OKULARY do pracy przy komputerze

Witam, temat kieruję głównie do osób które pracują przy komputerze. Otóż od kiedy pracuje po 9/10 godzin dziennie przy komputerze zauważyłem za zacząłem mieć problemy z oczami, wysuszają mi się, lekkie przymglenie po długim siedzeniu przy komputerze itp.

I tutaj moje pytanie czy ktoś z was korzysta z tych "SPECJALNYCH" okularów ?

Czy wgl pomagają ?

Ja mam okulary z powłoką antyrefleksyjną, do pracy przy komputerze. Ogólnie mój komfort pracy się poprawił, bo oczy już tak nie bolą, ale tak czy siak, jak się siedzi długo przed kompem to nie ma mocnych, oczy zawsze to odczują. Ja poza okularami mam jeszcze specjalnie skonfigurowane środowisko, w którym pracuję (jestem programistą). Ustawiłem sobie kolory w IDE tak, żeby nie męczyły oczu jakimiś jaskrawymi kolorami, do tego używam ciemnego tła. Dzięki temu jestem w stanie komfortowo pracować przez wiele godzin. Ważne jest też, żeby sobie robić od czasu do czasu jakieś przerwy, żeby rozluźnić oczy. Ja np co 2-3 godziny idę sobie jakąś kawę, czy herbatę zrobić, więc i oko odpocznie te parę minut :)

Och jak ja bym chciał mieć tak fajnie że mogę sobie dostosować otoczenie i kolory w monitorze niestety...

Obecnie walczę o nowszy sprzęt w firmie bo jest przestarzały...

Przerwy to ja robię co 30 minut ^^ a co 2h spacer 5 minutowy po okolicy bo i dotlenić się trzeba. Ale i tak ciężko jest wysiedzieć.

Wstaje rano i już czuje jak bym pracował cały dzień przy komputerze :/

Gdzie najlepiej się rozejrzeć za takimi okularami. Salon z którego korzystałem do tej pory niestety nie oferuje takich ( a przynajmniej na ich stronie nie widziałem ).

A można wiedzieć co robisz w pracy? W sensie pracujesz z office, czy grafika? Bo to ważne :). Zapomniałem dodać, że możesz sobie też kupić jakieś dobre krople do oczu. Jak czujesz, że masz suche, to kropniesz kropelkę i jest lepiej :)

A salonu poszukaj w necie, wpisz w google "Okulary z powłoką antyrefleksyjną" + miasto, w którym mieszkasz, to coś znajdziesz w okolicach.

A możesz dać przykład tych "SPECJALNYCH" okularów ? Bo antyrefleksu na pewno nie można takimi nazwać ponieważ są to szkła z naniesioną powłoką i są dostępne od kilkunastu/dziesięciu lat :) Powłoka może być w trzech kolorach ale od strony oka to jest nie widoczne tylko od zewnątrz wygląda to jak kolorowy nalot na szkłach. Najlepiej przejdź się do optyka i spytaj o takie szkła bo nie zawsze mają takie jak ty potrzebujesz i może będą musieli zamówić.

Oczy mogą się męczyć od refleksów na monitorze, światła słonecznego padającego z boku na oko. Najlepiej jak poszukasz czegoś o ergonomi pracy przy komputerze bo wiele czynników może powodować zmęczenie wzroku.

@down

donek ma rację najpierw wizyta u okulisty bo nie chcesz chyba sam dobierać sobie okularów korekcyjnych :)

Witam, temat kieruję głównie do osób które pracują przy komputerze. Otóż od kiedy pracuje po 9/10 godzin dziennie przy komputerze zauważyłem za zacząłem mieć problemy z oczami, wysuszają mi się, lekkie przymglenie po długim siedzeniu przy komputerze itp. I tutaj moje pytanie czy ktoś z was korzysta z tych "SPECJALNYCH" okularów ? Czy wgl pomagają ?

Okulary dobiera okulista indywidualnie ....jak chcesz sobie zniszczyc oczy kupujac okulary dla siebie bez pomocy (okulisty) powodzenia.

+ Jest to malo realne , ze psuja Ci sie oczy po roku czy tam 2(lub mniej bo napisales , ze od czasu wiec moze to byc nawet miesiac co jest w ogole nie realne) uzywania obecnych monitorow....moze byc to zwyczajne zmeczenie lub nie masz jeszcze przyzwyczajonych oczu. Ew masz wade wzroku o ktorej nie wiedziales. Wady wzroku zazwyczaj ma sie od dziecinstwa i uzywanie komputera (sam wiem na swoim przyadku) ze nie pogarsza tego wzroku a o dziwo zmniejsza wade.....Predzej zniszczysz kregoslup od siedzenia niz oczy od patrzenia ;)

OKULISTA- pierwsza i podstawowa sprawa jezeli masz wade wzroku to zapisze ci okulary.

Używam Gunnary od jakiego czasu. Jestem zadowolony. Ale ja nie mam jakiejkolwiek wady wzroku.

Ja radziłbym na początku okulistę a potem z wynikiem badań do optyka po okulary. Sam tak zrobiłem ostatnio. Forum nie jest właściwym miejscem do konsultacji w tym temacie.

No już nie traktujmy założyciela tematu jak idiotę. To chyba jasne, że najpierw się do okulisty idzie ...

No już nie traktujmy założyciela tematu jak idiotę. To chyba jasne, że najpierw się do okulisty idzie ...

Zapytal o okulary wiec raczej nie mial za miaru isc dookulisty ztego wynika tylko kupic jakies pseudo okulary przy , ktorych nie niszczy sie wzrok ;) a takie nie istnieja. Kazdy ma inne oczy + musz sie tez przyzwyczaic do monitora.

Hm czemu zapytałem ? TU ?! a nie gdzie indziej ?

Pomyślmy... forum o grach... hm gry są też na komputery.! WOW więc też ktoś siedzi przy komputerze ;o

Idąc dalej takim tokiem myślenia ktoś może użytkować takie okulary i polecić mi np salon w którym można takie okulary wyrobić...

Tak jak już napisałem wyżej salon z którego korzystałem do tej pory ( tak przeprowadzają najpierw badanie ) nie oferuje takich okularów.

Co za d!#l za przeproszeniem nosi okulary jakieś tam bez uprzedniego badania o.O ludzie jesteście tak głupi czy staracie się ze mnie zrobić debila..

warn_ico.png
Obrażanie innych ~ NS

Nomad nie złość się bo sam jesteś sobie winny że otrzymałeś takie odpowiedzi a nie inne. W temacie pytasz o okulary do komputera a w pierwszej części postu piszesz że masz kłopoty z oczami podczas długiej pracy przy kompie. Pierwsza odpowiedz to propozycja szkieł z antyrefleksem które dostaniesz u KAŻDEGO optyka ale w swoim następnym poście nie wspomniałeś nic że to nie o to chodzi przez co utwierdziłeś innych że chodzi ci o okulary korekcyjne.

Napisałeś też o okularach "specjalnych" ale nie dałeś żadnego zdjęcia, producenta, nazwy albo chociaż przybliżonego opisu co to niby ma być. Kasahara wspomniał o Gunnarach i to pewnie o coś tego typu ci chodzi ale takich okularów nie dostaniesz w salonach optycznych a na pewno nie w małych chyba że się specjalizują w pracownikach biurowych i graczach :).

"Co za d!#l za przeproszeniem nosi okulary jakieś tam bez uprzedniego badania o.O ludzie jesteście tak głupi czy staracie się ze mnie zrobić debila.." - gdyby to była prawda to w marketach nie było by do kupienia okularów do czytania :P

Nomad mam takie pytanie czym się dokładnie przed komputerem zajmujesz ? Bo jeśli nie jest to grafika to zamiast okularów spróbuj tego programiku https://justgetflux.com/ swojego czasu miałem podobny problem jak ty siedziałem po kilka do kilkunastu godzin dziennie i też oczy miałem suche jak cholera piekły i czasami jakbym widział delikatnie przez mgłę zainstalowałem to cholerstwo i nie powiem żeby całkowicie wyeliminowało problem ale jak kiedyś zmęczenie oczu pojawiało się już po jakichś 2-3 godzinach tak teraz po jakichś 6-7. A okulary to swoją drogą możesz kupić, znajomy używa cały czas Gunnarów czy jakoś tak i bardzo sobie chwali kupił na allegro za 160 zł czy coś koło tego, jedyne co to go wkurzało że są one +0,5 i nie mógł się na początku przyzwyczaić do tego przybliżenia.

Pracuje przy obsłudze sklepów internetowych. Głównie pisanie tekstów ale i bardzo często grafika.

Okulary sam noszę dlatego też te "SPECJALNE" to na pewno nie zwykłe korekcyjne czy też zerówki.

Czytałem o okularach z jakąś tam powłoką antyrefleksową czy czym takim.

Temat ogólnie do zamknięcia usunięcia wrzucenia gdzieś w otchłań ;)

Dzięki za odpowiedzi.

I przepraszam za wylew mojej frustracji.

Ogólnie jak pytałem okulistów i czytałem wypowiedzi okulistów zagranicznych to mówi tak o Gunnarach:

"W 100 % legit i działają. Parametry optyczne bardzo dobre i rzetelne. Cena również nie duża - oczywiście nie jest również mała, ale nie ma jakiejś ogromnej przebitki".

Z tego co się orientuje można je nabyć również ze szkłami korekcyjnymi ale wtedy chyba +1000 PLN (normalnie 200-400)

Osobiście co mogę powiedzieć po dłuższym czasie użytkowania.

• Super lekkie i pasują do słuchawek (bardzo cienkie) (Mam model Gunnar Scope)
  • Przez pierwszy tygodnie unikałem długiego ich zakładania, ponieważ bardzo mnie od nich bolała głowa. Mam sokoli wzrok bez wad, po prostu nigdy nie miałem nic na nosie; mój mózg po prostu wariował, co skutkowało jakimiś dziwnymi migrenami
  • Po dłuższym użytkowaniu bóle głowy przeszły i się przyzwyczaiłem. W dzień raczej nie używam, ale wieczorami/nocą zakładam
  • Kupiłem tylko w ramach profilaktyki za namową żony. Sprzętu nie dostałem za darmo od producenta, więc nie jestem tutaj nieobiektywny

Jak kogoś interesuje to niech łapie:

Witam, temat kieruję głównie do osób które pracują przy komputerze. Otóż od kiedy pracuje po 9/10 godzin dziennie przy komputerze zauważyłem za zacząłem mieć problemy z oczami, wysuszają mi się, lekkie przymglenie po długim siedzeniu przy komputerze itp.

I tutaj moje pytanie czy ktoś z was korzysta z tych "SPECJALNYCH" okularów ?

Czy wgl pomagają ?