P2P vs F2P

tak specjalnie , zebys ty gral;) poprostu smieszy mnie to , jak ktos pisze ze w p2p musi placic za gre...tak jakby w f2p nie placil 5 razy wiecej

W 95% tytułów f2p nie trzeba płacić za IS, ale jak ktoś nie ma pojęcia o handlu to później właśnie powstają takie tematy...

@UpDokładnie, to owocuje tym, że w grach P2P, które nie są dostępne przez badziewny SMS są ludzie w większości dojrzali, któzi jeżeli zapytasz ich od drogę do instancji czy coś takiego - nie zwyzywają Cię od nooba.

Żart ? Jest i to dużo bogatych dzieciaków które myślą że jak mają pieniądze [od rodziców] to są fajni [czyt. bladek].

Poczekajmy z kilka lat jak przejdą na "swój rachunek", zobaczymy czy będzie ich stać na rarytasy p2p ;)

W 95% tytułów f2p nie trzeba płacić za IS, ale jak ktoś nie ma pojęcia o handlu to później właśnie powstają takie tematy...Żart ? Jest i to dużo bogatych dzieciaków które myślą że jak mają pieniądze [od rodziców] to są fajni [czyt. bladek].Poczekajmy z kilka lat jak przejdą na "swój rachunek", zobaczymy czy będzie ich stać na rarytasy p2p

Widzisz, ja Ciebie kolego nie obrazam , ani nikogo tutaj , a ty pokazales swoj wiek i inteligencje...wybacz ale do dzieciaka to mi juz troche daleko ;) No uwierz ze 50zl miesiecznie a 200zl miesiecznie za f2p to troche roznica..i prosze cie nie pisz ze nie trzeba placic w f2p bo trzeba:) A to ze ty nie placisz ? i tak jestes 100 lat za tymi co maja najlepszy gear...ah i nie przytaczaj tu gier 10 letnich albo takie w ,ktore nikt nie gra :)my tu piszemy o grach typu , rom , allods, aion ,AOC,star trek etc :) nie o jakis badziewbych gierkach w , ktore malo kto juz gra :)

Dla mnie zawsze i wszędzie p2p >>>>>>>>>>> f2p.

Buhahahahhaha skończyłeś już ?

Wymieniłeś 2 f2p i resztę p2p i myślisz że kozak ? Nie ośmieszaj się.

Gram w gry które MI PASUJĄ, a nie bo jest NA NIE MODA.

wybacz ale do dzieciaka to mi juz troche daleko
Wiek, a zachowanie to coś innego. Dla mnie możesz mieć i 30 lat, ale i tak zachowujesz się jak rozpieszczone dziecko.

Prędzej czy później większość gier przejdzie na freemium, ponieważ to w grach f2p+is jest potencjał.

Może i w f2p grach wydaje się więcej niż w p2p, ale nie ma przymusu płacenia. Jeśli Ci zależy wciągasz się w handel lub jakiś inny craft i masz na wymarzone eq. Nie działa to tylko w 1 przypadku, gdy kupowane itemy z IS są bindowane od razu po zakupieniu, w pozostałych przypadkach nie trzeba wydawać $$ i nikt mi tego nie wmówi. To, że ktoś nie potrafi zarobić na swój sposób i widzi tylko sensy gry wydając $$ to już jego indywidualny problem.

@edit://

Brawo sherlocku, właśnie widać jak Allods jest zaludnione, że aż zdecydowali się połączenie serwerów. ^^

Ja się tylko zapytam Bladek, skąd ty wziąłeś te 200 zł miesięcznie na f2p, może od razu napisz 500 zł, albo 1000zł miesięcznie, a co przynajmniej będzie widoczna różnica bo to w końcu 10, albo 20 razy więcej niż 50 zł za p2p.

Aby uniknąć komentarzy, że żyje na czyjś rachunek, studiuję i pracuję, ba nawet gier nie ściagam tylko kupuje...

Teraz wracając do tematu i najczęściej porównywanych gier f2p (Runes of Magic) i p2p(World of Warcraft), które dla ciebie "są prostym przykładem".

O gustach się nie dyskutuje, ale opinia, że p2p jest lepsze od f2p nie jest zawsze prawdą. Co prawda w Runes of Magic support jest do d..., IS jest przesadzony do tego ciągłe problemy z wojnami..., ale i tak to właśnie na tą grę wydałem ponad 1000zł. World of Warcraft, no niestety odstawka po miesiącu, nawet niepełnym (server global, nie jakiś priv...).

Ktoś napisał wcześniej, że w grach f2p można postawic na no lifienie i trzymać taki sam poziom jak gracze korzystający z IS, lub jeżeli nie ma sie czasu to dofinansować wydawców oraz, żę w grach p2p nie ma takiej możliwości, bo zapłaciłeś abonament, to teraz jeżeli chcesz być w topce, to music siedzieć przy kompie x godzin... Ja sie tym stwierdzeniem zgodzam, część osób zgnoiła ten tok myślenia w tym ty Bladek, no nic każdy może myśleć co chce.

Co do grania tylko dla fun'u, tutaj to już kompletnie mnie rozwaliłeś Bladek pisząc, że "GRa dla przyjemnosci i zabawy to gra p2p gdzie kazdy ma takie same szanse:)". Jeżeli nie obchodzi nas miejsce w rankingu tylko sama przyjemność z gry, to po jaką ch... wydawać 40-50zł miesięcznie na abonament, skoro można sobie pograć za darmo nie wydając ani grosza bo w końcu nie obchodzą nas statystyki.

Jeszcze co do RoM'a, 50 zł przy promocjach 100% więcej diamentów spokojnie wystarczyło by utrzymywać się w top 100 servera. Teraz nie wiem jak jest bo już w niego nie gram, ale pewnie inflacja robi swoje na starych serverach.

Inny przykład LoL i nie kłóćmy sie, że to nie mmorpg, jest to gra f2p jest, jaka jest nazwa tematu wszyscy wiemy. Gram w niego od ponad roku, gdybym nie chciał nie musiałbym wydać ani grosza, a i tak byłbym na takim samym poziomie jak inni, ale skusiłem sie na kilka skórek ^^.

Nuda podczas jazdy zabita, enjoy :)

Buhahahahhaha skończyłeś już ?Wymieniłeś 2 f2p i resztę p2p i myślisz że kozak ? Nie ośmieszaj się.Gram w gry które MI PASUJĄ, a nie bo jest NA NIE MODA.Wiek, a zachowanie to coś innego. Dla mnie możesz mieć i 30 lat, ale i tak zachowujesz się jak rozpieszczone dziecko.Prędzej czy później większość gier przejdzie na freemium, ponieważ to w grach f2p+is jest potencjał.Może i w f2p grach wydaje się więcej niż w p2p, ale nie ma przymusu płacenia. Jeśli Ci zależy wciągasz się w handel lub jakiś inny craft i masz na wymarzone eq. Nie działa to tylko w 1 przypadku, gdy kupowane itemy z IS są bindowane od razu po zakupieniu, w pozostałych przypadkach nie trzeba wydawać $$ i nikt mi tego nie wmówi. To, że ktoś nie potrafi zarobić na swój sposób i widzi tylko sensy gry wydając $$ to już jego indywidualny problem.@edit://Brawo sherlocku, właśnie widać jak Allods jest zaludnione, że aż zdecydowali się połączenie serwerów. ^^

ok ok , skonczyles juz ta pyskowke? znajdz mi newsa w , ktorym pisze , ze ALLODS jest zaludniony :) I skoncz glupie wypowidzi bo nitk nie kaze Ci grac w f2p , czytanie ze zrozumieniem sie klania. NIk tu nikogo nie zmusza do gier p2p...tylko ukazuje prawde o f2p w , ktorych wydaje sie wiecej niz w p2p , uwierz widzialem 80%f2p mmorpg chociaz na chwile i ich ITEM SHOPY , oraz fora gdzieludzie pisza co jest na ed game.:)

. Glupi pet w f2p kosztuje 30 zl ;) enchanty etc okolo 20-30 wydasz 10 enchantow msusiz kupic nastepne...wiec nie pisz , ze nie wydaja ludzie po 200zl^^

Panowie, radze zluzowac troche majtasy, bo rozmowa zaczyna robic sie nieprzyjemna, a do tego z lekka agresywna, dlatego przystopujcie.

@HunterC - Osobnik chciał się tylko pochwalić że jest bogaty i stać go na granie w TERE.

Glupi pet w f2p kosztuje 30 zl enchanty etc okolo 20-30 wydasz 10 enchantow msusiz kupic nastepne...wiec nie pisz , ze nie wydaja ludzie po 200zl^^
No i ?

Nie, oznacza ta że nie można zdobyć tego za kasę w grze.

Myślisz, że w takim WOWie czy innym p2p tytule nie ma petów za 30zł+ ? :)

To, że stać go na Tere jakoś mi nie przeszkadza ^^, zwłaszcza że nie zamierzam w nia nawet grać ;D

A czy trzeba byc bogaczem, aby grac w TERA?

Nie czytalem calego tematu, musicie mi wybaczyc, jakos ostatni czasy stalem sie na to zbyt leniwy, ale po kilku ostatnich postac stwierdzam, ze chodzi o to, ze gry f2p sa drozsze niz ich platne odpowiedniki, si? I wam powiem, ze zgadzam sie z takim stwierdzeniem. Ktore gry sa lepsze? To juz kwestia jakiegos konkretnego tytulu, bo juz nie rozwodzac sie o kasie, to kazda gra jest inna i ma co innego do zaoferowania i nie mozna rozstrzygac na podstawie 2-3 tytulow, ktory z modeli platnosci jest lepszy. Jednak prawda jest taka, ze te rzekome darmowe gry, pochlaniaja od groma pieniedzy, czasami nawet wiecej, niz gry p2p. Oczywiscie, mozna nie placic, ale wtedy gra zamienia sie w masochizm, czyli wieczne powtarzanie pewnych schematow w celu dorownania graczom placacym, ktorzy to samo maja za sprawa wydanej kasy. Ja nie wiem, gry powinny byc przyjemnoscia, a za takowa sie placi, wiec i tak, aby w pelni czerpac przyjemnosc z gry, trzeba bedzie jakis grosz wydac. Czy to na gre f2p, czy p2p, to juz kwesia samego tytulu.

Może i trochę racji w tym jest, tyle że leży ona po obu stronach. Item Shop jest tylko tak jakby sklepem od wydawcy. To czy kupimy jakiś item bezpośrednio od wydawcy czy gracza na aukcji internetowej to chyba nie ma znaczenia. Zarówno w grach p2p jak i f2p ludzie wydają tonę pieniędzy na wirtualne przedmioty, tak było jest i prawdopodobnie będzie zawsze. Co do tego czy "lepsze" są gry p2p czy f2p, to chyba już indywidualna sprawa. O gustach się nie dyskutuje. :)

Jak już o pieniądzach to w IS kupuję się raz i masz max eq. A w P2P płacisz ciągle.

Ja chce tylko zwrocic uwage na to ze gdyby p2p zawsze byl taki swietny to gry by nie przechodzily na freemium wystarczy spojrzec na l2 jak mu liczebnosc graczy wzrosla a wow w jakich ilosciach traci graczy.

Jak już o pieniądzach to w IS kupuję się raz i masz max eq. A w P2P płacisz ciągle.

Nie wydaje mi się.

Kupisz jeden item będzie ok, ale po jakiś czasie wyjdzie nowy i będzie to samo. Sam grając w f2p zauważyłem, że zawsze coś nowego dadzą do IS. Prosty przykład: W IS jest mount za 2000 waluty, po 2 miesiącach dadzą nowego mounta za 4000, który jest szybszy od tamtego 2x, więc znów jak chcesz być lepszy kupujesz nowego. Kolejny przykład, w f2p co jakiś czas w item shopie są promocje z boxami z których możesz wydropić unikatowy item. To jest mechanizm, że zawsze znajdzie się coś, co warto kupić. Oczywiście możesz to zdobyć od kogoś za golda w grze, ale to będzie sporo kosztować.

Wiem, że moja wypowiedź jest bardziej pod p2p, bo z takiego punktu widzenia jest lepsze. Ale ja grając w f2p, mając spoko ludzi w gildii nie przejmowałem się IS. Grać można z przyjemnością bez wydawania kasy, ale z ogarniętymi ludźmi. :)

powiem ze wole zaplacic abonament i nie wydawac na is krocie tak ja w rom gdzie wydawalem sporo kasy a do topki jeszcze brakowalo sporo ale niektorzy tego nierozumieja kolega zalozyl dobry temat i czekam na gw2 co z tego ze bedzie abonament

powiem ze wole zaplacic abonament i nie wydawac na is krocie tak ja w rom gdzie wydawalem sporo kasy a do topki jeszcze brakowalo sporo ale niektorzy tego nierozumieja kolega zalozyl dobry temat i czekam na gw2 co z tego ze bedzie abonament

w gw2 bedzie b2p + item shop :)

resztą o równych szansach w P2p też można pomarzyć, skoro za kase można itemki czy golda kupować na servisach do tego przeznaczonych.

Chciałbym zapytać was tutaj czy ktoś sobie zadał pytanie czym naprawdę różni się rodzaj p2p od f2p? Dla mnie jest to wszystko to samo tylko pod inną nazwą, tylko PR się zmienia i cenny za dane usługi. Tak naprawdę producent i tak zyska w zależności jaki PR sobie zrobi i jak cenny dostosuje na rynku. Dla mnie nie ma sensu mówić o tej czy o tamtej grze bo tam się tyle płaci a tu nie.

Jeżeli natomiast ktoś uważa żeby w modelu f2p grać na równi z innymi i trzeba wtedy płacić zgadzam się z tym ale nie do końca. Zależy co gra oferuje od początku do końca i jakie są różnice końcowe. Natomiast jeżeli komuś zależy żeby być w "czołówce" to znajdą się tacy co będą płacić za wszystko byle być wyróżniającym się z tłumu.

Smieszy mnie do dziś serwery prywatne do gier gdzie można było kupić za parę dolców niezły equip. z + bonusowymi statami co miało dawać przewagę w grze pve czy pvp i osoby takie myślały że są pro a mogły dostać bęcki na pvp z ogranymi osobami a inni nie brali takich osób na pve gdyż woleli zagrać teamowo i mieć frajdę z uzyskania czegoś w grze bez pójścia na łatwiznę.

Ps.

Co więcej widzę gdzieś tu odpowiedzi jakby znajome... że inni są bogaci, dzianni, rozpieszceni przez rodziców...ktoś a wiadomo kto bardzo zazdrości innym i potrafi takie rzeczy pisać chociaż nie zna tych osób i mało o nich wie..

no cóż ja tych osób nie zmienie:)

pozdrawiam

P2P najczęściej są mega grywalne w porównaniu do f2p. Sam zamierzam w końcu zacząć płacić te 45 zł na miesiąc i się świetnie bawić, niż płacić we f2p i być lepszy od wszystkich. To nie na tym polega. Czekaj SWTOR! Już do ciebie lecę! :D

To miał być tekst ? Ten temat powinien wylądować w Hydeparku, bo to nie jest tekst tylko wywody autora nad tym jak to się jego gry kochane obsmarowuje. Skarżyć to się można mamusi moim zdaniem, ale nie nam bo my mamy swoje zdanie -.- Są gry w których faktycznie masa zł leci mimo ftp ale często są to gry, które są oo wiele lepsze od płatnych. Ja tylko za Everquesta, Darkfalla i Mortal online mógłbym zapłacić, reszta jest nie warta dla mnie uwagi. Co do Twojego najazdu na wszystkie gry f2p, jesteś w błędzie. Jest prawdę mówiąc kilka takich tytułów, ale np taki Archlord. Ludzie mówią że IS tutaj daje przewagę. Nie prawda. 120 lvl wrąbałem bez ani jednej złotówki i moja postać rąbie Is w pvp. Tak jest z większością gier f2p gdzie gracz nie mający motywacji i widzący jakieś hl postacie od razu robi wjazd na IS. Dziękuję