Odświeżenie Laptopa

Cześć, w związku że ostatnio złożyliście mi ciekawy zestaw (Działa genialnie !)

Przyszedł czas by ulepszyć swoją przenośną jednostkę.

Chciałbym się dowiedzieć co muszę wymieć w laptopie by działał on lepiej podczas grania oraz ogólnego użytkowania

Sprzęt o jakim mowa to laptop firmy DELL.

Model N5110

Procesor Intel Core i3-2310M

CPU 2.10GHz 2.10GHz

Ram. 8GB

64 bitowy system operacyjny

Win 7

Karty graficzne Intel® HD Graphics Family // NIVIDIA GeFroce GT 525M

Laptop służy mi oraz mojej dziewczynie głównie na wyjazdach go grania w między innymi WoT-a czy SImsy3. oraz oglądania filmów i ogólnego latania po necie więc nic szczególnego lecz mimo wszystko przy grach muli...

Pomóżcie co nie co doradzić ^^

Wydaje mi się, że przy tych parametrach nie powinien za bardzo mulić. Może sterowniki za stare. Zobacz na necie. Być może ten model Della ma jakieś problemy i coś tam trzeba reinstalować. Ja tak ma ze swoim i znalazłem rozwiązanie. Co do wymiany sprzętu to bardziej opłacałoby się kupić zupełnie nowego lapka, niż wymieniać środek, bo dużo części jest po prostu zescalonych ze sobą.

Kupno nowego trochę nie wchodzi w grę ponieważ ostatnio kupiłem PC za 3.5tyś + monitor klawiatura głośniki więc nie mogę wydać kolejnych okolo 2.tyś na kolejny komputer :D dlatego postanowiłem tego tylko ulepszyć

Kupno nowego trochę nie wchodzi w grę ponieważ ostatnio kupiłem PC za 3.5tyś + monitor klawiatura głośniki więc nie mogę wydać kolejnych okolo 2.tyś na kolejny komputer dlatego postanowiłem tego tylko ulepszyć

Problem w tym, że upgrade się może nie opłacać. Ponieważ laptopy mają wiele elementów zespolonych w jeden układ. I upgrade mógłby wiązać się z wymianą całych lub niemal całych bebechów.

Sterowniki Aktualne nadal bez zmian... Wymienię jeszcze wentylator i zobaczymy jak w tedy będzie bo trochę słabo już chłodzi myślicie że to coś zmieni ??

Jeśli czujesz, że laptop szybko się nagrzewa to może to znacznie spowalniać jego pracę. Moja dziewczyna ma ten sam problem i teraz sobie w nic nie pogra, bo jej wszystko muli niesamowicie. W planach ma kupno nowego, bo, tak jak pisałem wcześniej ja i Hanz, w laptopach części są często zespolone i możesz mieć problem z wymianą. Na dodatek często są specjalnie dopasowane, więc mógłbyś nawet mieć problem ze zmianą czegokolwiek. Jeśli jest jeszcze na gwarancji to proponowałbym oddać go do serwisu w ramach gwarancji. Jeśli chłodzenie się psuje czy coś to naprawią to.

By nie zakładać kolejnego tematu napiszę już tutaj.

Byłem dzisiaj w serwisie. I chciałbym się was zapytać czy konserwacja komputera w/w za 120zł to przyzwoita cena ? Oraz nowa bateria (zamiennik) 140zł

I ewentualny koszt wymiany wentylatora koło 60zł.

Standardowo... choć ja za taką usługę biorę o połowę mniej. Bateria jeśli dobrej firmy to ok. A wymiana wentylatora, to zależnie od tego jak jest zamontowany + pewnie cena nowego więc myślę, że całkiem spoko. Najlepiej wziąć fakturę lub paragon za te usługi bo jakby coś było nie tak to będą zobowiązani naprawić błąd za darmo :)

Byl czyszczony kiedys?? Po 2 latach bez czyszczenia lapka jest nieciekawie :P

Rozkręć kompa, wyczyść go z kurzu ( w szczególności radiator i wentylator ) , wymień pastę na procesorze.
https://www.youtube.com/watch?v=muJVRvJV6Hs - tu filmik jak rozkręcić.

Firma za e 120zł nic więcej nie zrobi.

P.S, W laptopach w 99% karta graficzna jest w lutowana w płytę główna, a koszt wymiany dorównuje kupnie nowego laptopa.

Komputer wyczyszczony (czyszczony kilka razy do roku) pasty nie zmieniałem, wole żeby ktoś mi to zrobił niż później się wkur@# że coś popsułem i muszę dodatkowo płacić :D Prawdopodobnie w czwartek/piątek zaniosę do serwisu zobaczymy czy coś to zmieni. Jak nie to lipa :)

Jak dałeś rade rozkręcić i wyczyścić, to zmiana pasty na procesorze jest tylko formalnością.

a jeszcze możesz sprawdzić temperatury przy pomocy speed fan

90adgdkhzhtt_t.jpg

SS zrobiony kilka minut temu temperatura skacze od 71*C do 85*C

Komputer czysty wewnątrz, pracuje nieco lepiej po dodatkowym przeczyszczeniu ale nadal się grzeje.

Gdzie mogę kupić pastę ?

SS zrobiony kilka minut temu temperatura skacze od 71*C do 85*C Komputer czysty wewnątrz, pracuje nieco lepiej po dodatkowym przeczyszczeniu ale nadal się grzeje. Gdzie mogę kupić pastę ?

W każdym sklepie komputerowym :)

Myślałem że problemem zacinających się gier jest kwestia karty graficznej ewentualnie tego że się komputer grzeje... Wyjąłem baterię i działa WoT czy Simsy3 na wysokich ustawieniach o.O fakt faktem grzeje się dalej idzie na czyszczenie i wymianę pasty :)

IMO jedyny sensowny "tuning" laptopa to taki by tam wsadzić SSD ;-; zawsze to w pewnym stopniu przyspiesza prace, szczególnie gdy w laptopach są głównie dyski 5,4k obr/min . Sam w swoim podmieniłem z 1tb na 256gb SSD, dziwne uczucie kiedy laptop włącza ci się tyle samo czasu co wychodzi z trybu uśpienia :P Pomyśl nad tym

Po czyszczeniu i zmianie pasty komputer ma temperatury wszystkie bez obciążenia w normie przy obciążeniu skacze oczywiście w górę. Myślę nad dorobieniem nowych miejsc do wentylacji xD. A może nawet uda się zamontować jakoś doczepianą podkładkę chłodzącą :P

Jeżeli ktoś z Wrocławia ma zamiar korzystać z serwisu XMOBIL odradzam !! Wyczyścili dobrze ale poskładali źle. Komputer po czasie się wyłączał... zaniosłem drugi raz. Nie działające głośniki brak większości śrubek w obudowie... Na dodatek strasznie nie miła obsługa....

Cześć, w związku że ostatnio złożyliście mi ciekawy zestaw (Działa genialnie !)

Przyszedł czas by ulepszyć swoją przenośną jednostkę.

Chciałbym się dowiedzieć co muszę wymieć w laptopie by działał on lepiej podczas grania oraz ogólnego użytkowania

Sprzęt o jakim mowa to laptop firmy DELL.

Model N5110

Procesor Intel Core i3-2310M

CPU 2.10GHz 2.10GHz

Ram. 8GB

64 bitowy system operacyjny

Win 7

Karty graficzne Intel® HD Graphics Family // NIVIDIA GeFroce GT 525M

Laptop służy mi oraz mojej dziewczynie głównie na wyjazdach go grania w między innymi WoT-a czy SImsy3. oraz oglądania filmów i ogólnego latania po necie więc nic szczególnego lecz mimo wszystko przy grach muli...

Pomóżcie co nie co doradzić ^^