P2W w BDO

Witam, krótkie pytanie.. Czy w black desert nadal jest P2W? Czy warto zaczynać?

Szukam jakiegoś interesującego mmo z moją ekipą (kilka osób) i z tego co pamiętam, to szczerze odradzano mi tą grę z racji beznadziejnego europejskiego wydawcy który zrobił z niej produkcję Pay to Win. Zastanawiam się czy warto zaczynać, czy może się coś zmieniło bo tytuł naprawdę jest w naszym stylu jeśli chodzi o samą rozgrywkę (uwielbiamy grindowniki). Bo szczerze, jeśli gra polega na IS w którym można kupować boosty czy itemy w nieskończoność, które dają spore profity to wolę płacić abo za takiego np. WoWa niż wywalić gotówkę i mieć nadzieję że jutro nie wprowadzą kolejnego zestawu przedmiotów który będę musiał kupić bo to wg mnie mija się z celem.

Pozdrawiam.

Aktualnie w BD masz darmowy 7dniowy dostęp, zamiast wałkować ten sam temat w kółko, wejdz do gry i odpal Pearl Shop i sam oceń czy jest cos tam, co daje przewage... Przydatnymi rzeczami są pety, które za ciebie podnoszą przedmioty i outfit +10% do expa, troche to kosztuje ale jest to wydatek jednorazowy.

znowu temat p2w?

ile ludzi tyle definicji p2w, jak kolega wyzej napisal sam wejsz w Is i ocen czy wg twoich kryteriow jest to p2w czy nie

wiekszosc rzeczy mozesz wyciagnac z marketu za ingame silvera btw

znowu temat p2w?

ile ludzi tyle definicji p2w, jak kolega wyzej napisal sam wejsz w Is i ocen czy wg twoich kryteriow jest to p2w czy nie

wiekszosc rzeczy mozesz wyciagnac z marketu za ingame silvera btw

JAk CI SIĘ UDA ! ...

WTB > [Ninja] Narusawa Weapon & Outfit Premium Set WHISPER TO ME, PAY MAX PRICE !

/w KTC

here we go again

Jako iż mam w tej grze spędzone sporo czasu i nabity 60 lvl na 2 postaciach śmiało mogę stwierdzić iż jeżeli zamierzasz grać w tą grę długi czas i masz zamiar rozwijać swoją postać i umiejętności to nie obejdzie się bez tak zwanego prze zemnie starter packa czyli gra + 4pety(możesz je kupić za normalne pieniądze z gry) + Waga (tylko i wyłącznie perły czyli jakieś 30 ojro) bo bez tego grind nie będzie dla ciebie miło spędzanym czasem

max to 200zł i możesz śmiało grać

10euro gra

40 euro pety

nic więcej nie jest potrzebne moim zdaniem

PS: ja już wsadziłem 600zł w 2 tygodnie ale mam zamiar wkładać 400zł miesięcznie i dla mnie to nie problem tak że kto jak chce

Jako iż mam w tej grze spędzone sporo czasu i nabity 60 lvl na 2 postaciach śmiało mogę stwierdzić iż jeżeli zamierzasz grać w tą grę długi czas i masz zamiar rozwijać swoją postać i umiejętności to nie obejdzie się bez tak zwanego prze zemnie starter packa czyli gra + 4pety(możesz je kupić za normalne pieniądze z gry) + Waga (tylko i wyłącznie perły czyli jakieś 30 ojro) bo bez tego grind nie będzie dla ciebie miło spędzanym czasem

Ile taki zestaw kosztuje? Chciałbym wiedzieć na co się szykować :)

jak ktos zacznie grac teraz to sie zalapie na darmowego peta z kalendarza :)

jak ktos zacznie grac teraz to sie zalapie na darmowego peta z kalendarza 

Już nie jest po połowie kalendarza

max to 200zł i możesz śmiało grać

10euro gra

40 euro pety

nic więcej nie jest potrzebne moim zdaniem

PS: ja już wsadziłem 600zł w 2 tygodnie ale mam zamiar wkładać 400zł miesięcznie i dla mnie to nie problem tak że kto jak chce

200 złoty to tak na start.

Później będzie więcej oj dużo więcej..

Dodatkowe miejsce w magazynie,większy plecak,pokojowa, pety bo tier 1 to trochę jednak spowalnia grind.,kostiumy tylko za perły( nie wszystko da się sprzedać kupić za kasę w grze) i dużo dużo więcej " udogodnień ",które " udogodnieniami" nie są lecz są wymagane.I tak będziesz wtedy tylko średni. Bo credit card warriors z artisian memory są na topie.

Ale mimo wszystko polecam bdo bo nawet z tymi rzeczami przyjemna gierka jest

co? prawie 61 lvl i nigdy slotow w inv nie kupowalem (nawet z questow nie robilem wszystkich) mam chyba cos kolo 65 slotow... maida tez nie mam i jakos nie widze problemow z grindem :D jak ktos jest wygodny moze sobie to kupic ale duzej przewagi to nie daje wiec jakim cudem piszesz ze sa to wymagane rzeczy? :D

Sloty nie ale udzwigo to juz inna bajka :) No chyab ze ktos lubi latac co 15 min do wozu ^^

Cały ten IS to jest jeden wielki łańcuszek wydatków, już tłumaczę o co mi chodzi. Jeśli nic nie kupisz to jest ok, progress będziesz miał niesamowicie wolny ale niczego Ci raczej nie braknie ale... Jak już będziesz miał pety to przyda się też udźwig, jak masz udźwig to sloty w banku mile widziane itd itp. Czym więcej masz tym więcej potrzebujesz bo przyśpieszasz jeden aspekt gry a pozostałe leżą. Takie jest moje zdanie w sumie.

Cały ten IS to jest jeden wielki łańcuszek wydatków, już tłumaczę o co mi chodzi. Jeśli nic nie kupisz to jest ok, progress będziesz miał niesamowicie wolny ale niczego Ci raczej nie braknie ale... Jak już będziesz miał pety to przyda się też udźwig, jak masz udźwig to sloty w banku mile widziane itd itp. Czym więcej masz tym więcej potrzebujesz bo przyśpieszasz jeden aspekt gry a pozostałe leżą. Takie jest moje zdanie w sumie.

Jak zaczniesz się bawić w crafting aby pasywnie zarabiać z 5 mil/ h to niestety bez item shopa możesz max zrobić 1-2 mil.Zeby nie było mówię o pasywny crafcie workerach itd.Do tego jak doliczyć szybkość grindu dla przykładu piraty dla osób z item shopem i bez to różnica jest kolosalna

co? prawie 61 lvl i nigdy slotow w inv nie kupowalem (nawet z questow nie robilem wszystkich) mam chyba cos kolo 65 slotow...  maida tez nie mam i jakos nie widze problemow z grindem  jak ktos jest wygodny moze sobie to kupic ale duzej przewagi to nie daje wiec jakim cudem piszesz ze sa to wymagane rzeczy? 

Masz tylko udźwig z loyalty? I nie masz problemu z udzwigiem?

Print screen please albo żyjesz bajkami o tym że nie ma p2w.Memory fragment 1 item pearl shop, i chyba zakończymy ta rozmowę o takich samych szansach dla ludzi z i bez item shopu

plącz jak by trzeba było nie wiadomo ile wydać xd

Ja tam kupiłem sobie tylko peta,drugiego z eventu a trzeciego z ah tak jak outfit. a udźwig 2x za lojalki,na razie mam 57lvl ale gra się ok i niczego nie brakuje ;P

Tak więc nwm co oni piszą z wydawaniem nie wiadomo ile kasy, to jasne - wydasz szybciej zdobędziesz itemki które pomagają, ale p2w w BDO jest nikłe - przynajmniej ja to tak widzę i zapraszam do gry :D

PS: jak chcecie dodatkowe nagrody - to przed zakupem gry piszcie :D

Na Pw :D

Masz tylko udźwig z loyalty? I nie masz problemu z udzwigiem? 

Print screen please albo żyjesz bajkami o tym że nie ma p2w.Memory fragment 1 item pearl shop, i chyba zakończymy ta rozmowę o takich samych szansach dla ludzi z i bez item shopu 

Jest sporo opcji by udzwig polepszyc wystarczy poczytac, nie tylko perly i lojalki. Memory fragment malo regeneruje, ale jest tez artisan memory ktore jest dostepne za lojalki i majac szczescie w minigierce mam ich juz z 20.

Nie przesadzajmy jest wiele gier ktore maja o wiele bardziej skopany item shop, a wydawca musi na czyms zarabiac. Dla mnie gra ma bardzo lekkie P2W, nic strasznego.