P2P vs F2P

już teraz można zauważyć, że gry f2p wyłamują się z takiego szablonu "słabe, bo f2p" np. LoL czy Vindictus.

Vindictus jest dobrą grą, ale na dwie-trzy godziny, potem się diabelsko szybko nudzi, co do LoL'a się zgodzę, jest dobry.

"f2p jest dla dzieci a p2p jest dla dorosłych" jest imo śmieszne

Tak, zgadzam się z tym, ale powiedzenie, że w p2p gra więcej dorosłych jest jak najbardziej trafne.

@BladekPewnie Cię to zdziwi, ale najwięcej troli, to osoby w kategorii wiekowej 40. Które w prawdziwym życiu są bardzo porywcze i zaczepne. W internecie odreagowują swój stres, niepowiedzenia w łóżku, w pracy, małżeństwie - właśnie przez trolowanie.

Nigdy w życiu, nie spotkałem trolla który miał by wiecej niz 30 lat, a wielu spotkałem, choćby w L4D, w którego gra wiele dorosłych osób. Może mój fart to jest, ale zauważyłem inną rzecz. Dla mnie najwiekszymi trollkami są osoby 20-25 lat. To jest już ten etap w życiu chłopaka, w którym musi stać się mężczyzną. Tak więc, w realu już jest dorosły, ale w necie daje upust swojej duszy młodzieńca. I jest to niesamowicie wkurwiajace, bo takie typki jeszcze czesto chwalą się, jacy to oni nie sa dorośli, a my to gnojki.

Nigdy w życiu, nie spotkałem trolla który miał by wiecej niz 30 lat, a wielu spotkałem, choćby w L4D, w którego gra wiele dorosłych osób. Może mój fart to jest, ale zauważyłem inną rzecz. Dla mnie najwiekszymi trollkami są osoby 20-25 lat. To jest już ten etap w życiu chłopaka, w którym musi stać się mężczyzną. Tak więc, w realu już jest dorosły, ale w necie daje upust swojej duszy młodzieńca. I jest to niesamowicie wkurwiajace, bo takie typki jeszcze czesto chwalą się, jacy to oni nie sa dorośli, a my to gnojki.

No wiesz, szczerze? osoba konczaca studia czy majaca ponad 20lat nie ma za bardzo o czym rozmawiac z osoba majaca 16 lat , przykro m iale taka jest prawda , to oni juz co nieco widzieli i przezyli , a tych 16 latkow 15 dopiero to czeka :) Widzisz , ja wychowalem sie ze znjomymi na osiedlu i podworku , i ciezko jest mi sie dogadac z innymi ludzmi , ktorzy zawsze omijali takie osoby i miejsca szerokim lukiem + charakter robi swoje:)I przyznaje sie do tego wiec jesli was czasem wqrwiam to wybaczcie^ ale nie umiem inaczej;))

@Inyenn

Tak, ale chodziło mi o wyłamanie się z szablonu azjatyckich tytułów (wiesz p&c, wszystko to samo inaczej podane). Do drugiego też się zgodzę. Zobaczenie dzieci w grach p2p, gdzie abonament można wykupić tylko pay-palem jest równe 0. Zobaczenie dziecka, które gra w tytuł p2p, do którego można kupić pre-paid (w Polsce, pani w okienku etc.), jest znacznie większe. Wszystko zależy też od społeczności, bo nie wszyscy mogą ich tolerować (tutaj raczej skłon w stronę freemium [z p2p na f2p]), bo tam zazwyczaj społeczność jest dorosła, a tolerować 12-14 latków, którzy zazwyczaj mają wszystko gdzieś i uważają się za pępków świata. Gdy są wykluczani, stopniowo się wykruszają z powodów dezorganizacji.

Co nie zmienia faktu, że na pisanie jakiś debilnych tekstów "ty nie grasz w TERA bo to p2p i Ci mama na nią nie chce dać" jest to jakiekolwiek usprawiedliwienie.

@Warcraft947

A ja bardzo często na TeamSpeak słyszałem osoby z grubym męskim głosem (no na 20 lat to raczej on nie wyglądał, miały 38 lat, 35 lat, same to potwierdzały) i po prostu trolowały jak i na TS-ie, tak i w grze.

Ale do tej grupy i tak da się zaliczyć osoby mające ok. 13-16 lat. Choć nieraz spotkałem takich, o których wspomniałeś.

Popieram fakt iż RoM to syf nad syfy. A co do pana który walną coś tu o ulepszeniach. Podaj mi przynajmniej jedną grę, w której ulepszenia są tylko z IS. Nie ma czegoś takiego, a gdybać tutaj nie mamy, tylko stwierdzać fakty. Faktem jest, że jak mam wydawać na abonament czy IS to postacie na allegro są za marne pieniądze, więc chyba jakbym miał bulić za Is to bym wolał chara kupić.

Popieram fakt iż RoM to syf nad syfy. A co do pana który walną coś tu o ulepszeniach. Podaj mi przynajmniej jedną grę, w której ulepszenia są tylko z IS. Nie ma czegoś takiego, a gdybać tutaj nie mamy, tylko stwierdzać fakty. Faktem jest, że jak mam wydawać na abonament czy IS to postacie na allegro są za marne pieniądze, więc chyba jakbym miał bulić za Is to bym wolał chara kupić.

ROM, są młoteczki do naprawy itemów, które zdobyć można tylko tam i jeszcze jakiś item, którym ulepsza się itemy i ten akurat jest dostępny tylko z IS. Poza tym mają takie coś gry z Perfect World Inc, dużo itemów dostępnych jest tylko z IS.

Widac , za wszelka cene chcesz postawic na swoim chcoiaz juz 10 osob pisalo odwrotnie....w f2p czym wiecej zaplacisz tym jestes lepszy...mzoes zplacic 50zl miesiecznie a ten co placi 200 i tak bedzie elspzy od ciebie , rozumiesz to? I jakos srednio usmiecha mi sie granie 2 lata aby osiagnac to co ludzie placaccy is w pol roku....:)

Przestaańcie buczeć, tak na prawde najlepsze jest freemium. Poznajesz gre bez opłat a nie na idiotycznym trialu( WoW i najgorszy trial świata czyli WH online przykładowo)i wiesz czy chcesz płacić abonament czy nie. Oczywiście B2P jest lepsze dla nas ale do tego długa dorga, oby GW2 przetarło odpowiednie ścieżki.

Nie rozumiem tego ze ludzie mowia ze granie za free w f2p trzeba siedziec bardzo dlugo czasu ale jak grasz w p2p to automatycznie musisz grac albo ci przepadnie wiec tak czy siak trzeba grac.

Nie zgadzam się z tym przepadaniem pieniędzy w grach p2p gdy po opłaceniu nie gramy w nie.

Jak wcześniej ktoś słusznie zauważył w płatnych mmo większość stanowią ludzie dorośli, czyli tacy którzy mają własne źródło utrzymania i mogą sobie właśnie dzięki pracy pozwolić na taką formę zabawy i to na własnych warunkach(czasowych).

Sam często miewam nawet po dwie aktywne subskrypcje w tym samym czasie a mimo to potrafię zaglądać do gier na godzinę tygodniowo, wszystko z braku czasu(ponad 30 na karku, praca, narzeczona) i w żadnym razie nie uważam się za stratnego.

Oczywiście jeszcze za czasów studenckich zdarzało mi się grywać w p2p, ale wtedy faktycznie starłem się maksymalnie wykorzystywać opłacony abonament, te ~15$ to był ładny kawałek grosza.

Widac , za wszelka cene chcesz postawic na swoim chcoiaz juz 10 osob pisalo odwrotnie....w f2p czym wiecej zaplacisz tym jestes lepszy...mzoes zplacic 50zl miesiecznie a ten co placi 200 i tak bedzie elspzy od ciebie , rozumiesz to? I jakos srednio usmiecha mi sie granie 2 lata aby osiagnac to co ludzie placaccy is w pol roku....
I tu jest ten problem, że Ci się nie chce. Nikomu za Ciebie nie będzie się chciało, a że wolisz mieć coś na gotowe bez trzymania poziomu żeby coś tam poświęcić żeby coś tam zdobyć o już Twój indywidualny problem.
I tu jest ten problem, że Ci się nie chce. Nikomu za Ciebie nie będzie się chciało, a że wolisz mieć coś na gotowe bez trzymania poziomu żeby coś tam poświęcić żeby coś tam zdobyć o już Twój indywidualny problem.

nie rozumiesz....wole placic te 45 zl miesiecznie i miec takie same szanse jak inni..:)

AHi teraz nie robia juz gier w ,ktorych wbicie max lvla zajmuje pol czy caly rok jak to bylo na poczatku w w wowie czy l2....teraz maxa wbijasz sobie spokojna gra 2 miesiace max. Nie mowie o godzinie dziennie .

Imo free 2 play jest spoko i można się świetnie bawić o ile gra (fps, rts, mmorpg) nie jest nastawiona na PvP - w takim przypadku item shop to kompletny fail. Najgorszą plagą są imo "mmo"FPS'y - gdzie można się poczuć jakby się grało w CS'a przeciwko gościom z hack'ami. :D

Broda ma rację ;d Freemium najlepsze. Ja sam grałem i w DDo i w Everquesta 2, właśnie dlatego że gra mnie wciągnęła tak ostro, że zapłaciłem ten raz czy dwa i wbiłem max lvl.

ja tam nie mialem problemu cos osiagnac w f2p,a co do gier abonamentowych to tez mozna osiagnac przewage nad innymi graczami nie robiac praktycznie nic tylko expiac , wystarczy np kupic za realna kase ,kase w grze , na jakims tam allegro np, i juz taka osoba ma przewage kupujac jakies dobre itemy na aukcji,ale to prawda ze czasem f2p maja taki przesadzony item shop ze ciezko cos zdzialac .

troche skakalem po produkcjach f2p b2p itp guild wars jako taki mial 0 przewagi a byl prawie za darmo, Forsaken dluzej mnie przyciagnal ale po 2miesiach top 100 nalezalo do doterow gemy itp. Grajac w gry p2p aion rift fajne sa te rowne szanse tylko niestety ilosc ludzi to wielki minus taki rift czasami wydaje sie opustoszaly, aion przed f2p tez swiecil pustkami. f2p full serwery...

Chce was uswiadomic w tym tekscie iz F2P to nie znaczy za gra jest darmowa. Wiekszosc z was mysli ze p2p to cos gorszego bo trzeba placic co miesiac , jednak zauwacie ,ze grajac w p2p kazdy jest rowny , kazdy moze osiagnac tyle samo i miec takie same rzeczy jak inni i nie byc gorszym. Prostym przykladem moze byc WOW i RUNES OF MAGIC chyba kazdemu znane gry , za WOWA placimy 45 zl miesiecznego abonamentu i mamy wszytsko to co inni , W ROMI`e nie placac dochodzimy do pewnego momentu i konczymy gre lub wydajemy po kilkadziesiat , kilkaset zlotych miesiecznie aby byc rownym z innym , to podstawowa roznica F2P a P2P.....w P2P placimy 45 zl co miesiac... w F2P chcac grac i rownac sie z innymi placimy 200zl miesiecznie tak wiec moze niektorych uswiadomi to , ze za F2P trzeba placic kilkanascie razy wiecej niz za gre P2P bo czytajac , wypowiedzi 90% z was mam wrazenie , ze o tym nie wiecie i zyjecie w mysli ze F2P to darmowa gra za , ktora nic nie placimy... Tak wiec po jednym miesiacu grana w ROMA mamy oplacone prawie pol roku grania w gre P2P mysle , ze da to wiekszosci do myslenia i przestana najezdzac na gry P2P jakie to one sa zle bo trzeba placic , aha i darujcie sobie komentarze w stylu nie prawda w innych nie trzeba placic....w kazdej grze f2p trzeba placic w pewnym momencie i to duzo wieksze pienieadze niz w p2p:)....