P2P vs F2P+ "item shop" vs F2P+"Member Acc"

Już od jakiegos czasu mnie to męczy. Czy płacić za grę czy nie? A jeśli tak to w jaki sposób. Przeleję tu trochę swoich przemyśleń, zobaczymy czy ktoś się ze mną zgadza, a może sam dowiem się czegoś ciekawego ;)

Mam trochę lat na karku i już sam zarabiam na swoje utrzymanie. Regularne płacenie za grę nie jest specjalnym problemem. W związku z czym gra typu P2P nie była by problemem. Nie mniej jednak czasy studenckie (^^) przyzwyczaiły mnie do duszenia grosza i zawsze mam pewien opór by rozpocząć taką grę. Z każdym dniem jednak zmieniam swoje zdanie. A szczególnie ostatnio kiedy poznałem RoM (Runes of Magic).

RoM jest grą F2P z item shopem. Kiedy Pierwszy raz dorwałem się na dłużej do gry tego typu (9 dragons) strasznie mi się ten pomysł spodobał - możesz grać w grę i nie płacić, masz dostep do wszystkich krain , prawie wszystkich przedmiotów, innymi słowy potencjalnie full wypas. O ile było tak w 9d to RoM zaproponował mi coś zupełnie innego. Za realną kasę można tam kupić specjalną walutę (diamenty). Za owe diamenty można kupować różne przedmioty w item shopie oraz sprzedawać innym graczom za zwykłą walutę z gry. I tu zaczęło sie robić niefajnie. Często znajdywałem ludzi z zachodu, którzy włożyli w grę masę $ i ja żeby osiągnąć coś podobnego, bez płacenia, musiał bym przy grze siedzieć duuużo dłużej. Ci goście miesięcznie wydawali na grę dużo więcej niż kosztuje abonament do np WoW'a. Dziś nie jestem już zwolennikiem item shopu i jak dla mnie to to rozwiązanie jest najgorsze z tych które wymieniłem w temacie.

Ostatnim typem jest F2P+"Member Acc". Czyli możemy grać w grę za free ale z pewnymi ograniczeniami. Jeśli chcemy dostępu do całości musimy wykupić abonament. Jedną z takich gier, w których siedziałem dość długo Runescape. Przyjemna gierka, odchodząca od schematów. Przez pierwszych kilka miesięcy grałem jako F2P (albo i nawet rok). Grało sie przyjemnie, poznawałem świat i specyfikę gry. Kiedy już mi to nie wystarczało postanowiłem wykupić konto premium. Dostałem dostęp do nowych przedmiotów, miejsc itp. Jeszcze długo płaciłem za grę i cieszyłem się nią. Jakiś czas temu przestałem grać ale zawsze mnie tam ciągnie ;) Inna grą, w której będzie podbny system płatności, a która startuje za 2 tygodnie jest Dungeons & Dragons Online. Gra była pierwotnie płatna. Z braku zainteresowania zmienia swój profil. Jestem prawie pewien, że mi się spodoba ale cieszę się, że mam możliwosć sprawdzenia jej najpierw za free, a później ewentualnie wykupienie pełnego dostępu.

Podsumowując, obecnie w moim przypadku ranking systemów płatności wyglada jak poniżej, chodź jeszcze rok temu pewnie był obrócony do góry nogami.

1. F2P+"Member Acc"

2. P2P

3. F2P+ "item shop"

A jak to jest u Was?

Wiesz, to zależy jak gra jest rozwiązana. Np w flyffie niektórzy bogaci kupują spro, gpro, xpro, apro i inne takie (scrolle które wykluczają pęknięcie przedmiotu przy nieudanym upgrade) i sprzedają za penya(walutę w grze), taki samo w ubrankami. Niby mają potem więcej penyi, przewage też niby mają, ale jak by ich nie było to trzeba by wydawać kase na upgrade... Taka ekonomia gry jest moim zdaniem spoko :P

Jeśli chcecie wiedzieć co to naprawde przesadzony item shop to zapraszam na silkroada. Premium = 10% zwiększone obrażenia, def, 2x exp i SP, wbijanie na serwa za 1 razem i pare jeszcze tam drobiazgów. Do tego jeszcze pety, mounty itp. Ktoś to przebije?

Jeśli chcecie wiedzieć co to naprawde przesadzony item shop to zapraszam na silkroada. Premium = 10% zwiększone obrażenia, def, 2x exp i SP, wbijanie na serwa za 1 razem i pare jeszcze tam drobiazgów. Do tego jeszcze pety, mounty itp. Ktoś to przebije?

I to jest właśnie dla mnie głupota. Żeby w grach dawać Item Shopy, z itemami dzięki którym jesteś lepszy od innych. Dla mnie IS powinien zawierać TYLKO jakieś "duperele" do wyglądu itp., ale nie takie, które jak będziesz kupował dadzą Ci przewagę nad innymi graczami. I w sumie podobnie jest z tymi kontami premium, że gracz jest graczowi nierówny. <_<

I to jest właśnie dla mnie głupota. Żeby w grach dawać Item Shopy, z itemami dzięki którym jesteś lepszy od innych. Dla mnie IS powinien zawierać TYLKO jakieś "duperele" do wyglądu itp., ale nie takie, które jak będziesz kupował dadzą Ci przewagę nad innymi graczami. I w sumie podobnie jest z tymi kontami premium, że gracz jest graczowi nierówny.

Tyko że producent też musi coś zarobić, ale z opowiadania kolegi to silk jest straszny pod tym względem :P

Inhis po DDO za free to Ty sobie wiele nie obiecuj. Za darmo max rozrywki jest na 2-3 tyg, no chyba ze liczysz na roleplaya to wtedy i z 1 rank mozna sie bawic do usranej smierci ;). Za free do zwiedzenia masz 2 miasta i dungi w nich. Ale juz w 2 miescie czesc niestety dla "darmozjadow" juz jest niedostepna;)

Co do tematu prawda jest taka, ze gry sa robione po to zeby na nich zarabiac ;) Osobiscie jesli widze rozbudowany IM to cuchnie na mile zerowaniem na portfelu graczy. Kto ma wiecej, wiecej moze. Dalsza gra jest bez sensu. Rownie dobrze moge sie upalic, uchlac za te pieniadze i na bani ogladac swiecace itemy cudakow z wypchanymi trzosami.

P2P wiadomo - zaplacilem tyle, dostaje tyle i tyle. Transakcja wiazana ;) Dostawca zadowolony i Ci co graja zadowoleni ;) Jak nie nikt nie trzyma.

Inhis po DDO za free to Ty sobie wiele nie obiecuj. Za darmo max rozrywki jest na 2-3 tyg, no chyba ze liczysz na roleplaya to wtedy i z 1 rank mozna sie bawic do usranej smierci . Za free do zwiedzenia masz 2 miasta i dungi w nich. Ale juz w 2 miescie czesc niestety dla "darmozjadow" juz jest niedostepna;)

Nie wiem skąd to przekonanie i to tylko na polskich forach ^^. Tak jak byśmy mieli jakieś super źródło. A jeśli nawet to ja jestem w stanie zapłacić za grę 15$ i nie martwić się o to że ktoś zapłaci więcej i będzie miał kilka razy wygodniejsza gre ode mnie.

Zaplacic to i ja jestem w stanie i to robie. DDO to raczej zly przyklad acc+im, bo wyszedl im raczej 2-obszarowy trial :) Chyba tworcy za bardzo nie wiedzieli w ktora strone isc, gra powinna raczej byc w kategorii p2p. Kto gral wie o co mi chodzi. I gra dawno juz ruszyla. Gdzies Ty wyczytal, ze on bedzie za darmo za 2 tyg? Ruszyc ma nowy serwer(cannith).

Co do reszty mojego postu to takie mam zdanie i basta. Jest pare gier, gdzie IM jest lagodnym dodatkiem. Ale w wiekszosci to ekonomiczny wyzysk. Nie ma czemu sie w sumie dziwic. Za swoja robote kazdy chce zarobic. Czasy, kiedy robilo sie gry ku ucieszy gawiedzi niestety odeszly juz w niepamiec :)

Generalnie to nie ma czystych gier free 2 play, każda ma jakieś bonusy płatne. Ale jednak lepiej jest przetestować grę za darmo, a niestety mało gier p2p ma triala.

1. B2p

2. F2P+ "item shop"

3. F2P+"Member Acc"

4. P2P

Ja tak uważam.

Nigdy nie przywyknę do tego, żeby płacić... abonament za gre.

Po prostu dla mnie to jest chore, żeby wydawać ileś tam złotych z zarobionych pieniędzy, żeby grać w grę. To jest dla mnie po prostu kpina.

Zwolennikiem jednak jestem systemu B2p - tak jak wszystkie gry singlowe (kupujesz pudło z grą za ileś tam i grasz za free).

Uważam, że dystrybutorowi oczywiście należy się kaska za trud stworzenia gry i jej pielęgnację dlatego mogę jednorazowo zapłacić rozsądną (a nie chorą jak w przypadku p2p) sumę. Gra i tak jest na wysokim poziomie, bo spokojnie im kaski za pudełka starcza (takiemu blizzowi zostaje aż za dużo z tego WoW'a...).

Uważam, że granie to ma być przyjemność.

A jak np. mam ochotę pograć raz w tygodniu godzinke?

A jak nie mam czasu i sobie bym tylko na jeden dzien w miesiacu "popykal"?

W p2p nie ma takiej swobody, bo albo stwierdzasz, że nie ma sensu wydawać kasy na 1 dzień gry, albo grasz na siłę "bo zapłaciłem i szkoda tej kasy".

Dlatego zapłacić mogę raz, a potem grać bez ograniczeń.

Na drugim miejscu mam F2p+"item shop". Dlaczego? Ano dlatego, że mogę sobie normalnie grać za free jak wszyscy. A że ktoś tam jest dużo lepszy/bogatszy/zgrabniejszy - szczerze - gówno mnie to obchodzi...

F2p+"member acc" nie podoba mi się, bo za free dostaje się tak jakby demo gry. A tak naprawdę gra jest czysto p2p, tylko z jakimś tam małym polem to przetestowania gry za darmo - odpada.

Tyle ode mnie.

1. B2p2. F2P+ "item shop"3. F2P+"Member Acc"4. P2PJa tak uważam.Nigdy nie przywyknę do tego, żeby płacić... abonament za gre.Po prostu dla mnie to jest chore, żeby wydawać ileś tam złotych z zarobionych pieniędzy, żeby grać w grę. To jest dla mnie po prostu kpina.Zwolennikiem jednak jestem systemu B2p - tak jak wszystkie gry singlowe (kupujesz pudło z grą za ileś tam i grasz za free).Uważam, że dystrybutorowi oczywiście należy się kaska za trud stworzenia gry i jej pielęgnację dlatego mogę jednorazowo zapłacić rozsądną (a nie chorą jak w przypadku p2p) sumę. Gra i tak jest na wysokim poziomie, bo spokojnie im kaski za pudełka starcza (takiemu blizzowi zostaje aż za dużo z tego WoW'a...).

Tylko jest taki jeden myk. Gry singlowe się wypuszcza na rynek i o nich prawie zapomina (nie licząc patchów). Gry mmo wymagają wiekszych nakładów w dłuższej perspektywie: nowe elementy gry, stabilne servery, support itp. Podczas gdy producent gry singlowej zaczyna pracować nad nowym produktem gdy stary przestaje się sprzedawać, twórcy mmo muszą pracować nad obecnym produktem jeśli chcą zachować przy sobie graczy.

Naturalnie możesz powiedzieć, że mogą oni żyć z tego mimo wszystko bo przecież przychodzą nowi gracze i kupuja gre. Ale to jest tylko fajne przez pierwszych kilka miesięcy. Chodź nie wiem jak gra była by fajna to sprzedaż będzie powoli spadać.

Oczywiste jest dla mnie, że F2P + item shop jest najlepsze. Można grać praktycznie za darmo, a pieniądze (przynajmniej nie wszędzie) nie dają bardzo dużej przewagi. Najgorsze za to jest F2P + premium, konto płatne daje tam za duże profity...

Już od jakiegos czasu mnie to męczy. Czy płacić za grę czy nie? A jeśli tak to w jaki sposób. Przeleję tu trochę swoich przemyśleń, zobaczymy czy ktoś się ze mną zgadza, a może sam dowiem się czegoś ciekawego ;)

Mam trochę lat na karku i już sam zarabiam na swoje utrzymanie. Regularne płacenie za grę nie jest specjalnym problemem. W związku z czym gra typu P2P nie była by problemem. Nie mniej jednak czasy studenckie (^^) przyzwyczaiły mnie do duszenia grosza i zawsze mam pewien opór by rozpocząć taką grę. Z każdym dniem jednak zmieniam swoje zdanie. A szczególnie ostatnio kiedy poznałem RoM (Runes of Magic).

RoM jest grą F2P z item shopem. Kiedy Pierwszy raz dorwałem się na dłużej do gry tego typu (9 dragons) strasznie mi się ten pomysł spodobał - możesz grać w grę i nie płacić, masz dostep do wszystkich krain , prawie wszystkich przedmiotów, innymi słowy potencjalnie full wypas. O ile było tak w 9d to RoM zaproponował mi coś zupełnie innego. Za realną kasę można tam kupić specjalną walutę (diamenty). Za owe diamenty można kupować różne przedmioty w item shopie oraz sprzedawać innym graczom za zwykłą walutę z gry. I tu zaczęło sie robić niefajnie. Często znajdywałem ludzi z zachodu, którzy włożyli w grę masę $ i ja żeby osiągnąć coś podobnego, bez płacenia, musiał bym przy grze siedzieć duuużo dłużej. Ci goście miesięcznie wydawali na grę dużo więcej niż kosztuje abonament do np WoW'a. Dziś nie jestem już zwolennikiem item shopu i jak dla mnie to to rozwiązanie jest najgorsze z tych które wymieniłem w temacie.

Ostatnim typem jest F2P+"Member Acc". Czyli możemy grać w grę za free ale z pewnymi ograniczeniami. Jeśli chcemy dostępu do całości musimy wykupić abonament. Jedną z takich gier, w których siedziałem dość długo Runescape. Przyjemna gierka, odchodząca od schematów. Przez pierwszych kilka miesięcy grałem jako F2P (albo i nawet rok). Grało sie przyjemnie, poznawałem świat i specyfikę gry. Kiedy już mi to nie wystarczało postanowiłem wykupić konto premium. Dostałem dostęp do nowych przedmiotów, miejsc itp. Jeszcze długo płaciłem za grę i cieszyłem się nią. Jakiś czas temu przestałem grać ale zawsze mnie tam ciągnie ;) Inna grą, w której będzie podbny system płatności, a która startuje za 2 tygodnie jest Dungeons & Dragons Online. Gra była pierwotnie płatna. Z braku zainteresowania zmienia swój profil. Jestem prawie pewien, że mi się spodoba ale cieszę się, że mam możliwosć sprawdzenia jej najpierw za free, a później ewentualnie wykupienie pełnego dostępu.

Podsumowując, obecnie w moim przypadku ranking systemów płatności wyglada jak poniżej, chodź jeszcze rok temu pewnie był obrócony do góry nogami.

1. F2P+"Member Acc"

2. P2P

3. F2P+ "item shop"

A jak to jest u Was?