Już od jakiegos czasu mnie to męczy. Czy płacić za grę czy nie? A jeśli tak to w jaki sposób. Przeleję tu trochę swoich przemyśleń, zobaczymy czy ktoś się ze mną zgadza, a może sam dowiem się czegoś ciekawego
Mam trochę lat na karku i już sam zarabiam na swoje utrzymanie. Regularne płacenie za grę nie jest specjalnym problemem. W związku z czym gra typu P2P nie była by problemem. Nie mniej jednak czasy studenckie (^^) przyzwyczaiły mnie do duszenia grosza i zawsze mam pewien opór by rozpocząć taką grę. Z każdym dniem jednak zmieniam swoje zdanie. A szczególnie ostatnio kiedy poznałem RoM (Runes of Magic).
RoM jest grą F2P z item shopem. Kiedy Pierwszy raz dorwałem się na dłużej do gry tego typu (9 dragons) strasznie mi się ten pomysł spodobał - możesz grać w grę i nie płacić, masz dostep do wszystkich krain , prawie wszystkich przedmiotów, innymi słowy potencjalnie full wypas. O ile było tak w 9d to RoM zaproponował mi coś zupełnie innego. Za realną kasę można tam kupić specjalną walutę (diamenty). Za owe diamenty można kupować różne przedmioty w item shopie oraz sprzedawać innym graczom za zwykłą walutę z gry. I tu zaczęło sie robić niefajnie. Często znajdywałem ludzi z zachodu, którzy włożyli w grę masę $ i ja żeby osiągnąć coś podobnego, bez płacenia, musiał bym przy grze siedzieć duuużo dłużej. Ci goście miesięcznie wydawali na grę dużo więcej niż kosztuje abonament do np WoW'a. Dziś nie jestem już zwolennikiem item shopu i jak dla mnie to to rozwiązanie jest najgorsze z tych które wymieniłem w temacie.
Ostatnim typem jest F2P+"Member Acc". Czyli możemy grać w grę za free ale z pewnymi ograniczeniami. Jeśli chcemy dostępu do całości musimy wykupić abonament. Jedną z takich gier, w których siedziałem dość długo Runescape. Przyjemna gierka, odchodząca od schematów. Przez pierwszych kilka miesięcy grałem jako F2P (albo i nawet rok). Grało sie przyjemnie, poznawałem świat i specyfikę gry. Kiedy już mi to nie wystarczało postanowiłem wykupić konto premium. Dostałem dostęp do nowych przedmiotów, miejsc itp. Jeszcze długo płaciłem za grę i cieszyłem się nią. Jakiś czas temu przestałem grać ale zawsze mnie tam ciągnie Inna grą, w której będzie podbny system płatności, a która startuje za 2 tygodnie jest Dungeons & Dragons Online. Gra była pierwotnie płatna. Z braku zainteresowania zmienia swój profil. Jestem prawie pewien, że mi się spodoba ale cieszę się, że mam możliwosć sprawdzenia jej najpierw za free, a później ewentualnie wykupienie pełnego dostępu.
Podsumowując, obecnie w moim przypadku ranking systemów płatności wyglada jak poniżej, chodź jeszcze rok temu pewnie był obrócony do góry nogami.
1. F2P+"Member Acc"
2. P2P
3. F2P+ "item shop"
A jak to jest u Was?