Siemanko, otóż mam w planach (może teraz, może troszeczkę później) wymienić kilka podzespołów w moim PC. Aktualnie posiadam :
Geforce 9800gt
intel e7600
Asus p5kpl am-se
4gb DDR 2
Zasilacz 450w (nazwy nie pamiętam, ale jak składałem tego kompa dawno temu to pamiętam, że zasilacz ten był dobry). No i tak, wiem że dużo osób napisze coś w styłu "nie no ziomek ciebie pojebało, lepiej jest kupić całego nowego kompa od postaw". Otóż mam teraz ostatnią klasę technikum więc jeszcze nie pracuję, a nie jestem bananem, żeby dostawać od kopa 3tyś od rodziców żeby kupić sobie nowy komputer. No i sobie tak usiadłem i zacząłem myśleć, przeglądać części, używane komputery itp. No i co do używanych komputerów to do 1500zł nie ma co tutaj robić popisów, bo za te 1500zł stwierdziłem, że sam bym kupił lepsze części i potem wraz z przypływami gotówki wymienił sobie dysk (aktualnie mam 140gb a jest to trochę irytujące) i dokupił dodatkowo ramy. Co do części (uprzedzam informatykiem nie jestem, ale mimo to coś się tam znam, drobne naprawy komputerowe potrafię zrobić czy także wymienić części, ale mogło mi się zdarzyć jakie przeoczenie i części mogą ze sobą nie współgrać, więc bez spinania się tutaj, że jestem idiotom) to myślałem nad czymś takim :
https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-h110m-k-h110-dualddr4-2133-sata3-dvi-d-sub-matx-h110m-k-831542/ -
Płyta główna Asus H110M-K, H110, DualDDR4-2133, SATA3, DVI, D-Sub, mATX (H110M-K)
Procesor Intel Core i3-6100 3.7GHz, 3MB, BOX
Karta graficzna MSI GeForce GTX 750Ti 2GB GDDR5 (128 bit) DVI, HDMI, VGA, BOX
Do tego u mnie na mieście mogę kupić 4gb ramu DDR 4 za 90zł (goodram) całość to jest 1393zł. Problem polega na tym, że nie wiem czy mój twardziel podejdzie pod tą płytę główną. Co myślicie o takim czymś? Jest to warte zachodu czy już lepiej poczekać te +6 miesięcy i wtedy złożyć wszystko razem? Dodam iż aktualny komputer jest już dziadkiem można powiedzieć i zdarzy mu się zlagować do takiego stanu, że tylko resecik pomaga i martwię się o jego wydajność ponieważ po dłuższym użytkowaniu w ciągu dnia zauważyłem spadek fpsów w lolu. Od komputera oczekuję tego iż będę mógł na nim odpalić i pograć w BDO, oraz w końcu pograć w jakieś nowsze tytuły single playerowe. Proszę o wypowiedź doświadczonych osób z takimi rzeczami, ponieważ "pogdybać" to sobie mogę ja.