Optymalizacja?

Mam duży problem z fps'ami w grze. Na wysokich detalach gra chodzi bardzo słabo - około 30fps, częste i bolesne spadki przy np. obracaniu kamery. Przy zmianie na dosłownie najniższe detale mam kilka fps więcej.

Jeżeli chodzi o sprzęt to jest dość dobrze, powinno uciągać płynnie i bez problemu- i5-7300, GTX 1050, 8Gb RAM.

Czy optymalizacja w tej grze kuleje aż tak bardzo, czy może problem leży gdzieś indziej? Ktoś miał podobny problem?

i5 3570k, 16gb ram 1866mhz, gtx950 - maxymalne ustawienia stale 60klatek, spadki tylko w miastach i na dungeonach przy zadymach ( zbijam ustawienia oczko nizej i jest znosnie :) ). Komp praktycznie z 2013, tylko karta w 2015 roku. Wg mnie masz syf na kompie i tyle. Poczysc kompa ccleanerem, zrob defragmentacje dyskow i sciagnij najnowsze sterowniki karchiochy graficznej, oraz zaktualizuj DX.

Na kompie mam bardzo mało programów, ogólnie jest czysto. co do sterowników, spróbuję.

Ale problem tkwi w tym, że inne, bardziej wymagające gry działają płynnie w wysokiej grafice.

Czasami tak bywa. Z pewnością nie jest to problem ze strony gry, bo mam niemalże identyczne specyfikacje i grałem na maksymalnych ustawieniach bez spadków FPS. Coś musi być nie tak u Ciebie.

A macie może pomysł co może u mnie nie grać? I czy żeby osiągnąć płynność stosowaliście te różne triki na lepszą optymalizację BnS, które można znaleźć w necie? (u mnie nie działały :c)

Jesteś pewien, że odpalasz grę na GTXie, nie na Intelu? Wyniki, o których piszesz osiągałem na starym laptopie z GeForce 640M 1GB oraz i5-2467M, na specyfikacji z i5 7300 oraz GTX 1050 powinno być stałych 60 klatek, minimum.

Myślę, że tak, a jak mogę to sprawdzić?

Wejdź sobie w Panel Sterowania Nvidia, z listy menu wybierz "Pulpit" i następnie "wyświetl ikonę aktywności karty graficznej w obszarze powiadomień". Na dole po prawej stronie pojawi Ci się ikonka procesora graficznego, która podświetla się kiedy ten jest używany przez jakikolwiek program. Klikając na nią możesz dowiedzieć się dokładnie jaki proces jest odpalony w tym momencie na GTXie. Możesz też po prostu wejść w "Ustawienia programu" w Panelu Nvidia i ręcznie ustawić, aby plik wykonywalny BnS był odpalany na Nvidii. Kolejnym sposobem jest zaznaczenie "dodaj opcję 'uruchom z procesorem graficznym' do menu kontekstowego", co skutkuje tym, że klikając prawym przyciskiem myszki na plik wykonywalny jakiegokolwiek programu masz na liście możliwość wybrania, czy program odpalić ma się na zintegrowanej karcie, czy na dedykowanej.

Próbowałem tego drugiego sposobu i faktycznie jest poprawa, mam to powiedzmy 60 fps, a nawet więcej, tylko wciąż przy takich akcjach jak np. obracanie kamery odczuwalne są spadki nawet do 30-40 fps.

Próbowałem na najwyższych i średnich.

Nie masz włączonego V-Sync w grze, w panelu Nvidia, albo wygładzania ruchów myszy? Możesz sprawdzić na poziom niższej rozdziałce też? Na ten moment więcej na myśl mi nie przychodzi, dopiero ściągam BnS, muszę poczekać 20 min.

Wydaję mi się, że nie mam, w tym momencie nie mam możliwości sprawdzić, ale zrobię to jak będę w domu. Co do rozdziałki to wolałbym jej nie zmniejszać, ze względu na to, że na takiej specyfikacji chciałbym pograć w wysokiej jakości.

Rozumiem, ale to tylko tak dla testu z tą rozdzielczością. W każdym razie w aktualizacje DX-a, defragmentacje i inne syfy się nie baw, bo to nie ma nic do rzeczy, porady pokroju elektroda.pl.

ctrl+f i 2x ctrl+g

SFX quality for others na 1

Shadow visibility na 2

Wyłącz "special effects"

Anti-aliasing, jezeli juz uzywasz, to FXAA, spróbuj włączyć/wyłączyć

Mozesz tez sprobowac BNSbuddy, niektórym dodaje to kilka FPS'ów, niektórym nic, loteria.

BNS ma to do siebie, ze lubi wysokie zegary CPU, spadki będziesz mial, co bys nie zrobil.

Zrobiłem to co powiedzieliście i żadnych znacznych zmian nie widać. W takim razie będę musiał się przyzwyczaić :D

To ja na prawdę nie wiem, mam laptopa również z i5-7300HQ, GTX 1050 4GB i 8GB RAM, gra na najwyższych detalach śmiga jak ta lala, więc ustawienia graficzne na pewno nie mają tu nic do rzeczy, żadnych spadków poniżej 60 klatek nie mam. Na starym i5-2467M również mocnych spadków nie było, zatem optymalizacja jest co najmniej dobra. Rozumiem, że nie grasz na baterii, masz wyłączony Battery Boost w panelu GeForce Experience (o ile go masz) i jeśli siedzisz na w10 to jest włączony DVR z gry i Xbox Live?

PS. Przychodzi mi na myśl jedynie dysk, jeżeli masz możliwość przeniesienia gry na inny nośnik, to możesz to zweryfikować, uszkodzona elektronika dysku czasami potrafi powodować przycięcia.

Laptopik jest nowy, dysk SSD, myślę, że tu nie ma problemu.

To ja na prawdę nie wiem, mam laptopa również z i5-7300HQ, GTX 1050 4GB i 8GB RAM, gra na najwyższych detalach śmiga jak ta lala, więc ustawienia graificzne na pewno nie mają tu nic do rzeczy, żadnych spadków poniżej 60 klatek nie mam. 

Coś nie chcę mi się w to wierzyć bo ja na nowym, w ogóle nie zaśmieconym sprzęcie z gtx 1060 6gb i i5-7500 mam spadki nawet do 35 fpsów więc nieźle koloryzujesz ;)

Coś nie chcę mi się w to wierzyć bo ja na nowym, w ogóle nie zaśmieconym sprzęcie z gtx 1060 6gb i i5-7500 mam spadki nawet do 35 fpsów więc nieźle koloryzujesz 

Nie interesuje mnie Twoja opinia, grę z ciekawości testowałem w kilku lokacjach i spadków nie było, nikt nigdzie nie napisał, że mam sprawdzić w najbardziej zasobożernych momentach walki z bossami - sam również tego nie powiedziałem, gdyż to logiczne, że wtedy spadki mogą wystąpić i występują - w każdym MMORPGu. Wystarczy wpisać sobie konfigurację, którą podałem i zobaczyć testy różnych użytkowników na youtube, chociażby tutaj:

Z początku widać, że spadków nie ma, a czym spowodowane są później - tego nie wiem, pamiętajmy, że działa też nagrywanie, a u mnie w 3 początkowych lokacjach takich różnic nie ma i nie czuje potrzeby, aby to udowadniać. gdyż sprzęt sprzętowi nierówny. Ale nawet jakby sugerować się tylko i wyłącznie tym filmikiem - skoro wyniki na laptopie o tej konfiguracji są podobne do Twoich na komputerze stacjonarnym z lepszym GPU i CPU - chyba warto się zastanowić co jest nie tak z Twoim sprzętem. ;)

Bns od premiery jest bardzo źle zoptymalizowany. Najgorzej jest na rajdach (kiedyś na 24 było po prostu masakrycznie, dlatego zmienili je na 12 osób) oraz w zatłoczonych lokacjach (np. Mushin tower). Sam mam ciągle ok 90-100 FPS na max ustawieniach, ale wydajność momentami potrafi spaść do 20 fps i ten spadek można odczuć. Chociaż akurat moim zdaniem większym problem jest ping, który dla niektórych klas bywa zabójczy (np. KFM).

jw, BnS ma jedną z bardziej skopanych optymalizacji wśród gier mmorpg (no AIon go może przebija :) ) miałem PII x4 965 @4,0 Ghz i hd7850, średnio-wysokie 70--80 fps i czasami do 20-30 na ułamek sekundy jeb ,i nic nie pomagało, tony przekopanego netu i jakies triki - później zmieniłem na i5 2500k, OC 4,5ghz, do tego 1050ti 4gb, high, 90-100 kl/s i jeb... spadki na ułamek sekundy jw -powiem wam szczerze że wołałbym 100x miec stałe nawet 50 fps niż te je..ne spadki - właśnie przez to przestałem grać w ten tytuł, bo mnie to irytowało strasznie a gra fajna