P2P vs F2P

Czemu macie tą manie wielkości, żeby być najlepszym? Nie można po prostu grać dla zabawy?

Czemu macie tą manie wielkości, żeby być najlepszym? Nie można po prostu grać dla zabawy?

GRa dla przyjemnosci i zabawy to gra p2p gdzie kazdy ma takie same szanse:)

ale bladek jest śmieszny kto by chciał kupować gre za 200 zł i płacić 50 zł bo musi inaczej nie pogra a taki f2p to nie musi nic płacić i może se grać i zazwyczaj jedyne co jest do kupie to np exp scrole i takie tam śmiecie .... a ty jak wstydzisz się wydawać na grę to nie wydawaj a nie próbujesz uświadomić że to nic złego

ale bladek jest śmieszny kto by chciał kupować gre za 200 zł i płacić 50 zł bo musi inaczej nie pogra a taki f2p to nie musi nic płacić i może se grać i zazwyczaj jedyne co jest do kupie to np exp scrole i takie tam śmiecie .... a ty jak wstydzisz się wydawać na grę to nie wydawaj a nie próbujesz uświadomić że to nic złego

widze podales nastepny super argument i grales jak widac chyba w 2 mmorpg w zyciu...w 90% mmo trzeba placic po pewnym momencie i nie podawaj mi tu gry typu l2 :)I za bardzo nie wiem do czego jest Twoj komentarz bo za bardzo z tym co napisalem nie ma nic wspolnego , to co napiales brzmi w stylu "jestes smieszny bo jestes smieszny bo wstydzisz sie" y e a u o i?

Kto by chcial? no coz gracze l2 AIONA rifta WOWA star warsa dalej mam wymieniac? czyliwiekszosc populacji graczy mmorpg;) i widze nie przeczytales calosci tylk o1 linijke :) w f2p te 250zl wydasz w ciagu 1-2 miesiecy aby moc grac , bo zeby byc lepszym to te 250zl trzeba wydac z miesiaca na miesiac i nie mowie o jakis trolowatych grach gdzie sa tylko itemki do expa i dropu bo zazwyczaj w takich wlasnie badziewkach w , ktore i tak nikt nie gra taki is jest.

aham kolejny typ co wie wszystko o innych ej kolego tu cie zaskoczę grałem w wiele gier i co nigdy nie płaciłem no chyba że w lolu ale to nie mmorpg jak powiedziałeś ...

Nie mam ochoty rozpoczynać flejmu, ale Eustachy - wszyscy cieszą się, że nie wydawałeś kasy na gry F2P. Twój post nie wnosi nic do tematu, powiem więcej - brzmisz jak "jestem lepszy bo zrobiłem sobie kanapkę" albo "jestem lepszy bo mam piątki a ty trójki". Autorowi tematu chodziło tutaj o większość populacji gier F2P, na pewno są pośród nich pojedyncze osoby, którym nie śni się wydawanie marnej złotówki na wirtualną frajdę. Tyle ode mnie.

@Topic

Co do tematu uważam podobnie. Do niedawna byłem graczem wyłącznie gier F2P, i jakbym miał zliczyć, ile kasy poleciało na np. durne Combat Arms, bądź inne duperelowe gierki, to złapałbym się za głowe i cofnął się w czasie, bo mógłbym za to rzeczywiście opłacić niejedną grę P2P na minimum rok.

dałem przykład ... i to jest na temat bo autor postu twierdzi że p2p i f2p to to samo i nie wymyślaj proszę cię ...

TO logiczne, że takiemu gimnazjaliście jednak łatwiej jest wysłac SMS'a raz na jakis czas by kupic jakies pierdoły, niż płacić przelewem.

@Up

Dokładnie, to owocuje tym, że w grach P2P, które nie są dostępne przez badziewny SMS są ludzie w większości dojrzali, któzi jeżeli zapytasz ich od drogę do instancji czy coś takiego - nie zwyzywają Cię od nooba.

Widocznie masz problemy z czytanie ze zrozumieniem napisalem ze w f2p zeby sie dorobic musisz no lific ( zarabiajac goldem z gry na itemy z IS ) albo jeli nie masz czasu kupywac itemy z IS ( dzieki czemu dojdziesz do tego samego co no life bz posiwecania czasu) a w p2p nie ma takiego wyboru .... wiec nie wiem o co ci chodzi jesli nie potrafisz poprawnie rozumiec textu to juz nie moj problem

Dobra...

tu przewage maja gry f2p bo masz wybor albo jestes "no lifem " i kupujesz poprostu itemy z is za kase z gry ktora wyfarmisz ( kazda gra praktycznie ma taka alternatywe) lub tez wlasnie placisz bo nie masz tyle czasu zeby grac ( za to masz wlasne pieniadze ktore mozesz ulokowac w pare pixeli)
i
a w p2p dajmy na to wow musisz posiwecac mase czasu na instancie / raidy / areny
POZDRO... Kto tu ma problemy z czytaniem? Czy naprawdę musicie zaczynać wszystko przezwiskami? Ja p****ole, mając te 15 lat wykaż trochę dojrzałości i napisz na przykład, "Kolego nie zrozumiałeś chyba o co mi chodzi", czy coś w tym stylu... A nie, od razu "masz problemy z czytaniem huehuehuehuehue" =.=

Przecież kartę można wziąć od rodziców. Każdy może grać w P2P.

Tylko płacąc w pewnym sensie jesteś zmuszony do grania, jak Ci się nie chce logować czy nie możesz to abonament i tak leci.

Przecież kartę można wziąć od rodziców. Każdy może grać w P2P. Tylko płacąc w pewnym sensie jesteś zmuszony do grania, jak Ci się nie chce logować czy nie możesz to abonament i tak leci.

No dobra, a tobie matka dała by od tak karte, jak byś jej powiedział, że ci do gry potrzebna? I jest cos takiego zwane zamrożeniem konta.

to akurat jest minus europsjkiego dobanemntu bo jest na okreslony czas(odkupienia 30dni czy tam 60 / 90) , koreanski czy tez japonski jest godzinny :) czyli tyle ile jestes w grze tyle czasu zabiera ci z pre-paida :)

Jak się umie rozmawiać to się ma. I tak jak wyżej jest napisane konto się zamraża pod koniec abonamentu, a nie kiedy chcesz.

Ale jak ktoś może grać godzinę na dzień, albo wcale to czy granie P2P się opłaca?

Jak się umie rozmawiać to się ma.Ale jak ktoś może grać godzinę na dzień, albo wcale to czy granie P2P się opłaca?

Wtedy granie w mmorpg sie nie oplaca;) na mmorpg rtrzeba poswiecac dziennie minimum te 2-4 h :)

Jak się umie rozmawiać to się ma.Ale jak ktoś może grać godzinę na dzień, albo wcale to czy granie P2P się opłaca?

Oczywiście że tak. Zresztą, to zależy czy kogoś stać czy nie. Dla kogoś te 30-50 złoty to grosze, a dla kogo innego to sporo kasy, więc to tez należy wziąść pod uwage. Już pomijam fakt, że gry P2P są jakościowo z milion lat świetlnych przed F2P (wystarczy chocby na wagi instalek popatrzyć), no ale to chyba każdy wie.

Wtedy granie w mmorpg sie nie oplaca;) na mmorpg rtrzeba poswiecac dziennie minimum te 2-4 h

Nie rozumiem. Jak to się nie opłaca? Co przez to rozumiesz? Pieniędzy z tego nie ma... Innych materialnych dóbr też... Więc nie wiem o co ci chodzi.

Oczywiście że tak. Zresztą, to zależy czy kogoś stać czy nie. Dla kogoś te 30-50 złoty to grosze, a dla kogo innego to sporo kasy, więc to tez należy wziąść pod uwage. Już pomijam fakt, że gry P2P są jakościowo z milion lat świetlnych przed F2P (wystarczy chocby na wagi instalek popatrzyć), no ale to chyba każdy wie.Nie rozumiem. Jak to się nie opłaca? Co przez to rozumiesz? Pieniędzy z tego nie ma... Innych materialnych dóbr też... Więc nie wiem o co ci chodzi.

grajac godzine dziennie? wbicie do end game zajmie komus z rok jak nie dluzej gdzie przy grze 4h dzienne zajmie to 2 miesiace , o zebraniu gearu i ubraniu sie tez:) Wszystko jest wszystkim ale taka osoba nie bedzie mial z kim expic bedzie no-stop odstawac i to znacznie od reszty:)

To tylko moje zdanie , jak ktos chce niech gra nawet 30 min dziennie:)

Z tego co widze najwiekszy problem dla ludzi z grami f2p to ze wiekszosci ten kto nie placi jest gorszy a ja sie z tym nie zgodze ze tak wiekszosci i tak zwanych dzieci neo tez tam nie ma na tony w grach f2p jak ludzie uwazaja. Wiekszosci gier wystarczy tylko grac i czy z is czy bez bedziesz rowny.

A poza tematem moge sie spytac za co ja mam caly pasek ostrzezen skoro ja od czasu do czasu w jakims temacie cos napisze jak uwazam ze mam cos do napisania i nawet nie przypominam sobie bym kogos obrazal.

Można zauważyć mimo iż WoW jest dalej płatny (USA - 2004, EU - 2005) to i dalej jest tam najwięcej ludzi, którzy grają i płacą. Tam samo Rift, SWoTR też są płatne i większość ludzi grają w gry P2P. Czyli jednak ludzie wolą zapłacić ten miesięczny abonament i być równym niż grać 10h dziennie nie płacąc na F2P a nagle wejdzie koleś - wykupi pół item shopa i ma to samo albo i lepiej w 5x szybszym czasie.

Anyway pozsotaje kwestia gier B2P, które też bardzo popieram

Tylko WoW jest już za stary, wchodzisz i dostajesz baty od max lv przeciwnej frakcji.

Do pójścia gdzieś nie było nikogo, bo wszyscy max lv ...

Kupiłam WoW parę lat temu, jak nikt nie wiedział o trialu. Do dziś sobie wypominam te stracone pieniądze.