Odzyskanie hasła

Przejąłem firme z całym sprzętem w niej zawartym i znalazł się tam też komputer... oczywiście jest to windows xp i obok jest drugi z win 7.

Oba są na hasło, a były właściciel umarł i nie mam jak się do nich dostać.

Macie jakiś sposób by to ogarnąć i jakoś usunąć lub pominąć te hasła?

Dzięki z góry!

Do danych na dysku idzie się dostać podłączając dysk do innego sprawnego komputera.

Rozumiem, że to windows login jest na hasło, bo jeśli pliki to już nie wiem.

Niby są sposoby na ominięcie logowania windowsa ale nigdy ich nie próbowałem.

Jeżeli hasło jest na biosie podczas uruchamiania komputera to bios można zrestartować (mało prawdopodobne).

Na Windows XP i Windows 7, w trakcie uruchamiania systemu kliknij F8, wybierz tryb awaryjny, zaloguj się na koncie administratora, wejdź w start>uruchom i wpisz "control userpasswords2", tam zaznaczasz konto które jest stworzone, klikasz resetuj hasło, wpisujesz nowe, klikasz ok. Uruchamiasz na nowo i się logujesz.

Ściągnij sobie Hiren's BootCD . Przyda się na takie przypadki i wiele innych. Sam przejąłem kilkadziesiąt komputerów i często pomoc z płytki jest nieoceniona :)

A jakaś porada jak korzystać z tego typu bota?

Ściągasz, wypalasz, bootujesz z załączonej płytki system w wersji live "mini xp" na którym masz "zainstalowanych" kilkadziesiąt przydatnych programów (wraz z specjalnym menu). Akurat zmianę hasła w systemie można przeprowadzić jeszcze szybciej, ponieważ w głównym menu bootowania masz program do takiego resetu. Poza tym Internet prawdę powie, wszystko znajdziesz.

Zevisto dzięki wielkie :) sposób jaki podałeś sprawdził się zarówno na xp jak i na win7.

Temat do zamknięcia!

Przejąłem firme z całym sprzętem w niej zawartym i znalazł się tam też komputer... oczywiście jest to windows xp i obok jest drugi z win 7.

Oba są na hasło, a były właściciel umarł i nie mam jak się do nich dostać.

Macie jakiś sposób by to ogarnąć i jakoś usunąć lub pominąć te hasła?

Dzięki z góry!