat MAX MAXÓW.

Co do mojego blaszaka to więcej dostanę za niego w muzeum "1556" niż cokolwiek z niego zrobię

Takie to uroki czegoś nowego. Przyjmie się? Nie? Z tym Skylake mam takie wrażenie że albo strzelę w 10 albo w kolano co się okaże za parę lat.

Sprzętu na 6-7 lat nie kupisz żeby był znośny przez cały ten okres na pewno. Przy obecnym rozwoju obstawiam 5 lat MAX MAXÓW. Co do mojego blaszaka to więcej dostanę za niego w muzeum "1556" niż cokolwiek z niego zrobięTakie to uroki czegoś nowego. Przyjmie się? Nie? Z tym Skylake mam takie wrażenie że albo strzelę w 10 albo w kolano co się okaże za parę lat.

zależy właśnie bo tak jak mówiłem albo dalej będzie to 4 rdzenie na grach albo zrobią już 6 i 8 przez co nie opłaca sie skylake kupować (zakładając że tak będzie ale jeśli nie będzie to będzie kaszana)

edit: mam nadzieje że zrobią Skylake-E (chodzi o te mocniejsze modele 6 i 8 rdzeniowe)

Świetny zestaw :P

Chciałbym wymienić mojego leciwego blaszaka (mam go już od ponad 6 lat) na coś z wyższej półki co posłuży mi równie długo a nawet dłużej. Orientuje się w sprzęcie tyle o ile dlatego proszę was o opinię do zestawu i rady.

Moje główne założenia to: żeby był to sprzęt, który posłuży mi 6-7lat, limit na jednostkę centralną to 5000zł. Chciałbym żeby pecet uciągnął Star Citizen na najwyższych detalach przy 1440p.

Myślę o takim zestawie co o nim sądzicie? Czy opłaca się skleić nową jednostkę w taki sposób? z myślą o wprowadzeniu DX12?:

http://www.morele.net/inventory/info/QkTV25/

do tego ten monitor:

http://www.morele.net/monitor-benq-gw2765ht-667852/