Też długo miałem ten problem. Nie mam czasu grać regularnie w określonych dniach/godzinach, jak pewnie większość w wieku 30+, głównie z resztą grywam po 20/21, a paru znajomych co mi jeszcze zostało, wtedy zwykle już kończy. Do tego nie chce mi się / nie podobają mi się określone tytuły, a te w które ja lubię grać inni nie chcą. W zasadzie, w mmo totalnie przestałem grać, teraz na kompie gram tylko w gry online / coop - nie mmo, bo można z doskoku zagrać np. kilka partii jak mam wenę. U mnie problem braku socjalizacji rozwiązuje na kilka frontów. Spraszam znajomych na planszówki, jeśli się żonie chce pograć w weekend, albo gram na discordzie w RPG (dungeons and dragons, warhammer itp.). To daje odpowiednią / dużą dawkę socjalizacji, ponieważ to przede wszystkim opiera się na kontakcie z innymi. Polecam spróbować
Ostatnio złapałem się nawet na tym, że bardziej wyczekuje premier nowych planszówek, niż czegokolwiek co wychodzi do grania na pc.
UWAGA OGŁOSZENIE MATRYMONIALNE
Jeśli ktoś ma podobnie jak ja, czyli:
- grywa głównie wieczorami, mam tu na myśli przedział między 20 a 1, jak już ma czas i poogarnia sprawy życiowe;
- nie ma problemu z siedzeniem na discordzie (imo po co grać razem, jak się nie komunikujemy, w grach nigdy nie ma czasu pisać na czacie, bo się dzieje pierdyliard innych rzeczy)
- lubi gry Path of Exile, League of Legends, Star Craft 2, Monster Hunter, lub nie ma nic przeciwko nauce gry w te tytuły (dont łori, ssam w każdą z nich, co nie zmienia faktu, że je lubię i zawsze do nich wracam jak znudzi mnie jakaś nowa gra);
- nie ma nic przeciwko testowaniu nowych tytułów od czasu do czasu, w końcu jakoś trzeba znaleźć nowe perełki do kolekcji tytułów wszechczasów (szczególnie czekam tutaj na premierę Last Epoch, Stormgate, a w dalekiej przyszłości Ashes of Creation i ArcheAge 2);
- bonusem będzie jeśli grywa w RPGi, ale nie musi, od tego mam też inną paczkę;
- drugim bonusem jeśli nie ma nic przeciwko graniu w planszówki online (steam, tabletop, bgg arena).
To z chęcią się posocjalizuje z taką osobą - proszę o PW #szukamprzyjaciół