Odświerzanie PC przed MMO nowych generacji

Zastanawiam się, czy jest sens ładować kasę w mój aktualny PC, czy lepiej zbierać na nowy ?

Chcę, żeby łaził płynnie na full w największych sieczkach PVP w MMO nowych generacji typu Archeage, Black Deserts, czy też Teso oraz H&S typu Lineage Eternal.

Nie mam zielonego pojecia, jak stoi ten sprzet w tych czasach (przestalem sie interesowac po LO sprzetami komputerowymi), ogolnie czasem mnie zaskakuje (np Neverwinter na full bez ciecia), a czasem zalamuje (np na siegach L2)

Zwykle problemy powstaja przy duzym zasiegu widzenia, z high teksturami itp zwykle nie ma problemow.

PC kupowałem w wakacje ~2008r i wtedy był siekiera :

- Intel Core2 Quad Q9300 2.50GHz

- OCZ Reaperl 2x2gb Dual channel (1333 lub 1066 hz)

- XFX Radeon HD 6870 1024/256(chyba) dual pipe

- Asus Striker II Formula

- Win 7 64 bit i zasilacz Corsair 650w

Zauwazylem ze podczas grania w gry, PC grzeje jak cholera i mam wrazenie ze coolair jedzie na nizszych obrotach ?

Domyslam sie, ze pewnie przydaloby sie dorzucic ramu jakiegos 2x2 lub 4gb ? Reszta ujdzie i bedzie dawala rade jeszcze, czy ogolnie juz nie warto w niego ladowac $ i lepiej pomyslec nad czyms nowym ?

Zartownisiow prosilbym o nie trollowanie w topicu.

*Sory za blad w topicu hehe : )

@up No nie jestem aż takim znawcą konfiguracji hard wear'u w blaszakach na obecną chwilę,jednak z tego co widzę kartę graficzną masz ok.Ramu bym dorzucił trochu jeszcze,ale powiem szczerze,że procek musisz wymienić stuprocentowo.Procesor obniża wydajność twojego blaszaka i to znacznie.Jeśli chodzi o "grzanie" się kompa,może procek się męczy strasznie i się przegrzewa kiedy próbujesz grać na lepszych ustawieniach w jakieś nowe gry.Warto kupić obudowę z dodatkowym chłodzeniem i przede wszystkim zmienić procek.Tylko jak to bywa z prockami od Intela,pewnie musisz zmienić płytę główną jak chcesz wstawić nowy.

Tak wyglada plyta glowna jesli chodzi o sloty na procka :

Intel Socket 775 Core™2 Quad/Core™2 Extreme/Core™2 Duo/Pentium® Extreme/Pentium® D/Pentium® 4 Processors

Compatible with Intel® 05B/05A/06 processors

Support Intel® next generation 45nm CPU

Wejdzie w nia jakis lepszy proc, czy tez bedzie do wymiany ... ?

Od takich problemów masz od uja for gdzie masz prawdziwych profesjonalistów i zapaleńców... Nie powinieneś polegać na ludziach z forum o grach. Lepiej iść i spytać specjalistów. Wiem że to nie na temat ale lepiej iść tam i mieć pewność niż się tu przejechać...

Od takich problemów masz od uja for gdzie masz prawdziwych profesjonalistów i zapaleńców... Nie powinieneś polegać na ludziach z forum o grach. Lepiej iść i spytać specjalistów. Wiem że to nie na temat ale lepiej iść tam i mieć pewność niż się tu przejechać...

człowieku skończ taką gadkę, myslisz że jak ktoś siedzi na forum o grach to nie korzysta z forum pclab,benchmark,purepc ? przy okazji u wielu ludzi gry to nie jedyne zainteresowania, niektórzy też czytają obszerne testy niekiedy zawierające 40- 50 stron na purepc

moim zdaniem sprzęt masz OK, ale na cały nowy zastaw zbierać nie musisz, na początek proponuje zmienić płytę główną i procesor + ramy bo z tego co widzę w specyfikacji pyty wchodzą tam DDR2, zasilacz jest TIP TOP, karte graficzną można zmienić jak wyjdą nowe modele 7xx od nvidi albo 8xxx od amd, ale na razie 6870 bez problemu pociągnie gry które są w twoim poscie

a więc moja propozycja na dzisiaj:

473467_1179650.jpgProcesor Intel Core i5-3570K, 3.4GHz, 6MB, LGA1155, 22nm, 77W, BOX (BX80637I53570K) 867,75

459603_1131173.jpgPłyta główna MSI Z77A-G43 Intel Z77 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE) 342,00

433757_724023.jpgPamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series (KHX1600C9D3X2K2/8GX) 253,00

co prawda na 3 czerwca szykuje się premiera nowych procków intela o nazwie Haswell i przy okazji nowych płyt głównych, dlatego koniecznie musisz poczekać do premiery, na 100% aktualne procesory i mobasy stanieją przez co wydasz mniej pieniędzyt, a można było też znależć informacje że nowe procki nie będą drogie, oczywiście trzeba będzie poczekać z 3 miesiące po premierze żeby już nie było tak zwanego podatku od nowości, podsumowując albo kupujesz to co ci pokazałem tutaj powiedzmy pod koniec czerwca, albo czekasz jeszcze 3 miesiące aż sytuacja z nowymi procesorami się wyklaruje i nowy sprzęt kupujesz we wrześniu

wydajesz na dniach 1400 zł, i do końca roku czekasz z wymianą grafy, aktualna powinna mmo pociągnąć na wysokich ustawieniach, oczywiście karta graficzna to dodatkowy wydyatek około 700- 1000 zł, w zależności od portfela i potrzeba

i oczywiście chłodzenie, bo takiego procka kręcić trzeba

407917_1308566.jpgChłodzenie CPU SilentiumPC Fera Pro HE1224 [sPC080] 90,05

nie zgodzę się do końca z Tobą. Owszem jest od wuja for jak i stron na taki temat ale w większości polegaja oni na cyferkach jakie widzą na rachunku. Ostatnio miałem podobny dylemat jak Ty i wbrew co Ci "znafcy" pisali na forum o takiej tematyce zmieniłem karte na 2gb i problem się rozwiązał

Skoro komputer leciwy to na bank do wymiany pasty termoprzewodzące + kurz głowna przyczyna grzania, a to zmniejsza wydajnośc piecyka

Żeby ogarnąć ArcheAge'a na maxed to potrzebować będziesz

[podam to co Ci będzie się opłacało kupić]

i5 3570k + msi gd43(krecisz do 4.3/4, a na asrocku p67 ktory kosztuje 60zl mniej i tak trzeba doplacic 20zl za zmiane np. na techplanet biosa wiec ==, to juz lepiej brac gdka, lepszego nie ma co brac do ivy bridge bo podkrecisz co najwyzej o 200mhz wiecej i to bedzie maks)

8GB ram 1600mhz polecam kupic - goodram/kingston, na sockecie lga 1155 nie ma sensu wiecej

karta graficzna to min. HD7870 XT Tahity LT, zeby ogarnac mass pvp animacje, ale polecalbym poczekac na spadek cen z serii 79xx w ciagu miesiaca i kupic hd7950

W zasadzie powiem Ci prawdę, najlepiej sprzedaj swój komputer [zobacz ile dostaniesz] za części/całość na allegro, jakby udalo CI sie wycisnac pod 800-900pln to dokladasz 2000 i masz mocny, mocny komputer.

Obudowe, zasilacz, ramy, procek, plyte glowna, karte graficzna wszystko musisz wymienic

p.s

do Lineagea musisz miec dysk SSD zeby nie cial i mocna i5tke obecnie chyba tylko i5 2500k+ i odpowiedniki i to krecone dawaly rade.

ja napiszę tylko że lineage 2 to jedno wielkie gówno, ludzie na kompach za 4 tysie maja czasem problem z płynnością animacji w grze która ma 10 lat to żart, nawet GW2 które było tak hejtowane za optymalizacje z piękna grafiką i kapitalnymi cieniami działa od niedawna po licznych aktualizacjach bez problemu na powiedzmy phenomie i 6850 , dlatego moim zdaniem nikt tą grą nie powinien się kierować

co do arch ja nie mówie że wysokie ustawienia przy 6870 to 16xAF,8xMSAA,4xSSTRA bez przesady, ale na pewno będzie grał komfortowo przy małej ingerencji w opcjach, a ulepszać sprzęt stopniowo nie uderzy tak po kieszeni, przynajmniej w moim mniemaniu

A może jakiś AMD FX 6-8 rdzeniowy za ~500zł nie lepiej ?

W benchmarkach maja fajne wyniki ?

one nie nadają się do gier, tylko do profesjonalnej pracy , grafika, obróbka video itp.

Tylko w benchmarkach niestety.

Twój PC jest jeszcze całkiem niezły. Najlepiej oddaj go do serwisu, gdzie za 20-30zł ci go wyczyszczą i wymienią pasty, podkręć procka do 3Ghz+ i możesz spokojnie z rok na nim pochodzić w międzyczasie zbierając kasę na lepszy sprzęt. Nie opłaca się Quada 9300 wymieniać na i5, bo różnica jest stosunkowo niewielka biorąc pod uwagę, że musisz wymienić płytę główną. Karta graficzna też jeszcze wytrzyma.

Jeśli chcesz grać bezproblemowo w Lineage 2, to zainwestuj w dysk SSD.

Niektóre płyty na sockecie 775 obsługują DDR3 (np. Asus P5KC), więc jeśli masz taką opcję to możesz rozbudować do 8GB Ramu, ale jeśli nie, to nie ma sensu inwestować w DDR2 i będziesz musiał zostać przy 4GB.

@blazkowicz

Lepiej Intela.

Śpieszy Ci się z wymianą sprzętu? Haswell za ~2 tygodnie. Rewolucji nie będzie, ale moim zdaniem warto (zawsze możesz potem wymienić na Broadwella, który ma być na tą samą podstawkę co Haswell). Ceny podobne do Ivy a wydajność będzie te kilka % lepsza.

@Ukryty

Nie do końca.

@Ozonek

Nie rozumiem co SSD dałby w Lineage 2? Sama mapa, tekstury i modele wczytałyby się szybciej, ale już po ich wczytaniu różnica fps by nie występowała. Nie mówiąc już o tym, że L2 to po prostu antyk i engine najlepszy nie jest. Nawet najmocniejsze sprzęty nie ogarniają tej gry.

Różnica jest dość duża, bo C2Q Q9650 wypada mniej więcej o połowę gorzej niz i5 3570 (np. 42 v 78 fps). Jakby miał robić OC to wymiana chłodzenia byłaby konieczna. Ponadto może sprzedać obecny procesor, ram i mobo i też trochę kasy dostanie.

Nie chcę grać w L2 - tylko przykładowo zarzuciłem, że czasem mój PC mnie zaskakuje, gra z 2004r. a tnie jak ...

Nie śpieszy mi się z wymianami kompletnie - nie gram aktualnie w nic, jedynie w Diablo 3 od czasu do czasu, z którym nie mam żadnego problemu.

Ogólnie chcę po prostu przygotować PC pod falę nowej generacji MMO, która napłynie w niedalekiej przyszłości - dawno nie grałem w żaden nowy, wymagający tytuł i nie mam zielonego pojęcia, jak ten PC będzie się spisywał przy obecnych/przyszłych wymaganiach, może panikuje niepotrzebnie i pociągnie jeszcze bez problemu te nowe MMO ?

Kupiłem go w 2008r. wtedy był siekiera, ale od tamtego czasu wymieniłem w nim tylko grafikę niecałe dwa lata temu, takżę trochę czasu minęło i sie zastanawiam, czy to pudło pociągnie jeszcze trochę, czy trzeba odrestaurować : )

Z tymi max full detalami też może przesadzam, ale żeby chodził 100% płynnie przy wysokich detalach i rozsądnym terrain wide.

DDR3 nie wejdzie na moją płytę główną.

Sprawdziłem ramy i mam dokładnie 2x2GB OCZ Reaper PC8500 DDR2 1066mhz, Dual Channel.

Mam wolny set dual channel DDR2 na płycie, jest sens dokupywać 2x1 lub 2x2gb ? Czy to w niczym nie pomoże ?

Dodam też, że ogólnie mój sprzęt nie był nigdy podkręcany, chodzi na default ustawieniach, więc może to czyszczenie, lekki OC CPU/grafy/ramu i dokupić xtra ramy i nie muszę się martwić, że będzie pokaz slajdów podczas grania na high detalach ?

Dodanie ramu nic nie da.

Zastanawiam się, czy jest sens ładować kasę w mój aktualny PC, czy lepiej zbierać na nowy ?

Chcę, żeby łaził płynnie na full w największych sieczkach PVP w MMO nowych generacji typu Archeage, Black Deserts, czy też Teso oraz H&S typu Lineage Eternal.

Nie mam zielonego pojecia, jak stoi ten sprzet w tych czasach (przestalem sie interesowac po LO sprzetami komputerowymi), ogolnie czasem mnie zaskakuje (np Neverwinter na full bez ciecia), a czasem zalamuje (np na siegach L2)

Zwykle problemy powstaja przy duzym zasiegu widzenia, z high teksturami itp zwykle nie ma problemow.

PC kupowałem w wakacje ~2008r i wtedy był siekiera :

- Intel Core2 Quad Q9300 2.50GHz

- OCZ Reaperl 2x2gb Dual channel (1333 lub 1066 hz)

- XFX Radeon HD 6870 1024/256(chyba) dual pipe

- Asus Striker II Formula

- Win 7 64 bit i zasilacz Corsair 650w

Zauwazylem ze podczas grania w gry, PC grzeje jak cholera i mam wrazenie ze coolair jedzie na nizszych obrotach ?

Domyslam sie, ze pewnie przydaloby sie dorzucic ramu jakiegos 2x2 lub 4gb ? Reszta ujdzie i bedzie dawala rade jeszcze, czy ogolnie juz nie warto w niego ladowac $ i lepiej pomyslec nad czyms nowym ?

Zartownisiow prosilbym o nie trollowanie w topicu.

*Sory za blad w topicu hehe : )