Ogolny zarys gry :)

Witam.

Przejdę do konkretów bez owijania nie ogarniam gry, ale widzę w niej potencjał i prosiłbym o kilka wyjaśnień.

Rozwój postaci :

Kilka rzeczy ogarniam, czytałem i wiem sporo ale nie wiem jak przedstawia się end game ? Duże nastawienie na pvp, pve czy to ciągłe zbieranie ziemniaków ? Lubie rajadować, pvp, dungeony daily questy itp Jak to wygląda ? Czy np rozwój postaci na end game ogranicza się tylko do farmienia pro eq czy też poprzez zdobywanie expa rozwijamy jakos dodatkowo swoja postac bez końca itp ?

Boty : Pamiętam duzy hejt na ta gre rok~ temu z powodu botów gold selerów jak to teraz wygląda.

Patron : Ile on kosztuje w zł ?

Support : ??? Ich nastawienie na problemy graczy i sugestie dot. gry

Na jakim serverze jest dużo nas :)? (chodzi mi o polaczkowo)

Crafting : Uwielbiam gry gdzie wlasnie crafting ma duzy wplyw na rozgrywke :) Czyli farma zbieranie matsów i cos tam powoli powoli ale te labor pointy troszeczke czuje sie ograniczony :( Poniewaz mam malo czasu, czasem 1h dziennie a innym razem caly dzien i w tedy kiedy mam go duzo chcialbym nafarmic czegos jak najwiecej :)

Mile widziane sa Wasze opinie i sugestie co warto i jak :)

Pozdrawiam

Ogólnie, to grałem rok temu przez miesiąc, a teraz wróciłem i gram sobie od dwóch tygodni(półtora dokładnie) na nowym serwerze.

End game jak wygląda, to ci za bardzo nie powiem, ale są dungi, jest "otwarte" pvp, więc jest czym się zająć.

Boty- nadal są, ale znikome ilości w porównaniu z tym co było rok temu, albo ja po prostu na nie trafiam(boty do autotracka paczek pominę)

Patron- +- 50 w zależności od kursu walut, przy czym ja sobie kupiłem pierwszego patrona i grając po 2-3h dziennie w ciągu tygodnia zarobiłem na 2 apexy=1patron, teraz po półtora tygodnia mam już odłożone 4 apexy i już prawie sumkę na działkę.

Support- niegdyś Trion chwalono, ale to było dawno, teraz ich support to jak u każdej przeciętnej firmy z tej branży

Dużo Polaków- nie wiem

Crafting- na tle konkurencji jest dobrze, chociaż mogłoby być lepiej, z laborkami jest tak, jak masz farmy to to ci szybko zlecą, jak ich nie masz, to problemu nie ma, ja ostatnio nie mam czasu, więc kupuje matsy na ah i przetwarzam żeby potem sprzedać w ten sposób zarabiam i zbijam labory gdy gra pracuje w tle, a ja robię coś innego.

Szczerze powiedziawszy, chociaż gram, to gry nie polecam. Na te 2h dziennie się nada, ale tylko dlatego, że nie ma teraz ciekawych tytułów, przynajmniej dla mnie :/ (ToS przybywaj :D)

*ArcheAge ma end game jeden z lepszych, gra tak naprawdę nie ma końca. Zawsze w każdym kierunku jest coś do roboty.

*Boty nie spotkałem jeszcze w obecnych czasach

*Patron sie raz kupuje i w 1-2 dni zarobisz na kolejne za walutę w grze.

*Support ostatnio gdy miałem problem czekałem 15min na gm`a, a kolejne 30min naprawiano moją postać. Więc ogromny plus. Zależy pewnie też z jakim problemem piszesz.

*Rangora - Nowy server (mówiono że padnie po miesiącu) A po miesiącu server ma kolejki w weekendy jako jedyny :D Więc jest najbardziej zaludniony. I tak dużo Polskich gildii istnieje.

*Crafting - chyba najbardziej rozbudowany obecanie jaki znam. Oczywiście z patronem nie czuć tego braku laboru, jak bez niego =)

Dziękuje za wypowiedź tylko jeszcze nurtuje mnie ten end game.

GaloN napisał dość ogólnie, ja potrzebuje wiedzieć dokładnie :

1 - Czy rozwój postaci na end gamie polega tylko na kompletowaniu jakiegoś epickiego eq

2 - Czy raczej jest to nieskończona farma expa by rozwijać jakieś skille (

3 - Czy np w AA można grać rekreacyjnie czyli mam godzinkę w ciągu dnia wchodzę sobie pozbieram kartofle pójdę zrobię jakieś questy daily i powoli powoli ale do celu

4 - Czy trudno zdobywa się farmę i czy ciężko wybudować swój dom ?

Pozdrawiam

1. Gear robi przerażająco dużą różnicę w PvP. W dungeonach masz po prostu pewien próg, który musisz osiągnąć aby go wykonać(zwykle tak samo niski jak poziom trudności dungeonów). Żeby zrobić world bossy nie potrzebujesz żadnego gearu jako DPS, jako tank wypas gear; im lepszy gear ma healer tym trudniej wyczerpać manę.

2. Po wbiciu max levela postaci i 3 wybranych na początku drzewek umiejętności; masz możliwość wyexpienia wszystkich drzewek umiejętności. Po za skillami są jeszcze profesje, ale wszystko kiedyś się kończy. Jak szybko? zależy od Twojego tempa. Tempo graczy w archeage jest zabójcze(mówię z perspektywy osoby pracującej do 18:00)

3. Jeśli nie przeszkadza Ci, że będziesz odstawał w PvP to można w ten sposób grać. Oprócz daily questów są także eventy, które są o określonych godzinach. Nie musisz ich wykonywać, ale dają określone profity. Z racji tego, że są daily to opuszczony event pozwala innym wyprzedzić Cię w pozyskaniu tych profitów.

4. Raz jeszcze, jak dużo siedzisz to łatwo. Wyszukujesz działkę, której kończą się podatki i o określonej godzinie przychodzisz przejąć miejsce. Jeżeli są wolne miejsca na działki no to przychodzisz i stawiasz. Domek trochę kosztuje, o wiele więcej niż postawienie farmy. Za wartość materiałów potrzebnych do budowy domku można sobie kupić dobrą broń.

PS. Od długiego czasu nie widziałem kolejki na Rangorze.

Kiedy zniknęła mi działka to na jakąkolwiek odpowiedź supportu czekałem >24h.

Szybkość zarobku na patrona zależy od Twojego czasu poświęconego na grę, ale nie jest szczególnie trudnym zdobyć 2 apexy w ciągu miesiąca.

Boty są, ale są o wiele gorsze glitche bugi radary etc. Ogólnie syf, jak to Ci przeszkadza to nie włączaj gry.

Kiedy dołączyłem do gildii na rangorze założonej przez polskiego oszusta, okazało się, że gość ma czita na usunięcie wody i mgły, która jest podczas nurkowania. Dodatkowo program podświetlał przedmiot za który bez większego wysiłku możesz otrzymać 1000g(~4 apexy). Boty w archeage to już nie tylko zostawianie programu na spocie do bicia mobków, ale programy, które mają waypointy i potrafią expić postać. Są też prostsze, takie, które za Ciebie zasadza, zbiorą farmę; kupią nasionka i znów zrobią to samo. Jeden z haxów mówił, że jakiś fajny pakiet można wyrwać za 15$.

Gra jest specyficzna, niby obiektywnie patrząc uważam, że nie warto w nią grać; ale i tak ją odpalam. Ja gram, bo mam fajną ekipę. Gdybym miał w to grać sam to tydzień temu bym skończył, bo wtedy zacząłem odczuwać nudę.

Jedna uwaga, w 1-2 dni nawet z pierwszym zakupionym patronem nie zarobisz na kolejnego. Koszt jednego apexa na nowym serwerze to 200G+, czyli na patrona potrzebujesz ponad 400G. Teraz ceny matsów są dużo niższe niż wcześniej, więc potrzebujesz minimum tygodnia przy grze 2-3h dziennie żeby uzbierać na patrona.

Jedna uwaga, w 1-2 dni nawet z pierwszym zakupionym patronem nie zarobisz na kolejnego. Koszt jednego apexa na nowym serwerze to 200G+, czyli na patrona potrzebujesz ponad 400G. Teraz ceny matsów są dużo niższe niż wcześniej, więc potrzebujesz minimum tygodnia przy grze 2-3h dziennie żeby uzbierać na patrona.

O_o po wbiciu 50lvlu i zrobieniu zielonych questów. Które dają mu około 60+gs`ów do tego pokaźnej sumy golda na początek, którą może zainwestować w połączeniu z laborem.

1 dzień i ma na patrona. 60gs / 20 (aqua farma) Sell na ah - 40g. To już ma 120g za nic. Questy to kolejne 100g od 0-50.

220g

Inwestycja laboru z goldem - mała farma - drzewa - ryby - Dawn lake light essence - blank regrade scroll - kupno sunpointow, moonpointow, - produkcja scrolli - sell

moonpoint 15g - produkcja blank regrade scrolla 1g - sell armor regrade scrolla 25g - inwestycja okolo 70laboru - zysk - 9g

5000labour / 70laboru = 71razy

71 x 9g(zysk) = 639g NA CZYSTO z 5k laboru.

Wersja dla leniwych kupno black regrade scrolla 3g

Ale zarobek znacznie mniejszy.

Nie będę tutaj podawał setki innych przykładów tego typu.

Tylko proszę osoby, którym nie chce się nawet ruszać myszką w grze, aby nie pisały, że czegoś się nie da, bo po prostu wam się tego nie chce robić...

W sumie nie boli mnie wydanie 50 zł więc nie przeszkadza mi to, bardziej się zastanawiam czy warto grać. Opinie są podzielone, boty i cziterzy mi nie przeszkadzają bo w każdej grze się trafiają tacy. Ja szukam gry, w której będę mógł sobie pofarmić trochę mobów, pozbierać jakiś crafterskich itemów aby coś pocrafcić grać rekreacyjnie pvp też mile widziane i jakieś rozgrywki olimpiady itp.

W takim razie do zobaczenia w grze. Samych pancerzy do craftu może nie jest pierdyliard, ale wszystkich rzeczy jakie można stworzyć już tak.

W takim razie do zobaczenia w grze. Samych pancerzy do craftu może nie jest pierdyliard, ale wszystkich rzeczy jakie można stworzyć już tak.

Na pewno spróbuje, zobaczę co wyjdzie. Lubie grać healerem (w grze chyba Vitalism~) tylko zastanawiam się co daje ta druga i trzecia klasa czy brać coś pod heala czy moge zrobić sobie heala,dpsa i maga w jednym i bedzie to grywalne :D?

Na dobrą sprawę mało jest klas niegrywalnych, szczególnie kiedy nie ograniczasz się do PvP.

Healerów nigdy za dużo. Typowym medykiem i zarazem bufferem jest cleric(vitalism/auromancy/songcraft).

Sorcererów z healem dużo nie widziałem, ale na starych serwerach kiedy ludzie dokopali się do lepszego gearu to sporo widziałem druidów(archery/defense/vitalism).

Chcąc być healerem nie powinieneś rezygnować z healu albo bufek na rzecz dpsu, ale poświęcenie songcraftu na rzecz defense drastycznie może wpłynąć na Twoją przeżywalność podczas zabawy. Wiele zależy od tego gdzie planujesz healować. Do PvE najlepszy jest cleric, do PvP warto rozważyć inne opcje jak np. templar o którym wspomniałem.

Fajne też są klasy buffująco stunujące. Trudność jednak polega na levelowaniu takich postaci. Osoba, która zaczyna zabawę z grą, w mojej opinii, powinna korzystać ze sprawdzonych dróg.

Wszystko jest grywalne, ja np zrobilem dark aegis czy jakos tak - heal, czarna magia, obrona :D. Efekt? Multum leczenia, masa dmg i niezle survi. Generalnie jak chcesz maga i dps, to sie zaleca sorcery i shadowplay (fajne kombosy wchodza, ciekawe mozliwosci) a na trzecie drzewko cos z utility - od biedy heal ujdzie :D. Jednak trzeba pamietac jedno : nigdy nie bedziesz tak dobrym healerem jak klasa wyspecjalizowana w healaniu, ani takim dps'em jak klasa typowo pod dps :D

To jest oczywista sprawa, tylko ja w swojej głowie porównywałem do TESO gdzie grajac healem mozna było osiągnąc całkiem dobry dps tak samo sorcem, który był DD z wysokim dps-em a gdy brakowało heala szybko zmieniał gear i zaczynał leczyć.

Witam.

Przejdę do konkretów bez owijania nie ogarniam gry, ale widzę w niej potencjał i prosiłbym o kilka wyjaśnień.

Rozwój postaci :

Kilka rzeczy ogarniam, czytałem i wiem sporo ale nie wiem jak przedstawia się end game ? Duże nastawienie na pvp, pve czy to ciągłe zbieranie ziemniaków ? Lubie rajadować, pvp, dungeony daily questy itp Jak to wygląda ? Czy np rozwój postaci na end game ogranicza się tylko do farmienia pro eq czy też poprzez zdobywanie expa rozwijamy jakos dodatkowo swoja postac bez końca itp ?

Boty : Pamiętam duzy hejt na ta gre rok~ temu z powodu botów gold selerów jak to teraz wygląda.

Patron : Ile on kosztuje w zł ?

Support : ??? Ich nastawienie na problemy graczy i sugestie dot. gry

Na jakim serverze jest dużo nas :)? (chodzi mi o polaczkowo)

Crafting : Uwielbiam gry gdzie wlasnie crafting ma duzy wplyw na rozgrywke :) Czyli farma zbieranie matsów i cos tam powoli powoli ale te labor pointy troszeczke czuje sie ograniczony :( Poniewaz mam malo czasu, czasem 1h dziennie a innym razem caly dzien i w tedy kiedy mam go duzo chcialbym nafarmic czegos jak najwiecej :)

Mile widziane sa Wasze opinie i sugestie co warto i jak :)

Pozdrawiam