Opowiadanie (mozliwe, że pozniej cos lepszego)

Jest to mały kawałęk tego co chcę zrobić i spytam was Podoba się wstęp ? Czy mam kontynuować ?

Romuund - Mnich z Sennos

Iberia - świat "magii i miecza". Toczą się w nim wojny pogrążające w smutku masę mieszkańców miast większych jak i tych mniejszych. Miasta główne Iberii to Morkund, Sennos oraz Bolenn.

Morkund posiada najwięcej terenu z pośród wszystkich trzech miast. Teren ten zamieszkują dwie rasy Darkani oraz Godeni. Darkani wyglądem przypominają trochę Krasnoludów, które zamieszkują

Sennos. Natomiast Godeni podobni są do Wilkołaków; są mocno owłosieni i większość ich rasy ma tzw. garba.

Bolenn to drugie miasto główne znajduję się ono na środku mapy gdzie występują górzyste tereny, lasy, bagna... Bollen to najniebezpieczniejsze główne miasto, ponieważ w większości rasy zamieszkujące tereny należące do Bolenn są nieprzyjaźnie nastawione. Rasy zamieszkujące te ziemie to Nomenowie i Veerdeni. Obie te rasy są nieprzyjazne, ponieważ lubią one wojny, bitwy i wszystko co z tym związane.

I co o tym myślicie ?

I co o tym myślicie ?

Kawał opowiadania... ;P

Zapowiada się nieźle, spróbuj napisać coś dalej, po tak krótkim wstępie teoretycznie nie wiadomo czego można się spodziewać.

Widzę, że mam pierwszego czytelnika :P Jutro albo dziś wieczorem ukaże się kolejna część :) Pozdrawiam

Lepiej jakbyś się zabrał za animacje w easy toonie :)

miałeś zrobić tutka z mikro!

sry za offtop.

Fajne bardzo :)

Moim zdaniem powinieneś jeszcze trochę nad tym popracować. Oczywiście kawałek jest zbyt krótki żeby cokolwiek ocenić, ale już teraz widać kilka błędów. W tak krótkim tekście użyłeś aż 5 razy wyrazu "miasto". Zdecydowanie za dużo! Sam opis też jest trochę "suchy". Ja przynajmniej miałem kłopot, żeby wczuć się w jakiś klimat i móc to sobie zwizualizować w głowie. Moim zdaniem powinieneś to poprawić. Plus dla Ciebie, że coś robisz i Ci zależy :) Postaraj się trochę urozmaicić ten kawałek, pozmieniaj te "miasto", próbuj użyć innych słów bądź zwrotów i pisz więcej :) Będziemy czytać i dyskutować dalej :)

W międzyczasie zapraszam do zapoznania się z moimi wypocinami :) Link: Sam nie jestem jakimś pro, ale może Cię jakoś zainspiruję, bądź wypatrzysz coś, co Ci pomoże :)

Fajne ;]]

Wiem nigdy nie umiałem pisać opowiadań na j. polski :D mam ledwo Dostateczny :) POstaram sie poprawiać błędy popełnione w tekście. Acha Grabkien czytałem twoje opowiadanie i jest za***iste :) Pozdrawiam i mam nadzieję, że docenicie to co chcę napisać nie wiem czy wrzucać częściowo czy poczekać, aż skończę całość ??

mozesz wrzucac jak chcesz, kogo to obchodzi, wazne zeby bylo co czytac, a tak ogolem to fajnie sie zaczyna.

Kolejny kawałek. Oczekuję na każdy rodzaj krytyki :)

Nomenowie są wysocy i posiadają dużą masę mięśniową. Najczęściej walczą orężem ciężkim. Przykładem jest topór albo miecz obosieczny. Veerdeni natomiast lubią sobie postrzelać z łuku albo poskradać się z małym nożykiem lub sztyletem. Są oni typowymi łowcami. Zdobycz swoją skórują, a potem robią z tej skóry zbroje i ubrania. Sennos najspokojniejszy teren Iberii. Żyją w nim Ludzie jak i Krasnoludy. Ludzie są spokojni, gościnni można by wymieniać dużo z ich zalet. Krasnoludy są pracowite ich rzemiosłami są płatnerstwo, kowalstwo. Lubią oni sobie dobrze popić piwka podczas wolnego czasu.

* * *

Sennos zamieszkuje dużo mnichów, ponieważ jest tam spokojnie. Jednym z bardziej w Iberii znanych mnichów jest Romuund. Człowiek ten jest samotny nie posiada on żadnej rodziny. Mieszka w miejskiej Katedrze pod patronatem Orgara "Złotozębego".

Romuund urodził się w Sennoskiej wsi Orten. Należał do ubogiej rodziny często pościł po to, aby jego rodzina miała co zjeść. Miał on starszego brata Geraarda, z którym w młodości lubiał się bawić, a także robić rzeczy zakazane przez prawo panujące w Sennos. Geraard miał już za sobą 25 lat życia. Pewnego razu, gdy Romuund poszedł z Geraardem na poobiedową przechadzkę po lesie napotkali kilka przeszkód takicj jak wilki, pająki, gobliny. Na ich szczęście Geraard był miał za sobą naukę walki orężem, miał zawsze przy sobie mały jednoręczny miecz z wzmacnianego żelaza, który dostał od ojca na 15 urodziny.

Cieszę się, że piszesz i że moje opowiadanie Ci się podoba :) Mam nadzieję, że jakoś Cię natchnę :) Co do Twojego opowiadania... Twoje opisy skupiają się moim zdaniem na mało istotnych aspektach. Poza tym nie wiem, czy chcesz tu stworzyć lekki klimacik (lubią sobie postrzelać z łuku) czy dać coś bardziej poważnego. Kolejną rzeczą, która rzuca się w oczy - "on" "oni" itp itd. Nie musisz cały czas tego pisać. O kim jest mowa można domyśleć się z kontekstu. Ja bym ten kawałek napisał tak:

Nomenowie słyną w całym królestwie ze swojego ponadprzeciętnego wzrostu. Nikt nie odważyłby się stanąć do pojedynku z przedstawicielem tejże rasy. Ich oręż często bywa niewiele mniejszy od człowieka. Veerdeni, z drugiej strony, są idealnymi skrytobójcami. Zawsze pozostają w cieniu z naciągniętą cięciwą, lub zestawem krótkich ostrzy, którymi mogą szybko zasztyletować niczego niespodziewającego się przeciwnika. Ludzie wraz z Krasnoludami zamieszkują najspokojniejszą część kontynentu - Sennos. Ludzie, jak to ludzie - nie wyróżniają się niczym szczególnym. Krasnoludy natomiast słyną ze swej pracowitości. Ich wspaniałe wyroby rzemieślnicze można nabyć na targach w całym kraju. Krasnoludzka mocna głowa i zapał do złocistego trunku cieszą każdego szynkarza.

Staraj się robić trochę większe te części i ogólnie rozbudowuj opisy :) Ćwicz, młody padawanie :)

Oczekuję na każdy rodzaj krytyki

Ubogo, ubogo. Pisane pewnie w 5 minut. Przede wszystkim zalążek tej opowieści, a raczej krótkiej notatki o rasach, nie porywa. Zapowiada się na kolejne tanie fantasy, niczym kolejna kopia odlana z tej samej formy; z pozmienianymi nazwami ras i lokacji. Mimo to zachęcam do pisania i poszerzania warsztatu.

Piszesz prosto i zbyt zwięźle. Jak już wprowadzasz czytelnika w świat to chociaż porządnie opisz realia czy rasy. 2-3 zdania to za mało, przydałoby się kilka stron...

Nie będę oceniała, bo nie ma jeszcze czego, ale poniższy cytat pokaże Ci jak nie pisać poważnych opowiadań:

Pewnego razu, gdy Romuund poszedł z Geraardem na poobiedową przechadzkę po lesie napotkali kilka przeszkód takicj jak wilki, pająki, gobliny. Na ich szczęście Geraard był miał za sobą naukę walki orężem, miał zawsze przy sobie mały jednoręczny miecz z wzmacnianego żelaza, który dostał od ojca na 15 urodziny.

Brzmi jak wypociny 12 latka, który naczytał się fantasy i też chciałby stworzyć własny świat. Bez obrazy, ale pisałam tak w podstawówce ;) Wybacz, że tak szczerze (piszę w dobrej wierze) ale to naprawdę nie reprezentuje sobą niczego wartościowego.

Wiem, że nie jestem PRO ani nawet dobry, ale staram się tak jak wspomniałem z Polaka mam ledwo 3 :) Grabkien k**wa jak ty to robisz ?? Jesteś k**wa za***isty masz może skype ? Bo mam kilka pytań ? xD

Jak Cie to bardzo kręci to ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Oprócz tego czytaj dużo książek i nie ograniczaj się do jednej tematyki. Opowiadania psychologiczne, biografie, sci-fi, akcji, dramaty, a nawet erotyczne, gdzie one są przesiąkane ogromną dawką uczuć, no i uczą budować nastrój (co prawda, niekoniecznie dobry w młodzieńczym wieku). Zmotywowałeś mnie do zabrania się za pisanie swoich dzieł, bo od dawna to odkładałem, a teraz otwieram Worda i zaczynamy. :)

mam k**wa za***isty pomysł na takie opowiadanie :) nie fantasy :D chyba zaczne pisac

Skype mam, ale w razie pytań pisz prywatną wiadomość tutaj :)

Jest to mały kawałęk tego co chcę zrobić i spytam was Podoba się wstęp ? Czy mam kontynuować ?

Romuund - Mnich z Sennos

Iberia - świat "magii i miecza". Toczą się w nim wojny pogrążające w smutku masę mieszkańców miast większych jak i tych mniejszych. Miasta główne Iberii to Morkund, Sennos oraz Bolenn.

Morkund posiada najwięcej terenu z pośród wszystkich trzech miast. Teren ten zamieszkują dwie rasy Darkani oraz Godeni. Darkani wyglądem przypominają trochę Krasnoludów, które zamieszkują

Sennos. Natomiast Godeni podobni są do Wilkołaków; są mocno owłosieni i większość ich rasy ma tzw. garba.

Bolenn to drugie miasto główne znajduję się ono na środku mapy gdzie występują górzyste tereny, lasy, bagna... Bollen to najniebezpieczniejsze główne miasto, ponieważ w większości rasy zamieszkujące tereny należące do Bolenn są nieprzyjaźnie nastawione. Rasy zamieszkujące te ziemie to Nomenowie i Veerdeni. Obie te rasy są nieprzyjazne, ponieważ lubią one wojny, bitwy i wszystko co z tym związane.

I co o tym myślicie ?