P2W w BDO

Powiem tak.

Oczywiście jest to moja własna defynicja, czy pogląd na sprawę p2w.

Dla mnie p2w jest wtedy i tylko wtedy gdy możemy coś osiągnąć wykorzystując w tym celu tylko i wyłącznie realne pieniądze - czyli sytuacja, jeśli coś możemy kupić ale nigdy tego nie osiągniemy bez wydania realnych pieniędzy. Uważam p2w wtedy i tylko wtedy gdy zakupiony z realne pieniądze item daje realną i znaczącą przewagę nad osobami, które w grze nie wydają pieniędzy.

Kilka opisowych przykładów dla zobrazowania sytuacji:

- zakupi itemu który umożliwia nam stale, trwałe zboostowanie statystyk - np. premium konta czy specjalne stroje które zwiększają nam HP Mp Ataki DEF itd.

- jak wyżej ale scrole ku temu,

- poty do odnawiania HP czy MP, które dają więcej niż zwykłe mają mniejsze cooldwowny itd.

- Zakup itemów, które dają nam gwarantowany sukces enchantu itemu - szczególnie gdy item w czasie enchantu może nam "zniknąć".

- zakup gearu w ISie, broni armorów itd.

- zakup sprzętu lepszego niż jest w realnej grze, np ten sam armor ale z lepszymi statami,

- stroje dodające atak, def, regeny i innne rzeczy, które ważne są głównie w walce pvp.

- scrole umożliwiające nam wejście do dungeona częściej niż normalny gracz,

- scrole, które umożliwiają np. wezwanie bossów, które dropią jakiś gear,

Nie uważam za itemy p2w żadnych itemów znajdujących się w BDO w naszej czy koreańskiej wersji gry. Nic nie daje nam przewagi na wskroś realnej. Oczywiście wszędzie są to wspomagacze, umilacze, czy itemy oszczędzające nasz czas czy pieniądze. Jednak w BDO nie da się stanąć w mieście otworzyć portfela i obkupić się w max lvl, gear czy Skill Pointy :D. Pomimo wydania setek € gra wymaga pierdyliona godzin gry by cokolwiek osiągnąć. Dla mnie sloty, udźwig, pety są elementami ułatwiającymi graczowi sytuacje a nie itemami bez których nie da się żyć. Nie mam czasu na tyle by np. robić contrybucję w grze, gdzie co niektórzy mają jej ~400 co pozwala na wykipienie slotów w depozytach praktycznie w każdym mieście. Sloty we własnym inwentory nie są aż tak potrzebne, nawet jeśli łowimy na ostro to 192 slotów nie zapchamy :D

Rozwijać i dyskutować na ten temat nie mam zamiaru. Uważam sprawę P2W za sprawę indywidualnego podejścia a uogólnianie i publiczne przyszywanie łatek grze, tej jak i innym, że jest P2W czy nie, uważam za złe i bezsensowne, bo to co dla jednego jest podłogą dla innych jest sufitem.

Pozdro.

PS: Jest darmowy Trial, są potem kody i inne i można samemu zobaczyć jak to wygląda w praktyce. Od siebie dopowiem, że teorie matematyczne informujące iż nagle Value Pack daje 300% zarobku - hmmm świetnie to wychodzi na papierze :P iii niee, nie chce o tym rozmawiać..

PS: Jest darmowy Trial, są potem kody i inne i można samemu zobaczyć jak to wygląda w praktyce. Od siebie dopowiem, że teorie matematyczne informujące iż nagle Value Pack daje 300% zarobku - hmmm świetnie to wychodzi na papierze  iii niee, nie chce o tym rozmawiać..

Mnie bardziej śmieszy jedno - Jak Ci ludzie mają zryty beret żeby tak grać w grę, gdzie tu fun z gry ? Siedzieć z kalkulatorem i rozkminiać czy różnica w zarobku etc będzie na spocie obok o 1,5% większa na godzinę itp itd :D

Coś z garami trzeba mieć, żeby z gry robić cel życiowy, chyba że to im sprawia fun może umysły bardziej analityczne matematyczne w sumie...

W bdo nie ma p2w - są tylko rzeczy, które przyśpieszają progres ale.... Równie dobrze można powiedzieć że w każdej dziedzinie życia jest time2win - bo im więcej poświęcisz czasu, tym prawdopodobnie będziesz lepszy, miał lepsze itemy itp itd.
Jak na moje to przez te crapowate mmorpgi ostatnich lat gdzie po miesiącu nie ma co w grze robić bo już się wszystko osiągnęło gracze zapomnieli że mmorpg mają być na lata.... Przy tym sprawiając przyjemność a jak ktoś chce mieć równe szanse to zostają strzelanki bo w każdym mmorpg znajdzie się ktoś, kto poświęci więcej czasu, wyda więcej kasy cokolwiek....

Ale jasne - też nienawidzę jak jest p2w i dla mnie jest wtedy, gdy są rzeczy w grze takie jak dreedzik napisał bo pozostałe rzeczy np właśnie sloty w eq można zrobić/zdobyć. To może miejmy pretensje że twórcy chcą zarabiać też albo że gracz który zrobił questy na inventory sloty je ma a my nie - no bo jak to tak ?:D

Jest sporo opcji by udzwig polepszyc wystarczy poczytac, nie tylko perly i lojalki. Memory fragment malo regeneruje, ale jest tez artisan memory ktore jest dostepne za lojalki i majac szczescie w minigierce mam ich juz z 20.

Nie przesadzajmy jest wiele gier ktore maja o wiele bardziej skopany item shop, a wydawca musi na czyms zarabiac. Dla mnie gra ma bardzo lekkie P2W, nic strasznego.

Bs tak jak mówię, udźwig masz z 2 rzeczy nie licząc pearl item shop,jest niby dodatkowy udźwig z armor/ kryształów ale to do grindu się nie nadajebnie licząc już pvp .Loyalty i trening siły ( który notabene daje małe ilości)w mini gierkach nie ma artisian memory więc nie wiem o czym mówisz.

Witam, krótkie pytanie.. Czy w black desert nadal jest P2W? Czy warto zaczynać?

Szukam jakiegoś interesującego mmo z moją ekipą (kilka osób) i z tego co pamiętam, to szczerze odradzano mi tą grę z racji beznadziejnego europejskiego wydawcy który zrobił z niej produkcję Pay to Win. Zastanawiam się czy warto zaczynać, czy może się coś zmieniło bo tytuł naprawdę jest w naszym stylu jeśli chodzi o samą rozgrywkę (uwielbiamy grindowniki). Bo szczerze, jeśli gra polega na IS w którym można kupować boosty czy itemy w nieskończoność, które dają spore profity to wolę płacić abo za takiego np. WoWa niż wywalić gotówkę i mieć nadzieję że jutro nie wprowadzą kolejnego zestawu przedmiotów który będę musiał kupić bo to wg mnie mija się z celem.

Pozdrawiam.