Ja się tylko zapytam Bladek, skąd ty wziąłeś te 200 zł miesięcznie na f2p, może od razu napisz 500 zł, albo 1000zł miesięcznie, a co przynajmniej będzie widoczna różnica bo to w końcu 10, albo 20 razy więcej niż 50 zł za p2p.
Aby uniknąć komentarzy, że żyje na czyjś rachunek, studiuję i pracuję, ba nawet gier nie ściagam tylko kupuje...
Teraz wracając do tematu i najczęściej porównywanych gier f2p (Runes of Magic) i p2p(World of Warcraft), które dla ciebie "są prostym przykładem".
O gustach się nie dyskutuje, ale opinia, że p2p jest lepsze od f2p nie jest zawsze prawdą. Co prawda w Runes of Magic support jest do d..., IS jest przesadzony do tego ciągłe problemy z wojnami..., ale i tak to właśnie na tą grę wydałem ponad 1000zł. World of Warcraft, no niestety odstawka po miesiącu, nawet niepełnym (server global, nie jakiś priv...).
Ktoś napisał wcześniej, że w grach f2p można postawic na no lifienie i trzymać taki sam poziom jak gracze korzystający z IS, lub jeżeli nie ma sie czasu to dofinansować wydawców oraz, żę w grach p2p nie ma takiej możliwości, bo zapłaciłeś abonament, to teraz jeżeli chcesz być w topce, to music siedzieć przy kompie x godzin... Ja sie tym stwierdzeniem zgodzam, część osób zgnoiła ten tok myślenia w tym ty Bladek, no nic każdy może myśleć co chce.
Co do grania tylko dla fun'u, tutaj to już kompletnie mnie rozwaliłeś Bladek pisząc, że "GRa dla przyjemnosci i zabawy to gra p2p gdzie kazdy ma takie same szanse:)". Jeżeli nie obchodzi nas miejsce w rankingu tylko sama przyjemność z gry, to po jaką ch... wydawać 40-50zł miesięcznie na abonament, skoro można sobie pograć za darmo nie wydając ani grosza bo w końcu nie obchodzą nas statystyki.
Jeszcze co do RoM'a, 50 zł przy promocjach 100% więcej diamentów spokojnie wystarczyło by utrzymywać się w top 100 servera. Teraz nie wiem jak jest bo już w niego nie gram, ale pewnie inflacja robi swoje na starych serverach.
Inny przykład LoL i nie kłóćmy sie, że to nie mmorpg, jest to gra f2p jest, jaka jest nazwa tematu wszyscy wiemy. Gram w niego od ponad roku, gdybym nie chciał nie musiałbym wydać ani grosza, a i tak byłbym na takim samym poziomie jak inni, ale skusiłem sie na kilka skórek ^^.
Nuda podczas jazdy zabita, enjoy ![:)]()