Tutaj pytanie do czaroosa, bo widze, ze chłop ma łeb do tego ;p. Podkręcałeś procek np z tego 1,8 do 2,0. Od razu waliłes do tego 1,9 > tescik> wszystko gra> jedziem dalej, czy jak to radza po te 5 Mhz magistralę FSB walić.... ta druga opcja jest cholernie czasochłonna.... no iczy zostawiłeś RAM w spokoju czy tez tam kreciłes ??
Generalnie podkręcanie taktowania FSB nie przekłada się w takich samych ilościach na MHz. Czyli podkręcając taktowanie o 5 wartości (np. z 200 na 205) nie uzyskamy 5 MHz więcej. Dlatego raczej lepiej sobie nie zakładać z góry, że taktowanie podniosę z 200 do 220 to będę miał 20 MHz więcej, bo w rzeczywistości raczej tak nie jest. Podkręcimy procek o ok. 0.15 GHZ. Dlatego właśnie nie podkręcamy o 5 mHz, tylko podwyższamy taktowanie o 5. Nie powiem ci właśnie dlatego, czy od razu podnosiłem do 1,9 GHz, czy nie. Z prostego powodu ustaliłem sobie o jaką wartość będę podwyższał taktowanie i tego się trzymałem.
Taktowanie proponuję podnosić z początku o 5 wartości. Potem zmniejszyć do 4, a pod koniec ustawiać co 3. Generalnie OC opiera się na BIOSIE, więc za każdym razem trzeba zapisać BIOS, odpalić komputer i tak w kółko. Potem jeszcze dodawać do tego długi test, który trwa z 30 minut, to nie ma sensu, zanudziłbyś się na śmierć. Dlatego po prostu podnoszę sobie taktowanie o 5, 5 razy (czyli również 5 razy zapisuję BIOS i odpalam Windowsa), następnie odpalam sobie teścik, przy okazji sprawdzam temperaturę. Nie ma błędów? Nie. Temperatura pasuje? Pasuje. No to lecimy dalej.
Podnoszę sobie taktowanie o 4, 3 razy i o 3, znowu 3 razy (za każdym razem zapisuję BIOS i daję Windzie się załadować). Uznaję, że wystarczy podkręcania. Odpalam więc Prime97, CPUCooL i czekam. Test się kończy, wypada poprawnie, super! Temperatura w normie. Na tym kończy się OC.
Pamięci mimo wszystko nie radzę ruszać, bo jest to najwrażliwszy podzespół jeśli chodzi o OC. Generalnie jeśli ktoś bawił się tylko z FSB, to pamięci są raczej drobnym dodatkiem. Osobiście RAMu nie ruszałem, bo nie widziałem powodu, dla którego miałbym to robić. Poprawa wydajności jest prawie niezauważalna.