Ostrzezenia za nic

Pewnie na Twoim forum jest picuś glancuś?

Nie rozmawiamy tutaj o moim forum, zresztą porównywanie mojego forum (które przypomina raczej podwórko dla kilku zaprzyjaźnionych graczy) z Waszym (miasteczkiem, w którym można spotkać różnych ludzi) byłoby nie na miejscu.

Offtop to offtop, białe jest białe. Nie ma mniejszych czy większych offtopów, tak samo nie ma offtopu zamykającego się w obrębie tematu.

Problem w tym, że na tym forum to pojęcie jest różnie rozumiane i dla przykładu jak ktoś założy temat: "Podoba mi się Diablo III, gdzie mogę kupić najtaniej?", a ktoś odpisze: "Jeśli podoba ci się Diablo, a nie chcesz płacić, to możesz wypróbować Path of Exile", to post tej drugiej osoby jest już uważany za offtopowanie. A możliwe przecież, że autor wątku nie słyszał wcześniej o PoE i taki post będzie dla niego bardzo przydatny. Dlatego ja patrzyłabym tutaj raczej na sens wypowiedzi w świetle całego wątku, a nie na to, że nie trzyma się super sztywno jego tematu. Ludzie mają z tym problem i naprawdę czasami to tutaj widać. Nie piszę tego w złej wierze, ale jeśli wielu użytkowników zgłasza ten problem, to warto byłoby się nad tym zastanowić.

Śmiać mi się chcę, gdy czytam takie tematy...

Zastanawia mnie jedno - czemu żaden, nie chcąc nikogo obrażać, bardziej ogarnięty user forum nie płakał o warna? O, może dlatego, że myślał kiedy pisał, a przez to nie pisał głupot, które podchodziłyby pod łamanie regulaminu? Poważnie, przeczytanie swojego posta i pomyślenie nad nim przed publikacją to nic trudnego. Najpierw piszecie głupoty, a potem płaczecie o warny. I że jakie to forum okropne, jak tutaj źle, jak ja tu wytrzymuje 3 lata, że modzi nie panują nad forum, że modzi zbytnio nas warnują, że nie zwracają uwagi na problemy forum. Tak źle i tak niedobrze. A jedyne co jest potrzebne to nieco inne podejście i odrobina pomyślunku.

A modzi to też ludzie i każdy myśli nieco inaczej. Nie oszukujmy się, kiedy np. ja byłem modem to coś uważałem za offtop, inny mod nie, tak samo w drugą stronę. Każdy jest tylko człowiekiem i myślę, że gdyby taki offtop faktycznie był wg użytkownika niesłusznie (np. w podanym wyżej przykładzie - ja tego za OT bym nie uznał, a ktoś inny może tak), to wystarczy na spokojnie napisać czy to tutaj, czy do moda i się dogadać jak normalni ludzie. A nie robić wielki płacz i się rzucać, bo to nie stawia was w zbyt dobrym świetle.

@2UPJakbym miała pisać pw do każdej osoby na forum i na portalu, której posty/komentarze są niezgodne z regulaminem to równie dobrze mogłabym rzucić pracę, oraz studia, bo bym siedziała tu i wyjaśniała każdemu co i za co. Już nie wspominając o tym, że większość by się nie zgadzała z decyzją.

Moderator od tego jest. A jeśli nie wyrabiasz, to może czas znaleźć sobie nowe hobby? Bo mówiąc takie rzeczy, nie świecisz przykładem dla innych modów.

@Inyenn

Usuwanie postów to takie leczenie, nie zapobieganie. Nie wiem jak Ty, ale wolę zapobiec gruźlicy niż się na nią leczyć.

Czytając to kilka razy, można sobie uświadomić że wolałbyś powyrzucać użytkowników niż kierować ich na właściwą drogę.

Ja proponuję jakiś system oceny pracy moderatorów, plusy, minusy. Kto miałby najwięcej negatywów, ten wylatuje. Byłaby to obiektywna ocena, czy ktoś jest lubiany i akceptowany przez społeczeństwo forum, lub nie. System oceniania do dyskusji. Pozdrawiam :)

@Nekroz - Wbije osoba która nie lubi danego moderatora, zrobi parę(naście) kont, i powbija dużo "negatywów". Według mnie troszku to głupie.

Poza tym, tu nie chodzi o to, czy moderator jest lubiany czy też nie - chodzi o to jak się spisuje. Tak to przynajmniej jest w moim odczuciu.

Multikonta są zabronione i ścigane forumowym prawem.

Ale w twoim pomyśle nie ma to znaczenia. Taka osoba nie musiałaby nawet nic pisać. Po prostu:

1) Zrób konto

2) Zaloguj się

3) Daj minusa/negatywa moderatorowi *whatever*

4) Nigdy więcej nie wchodź na konto

I tak w kółko aż mod nie wyleci.

Ja proponuję jakiś system oceny pracy moderatorów, plusy, minusy. Kto miałby najwięcej negatywów, ten wylatuje. Byłaby to obiektywna ocena, czy ktoś jest lubiany i akceptowany przez społeczeństwo forum, lub nie. System oceniania do dyskusji. Pozdrawiam

Dawno się tak nie uśmiałem.

@Alpha

Ty to masz tupecik tak poprawiać moderatorkę skoro na Ciebie za czasów Twojej kadencji była zażalenie na zażaleniu. To raz. Dwa, widocznie Northen ma ciekawsze życie od Ciebie i nie ma aż tak wiele czasu by pisać wiadomości tylko po to by uprzedzić kogoś, że dostanie warna. Pomysł kompletnie nietrafiony, jeśli Twoim szczytem ambicji jest siedzenie 24/7 na forum i robienie czegoś takiego to proszę bardzo, masz teraz swoje forum więc nie widzę problemów.

@

Nie widzę problemu, czasami zdarza się nadinterpretacja przez któregoś z moderatorów, ale już pisałem w odpowiednim temacie byście się powściągnęli i napisali po prostu pm'a. Chain of command rozpisałem dokładnie, ale Wy musicie iść na łatwiznę i założyć temat, który i tak nic nie wniesie bo jedynym Waszym argumentem jest to, że dany moderator jest zły. I tak w koło macieju, Wam się nie da dogodzić. Także wcale już nie mam zamiaru nawet próbować. Temat jest dla mnie wyczerpany.

e: przenoszę bo zły dział tak btw.

Otoz osttanio modzi nie maja sie czego czepiac to szukaja byle jakiej okazji , zeby dac tylko ostzrezenie jest to poprostu chore i coraz bardziej odstarsza od tego forum....na zadnym innym nie sypie sie tyle ostrzezen warnow za nic poprostu ktos powinien to kontrolowac...Powinniscie sie cieszyc , ze tykle osob tutaj siedzi ale wy wolicie dawac ostrzezenia warny za nic jest to chore..chyba ze administracja nie uwzglednia czegos w stylu wolnosc slowa i adminami sa osoby prowadzace fanbage (IX kohorta) ....totalnie zalosne robi sie to forum od 2-3 lat nagminne warny ostrzezenia ..modzi wchodza po miesiacu przerwy i nagle od jednego , ktorego nigdy ie bylo sypia sie warny i ostzrezenia bo musi sobie nabic renome zalosne

a o to przyklad modzika Lemana

http://mmorpg.org.pl/forum/topic/57644-aura-kingdom-katar/

wpada rzuca ostrzezeniami na prawo i lewo a bo ma taki grymas. To juz tok rozmowy nie moze na chwile sie zmienic ? ....chore Leman modku naprawde zacznij myslec bo nie nadajesz sie na moderatora skoro rzucasz ostrzezeniami za nic byle nabic sobie licznik.

Moze admini zaczna karac tez modow za bezmyslne warny i ostrzezenia?