witam ,
forumowych grubasów
ostatnio musiałem zadbać o siebie nadal muszę , ale dzięki temu zdobyłem pewną wiedzę którą się z wami mogę podzielić
ŻEBY ZRZUCIĆ 1 KG TRZEBA SPALIĆ RÓWNO 7000 KALORIE
niby nie dużo prawda ? da się zrobić w 1 dzień ktoś powie , błąd ! w spalaniu jak i odchudzany trzeba zachować umiar i rozsądek
należy spalać maxymalnie 20 % dziennie z tych 7000 + to co powinniśmy dostarczyć do codziennego funkcjonowania
zakładając że osoba x jest mężczyzną oraz jego masa ciała równa jest 120 kg ( wiek nie jest ważny) musi on w ciągu dnia dostarczyć
organizmowi kalorie niezbędne do utrzymania tej masy w przeciwnym razie organizm będzie zjadał sam siebie ( mówiąc w skrócie) skończy się to tym że wraz z tłuszczem zniknie nam masa mięśniowa a tego nie nie chcemy . Mężczyzna x w tym przypadku musi dostarczyć dokładnie 3600 kalorii ( jest na to prost wzór 120 = masa ciała * 30 =kaloria na 1 kg masy/człowieka = ilość kalorii które należy dostarczyć [ ten przykład jest bardzo patologiczny { patologia odstępstwa/odchylenia od normy } ]
dla kobiet wzór jest nieco inny
zakładając że osoba x jest kobietą o wadze 90 kg musi ona dostarczyć dziennie 90*25 =2250 kalorii .
Ale jak już pisałem wczesnej a teraz rozwinę wątek nie można odchudzać się na hura nie ma żadnej diety cud po za jedną ( sex i głód ) ,
Wieloletnie zaniedbania nie znikną w przeciągu dnia tygodnia czy miesiąca ni chu chu !
odchudzanie na samym starcie należny zacząć od pozbycia się wszelkich słodycz/ napoi gazowanych , fast food e.c.t ( ale chyba to logiczne).
TEORIA ZA NAMI TERAZ PRAKTYKA
zakładając że x w tym przypadku o wadze 100 kg che schudnąć o 20 kg i jest mężczyzną oraz musi dostarczyć organizmowi 3000 kalorii. Powinien dziennie spalić nie więcej niż 3000 + 14000 ( 3000 które dostarczył + 1400 [ jest to 20 % z 7000 kalorii które składają się na 1 kg masy])
planowany efekt osiągnie po upływie 100 dni ( 7000 = liczba kalorii na 1 kg masy * 20 liczba kilogramów / 1400 liczba kalorii spalanych ponad to co dostarczyliśmy ) .
WĄTEK ZAPISUJE W CELACH BEZPIECZEŃSTWA ZA CHWILE DALSZY CIAG
Teraz może dietka jak już wiemy jak liczyć kalorie i jak je bezpiecznie spalać ?
to każdy może zrobić indywidualnie mianowicie :
1 g tłuszczy = 9 kcal
1 g białka = 4 kcal
1 g węglowodanów = 4 kcal
1 g cukru = 4 kcal
1 g błonnika = 0 kcal
1 g alkohol etanol = 7 kcal
teraz kalkulatory w dłoń i liczymy
przykład

wyliczamy ilość kalorii które są nam potrzebne układamy dietę i plan ćwiczeń
przykład ćwiczeń

Osobiście polecam rower stacjonarny z licznikiem kalorii itp ( koszt roweru to około 500 zł ) mnie niestety nie stać ćwiczę sztangom + obciążniki skakanka .
mam nadzieje że komuś pomogłem