"P2W" w Black Desert

@2up - jak zazwyczaj nie lajkuję postów tak twój muszę bo mówiłem od samego początku to samo. A odnosnie IS - p2w czy nie... troche to żałosne i smutne że po za kupnem gry jeszcze trzeba wyłożyć z kilkadziesiąt dolarów/euro by móc dopiero grać

A ja wam powiem dlaczego ja zrezygnowalem . Po pierwsze nastawilem sie na gre pvp w ktorej beda walki o zamkii, nody itd a niestety tych walk bylo tyle co kot naplakal ( zamki oddawane za free bo nikt o nie nie walczyl , teren mogla miec kazda gildia ehh az szkoda 0 pvp w grze stricte pvp ps. opisuje sytuacje na Alustinie nie wiem jak na pozostalych serwerach ) . Po drugie zbyt duze rng przy enchancie powyzej duo ( spalilem okolo 500+ kk i zostalem z pri ) . To jeszcze przebolalem ale jak tylko zoabczylem konto premium w grze b2p to juz wiedzialem ze ta gra idzie juz w totalnie zlym kierunku i wcale sie nie zdzwie jak niedlugo wedja paczki z boss armorami do IS. To juz wbilo gwozdz do trumny z mojej perspektywy ( tak wiem ze te paki premium to sa groszowe sprawy sam bym mogl z 5 kupic bez problemu ale jednak niesmak pozostal ) . Wszystkie te powody + malejaca populacja w drastycznym tempie doprowadzily ze nie chcialem juz grac w moim zdanie "gre zombi" . Czemu taka nazwa bo po aferze ( nadmuchanej czy nie to nie wazne nie sprzeczajmy sie o to ) z p2w nowi gracze nie przychodzili . Ttylko nie piszcie mi znow ze nie ma p2w bo patrze z perspetkywy "nowego " gracz ktory jets zainteresowany gra ale wszedzi widzi naglowki p2w takich swiezakow nie interesuje dociekiawnie czy tak jest naprawde czy nie tylko jak widzi ze na parunastu portalach ma opsi p2w to odpuszcza z gory i szuka innego tytulu omijajac p2w.

Sam się zastanawiałem od samego początku czy kupić i tak nie kupowałem aż w końcu dobrze wszystko, że nie kupiłem ponieważ rzeczy dające chociaż by 1hp więcej w grze b2p i premium są dla mnie nie do przyjęcia.

Ilu graczy na świecie tyle definicji P2W.

Dla mnie p2w ma miejsce wtedy kiedy cash shop daje realną przewagę w grze.... ale każda gra ma swoje kryteria.

Mówicie iż udźwig i sloty w inv są kluczowe - spadłem z krzesła, popłakałem się .. a potem musiał podłogę myć bo razem ze mną poszedł kubek z kawa....

poważnie... osoby które tak twierdzą chyba nigdy nie siedziały na spocie w grze, przeciętny gracz z wykonanymi wszystkimi questami na inv ma ich ponad 60. W swoim inv codziennie noszę 14 itemów w slotach. Na spocie dropi mi 3 rodzaje śmiecia i od czasu do czasu jakiś itemek.

Od dawien dawna wiadomo iż grindowanie do zużycia pełnego dura nie jest możliwe na własnym udźwigu.. potrzebny jest niedaleko koń czy wóz... w tym wypadku no niestety inaczej się nie da, czy osoba ma 1100LT czy 600LT ma to najmniejsze znaczenia, tak czy siak musi do mounta chodzić i śmieci oddawać. Nie da się po prostu inaczej. Jeśli są osoby, które faktycznie expią po 2h+ na spocie i nie używają mounta.. to im gratuluję.

Udźwig i sloty w inv są powiedzmy sobie ekhm... zerową korzyścią przeważającą nad innymi.

W BDO można się przyczepić do kilku rzeczy związanych z ISem.. są to stroje i pety. Jednak odkąd są to elementy do odsprzedania za śmieszne pieniądze... dla mnie zerowa przewaga - IS bez IS.. zaraz będzie lament, ale gościu sprzedający IS dostaje srebro... nosz kufa.. to co mam wydawać własne ciężko zarobione pieniążki i dawać innym za free ;].

Nie ma w BDO elementów, które sprawiają iż osoba może stać w mieście i rosnąć w siłę, tak jak w niektórych grach... człowiek kupował IS i sprzedawał to ciągle na AH, za zarobione pieniądze kupował itemy, za IS kupował zazwyczaj "RNG BOXY"/Klucze i otwierał, miał dzięki temu ogrom kamieni do podnoszenia czy innych elementów ku temu służących, nagle okazywało się iż gościu w przeciągu 2-3h wydał jakieś 3-5k € i właśnie przebił z gear scorem gości z topki :P.

TAKICH RZECZY TUTAJ NIE MA.

Chcę zobaczyć jakiegokolwiek NOWEGO gracza, który będzie REGULARNIE sprzedawał co tydz. itemy na AH z ISa, czyli w tyg. będzie zarabiał 122 miliony. Zobaczymy jak szybko taki osobnik będzie ubranym graczem :P.

BDO nie posiada elementów ISa, które sprawiają iż jesteś lepszy. Wszystko co musisz mieć jest w grze a nie w ISie.. a sam IS w realny sposób nie pomaga tego zdobyć (nie ma boosta do dropa, gwarantowanych sukcesów enchantów itd.).

Nie ma w BDO itemów dających ekwipunek i to jeszcze gwarantowany. Nie masz w BDO itemów, które dają Ci dostęp do większej ilości dungeonów dzienni - przez co masz więcej dropa. Nie masz w BDO konta VIP/PREMIUM, które daje Ci więcej energii, więcej możliwości rozmowy z Night Vendorem, większej szansy na drop boss armorów czy jakichkolwiek innych itemów.

Na dzień dzisiejszy, nowy gracz nie musi nawet zaglądać na ISa, bo kostiuma, packa czy peta kupi od ludzi... niech gra a się dorobi wszystkiego!

Pamiętajcie, że w rozróżnieniu od wielu innych IS zakupione elementy nie są czasowe... po inwestycji w pety już nigdy nie będziesz musiał kupować nowych, zakupiony kostium nie zniknie po pewnym czasie a sloty, czy udźwig nagle nie przestaną działać. jedynym czasowym itemem jest od taki Value Pack. Item, który jest dla przeciętnego kowalskiego itemem zbędnym...i żadna bzdurna filozofia tego zdania nie zmieni... jeśli gracz nie operuje konkretnymi milionami kasy, jeśli nie sprzedaje wielomilionowych itemów to ten value pack jest o kant stoła rozbić.

My starzy gracze też zaczynaliśmy i mieliśmy o wiele ciężej niż jakikolwiek gracz, który obecnie zaczyna grę.

@T4l4r

Jak się wybiera taki a nie inny serwer nie można narzekać na problemy z zamkami :P.

@Hyberius

Ale przy f2p jest Ci wszystko jedno...

Ta sytuacja przypomina komiks w którym wszyscy krzyczą ,że P2W a jeden przez megafon ich podjudza..nagle ktoś podchodzi do kolesia z megafonem i usypia go chusteczką z chloroformem mówiąc...ta gra nie jest P2W ciiiii, no już już ;)

Ta sytuacja przypomina komiks w którym wszyscy krzyczą ,że P2W a jeden przez megafon ich podjudza..nagle ktoś podchodzi do kolesia z megafonem i usypia go chusteczką z chloroformem mówiąc...ta gra nie jest P2W ciiiii, no już już 

oj gdyby się tak dało :D:D

@THESmilemasz rację, 30 dni, przepraszam ;) a co do robienia masy $$ z IS: jest limit, 30% z VP nie liczy się, a ceny przedmiotów z IS są strasznie niskie, więc ciężko na tym zarobić.

@THESmilemasz rację, 30 dni, przepraszam  a co do robienia masy $$ z IS: jest limit, 30% z VP nie liczy się, a ceny przedmiotów z IS są strasznie niskie, więc ciężko na tym zarobić.

ciężko bo jest limit, 5 itemów tygodniowo. Do tego jak mówisz cena.. niestety ale no proszę was.. 35€ za 24miliony...

@Dreedzik

Czytam te Twoje wypowiedzi to się łapię tak trochę za głowę, dlatego moja wypowiedź będzie trochę chaotyczna - tzn, nie po kolei będę się odnosić do tego co pisałeś.

Przywołałeś Revelation jako przykład "p2w", gdzie pojęcie o produkcji strzelam, że masz zerowe i tylko gdzieś to od kogoś zasłyszałeś, a w grę nie grałeś na chińskich serverach. Nie potrzebujemy opinii takich osób, toteż proszę - nie udzielaj się w tematach o których nie masz pojęcia. Kolejna sprawa - WIĘCEJ TYCH PRZERW - bo przecież inaczej nie da się pisać wypowiedz, c'nie (i niech wygląda od razu na dłuższą niż jest w rzeczywistości)? Następna rzecz - nie pisz, że aferę z p2w rozdmuchali gracze z RU czy osoby które nie miały styczności z produkcją (reddit), bo to jest zwykły bullshit. Widocznie nie śledziłeś tego co faktycznie się działo, albo siedziałeś w gronie znajomych którzy wychodzili z założenia "ale przecież żadnego p2w nie ma". Powiem Ci więcej, tudzież spróbuje Cię uświadomić - to wszystko wybuchło przez Kakao Games, a nie stricte przez graczy. Gdyby nie było mówione jedno, a robione drugie - to gracze pewnie przymknęliby na niektóre rzeczy oko (albo po prostu jakby powiedzieli, że to dodadzą to byliby na to gotowi). Jeżeli wydawca ma podejście do osób grających w ich produkcje na zasadzie "zapytamy co oni sądzą, ale w sumie to pic na wode, bo i tak je dodamy" albo ta drama z kasowaniem oraz banowaniem za pisanie, że gra zmienia się w p2w, to jest według Ciebie w porządku? Jeżeli tak, no to gratuluje - ciesze się, że wśród moich znajomych znalazły się osoby bardziej myślące i refundujące ją na paypalu, dopóki Kakao nie stwierdziło, że zacznie ich straszyć jakimiś pseudo dodaniami na czarną listę (co jest picem na wodę, bo czegoś takiego nie ma). ;) Model b2p z p2w - bo jakby nie było, jeżeli gra opiera się na grindzie, a przez IS jesteśmy w stanie jakkolwiek czas przeznaczony na grind skrócić, to jest to p2w - oraz samowolka wydawcy i posiadanie przysłowiowych graczy gdzieś jest złą oznaką, nawet bardzo, która zawsze sprowadza się do f2p (tak samo będzie w tym przypadku, kwestia czasu).

Widzę, że mój temat jest na tyle ciekawy, że wylądował na głównej :P poza tym ludzie, uczepiliście się BDO, ale w ArcheAge, który bez patrona nie ma sensu(czyli ukryte p2p)+ potęga is, to nikt nie narzeka. Tak jak można kupić patrona w AA, tak samo można kupić VP w BDO, plus to, że w bdo na tą nic nie wartą "premkę" zbieramy w chwilę, hardcorowcy zbierają w godzinę, a w AA trwa to "trochę" dłużej i patron daje w cholerę więcej.

Mnie przekonałeś, sprawdzę sam jak to teraz wygląda.

Widzę, że mój temat jest na tyle ciekawy, że wylądował na głównej  poza tym ludzie, uczepiliście się BDO, ale w ArcheAge, który bez patrona nie ma sensu(czyli ukryte p2p)+ potęga is, to nikt nie narzeka. Tak jak można kupić patrona w AA, tak samo można kupić VP w BDO, plus to, że w bdo na tą nic nie wartą "premkę" zbieramy w chwilę, hardcorowcy zbierają w godzinę, a w AA trwa to "trochę" dłużej i patron daje w cholerę więcej.

Jest różnica między grą f2p - ze znanym sklepem od dawna oraz systemem, a grą b2p gdzie IS się zmienia oraz podejście wystawców do tego typu rzeczy (mówią jedno, robią drugie) ;d

@unlucky

Powiem Ci jedno.. cóż sam sobie zaprzeczasz... jak wiele innych graczy, bo wydawca jawnie wszystko wcześniej napisał i to przed startem gry...batalia o Value Packa... batalia o usuwanie postów... proszę cię... istna piaskownica graczy. Co innego dzielić się konstruktywną krytyką a co innego wyzywać na forum.

Mówisz o Revelation... nie muszę grać, wystarczy mi opis FUNDER PACKÓW. Nie znam też samej mechaniki, ale pokazane w Founderach rzeczy dają do myślenia.

Premium - tam to będzie dopiero must have.

Scrole i ich opis.. poważnie... :

-szybse mounty, szybsze skrzydła, nie kończące się dur na nich

- więcej expa za afk..,

- dodatkowe spawny w dungach

Nie chcę zaglądać w dalszy głąb tego ISa, bo już te elementy budzą moje obawy, głównie iż wszystko jest limitowane czasowo, czyli co jakiś czas trza by zapłacić. Nie skazuję tej gry, nie jestem nią zainteresowany... ale znajdują się w niej elementy, które mnie osobiście rażą już na samym początku.

BDO znam od dawien dawna, nie chciałem takiego ISa jak był w KR czy RU, jednocześnie nie chciałem by IS był dostępny od początku na AH ale później, czemu nie. Wszystkie te wymogi spełniło EU BDO ze swoim systemem b2p. Mamy ograniczony IS pod wieloma względami a itemy dostępne u nas są inne niż na KR.

Nie wiem jakie masz doświadczenia w BDO... i zapewne to samo mogę zarzucić Ci to co Ty mi. Niemniej jednak nasza wersja różni się wieloma rzeczami od wersji KR czy RU. Dodatkowo są to rzeczy na plus - dla przeciętnego kowalskiego.

Dramaty pisane przez ludzi na temat - kłamstw czy oszukiwania ludzi /śmiech/ - to komedia rozbawiająca nie jednego czytającego na oficjalnym forum. Na reddicie udzielać się może każdy przypadkowy typ.. i tak, wiele ludzi pisało na temat p2w nie mających wiele wspólnego z BDO.

Dlaczego afera ucichła wraz z wprowadzeniem patcha, dlaczego gildie tego samego dnia po patchu nagle pozmieniały swoje ikonki na normalne, dlaczego ucichły protesty itd. . Jeśli coś się nie podoba to się bojkotuje a nie się na to godzi a ludzie się na to zgodzili... bo więcej daje to pożytku niż jakiegokolwiek negatywnego w grze a sami ludzi zaczęli mniej kupować na ISie a więcej na AH.

Każdy definiuje p2w według własnego gustu i upodobania gry. Denerwuje mnie jedynie iż mechaniki zastosowane w innych grach nie są nazywane opcjami p2w a dlatego głównie dlatego, że różnica jest w modelu gry b2p vs. f2p.

Nie szukałem filmiku płaczącego gościa tylko opisu ISa z Open Bety. Widziałem go już jakiś czas temu, zauważyłem kilka rzeczy powiedzmy sobie w miarę "podobnych", nikt natomiast nie używa słowa p2w..

Czyżby wykładnikiem p2w był model płatności a nie zastosowane mechaniki... czyżby gracz przymykał oko na wszystko tylko dlatego, że gra jest f2p a jeśli musi już wyłożyć jakąś sumkę na grę to wszystko chce mieć za free....

Nie ma co z nim dyskutować, fanboya nikt nie przekona.

Przeczytałem całą twoja wypowiedz i już ci mówie dlaczego tak w skrócie jest taki hejt na BDO w EU . Wszystko rozchodzi się o to że płacimy za gre hajsy a dostajemy dokładnie wszystko w 99% to samo co na wszystkich innych wersjach F2P co jest za***iscie smieszne . Więcej nie trzeba mówić jak kakao nie potrafi załatwiać sprawy z Pearl Abys bo wymuszają na nich wszystkie zmiany jakie zachodzą na wersjach F2P więc tak naprawdę płacisz za gre Hajs a dostajesz dokładnie to samo co inne wersje F2P xDDDD

Gdzie ci pisze że koń albo skrzydła mają więcej speeda od zwykłych ?

scrole to są tylko dla funderów a nie dla premium.

Ludzie którym się nie spodobał IS w BD po prostu przestali w niego grać bo kakao graczy wyrżnęło w "nazwe firmy" dlatego zostali sami ludzie którzy godzą się na IS z własnych powodów których ja nie znam.

Ja osobiście zrezygnowałem z BDO ze względu że firma jest nie przewidywalna i nie wiadomo co mogą wprowadzić w każdej chwili.

I NIGDY NIE POWINNA TO BYĆ GRA B2P Z TAKIM IS

PS

Ludzie może i wybrali B2P ale nikt nie myślał że będzie taki IS

Co do filmiku jak ludzom się nie spodoba IS w Revelation to też zostanie P2W i ludzie przestaną grać choć osobiście uważam że i tak szybko z tej gry ludzie powychodzą nawet jak nie będzie mocnego nacisku na IS

@Dreedzik

Spoiler
"Powiem Ci jedno.. cóż sam sobie zaprzeczasz... jak wiele innych graczy, bo wydawca jawnie wszystko wcześniej napisał i to przed startem gry...batalia o Value Packa... batalia o usuwanie postów... proszę cię... istna piaskownica graczy. Co innego dzielić się konstruktywną krytyką a co innego wyzywać na forum. "

Po prostu odeślę Cię tutaj, bo to aż szkoda tłumaczyć -> http://mmorpg.org.pl/news/zobacz/daum-kakao-games-klamalo-nam-w-zywe-oczy

Spoiler
"Mówisz o Revelation... nie muszę grać, wystarczy mi opis FUNDER PACKÓW. Nie znam też samej mechaniki, ale pokazane w Founderach rzeczy dają do myślenia.

Premium - tam to będzie dopiero must have.

Scrole i ich opis.. poważnie... :

-szybse mounty, szybsze skrzydła, nie kończące się dur na nich

- więcej expa za afk..,

- dodatkowe spawny w dungach

Nie chcę zaglądać w dalszy głąb tego ISa, bo już te elementy budzą moje obawy, głównie iż wszystko jest limitowane czasowo, czyli co jakiś czas trza by zapłacić. Nie skazuję tej gry, nie jestem nią zainteresowany... ale znajdują się w niej elementy, które mnie osobiście rażą już na samym początku." 

Szybsze mounty i skrzydła, wow.. Gdzie skrzydła o lepszych statystykach możemy wycrafcić.. W sumie wyczuwam nutkę p2w, bo przecież szybkość mountów taka ważna.. Na pewno pomoże mi to zawładnięciu światem. :D:D:D No śmiechłam po prostu. Już pominę fakt, że scrolle które podałeś są dla founderów a nie dla premium - gdzie samo premium, jest dużo "lichsze" oraz mniej dające niż to w BDO.
Czepiasz się expa za afk, a w BDO jaki mamy system? Wspierający afk przecież.. Ustaw sobie trade drogę - pojedzie Ci samo, pójdź na ryby - będzie Ci łowić samo.. ;)
Ja nie chciałam zagłębiać się w IS'a BDO, bo od samego początku jak gra wyszła na b2p w EU było widać, że produkcja powolnym krokiem zmierza ku p2w co przerodzi się w późniejsze f2p. Nie ważne jak słabe statystyki by dawały np outfity - to wciąż są dodatkowe statystyki, które osoba płacąca zdobędzie szybciej niż osoba której szkoda gotówki na tego typu rzeczy.

Spoiler
"BDO znam od dawien dawna, nie chciałem takiego ISa jak był w KR czy RU, jednocześnie nie chciałem by IS był dostępny od początku na AH ale później, czemu nie. Wszystkie te wymogi spełniło EU BDO ze swoim systemem b2p. Mamy ograniczony IS pod wieloma względami a itemy dostępne u nas są inne niż na KR. "

Zacznijmy od tego, że modele gry między EU a KR czy innymi serverami z Azji zawsze będzie inny. Ludzie mają tam trochę inną mentalność i dla nich to nie jest problem wydać pieniądze. Dlatego w wielu innych tytułach system różni się znacznie od tego który mamy zaprezentowany w Europie czy Ameryce. Niemniej jednak chciałabym zauważyć, że wszystkie regiony przez Ciebie podane - mają f2p, u nas niestety został wprowadzony b2p który miał uniknąć tego słynnego p2w. Jak można zauważyć - słabo im to idzie, bo zmierzają do tego kroczek po kroczku.

Spoiler
"Nie wiem jakie masz doświadczenia w BDO... i zapewne to samo mogę zarzucić Ci to co Ty mi. Niemniej jednak nasza wersja różni się wieloma rzeczami od wersji KR czy RU. Dodatkowo są to rzeczy na plus - dla przeciętnego kowalskiego."

Zdaje sobie z tego doskonale sprawę. Mimo tego, że jestem przeciwniczką BDO od początku wyjścia u nas to jestem całkiem na bieżąco jeżeli chodzi o informacje na temat tej produkcji.

Spoiler
"Dlaczego afera ucichła wraz z wprowadzeniem patcha, dlaczego gildie tego samego dnia po patchu nagle pozmieniały swoje ikonki na normalne, dlaczego ucichły protesty itd. . Jeśli coś się nie podoba to się bojkotuje a nie się na to godzi a ludzie się na to zgodzili... bo więcej daje to pożytku niż jakiegokolwiek negatywnego w grze a sami ludzi zaczęli mniej kupować na ISie a więcej na AH."

Pytanie powinno być - dlaczego po aferze gildie z BDO wróciły do swoich starych produkcji (jeżeli mówimy o multigamingach czy po prostu gildiach które przeniosły się z innych mmorpg)? Dlaczego tyle ludzi odeszło w międzyczasie? :) Dlaczego poszło tyle refundów przez PayPal, że w końcu się z tego wycofali?

Spoiler
"Nie szukałem filmiku płaczącego gościa tylko opisu ISa z Open Bety. Widziałem go już jakiś czas temu, zauważyłem kilka rzeczy powiedzmy sobie w miarę "podobnych", nikt natomiast nie używa słowa p2w..

Czyżby wykładnikiem p2w był model płatności a nie zastosowane mechaniki... czyżby gracz przymykał oko na wszystko tylko dlatego, że gra jest f2p a jeśli musi już wyłożyć jakąś sumkę na grę to wszystko chce mieć za free."

Sam cieszysz się z tego, że EU nie ma takiego shopu jak KR, jednocześnie płaczesz nt. Revelation które dopiero wyjdzie w EU, przytaczając shop z CH wersji. xD Notabene zastanawiam się co tam jest takiego p2w, głowa konia? :D

Na koniec, nie zamierzam z Tobą więcej dyskutować bo jesteś typowym fanboyem BDO które nie widzi wad tejże produkcji.

Zanim mnie również spotka hejt o byciu fanboyem - ja widzę wady produkcji, staram się jedynie przekazać, że całe to P2W jest wyolbrzymione ;), bo do ArcheAge, C9, czy każdej gry pod skrzydłami GameForge'a nie ma startu.

Ale ja wciąż widzę, że nie rozumiesz jednej rzeczy... Różnica jest z grami f2p które muszą być oparte w jakimś stopniu na IS i niektórzy wydawcy to naciągają - chociażby Trion w przypadku AA, a produkcjami które są b2p (czyli nie muszą się już tak opierać na shopie jak f2p i wystarczą naprawdę rzeczy kosmetyczne, co idealnie pokazuje GW2) i wprowadzają mechanikę p2w... -.^