Elo, myślałem nad kupnem nowych okularów i się zastanawiam czy nie lepiej soczewek se nie kupić. Dlatego iż zwykłe oprawki na okulary nie odpowiadają mi, a reszta to jakieś pedalskie.Nigdy nie nosiłem i mam pytanie, jak to z kosztami. Np.http://www.ceneo.pl/2313987#tab=reviewsPiszą, że są jednomiesięczne, więc 2 soczewki noszę przez miesiąc? Czy wszystkie 6 są ma miesiąc bo nie ogarniam.
Obie opcje mają swoje plusy i minusy. Jestem posiadaczem okularów i użytkownikiem soczewek już od kilku dobrych lat, więc coś tam mogę na ten temat wspomnieć.
Okulary przede wszystkim są tańsze, bo koszt normalnych oprawek (w sensie nie jakiś Dior albo Versace) i szkieł to jednorazowy koszt kilkuset złotych, który można jeszcze w dodatku mocno śrubować jeżeli nie zależy Ci na jakimś wysublimowanym wyglądzie albo mega cienkich, bezrefleksyjnych szkłach. Później okulary wymieniasz już tylko, gdy przestaną Ci się podobać albo pogorszy Ci się wzrok - ale można też wymieniać same szkła, więc z tym nie ma problemu. Jeżeli dużo czasu spędzasz przed jakimkolwiek ekranem, to z pewnością przydadzą Ci się okulary, bo soczewki i rzadkie mruganie nie idą w parze.
Soczewki są za to oczywiście dużo wygodniejsze, bo po przyzwyczajeniu nie czujesz w ogóle, że je masz na oczach, co sprawia wrażenie jakbyś w ogóle żadnej wady faktycznie nie miał. Jeżeli chodzi o sporty i jakkolwiek dynamiczny tryb życia, to nie ma porównania, bo okulary mogą po prostu przeszkadzać albo ulec zniszczeniu. Jeżeli chodzi o same względy estetyczne, to tutaj zależy - niektórym pasują albo mogą pasować okulary na tyle, by same w sobie stały się odrębnym elementem wizerunku, podczas gdy inni zdecydowanie lepiej wyglądać będą bez nich. Prawdopodobnie wiesz już jak wyglądasz bez okularów, więc pozostaje Ci sprawdzić jak będziesz wyglądać w nich - np. u lokalnego optometry, chociaż taką wizytę najlepiej od razu połączyć z badaniem okulistycznym.
Ostatecznie nie można też zapominać o największej wadzie soczewek, czyli o ich cenie, bo w cenie rocznego zapasu na soczewki miesięczne masz już naprawdę dobre oprawki wraz ze szkłami i różnymi bajerami. Mówię tu tylko i wyłącznie o miękkich soczewkach, bo zupełnie nie orientuję się jak wygląda sprawa z całodobowymi, twardymi i innymi rodzajami, w których można przebierać. Jeżeli nie wychodzisz regularnie, np. codziennie z domu albo nie będziesz wtedy potrzebował soczewek, to spokojnie można się zastanowić nad jakimś zapasem jednodniówek, co może się okazać naprawdę dużo tańsze.
U mnie osobiście wygląda to tak, że do komputera używam okularów (bo oczy zbyt wysychają, by móc używać do tego soczewek), a wszędzie indziej zakładam soczewki. Dla mnie to jest kwestia estetyki i wygody i jak na razie jestem skłonny za to tyle płacić (120 zł za zestaw soczewek na 3 miesiące + jakieś 40 złotych na płyn na ten sam okres), ale kiedyś tam ostatecznie zdecydowanie będę się kierował na laserową korekcję.
No i nie bierz raczej tego co napisała Hasira pod uwagę, bo nie wie o czym mówi ![;)]()
Że już się tak wtrącę w nie swój temat, ile czasu od zaczęcia noszenia okularów można zacząć z soczewkami? Niedawno dostałem okulary i na razie nie ma problemu, bo mam wakacje i spędzam większość czasu w domu, ale nie dam rady się przyzwyczaić do nich na tyle żeby mieć je cały dzień, choćby przez to jak ograniczają pole widzenia i jak masakryczne jest rozglądanie się na boki, a i tak wziąłem duże szkła bez ramek na dole żeby jak najmniej nie wkurzały, ale to i tak jest do zniesienia tylko przy komputerze, jak się siedzi nieruchomo i patrzy cały czas w przód. Jakakolwiek mobilność to już tragedia. Mam kontrolę za 5 miesięcy, więc pewnie dopiero wtedy będę mógł próbować soczewek?
Nie ma żadnego okresu próbnego, podczas którego nie można nosić soczewek. Możesz się na nie zdecydować już na samym początku, zamiast pierwszych okularów i nie ma wobec tego żadnych przeciwwskazań. Jeżeli spędzasz większość czasu w domu albo konkretnie - przed komputerem, to lepiej załatw sobie jakieś w miarę wygodne okulary. Rozumiem, że w ruchu mogą nie być wygodne, bo sam mam z tym problem, ale do statycznego trybu życia na pewno będziesz w stanie dobrać sobie coś pod siebie, co będzie Ci w pełni odpowiadać.
No i na wizycie spytaj okulisty jakie masz opcje, bo być może będzie Ci w stanie zaproponować jakieś soczewki np. całodobowe albo jeszcze inne, które rozwiążą twoje problemy również w kontakcie z ekranem.