"P2W" w Black Desert

Przez 2 strony pojawiły się aż 2 sensowne powody przeciw BDO. Strasznie dużo.

Ja tam się bardzo cieszę z b2p. Większość ludzi z którymi miałem w grze do czynienia była miła i kulturalna. Przez 30 dni online ani razu nie byłem zwyzywany, w sumie nie pamiętam bym był też świadkiem takiego zachowania.

Przy f2p wiadomo jak społeczność wygląda.

Mając za sobą już trochę czasu w BD, naprawdę widać kto z komentujących ma jakiekolwiek pojęcie o tej grze. I 3/4 komentarzy należny do ludzi którzy 'grali w gameplay na youtube' lub w najlepszym wypadku mieli klucz na 7 dni.

Oczywiście komuś gra mogła się nie spodobać, nie sprostała oczekiwaniom, znudziła się lub zwyczajnie przerosła (szybkość wbijania 58lvl potrafi zdemotywować). Są normalne powody przeciw BDO i te zmyślone albo bardzo wyolbrzymione. Niestety ten 2 typ powodów 'przeciw' jest najbardziej powszechny.

Klapki na oczach co niektórych są przeogromne.

Zauważyłem pewne rzeczy:

- Gra b2p nie ma prawa mieć ISa jakiegokolwiek innego niż czysta kosmetyka nie dająca kompletnie NIC,

- mechaniki zastosowane w grze b2p i f2p w pierwszej nazywane p2w w drugim normalnością,

- przykład ważności pewnych elementów - speed vs slot - jest postrzegany w jednym jako żadna oznaka p2w w drugim przypadku jako must have wysysającym z ludzi Hajs.

Mam w dupiu to co na stronie w newsie o BDO zostało pokazane.. filmik z ów członkiem DAUM był nagrany przed startem Gry!! W podobnym czasie zostało podane Q/A w którym członkowie DAUM wraz PEARL ABYSS udzielili jasno i wyraźnie informacji odnośnie ISa.. które zostały wprowadzone w życie do gry. Poza tym wybaczcie, ale zastosowany model b2p w celu uniknięcia p2w jest osiągnięty. Proponuje by ludzie zaczęli grać w wersje RU i KR, zobaczyli i porównali IS oraz sprawdzili jak się tam gra bez płacenia i jakimi kwotami gracze tam operują... a potem wrócili i zagrali w wersje EU..

Czepiacie się o IS w wersje b2p kiedy to wersja f2p jest taka sama... widać kto jak zna wersje gier, widać kto jest obyty w różnicach ekonomicznych tych wersji gier.. ale cóż.. pójdę śladem @unlucky z hejterami BDO, fanboyami revelation oraz graczami, których przerósł Guest Pass w BDO rozmawiać o BDO nie będę...

Pokazywanie na siłę jak BDO jest p2w jest zwykłym trolowym hejtem.

Ilu graczy na świecie tyle definicji P2W.

Dla mnie p2w ma miejsce wtedy kiedy cash shop daje realną przewagę w grze.... ale każda gra ma swoje kryteria.

Mówicie iż udźwig i sloty w inv są kluczowe - spadłem z krzesła, popłakałem się .. a potem musiał podłogę myć bo razem ze mną poszedł kubek z kawa....

poważnie... osoby które tak twierdzą chyba nigdy nie siedziały na spocie w grze, przeciętny gracz z wykonanymi wszystkimi questami na inv ma ich ponad 60. W swoim inv codziennie noszę 14 itemów w slotach. Na spocie dropi mi 3 rodzaje śmiecia i od czasu do czasu jakiś itemek.

Od dawien dawna wiadomo iż grindowanie do zużycia pełnego dura nie jest możliwe na własnym udźwigu.. potrzebny jest niedaleko koń czy wóz... w tym wypadku no niestety inaczej się nie da, czy osoba ma 1100LT czy 600LT ma to najmniejsze znaczenia, tak czy siak musi do mounta chodzić i śmieci oddawać. Nie da się po prostu inaczej. Jeśli są osoby, które faktycznie expią po 2h+ na spocie i nie używają mounta.. to im gratuluję.

Udźwig i sloty w inv są powiedzmy sobie ekhm... zerową korzyścią przeważającą nad innymi.

W BDO można się przyczepić do kilku rzeczy związanych z ISem.. są to stroje i pety. Jednak odkąd są to elementy do odsprzedania za śmieszne pieniądze... dla mnie zerowa przewaga - IS bez IS.. zaraz będzie lament, ale gościu sprzedający IS dostaje srebro... nosz kufa.. to co mam wydawać własne ciężko zarobione pieniążki i dawać innym za free ;].

Nie ma w BDO elementów, które sprawiają iż osoba może stać w mieście i rosnąć w siłę, tak jak w niektórych grach... człowiek kupował IS i sprzedawał to ciągle na AH, za zarobione pieniądze kupował itemy, za IS kupował zazwyczaj "RNG BOXY"/Klucze i otwierał, miał dzięki temu ogrom kamieni do podnoszenia czy innych elementów ku temu służących, nagle okazywało się iż gościu w przeciągu 2-3h wydał jakieś 3-5k € i właśnie przebił z gear scorem gości z topki :P.

TAKICH RZECZY TUTAJ NIE MA.

Chcę zobaczyć jakiegokolwiek NOWEGO gracza, który będzie REGULARNIE sprzedawał co tydz. itemy na AH z ISa, czyli w tyg. będzie zarabiał 122 miliony. Zobaczymy jak szybko taki osobnik będzie ubranym graczem :P.

BDO nie posiada elementów ISa, które sprawiają iż jesteś lepszy. Wszystko co musisz mieć jest w grze a nie w ISie.. a sam IS  w realny sposób nie pomaga tego zdobyć (nie ma boosta do dropa, gwarantowanych sukcesów enchantów itd.).

Nie ma w BDO itemów dających ekwipunek i to jeszcze gwarantowany. Nie masz w BDO itemów, które dają Ci dostęp do większej ilości dungeonów dzienni - przez co masz więcej dropa. Nie masz w BDO konta VIP/PREMIUM, które daje Ci więcej energii, więcej możliwości rozmowy z Night Vendorem, większej szansy na drop boss armorów czy jakichkolwiek innych itemów.

Na dzień dzisiejszy, nowy gracz nie musi nawet zaglądać na ISa, bo kostiuma, packa czy peta kupi od ludzi... niech gra a się dorobi wszystkiego!

Pamiętajcie, że w rozróżnieniu od wielu innych IS zakupione elementy nie są czasowe... po inwestycji w pety już nigdy nie będziesz musiał kupować nowych, zakupiony kostium nie zniknie po pewnym czasie a sloty, czy udźwig nagle nie przestaną działać. jedynym czasowym itemem jest od taki Value Pack. Item, który jest dla przeciętnego kowalskiego itemem zbędnym...i żadna bzdurna filozofia tego zdania nie zmieni... jeśli gracz nie operuje konkretnymi milionami kasy, jeśli nie sprzedaje wielomilionowych itemów to ten value pack jest o kant stoła rozbić.

My starzy gracze też zaczynaliśmy i mieliśmy o wiele ciężej niż jakikolwiek gracz, który obecnie zaczyna grę.

@T4l4r

Jak się wybiera taki a nie inny serwer nie można narzekać na problemy z zamkami .

@Hyberius

Ale przy f2p jest Ci wszystko jedno...

Tak przy f2p mi wszystko jedno. Samo sprzedawanie rzeczy z is na ah mi nie przeszkadza i co by to premium tam nie dawało sam fakt, że znajduje się w grze b2p jest dla mnie skreśleniem tej gry póki coś się nie zmieni.

I po raz kolejny będzie śmianie się z Was.. graczy, bo teraz jest hejt, ale kiedy pewnego dnia stwierdzą iż zamienia ta grę na f2p.. naglę wszystkie te hejty znikną i będzie znów to samo.....

Coraz częściej ludzie gnoją gry p2p i b2p.. a rzucają się na nie po przejściu na f2p.

@Dreedzik Ale co by nie mowic z kontem premium w grze b2p przegieli. I nie wazne czy mozna kupic za grosze z czy nie ale sam fakt konta premium w takim tytule no wybacz jest parodia jak dla mnie .

Dla mnie jest to dziwne ze privaty zaczynają być bardziej popularne, ale miejmy nadzieje że twórcy się obudzą bo szkoda tego tytułu, ale prawda taka że w każdym tytule p2w możesz osiągnąć coś solidną pracą i jest większa satysfakcja :D

Dla Was jest to konto premium dla mnie item, dzięki któremu maluje sobie dowolnie postać.. dodatkowo nie wydaję na niego ani "zł". Jak już wspomniałem... premium premiumom nie równe... i tylko Ci, którzy taki wielki nacisk na znalezienie p2w w BDO mają uważają ten item za niezbędny. Jak wspomniałem wcześniej, żaden nowy gracz go nie potrzebuje, a stary.. potrzebuje, jeśli farmi itemki o wielomilionowych wartościach. Ten item nie przyspiesza kasy z grindu, nie zwiększa kasy z farmy mobów czy z imperialnego tradingu.. to elementy, które w tej grze dostarczają największej ilości kasy.

@Averocker

Nie wiem co mają privy...ale wiem jedno.. ludzie zawsze pójdą tam gdzie mają wszystko za free...niezależnie od tego jak wygląda oryginalny serwer.. nawet gierki f2p doczekują się swoich privów :P.

Zobaczysz i zobaczycie inni, że jeśli pewnego dnia wersja EU przejdzie na f2p, nagle cały hejt zniknie i kupa osób napłynie do gry.

Niemniej jednak ja osobiście nie widzę by w grze brakowało ludzi, ale mówię jedynie o serwerze najludniejszym - Jordine.

Nie ma co z Dreedzikiem dyskutowac, slepy fanboy, "szkoda sztrzepic ryja" cytujac klasyka.

I po raz kolejny będzie śmianie się z Was.. graczy, bo teraz jest hejt, ale kiedy pewnego dnia stwierdzą iż zamienia ta grę na f2p.. naglę wszystkie te hejty znikną i będzie znów to samo.....

Coraz częściej ludzie gnoją gry p2p i b2p.. a rzucają się na nie po przejściu na f2p.

B2P to mój ulubiony system gdyż normalnie kupuje grę(gw 1,2 czy teso) i gram oraz co jakiś czas kupie sobie dodatek jak dadzą. Grając w grę f2p np tree of savior czy age of wulin bez najmniejszego problemu kupowałem sobie premium w tosie za silvery a w aow za zł. Mi nie chodzi o żadne p2w bo nie wiem jak to wpływa na rozgrywkę, mi przeszkadza sam fakt że takowe premium pojawia się w grze za która i tak trzeba zapłacić(to mija się za systemem b2p). Powiem więcej grając w takiego np requiem bloodymare co miesiąc kupowałem sobie mounta i ubranie(dla wyglądu, ale dawało też 500hp).

Widzisz @Kruczq ja potrafię przyjąć krytykę ale wtedy i tylko wtedy kiedy stosujemy te same kryteria do każdej produkcji a nie stosujemy tylko wybrane elementy tak by nam było wygodnie, tak by nam wszystko pasowało.

Jeśli nazywamy BDO grą p2w tylko dlatego, że jest grą b2p w wersji EU.. to jest to chore. Jeśli mówimy, że sprzedawanie na AH itemów z IS jest P2W, jeśli mówimy iż jakiekolwiek elementy związane z pozyskiwaniem pieniędzy w grze bezpośrednio za realną kasę to dlaczego tylko wybiorczo stosujemy kryteria oceny gry jako grę p2w.

Albo stosujemy wszystko wszędzie na równi albo nie oceniamy gier.

@Hyberius

Sami sobie wmówiliście, że to jest Premium.. sami... nikt nie wymusza na Was byście ten item posiadali, powiem więcej, jeśli go nie macie to nic się wam nie stanie. Dlaej będziesz zarabiać na spocie tyle co zarabiasz, wyłowione ryby dalej będą w takiej samej cenie a imperial trading dalej skupi od ciebie wszystko w tej samej niezmiennej cenie.

Jeśli uważasz iż cena 14,5% zysku za sprzedaż itemu między 50.000 a 300.000 jest dla Was aż takim boostem to chcę tylko zauważyć iż żadna ilość pieniędzy nie zmieni twojego braku szczęścia w grze... i mówię to z autopsji.

Tak samo jak powiem Wam iż ludzie, którzy obecnie wracają do gry nie posiadają ów paczki... a nagle kasę zarobili, nagle w przeciągu kilku dni zrobili sobie sprzęt na średni poziom i cisną z lvlem i dalej zarabiają.

Widzisz @Kruczq ja potrafię przyjąć krytykę ale wtedy i tylko wtedy kiedy stosujemy te same kryteria do każdej produkcji a nie stosujemy tylko wybrane elementy tak by nam było wygodnie, tak by nam wszystko pasowało.

Jeśli nazywamy BDO grą p2w tylko dlatego, że jest grą b2p w wersji EU.. to jest to chore. Jeśli mówimy, że sprzedawanie na AH itemów z IS jest P2W, jeśli mówimy iż jakiekolwiek elementy związane z pozyskiwaniem pieniędzy w grze bezpośrednio za realną kasę to dlaczego tylko wybiorczo stosujemy kryteria oceny gry jako grę p2w.

Albo stosujemy wszystko wszędzie na równi albo nie oceniamy gier.

Ty naprawdę nie widzisz różnicy między b2p a f2p?

@Dreedzik

Jesteś jedyną osobą z klapkami na oczach z zebranych tutaj. Także bądź dla nas wszystkich miły i zabierz swoje walizki (posty) z tego tematu. ;) Mi już szkoda czasu na wyciąganie każdego Twojego posta oraz wytykanie Ci Twojego jakże błędnego myślenia, bo masz kompletnie gdzieś to co piszą ludzie ^ ^

Widzę, dlatego cieszę się iż nasza wersja jest b2p, bo mocno ogranicza możliwości graczy chcący korzystać mocno z ISa.

Wszystko co u nas jest za loyalki na KR i RU jest za perły.... przeciętny koreańczyk ma o wiele więszego boosta do dropa, kasy, expa, skillpointów i innych. IS umożliwia im łatwiejszy enchanting.

Dzięki naszej wersji, czyli B2P ludzie... my gracze wyeliminowaliśmy kilka bardzo kontrowersyjnych itemów, scrole przeniesiono do Loyalek a Loyalki dostawało się tylko za zalogowania a nie za zakup pereł - jak w wersji KR chociażby.

Wiele innych różnić mógłbym przedstawiać tutaj między naszą b2p wersją a wersjami f2p.

To jest też czysta ekonomia, wersja b2p i p2p trochę bardziej hamuje goldselling i innego rodzaju zabawy w "oszukiwanie", bo jednak za konto trza zapłacić.

Wersje f2p jeśli walczą z goldsellami i innymi to z dużym nakładem finansowym i ludzkim, za te czynności płaci gracz w postaci dodania pierdyliarda nowych itemów w IS.

Za względny spokój w grze gracz musi zapłacić te ~130zł.

@unlucky szczególnie Twe posty mnie nie interesują.

Dobra, to może pocisnę za przykład GW2. Zanim zleci lawina hejtu, że podstawka jest darmowa - podstawka nie pozwala praktycznie na nic, a ograniczenia nakładane na konto są spore. Jedziemy dalej. Kupiłeś HoT, gra jest grą B2P. Gem Store: Booster tu, booster tam(i to niemałe), bank do użycia skąd chcemy. Nikt nie hejtuje GW2. Lecimy dalej, WOW. P2P+100lv boost z eq. Chwilę było słychać, ale bez większego hejtu się obyło, bo to wow. Gdyby w BDO wprowadzili np. jump event do 50 czy 55 nawet, to zaczęłaby się histeria, jaka ta gra jest gówniana. Następnie TESO: B2P, w item shopie: Supply Crate'y, Experience Scroll Packi, Bag Space Upgrade'y itd. itp. Czemu nikt nie czepia się tych gier?

GW2 to całkiem inna gra.

WoW to samo.

TESO też.

W tych grach wbicie max levela to formalność, prawdziwa rozgrywka zaczyna się po wbiciu maxa. To nie są grindowniki.

Dlatego boostery nie mają tam żadnego znaczenia.

P2P+100lv boost z eq.

Serio, używałeś w ogóle tego boosta kiedyś?

Po zboostowaniu na 100 tak, dostajesz gear, ale kompletnie podstawowy, po to, byś nie biegał goły. Pierwszy lepszy gear z questów jaki złapiesz będzie o wiele lepszy.

Dobra, to może pocisnę za przykład GW2. Zanim zleci lawina hejtu, że podstawka jest darmowa - podstawka nie pozwala praktycznie na nic, a ograniczenia nakładane na konto są spore. Jedziemy dalej. Kupiłeś HoT, gra jest grą B2P. Gem Store: Booster tu, booster tam(i to niemałe), bank do użycia skąd chcemy. Nikt nie hejtuje GW2. Lecimy dalej, WOW. P2P+100lv boost z eq. Chwilę było słychać, ale bez większego hejtu się obyło, bo to wow. Gdyby w BDO wprowadzili np. jump event do 50 czy 55 nawet, to zaczęłaby się histeria, jaka ta gra jest gówniana. Następnie TESO: B2P, w item shopie: Supply Crate'y, Experience Scroll Packi, Bag Space Upgrade'y itd. itp. Czemu nikt nie czepia się tych gier?

Bo boostery w GW2 nie dzialaja na pvp, na wvw tez nie maja efektu przeciwko graczom a na rajdach nie da sie ich uzyc a jak na fractalu ktos bedzie mial boostera to wiesz co? Jak dla mnie spoko, szybciej go zrobimy jesli bedzie mial dmg wieksz o 5%, juz pomijam fakt ze boostery mozesz kupic za laury zbierane w grze. No chyba ze dla ciebie mini pet ktory nic nie daje albo miotla na ktorej mozesz latac (tez nic nie daje) to p2w, jak tak to sorry, szanuje.
Ogolnie to tych gier nikt sie nie czepia bo te rzeczy z isa nie maja wplywu na gre, boost w wowie, no chory absurd, boost do 100lvl w sytuacji gdzie gra zaczyna sie na 110. Bag space upgrady - nikt sie o to nie czepia i uwaga, wiem ze to moze byc szok, w BDO tez sie nikt o to nie czepial. Szambo w BDO zaczelo sie kiedy wprowadzili value packi.

Inaczej... czepiacie się Value Packa, ale nie ma on wpływu na grę.. czepianie się tego itemu jest tak samo sensowne jak czepienia się tego o czym napisał @kubak479.

Z Value Packa skorzysta tylko i wyłączenie ten, który siedzi i swoją kasę czerpie jedynie z handlu na AH. Od wielu tygodni NIC nie sprzedałem na AH... a to z AH jest ten boost. sprzedaje konie - są nieoprocentowane. Sprzedaje syf ze spota.. NPC nie daje więcej kasy. Reszta itemów idzie w magazyn, bo na czymś fail stucki trza nabijać. Gdyby nie SkillEXP i kolorowanie sobie ubranek w zadzie miałbym kupowanie Value Packa chyba, że tylko od ludzi z AH.

Zacznijcie mysleć innymi kategoriami niż kierowanie się cudzym poglądem, chorymi wyliczeniami ala redit.

BOGATY i tak zawsze będzie bogatszy w grindownikach i nikt tego nie zmieni. Jak nie siedzisz po 10h dziennie na spocie nie myśl, że będziesz bogiem bogactwa w tej grze.

Zacznijcie porównywać się do średniej klasy - casuali, ludzi pracujących - a nie do "biednych dzieci bogatych rodziców", którzy oprócz grania nic innego w życiu nie robią.

Dredzik tu masz racje jak przejdzie na f2p to będzie zero hejtu jak to z gw 2 :D

@Dreedzik Wybacz ale pisanie z Value Pack nie daje przewagi osoba ktore nie grinduja... Sam bylem crafter robielm jedzonka ( artisan 9 ) + mialem imperium workerow ( okolo 35 crafcilem splawiki , armory , i inne peirdoly jzu nie pamietam ) moj zysk dzienny na sprzedazy jedzenia z value pack wzrosl o 200%+. Nie chce mi sie szukac moich wyliczen ale w jakims temacie wlasnie o value packu z bdo mialem dokaldnie wypisane i z teg co koajrze zysk z jedzonek 220%+ oraz z worekrow okolo 300% wiecej w 24 h ... Pamietja ze to jest 13 % z jednego itemu a jezlei takich craftowalo sie 300-400 + szt no to byla ogromna roznica

@Dreedzik, dużo razy będziesz pisał jeszcze jedno i to samo? :D

Kiedyś za podstawkę gw2 się płaciło, więc teraz powinieneś się cieszyć, że zamiast podstawki+dodatku kupuje się tylko dodatek, no ale ponarzekać trzeba. Wow to inna bajka to jest b2p+p2p, a wbicie 110 lvla to formalność, zanim zaczynasz grać robisz rafa z kumplem, niecały tydzień gry i bang 110 jest, a w tej grze jak się wbije max lvl to się dopiero zaczyna tak naprawdę grać, a w wowie itemów pod pvp/pve w is nie kupisz ;).

Taki gw2 mimo tego, że dał podstawkę za darmo nie wprowadził żadnych ograniczeń. Czekaj, mamy zacząć się porównywać do casuali tak? Tzn. żeby wszystko było łatwe mają dodać is-a z itemami, musiałbym być debilem, żeby kupować sety/bronie w is, gram po to żeby sam coś osiągnąć, a z twojego pkt widzenia value packi nie są dla casuali, no bo wiesz masz mało czasu żeby z niego korzystać. Co ty myślisz, że jak wprowadzają takie rzeczy to dzięki temu gracze się będą przy tym trzymać? Wiesz może jakby takie zabawy na f2p robili to nie ma problemu, ale na grze b2p, nie ważne czy to daje dużą przewagę czy małą (a że jest to grindownik to większą), po prostu nie wypada robić takich akcji przy grach b2p.