Od użytkowników dla użytkowników - Komputer na październik 2013

Lista zestawów na październik. Dziękuję za pomoc XarduneK'owi. Chłopak wsparł mnie podczas braku czasu i razem skleciliśmy dla was kilka korzystnych zestawów na ten miesiąc

Cena Zestawu: 1300zł

Platforma: Intel/Radeon

Przeznaczenie: Gry

Komponenty:

Płyta główna: ASRock H81M-DGS

Procesor: Intel Pentium G3220

RAM: Elixir 4GB (DDR3 1600MHz, CL9, 1.5V)

Karta Graficzna: MSI HD7750

Dyski: HDD: Western Digital Caviar Blue 500GB

Zasilacz: Corsair VS450

Obudowa: Zalman T1

Cena Zestawu: 1600zł

Komponenty:

Procesor: Intel Core I3-4130

Karta Graficzna: Sapphire HD7770

Zasilacz: XFX Core 450W

Cena Zestawu: 2100zł

Platforma: Intel/Nvidia

Komponenty:

Procesor: Intel Core I5-4440

RAM: Crucial Ballistix 2x4GB (DDR3 1333MHz, CL9, 1.5V)

Karta Graficzna: Gigabyte GTX 650 TI Boost

Dyski: HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB

Wykonał: XarduneK

Zestaw oparty o 4 rdzeniowy procesor Intel (bez możliwości OC) natomiast za grafike odpowiada GTX 650Ti w wersji BOOST.

Ram na napięciu 1.5V dzięki czemu kontroler pamięci się nie przemęcza, za dostarczenie prądu odpowiada sprawdzony zasilacz XFX'a.

Cena Zestawu: 2600zł

Komponenty:

Płyta główna: MSI B85-G43

Procesor: Intel Core I5-4570

Karta Graficzna: Gigabyte GTX 660

Dyski: HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB (wd10ezex)

Zasilacz: XFX Core 550W

Obudowa: SilentiumPC Brutus M23

Cena Zestawu: 3200zł

Komponenty:

Płyta główna: MSI Z87-G43 GAMING

Procesor: Intel Core I5-4670K

Cooler: Raijintek EreBoss

RAM: Crucial Ballistix 2x4GB (DDR3 1600MHz, CL8, 1.5V)

Karta Graficzna: XFX HD7870 XT

Zestaw stworzony z myślą o OC zarówno procesora jak i karty graficznej.

Sprzęt spokojnie starczy do każdej obecnej gry w FullHD i wysokich detalach (szczególnie w mmorpg'ach).

Wybrałem płyte z serii "gaming" ze wględu na lepszej jakości układ dzwiękowy i kartę sieciową niż w standardowych wersjach.

Ram na napięciu 1.5V dzięki czemu kontroler pamięci się nie przemęcza, a wszystko zasilane przez dobry sprawdzony zasilacz jakim jest XFX Core 550W.

Warto zwrócić uwagę na jedno istotna sprawę, forum dotyczy gier MMO więc i z takim nastawieniem zestawy są składane.

A konkretnie nacisk głównie jest kładziony na procesor i ram, w następnej kolejności na kartę grafiną.

W single player'ach główny nacisk kładziony jest na kartę graficzna (w większości) a następnie na procesor.

Więc jest to istotna różnica.

EDIT: Myślę ze tamte (3 tematy) można odpiąć, a ten podpiąć by był dobrze widoczny.

Szkoda że już nie robią procków i5 2500k 3,5GHZ-4,2GHz bo to są najlepsze procki dla graczy i jak na razie pobijają nawet dzisiejsze i7. Co do karty graficznej w zestawie za 3200 bardziej bym zaproponował SaPPHIRE RADEON 7870 2GB DDR5 256bit. Przede wszystkim dla tego że firma SAPPHIRE bardzo szybko się rozwija a ich karty graficzne są bardzo wydajne i na pewno są tym czego szukają gracze ale to tylko moja sugestia. A obudowę dla 3200 to bym jednak postawił na Zelman z9 U3 jest rewelacyjna

Woutan

Widać ma twoje pojęcie o sprzęcie jest bardzo... (przemilcze)

i5 2500k nie ma startu do dzisiejszych i5 (haswella) o i7 nie wspominając.

i5 2500k (4500MHz) vs i5 3570K (4500MHz), w takim zestawieniu i5 3570k osiąga większą wydajność.

i5 3570k (4500MHz) vs i5 4670k (4200MHz) osiąga taka samą wydajność w przypadku podkręcenia i5 4670k do 4,5GHz będzie lepsza wydajność.

Tak więc porównywanie i5 2500k do i5 4670k... jest słabe.

Aby osiągnąć porównywalna wydajność i5 2500k musiał by pracować na 5GHz względem i54670k na 4,5GHz albo i5 2500k na 4,5GHz wtedy i5-4670k pracujący na 4GHz osiągnie podobne rezultaty... więc wniosek jest jeden.

Brać co nowsze... (pomijam fakt ze i5 2500k na 5GHz trudno, a i5 4670k na 4,5GHz kręci się praktycznie zawsze).

A co do HD 7870 to radzę się zapoznać czym rożni się 7870 od 7870XT (7870XT to prawie 7950), tak więc zmiana KOMPLETNIE BEZ SENSU.

A obudowa to w znacznej mierze zależy od samego użytkownika.

siemanko, w związku z tym, że xardunek składał mi komputer więc mam jeszcze jedną prośbę, chodzi tu o laptopa do gier, głównie mmo, tak aby Guild Wars 2 poszło na ultra z min 30 fps, przyszły Battlefield 4 oraz Aby było można pograć w np. Terę bez żadnych ścin, słyszałem że i7 w laptopach bardzo się grzeję, czy moglibyście polecić jakiś konkretny model laptopa ? zastanawiałem się nad lenovo y580 ale , ma on różne parametry, więc prosiłbym o coś konkretnego, fundusz przeznaczony to 3000 zł.

sobie zartujesz nie ? za 3k ultra gw2? BF4? do bf4 to jakiegos alienware bys potrzebował...

to mac co dostaniesz za 3k... http://www.swiat-laptopow.pl/hp-envy-dv6-7367sz-15-6-i7-3630qm-2-4ghz-8gb-500gb-nvidia-geforce-gt-635m-2gb-dvd-rw-windows-8-pl-d4m04ear.html i nie powiem czy pojdzie na tym BF4 z 30 fpsami

Gdyby ktoś miał jakieś uwagi do zestawów, jestem otwarty na propozycje.

Albo inne wymagania bądź budżet, proszę pisać w tym temacie bądź na priv, również w przypadku pytań do konkretnego zestawu.

MagarPL. Nie rozumiem po co podajesz koledze laptopa do gier z GT635.. przecież to śmieć i nie ma się co dziwić, że żadna z gier podanych przez niego nie zadziała w sposób wymagany lub chociażby minimalnie satysfakcjonujący. Dozbieraj do 3,5 kafla na coś takigo:

http://allegro.pl/wyprzedaz-laptop-msi-ge60-i7-8gb-750gb-gtx660m-i3608314933.html

lub jeśli nie chcesz i7 i masz obawy co do MSI coś takiego:

http://allegro.pl/lenovo-y580-i5-8gb-1tb-fullhd-gtx660m-win8-plecak-i3622018024.html

Mam zapytanie do użytkowników.

Wolicie sztywne budżety co miesiąc typu 'Zestaw za 1000zł', 'Zestaw za 1500zł' itd. (w granicach rozsądku).

Czy tak jak to jest w tej chwili nie trzymać się określonej sumy a brać optymalne połączenia i ile wyjdzie tyle wyjdzie.

P.S. Jak konkretne sumy to podajcie orientacyjne propozycje (przykładowo: zestawy od 1000zł i aby każdy kolejny był o 500zł droższy, kończąc na 4000zł.

nie to kompletnia glupota... bo zestaw za 1000 a za 1200 to wielka roznica... lepiej skladac LvLami np od 1 do 10 np lvl1 masz Pcta za 700 zl takiego zeby byl a lvl 10 to masz sprzet za 5-6k

EDIT pls wielka glupota to skladanie PC do 1700 na CPU intela... i3 to syf w porównaniu do FXów (cena ta sama jak nie mniejsza AMD)

Magar zostaw to specjalistom jak koledzy wyżej.

Szkoda ze wcześniej nie było tego tematu... Sam złożyłem sobie kompa i przeplacilem. W sumie dałem za piecyk 3,4k zł a za ta kwotę mógłbym mieć dużo lepszy z tego co widzę.

Teraz jestem w pracy i nie pamiętam dokładnie części ale teraz napisze ogólnikowo jak pamiętam a po pracy skoryguje.

Piecyk - zakupiony lipiec 2013:

Proc: i5 3750k 3,4Ghz

Grafika: Radeon Asus HD7850 2Gb

Ram: 16gb Geil

Płyta główna: MSI

Zasilacz: 650w firmowy

Obudowa: duza,ładna z wyświetlaczem hehe czarno,zolta z wbudowanym wiatrakiem dodatkowym

DVD: lg ale to raczej nie istotne

Twardziel: 1Tb chyba Seagate czy jakoś tak, nie pamiętam

Jak o czymś zapomniałem to przepraszam.

Dużo przeplacilem?

warn_ico.png
Siema Qeshua. Generała nie oszukasz. - Avitus

perm_ico.png
Dostałeś perma - administracja mmorpg.org.pl & Hello Kityy

Magar

Pierwszą część napisz po polsku, bo jakoś nie kumam ;/

Ciekawe ze i3 to taki "bezsens" no tak FX lepsze bo ma więcej rdzeni.. ale moc pojedynczego rdzenia ma znaczenie.

Pamiętaj że i3 ma HT które w pewnym stopniu zastępuje fizyczne rdzenie (oczywiście to nie to samo).

Haruyuki

Czy dużo to nie wiem, a to ze względu na brak informacji o płycie, zasilaczu (markowy mało mówi).

Ale ogółem widać że kijowo, zamiast tych 16GB ramu lepiej było brać 8GB i dołożyć do karty itp.

Obudowa... ona ma być funkcjonalna wygląd ma mniejsze znaczenie.

To ponowie pytanie, wyznaczamy jakieś sztywne budżety (jeśli tak proszę o propozycje), czy lecieć jak w powyższych zestawach?

@UP chodzi mi o to ze jak ktos nie ma kasy to taniej zlozy PCta AMD i to dobrego bo za intela/nvidie w duzym stopniu placi sie za firme i tzreba zaplacic swoje zeby to naprawde sie oplacilo

I tak i nie...

Ale nikt tobie nie broni również składać zestawów co nie?

Do Xaorus'a NIKT nie podesłał zestawów na październik (nie licząc mnie).

Więc wszystkie musieliśmy składać razem (te bez podpisu kto składał) i on uległ bo jego zestawy również początkowo były na AMD (nawet APU).

Nie ma co ciągnąc tego tematu, czekamy na twoje zestawy.

Lista zestawów na październik. Dziękuję za pomoc XarduneK'owi. Chłopak wsparł mnie podczas braku czasu i razem skleciliśmy dla was kilka korzystnych zestawów na ten miesiąc

Cena Zestawu: 1300zł

Komponenty:

Procesor: Intel Pentium G3220

Karta Graficzna: MSI HD7750

Zasilacz: Corsair VS450

Cena Zestawu: 1600zł

Komponenty:

Procesor: Intel Core I3-4130

Karta Graficzna: Sapphire HD7770

Cena Zestawu: 2100zł

Komponenty:

Procesor: Intel Core I5-4440

Karta Graficzna: Gigabyte GTX 650 TI Boost

Dyski: HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB

Zestaw oparty o 4 rdzeniowy procesor Intel (bez możliwości OC) natomiast za grafike odpowiada GTX 650Ti w wersji BOOST.

Ram na napięciu 1.5V dzięki czemu kontroler pamięci się nie przemęcza, za dostarczenie prądu odpowiada sprawdzony zasilacz XFX'a.

Cena Zestawu: 2600zł

Komponenty:

Płyta główna: MSI B85-G43

Procesor: Intel Core I5-4570

Karta Graficzna: Gigabyte GTX 660

Cena Zestawu: 3200zł

Komponenty:

Płyta główna: MSI Z87-G43 GAMING

Procesor: Intel Core I5-4670K

Cooler: Raijintek EreBoss

RAM: Crucial Ballistix 2x4GB (DDR3 1600MHz, CL8, 1.5V)

Karta Graficzna: XFX HD7870 XT

Zestaw stworzony z myślą o OC zarówno procesora jak i karty graficznej.

Sprzęt spokojnie starczy do każdej obecnej gry w FullHD i wysokich detalach (szczególnie w mmorpg'ach).

Wybrałem płyte z serii "gaming" ze wględu na lepszej jakości układ dzwiękowy i kartę sieciową niż w standardowych wersjach.

Ram na napięciu 1.5V dzięki czemu kontroler pamięci się nie przemęcza, a wszystko zasilane przez dobry sprawdzony zasilacz jakim jest XFX Core 550W.