Odchudzanie

witam ,

forumowych grubasów :D

ostatnio musiałem zadbać o siebie nadal muszę :D , ale dzięki temu zdobyłem pewną wiedzę którą się z wami mogę podzielić

ŻEBY ZRZUCIĆ 1 KG TRZEBA SPALIĆ RÓWNO 7000 KALORIE

niby nie dużo prawda ? da się zrobić w 1 dzień ktoś powie , błąd ! w spalaniu jak i odchudzany trzeba zachować umiar i rozsądek

należy spalać maxymalnie 20 % dziennie z tych 7000 + to co powinniśmy dostarczyć do codziennego funkcjonowania

zakładając że osoba x jest mężczyzną oraz jego masa ciała równa jest 120 kg ( wiek nie jest ważny) musi on w ciągu dnia dostarczyć

organizmowi kalorie niezbędne do utrzymania tej masy w przeciwnym razie organizm będzie zjadał sam siebie ( mówiąc w skrócie) skończy się to tym że wraz z tłuszczem zniknie nam masa mięśniowa a tego nie nie chcemy . Mężczyzna x w tym przypadku musi dostarczyć dokładnie 3600 kalorii ( jest na to prost wzór 120 = masa ciała * 30 =kaloria na 1 kg masy/człowieka = ilość kalorii które należy dostarczyć [ ten przykład jest bardzo patologiczny { patologia odstępstwa/odchylenia od normy } ]

dla kobiet wzór jest nieco inny

zakładając że osoba x jest kobietą o wadze 90 kg musi ona dostarczyć dziennie 90*25 =2250 kalorii .

Ale jak już pisałem wczesnej a teraz rozwinę wątek nie można odchudzać się na hura nie ma żadnej diety cud po za jedną ( sex i głód :D) ,

Wieloletnie zaniedbania nie znikną w przeciągu dnia tygodnia czy miesiąca ni chu chu !

odchudzanie na samym starcie należny zacząć od pozbycia się wszelkich słodycz/ napoi gazowanych , fast food e.c.t ( ale chyba to logiczne).

TEORIA ZA NAMI TERAZ PRAKTYKA

zakładając że x w tym przypadku o wadze 100 kg che schudnąć o 20 kg i jest mężczyzną oraz musi dostarczyć organizmowi 3000 kalorii. Powinien dziennie spalić nie więcej niż 3000 + 14000 ( 3000 które dostarczył + 1400 [ jest to 20 % z 7000 kalorii które składają się na 1 kg masy])

planowany efekt osiągnie po upływie 100 dni ( 7000 = liczba kalorii na 1 kg masy * 20 liczba kilogramów / 1400 liczba kalorii spalanych ponad to co dostarczyliśmy ) .

WĄTEK ZAPISUJE W CELACH BEZPIECZEŃSTWA ZA CHWILE DALSZY CIAG

Teraz może dietka jak już wiemy jak liczyć kalorie i jak je bezpiecznie spalać ?

to każdy może zrobić indywidualnie mianowicie :

1 g tłuszczy = 9 kcal

1 g białka = 4 kcal

1 g węglowodanów = 4 kcal

1 g cukru = 4 kcal

1 g błonnika = 0 kcal

1 g alkohol etanol = 7 kcal

teraz kalkulatory w dłoń i liczymy :D

przykład

grejpfrut-ile-kalorii.png

wyliczamy ilość kalorii które są nam potrzebne układamy dietę i plan ćwiczeń

przykład ćwiczeń

2958680-fitness-fakty--spalone-kalorie-na-godzine-popularnych-cwiczen-bieganie-bieganie-chodzenie-jazda-na-r.jpg

Osobiście polecam rower stacjonarny z licznikiem kalorii itp ( koszt roweru to około 500 zł ) mnie niestety nie stać ćwiczę sztangom + obciążniki skakanka .

mam nadzieje że komuś pomogłem

a ja jednak sadze, ze dieta + cwiczenia : 3

a ja jednak sadze, ze dieta + cwiczenia : 3

spójrz rozwiniecie tematu który tylko został zapisany w połowie

Dieta, siłownia, aeroby;) Najlepsze co jest na redukcję. Po treningu polecam cytrusy, ponieważ zawierają dużo cukrów prostych.

Dieta, siłownia, aeroby;) Najlepsze co jest na redukcję. Po treningu polecam cytrusy, ponieważ zawierają dużo cukrów prostych.

dokładnie to samo jest napisane

dieta + ćwiczenia polecam przestudiować jeszcze raz temat :D

Pozwolę sobie nadmienić, że spadek kcal w ciągu dnia nie powinien być nagły. Średnio przyjmuje się, że osoba przyjmuje 2500 kcal/24h. Jeśli chcemy zastosować ww. dietę (niskoenergetyczną), z rezultatem 1kg tydzień, powinniśmy obniżyć dzienne spożywanie właśnie o ten 1000 kcal, ALE! nie powinnyśmy tego robić od razu, najlepiej stopniowo, gdyż jeśli damy od razu nagły spadek energii, organizm dostanie szajby.

Dokładnie będzie reagować odwrotnie niż zamierzaliśmy, zamiast spalać i tracić na wadzę będziemy przybierać nawet więcej. Czym to spowodowane? Otóż organizm "wyczuwa" "złe czasy" więc większość zamiast spalić, po prostu zacznie odkładać na "czarną godzinę". Należy stopniowo zmniejszać zaczynając od tych 300-500 na 2-3 tyg, a potem znowu zmniejszyć, aby organizm mógł się przyzwyczaić do zmienionego trybu życia.

Te wzory są bardzo ogólne i mało dokładne. Niżej podam bardziej szczegółowe:

Najpierw trzeba wyliczyć Podstawową Przemianę Materii (PPM) czyli podstawowe funkcje (bicie serca, oddychanie, praca mózgu, trawienie itp itd)

Kobiety: PPM= (10 x masa ciała) + (6,25 x wzrost w cm) - (5 x wiek) - 161

Mężczyźni: PPM= (10 x masa ciała) + (6,25 x wzrost w cm) - (5 x wiek) - 5

Wtedy można policzyć Całkowitą Przemianę Materii (CPM):

CPM= PPM x aktywność fizyczna

I tutaj rozpiska:

1,4-1,6 - mała aktywność fizyczna (czyli ograniczamy się do podstawowych czynności jak sprzątanie, pójście na zakupy itp)

1,7 - umiarkowana aktywność fizyczna (wzmożona aktywność, jakieś ćwiczenia "od czasu do czasu", czy cięższa praca fizyczna lub umysłowa)

1,8-2,0 - duża aktywność fizyczna (osoby ćwiczące)

Wtedy wychodzi nasze zapotrzebowanie energetyczne, i w zasadzie mamy już z górki. Wiemy na czym stoimy i jak mamy redukować kcal.

Nadmienię jeszcze, że wiele osób robi podstawowe błędy typu:

-Głodówki- głodówki są dobre w ostrych stanach chorobowych np. wątroby.

-Odwadnianie- kolejny poważny błąd (chyba, że ktoś naprawdę ma sporo tej wody w organizmie i chodzi cały napuchnięty, wtedy polecam picie pokrzywy, która działa moczopędnie)

-Niezbilansowane posiłki- kolejna katastrofa. Warzywa i owoce są bardzo ważne, ale chleb/bułki/mleko/mięso również odgrywa ważną rolę. Cały czas trzeba dostarczać wszystkich składników, rezygnacja z jakiegoś doprowadzi do uszkodzenia narządu/ów jak i rozstroi organizm.

Od siebie mogę polecić kilka podstawowych manewrów co do zmniejszenia kaloryczności posiłków jak i całej diety:

-Brak smażenia czy pieczenia na tłuszczu,

-Unikać lub zmniejszyć słodzenie (tutaj na swoim przykładzie podam, że kiedyś na szklankę 0,33L słodziłem do 7 łyżeczek herbaty! Teraz daje 2 lub 3 :P)

-NIE podjadać :| a jak już trzeba to zjeść nawet nie owoc co warzywo. Marchewka, rzodkiewka.

-Regularne posiłki o stałym czasie.

-I oczywiście ćwiczenia, nie muszą być mordercze, 30-40 minut dziennie lub co dwa naprawdę wystarczy, aby zachować figurę.

-jeść produkty bogate w błonnik- błonnik obniża kaloryczność pokarmów. Nie wolno z nim też przesadzać, osoby które spożywają załóżmy 15g dziennie, gdy dostarczą od razu 30, będą miały gigantyczne problemy z brzuchem, który się po prostu zagazuje i będą się zwijały z bólu. Wszystko powoli i stopniowo. Organizm do wszystkiego musi być przyzwyczajany powoli, nigdy gwałtownie.

To co podał Oczy wielkie ogólniki, i na tych informacjach ciężko zrobić coś większego. Ale i tak plus dla Ciebie, że się tym tematem zainteresowałeś, chciałeś go przekazać. Od siebie mogę doradzić tym i owym abyście sobie krzywdy nie porobili :)

Jak ktoś chce sobie policzyć kcal które dziennie spożywa polecam tę stronkę http://www.ilewazy.p...ukty/Â Â ktĂłra w zasadzie jest tablicą wartości odżywczych wraz ze zdjęciami i gramówką. a

@Lodowy Pan Wojny

nie będę cytować cię bo za dużo przewijania by było

:D , ale warto

z dietą każdy może sam ustalić po wyliczeniu kalorii jakich potrzebuje i ile che stracić

:D

moja dieta nie szczególna

rano na pusty żołądek creatyna

ćwiczenia gryf łamany obciążenie 30 kg + obciążniki na ręce 10 kg ( 5x2)

śniadanie

2 bułki pszenne

zupa mleczna ale specyficzna

:D ( mleko + trochę wody dużo warzyw różne kartofle,marchew,cebula,pietruszka seler,poor itp)

w między czasie jakieś owoce jabłka , grejpfruty,

kolacja chleb razowy taki z ziarnami masło extra (prawdziwe masło) pomidor ogórek rzodkiewka ( co jest pod ręką z warzyw

do tego w trakcje dnia około litra wody czasem sklepowa czasem kranówa

:D

nie jest źle ogólnie , masa spadła o 10 kg , siła przybyła

zapomniałem

dodać że ćwiczę około 3-5 razy dziennie po 4 powtórzenia

do tego skakanka ale rzadko bo się plącze pod nogami

Lol ale dziwnie i fajnie to wyszło tak dziwnie

Prawie dobrze :P

-Posiłki bym rozdzielił na 4-5

-Śniadanie- bułki pszenne zastąpił np. grachamkami, no i czy to są same bułki? Czy coś jeszcze do tego?

-wody możesz spokojnie więcej, jeśli będą coraz większe upały to nawet i 2L

-O takiej zupie mlecznej nie słyszałem, daj przepis sam zobaczę jak to wygląda :D

Oczywiście każdy może sam, ale nie zapominajcie o dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników, aby nie rozpierdzielić sobie organizmu ;)

Schudnąć?

Nie wpierdzielać po nocach, nie żywić się fastfoodami, mniej słodyczy i nie spędzać całego dnia przed komputerem.

Diety naprawdę nie trzeba żeby być szczupłym (chyba, że chcemy mieć niewiadomojakieefektywniewiadomojakkrótkimczasie)

witam ,

forumowych grubasów :D

ostatnio musiałem zadbać o siebie nadal muszę :D , ale dzięki temu zdobyłem pewną wiedzę którą się z wami mogę podzielić

ŻEBY ZRZUCIĆ 1 KG TRZEBA SPALIĆ RÓWNO 7000 KALORIE

niby nie dużo prawda ? da się zrobić w 1 dzień ktoś powie , błąd ! w spalaniu jak i odchudzany trzeba zachować umiar i rozsądek

należy spalać maxymalnie 20 % dziennie z tych 7000 + to co powinniśmy dostarczyć do codziennego funkcjonowania

zakładając że osoba x jest mężczyzną oraz jego masa ciała równa jest 120 kg ( wiek nie jest ważny) musi on w ciągu dnia dostarczyć

organizmowi kalorie niezbędne do utrzymania tej masy w przeciwnym razie organizm będzie zjadał sam siebie ( mówiąc w skrócie) skończy się to tym że wraz z tłuszczem zniknie nam masa mięśniowa a tego nie nie chcemy . Mężczyzna x w tym przypadku musi dostarczyć dokładnie 3600 kalorii ( jest na to prost wzór 120 = masa ciała * 30 =kaloria na 1 kg masy/człowieka = ilość kalorii które należy dostarczyć [ ten przykład jest bardzo patologiczny { patologia odstępstwa/odchylenia od normy } ]

dla kobiet wzór jest nieco inny

zakładając że osoba x jest kobietą o wadze 90 kg musi ona dostarczyć dziennie 90*25 =2250 kalorii .

Ale jak już pisałem wczesnej a teraz rozwinę wątek nie można odchudzać się na hura nie ma żadnej diety cud po za jedną ( sex i głód :D) ,

Wieloletnie zaniedbania nie znikną w przeciągu dnia tygodnia czy miesiąca ni chu chu !

odchudzanie na samym starcie należny zacząć od pozbycia się wszelkich słodycz/ napoi gazowanych , fast food e.c.t ( ale chyba to logiczne).

TEORIA ZA NAMI TERAZ PRAKTYKA

zakładając że x w tym przypadku o wadze 100 kg che schudnąć o 20 kg i jest mężczyzną oraz musi dostarczyć organizmowi 3000 kalorii. Powinien dziennie spalić nie więcej niż 3000 + 14000 ( 3000 które dostarczył + 1400 [ jest to 20 % z 7000 kalorii które składają się na 1 kg masy])

planowany efekt osiągnie po upływie 100 dni ( 7000 = liczba kalorii na 1 kg masy * 20 liczba kilogramów / 1400 liczba kalorii spalanych ponad to co dostarczyliśmy ) .

WĄTEK ZAPISUJE W CELACH BEZPIECZEŃSTWA ZA CHWILE DALSZY CIAG

Teraz może dietka jak już wiemy jak liczyć kalorie i jak je bezpiecznie spalać ?

to każdy może zrobić indywidualnie mianowicie :

1 g tłuszczy = 9 kcal

1 g białka = 4 kcal

1 g węglowodanów = 4 kcal

1 g cukru = 4 kcal

1 g błonnika = 0 kcal

1 g alkohol etanol = 7 kcal

teraz kalkulatory w dłoń i liczymy :D

przykład

grejpfrut-ile-kalorii.png

wyliczamy ilość kalorii które są nam potrzebne układamy dietę i plan ćwiczeń

przykład ćwiczeń

2958680-fitness-fakty--spalone-kalorie-na-godzine-popularnych-cwiczen-bieganie-bieganie-chodzenie-jazda-na-r.jpg

Osobiście polecam rower stacjonarny z licznikiem kalorii itp ( koszt roweru to około 500 zł ) mnie niestety nie stać ćwiczę sztangom + obciążniki skakanka .

mam nadzieje że komuś pomogłem