Serio? LoL i p2w, no kurde ale ktoś ma zrytą banię, naprawdę. Idąc tokiem rozumowania pewnych osób to niech twórcy gier zdychają z głodu bo przyjdzie taki waść mość jeden z drugim i ppeeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjtoooooooooooooooooowiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnn. W lolu nic nie daje Ci przewagi, skiny kupujesz za real cash ale to tylko Twój wybór bo on nic po za wyglądem nie zmienia (było kilka wpadek ale zostały one już naprawione),bohaterów możesz kupić za zdobyte punkty .... w rzyci wam się poprzewracało skoro sprowadzacie wszystko do p2w.
P2W w League of Legends
p2w w lolu? Bujda... Ktoś pisał o tym że "Blizt ze skinem ma "szerszego" hooka o ok. 20%", gorszej głupoty chyba w życiu nie słyszałem... Jesli naprawde by tak było ktoś z ok. 27 milionów graczy dziennie, by to zauważył (nie chce mi się w to wierzyć, że aż tak dużo, ale niech będzie). Lol jest w 100% darmowy i wcale nie trzeba dużo tracić czasu aby być "lepszym" gracze...W sezonie 4 byłem w platynie i ludzie mają czasami skiny, nie zawsze, ale często mają. Za to w bronzie/silverze z reguły w każdym meczu było po kilka osób ze skinami... Skiny =/= skill...
Wygląd nic nie daje. Jedynie co można podciągnąć pod p2w to kupowanie boostów do IP... Ale one i tak dużo nie dają...Gra w 100% f2p rzadko są gry które w takim stopniu są darmowe a z tego co wiem to i tak jedna z najbardziej dochodowych gier na świecie...
Skórki w żadnym wypadku nie zmieniają hitboxa. Owszem zmieniają animacje/tekstury ale ZAWSZE hitbox, czy też zasięg danego skilla jest identyczny. Animacja - owszem, może sprawiać wrażenie dłuższej. Sprawdzałem kiedyś to co było w filmiku podanym przez kolege wyżej, ale to jest tylko złudzenie, które może przeszkadzać początkowym graczom. A co do kupna nowej postaci bo jest w "mecie" to nawet nie skomentuje. Wystarczy ogarnąć kilka postaci na konkretnym lanie i żadna kontra nie jest straszna. Kupowanie Rp za real kase tylko przyspiesza nadejście tego, co każdy gracz może osiągnąć. A jeżeli tłumaczycie swoje ligi/przegrane tym, że nie nadążacie kupywać bochaterów z coraz to nowej mety, to cóż. Współczuje. Nigdy za metą nie podążałem, i Wam polecam to samo. Jeżeli gracie jakąś postacią dobrze, sprawia Wam to frajde, to jestem pewien że wygracie więcej meczów tą postacią, niż bochatere którego pickujecie ze względu na mete. Pozdrawia. I podziwiam, że przeczytaliście wszystkie moje wypociny
Skórki w żadnym wypadku nie zmieniają hitboxa. Owszem zmieniają animacje/tekstury ale ZAWSZE hitbox, czy też zasięg danego skilla jest identyczny. Animacja - owszem, może sprawiać wrażenie dłuższej. Sprawdzałem kiedyś to co było w filmiku podanym przez kolege wyżej, ale to jest tylko złudzenie, które może przeszkadzać początkowym graczom. A co do kupna nowej postaci bo jest w "mecie" to nawet nie skomentuje. Wystarczy ogarnąć kilka postaci na konkretnym lanie i żadna kontra nie jest straszna. Kupowanie Rp za real kase tylko przyspiesza nadejście tego, co każdy gracz może osiągnąć. A jeżeli tłumaczycie swoje ligi/przegrane tym, że nie nadążacie kupywać bochaterów z coraz to nowej mety, to cóż. Współczuje. Nigdy za metą nie podążałem, i Wam polecam to samo. Jeżeli gracie jakąś postacią dobrze, sprawia Wam to frajde, to jestem pewien że wygracie więcej meczów tą postacią, niż bochatere którego pickujecie ze względu na mete. Pozdrawia. I podziwiam, że przeczytaliście wszystkie moje wypociny
Zapomniałem napisać o mecie... W 100% sie z Tobą zgadzam, kha'zix jest poza "metą" wczoraj spotkałem takiego na rankedzie, tak carrował że masakra, nic z nim nie dało się zrobić, kha na topie to jednak potęga... Jak dobrze pamiętam zrobił pentę i 2 albo 1 quadrę... Jechał nas jak chciał...
a nie prawda, bo dota2 to super gra i masz wszystko za friko. postacie za friko, nawet skiny za friko, bo dostajesz po meczach. Valve porządna firma, nie to co te sknery z Rito Games, które rzucą darmowym biedo skinem a wszyscy się cieszą jakby wygrali z rakiem. Dote 2 jak uruchamiasz to grasz a nie farmisz IP, by kupić sobie Garena czy Teemo( ͡° ʖ̯ ͡°)
No ale w docie też można kupić za realną kasę świecidełka, prawda w docie się nie zbiera bohaterów, a sety do nich. Więc farmisz przedmioty, nie zawsze wypada to co trzeba. Więc jak ktoś będzie chciał mieć święcącą zbroje, wyda pieniądze szybciej.
Durny temat i durny autor oryginalnego posta.
LoL nie jest P2W, nigdy nie był i jeżeli właściciele nie stracą rozumu, to nigdy nie będzie, a jak by wpadli na pomysł dawania choćby tych 5% bostów do czegokolwiek za RP, to tak jakby puścili we wszystkich mediach reklamę "Nie grajcie w naszą grę".
Żaden tytuł nastawiony poważnie na e-sport nie może być P2W, bo jednocześnie nie mógłby być tytuł turniejowy.
PS. Zakup nowego championa za RP nie jest jakimkolwiek P2W, i tak trzeba by nim rozegrać kilkadziesiąt gier żeby opanować nim grę...
Jak to nie daje żadnej? Przecież koledzy wyżej podali solidne argumenty.Od siebie dodam że lol jest p2w zwłaszcza przez pierwsze miesiące gry gdy nie mamy wielu postac. Logiczne, że ludzie którzy mają więcej postaci mogą lepiej kontrować przeciwników.Ja tylko przypomnę że dota 2 master race, a gracze srola są zbyt zaśplepieni żeby dostrzec minusy.
Jak sie jest tak slabym ze trzeba bawic sie w kontrowanie to tak niestety bywa ;c
Ale tutaj niektórzy, za przeproszeniem, pierniczą farmzony
Może na początek wytłumaczmy sobie, co kto rozumie pod pojęciem P2W, bo z P2W mamy do czynienia wtedy, kiedy za realną gotówkę zdobywamy COŚ, co daje REALNĄ przewagę płacącemu,a czego NIE MOŻNA zdobyć bez płacenia. W LoLu jedyne, co możemy kupić tylko za RP to skiny, które REALNEJ przewagi nie dają. Wszystkie czempiony i runy możemy kupić za IP, które normalnie zdobywamy po meczu, więc jedyne czym płacimy, to nasz czas. Grając w grę F2P masz do wyboru poświęcić swój czas, i zdobyć przewagę, lub poświęcić pieniądze. Jeśli w grze jedynym sposobem zdobycia przewagi jest realna gotówka, to gra jest P2W. LoL nie jest P2W, bo WSZYSTKIE rzeczy dające przewagę można zdobyć, grając w grę. Proste? IP Boost nie jest też P2W, bo kupując go, zdobywasz szybciej walutę, którą bys zdobył w dłuższym okresie czasu, ale BYŚ JĄ ZDOBYŁ, czyli znowu dochodzimy do tego, że płacimy za oszczędność czasu, a nie za przewagę. Każdy gracz może grać w LoLa bez wydawania grosza, i będzie miał takie same mozliwośći jak gracz płacący, tylko PÓŹNIEJ. Jak ktoś tego nie akceptuje, to niech nie gra w gry F2P, tyle
PS I nie chodzi w LoLu o to, że gracz kupujący postać za RP nie będzie miał skila, bo to nie jest argument za brakiem P2W, kupująć postać za IP też musisz ją opanować, ale masz takie same szanse jej opanowania, jak gracz płacący, postać za RP nie ma dodatkowych statystyk, więc nie daje przewagi, skil gracza nie ma tu nic do rzeczy
Oni mają o tyle fajnie, że bawić się w p2w nie muszą, a cyferki na koncie same rosną.
No tak, w każdej grze z mikro transakcjami gdzie można handlować stuffem z item mall'a nie ma P2W, toć każdy może nafarmić kasiore i od kogoś kupić. Wystarczy "czas", tak jak to jest w przypadku kupna bohaterów za 6.3k RP. Więc waszym tokiem rozumowania w ogóle P2W nie istnieje, jest możliwe takie określenie tylko wtedy kiedy kupujemy coś bezpośrednio od twórców na zamówienie (full set+15 plax, here is 10k PLN).
@
Ironia mode off.
No tak, w każdej grze z mikro transakcjami gdzie można handlować stuffem z item mall'a nie ma P2W, toć każdy może nafarmić kasiore i od kogoś kupić. Wystarczy "czas", tak jak to jest w przypadku kupna bohaterów za 6.3k RP. Więc waszym tokiem rozumowania w ogóle P2W nie istnieje, jest możliwe takie określenie tylko wtedy kiedy kupujemy coś bezpośrednio od twórców na zamówienie (full set+15 plax, here is 10k PLN). @Ironia mode off.Tylko, ze itemy z IS daja przewage (w tym wypadku), a champ nie daje absolutnie zadnej, poza funem z gry.
No tak, w każdej grze z mikro transakcjami gdzie można handlować stuffem z item mall'a nie ma P2W, toć każdy może nafarmić kasiore i od kogoś kupić. Wystarczy "czas", tak jak to jest w przypadku kupna bohaterów za 6.3k RP. Więc waszym tokiem rozumowania w ogóle P2W nie istnieje, jest możliwe takie określenie tylko wtedy kiedy kupujemy coś bezpośrednio od twórców na zamówienie (full set+15 plax, here is 10k PLN). @Ironia mode off.
No sorry, ale tak działają gry f2p, jak gra daje mozliwość zdobycia tych samych przedmiotów, które dają przewagę, poprzez realną i wirtualną gotówkę, to nie jest p2w, koniec kropka. Większość płaczu o p2w wynika z nieznajomości przez dzieci zasad rządzących rynkiem gier f2p, według niektórych Hearthstone jest p2w, co jest totalną bzdurą, za to jest on idealnym przykładem modelu "czas-pieniądz". Za darmo to można co najwyżej w mordę dostać, a to też nie zawsze, więc jak chcesz grać bez płacenia gotówką, to płacisz czasem. Jeśli nie możesz zapłacić swoim czasem, a tylko gotówką, to gra jest p2w, proste? To że nie każdy ma czas, to nie jest argument, że gra jest p2w, to jak ze zbieraniem znaczków, można mozolnie odklejać z kopert, albo kupić cały klaser, wtedy masz szybciej, ale nie masz niczego, czego byś w końcu nie znalazł na kopercie, a że przeciętny Kowalski nie ma czasu odklejać znaczków z kopert, nie znaczy, że zbieranie znaczków jest p2w
@Dobrycy
Trochę nie zrozumiałeś kolegi chyba (albo to ja nie zrozumiałem). Koledze nie chodziło o to, że gry są P2W bo mają IS tylko o to, że system gier MMO w których jest IS i wszystko z niego można kupić za gotówkę in game jest takim samym systemem co ten z LoLa.
@ProGmr
Masz racje champy nie dają przewagi. Ale - robię nowe konto mam 1 lvl i od pierwszego lvla kupuje non stop IP boosty, mam mnóstwo IP więc ciągle kupuje sobie runki i mam je dużo szybciej od innych przez co mam naprawdę sporą przewagę w grze. Mogę to uznać za P2W tak jak inni uznają P2W w grach MMO w których płacący mają coś szybciej od niepłacących.
Każdy gracz lola ci powie na nowym koncie, ip boosty są nie opłacalne. Co do ceny i zyskowności postaci, owszem jeśli przeliczyć wydaną kasę a zysk = wynik mierny. Za tę cenę by sobie uzbierał na dobrego skina, w każdym moba jest sklepik gdzie można kupić coś za realną gotówkę.
a nie prawda, bo dota2 to super gra i masz wszystko za friko. postacie za friko, nawet skiny za friko, bo dostajesz po meczach. Valve porządna firma, nie to co te sknery z Rito Games, które rzucą darmowym biedo skinem a wszyscy się cieszą jakby wygrali z rakiem. Dote 2 jak uruchamiasz to grasz a nie farmisz IP, by kupić sobie Garena czy Teemo( ͡° ʖ̯ ͡°)
Polsza - Kraj kwitnącej cebuli i ludzi cebulaków. Nie stać kogoś na coś to hejtuje, trzeba włożyć trochę czasu w coś żeby to osiągnąć, hejtuje.
Ale co do skórek to prawda XD Skórki z mniejszym hitboxem dają większą szanse na uniknięcie skillshota, już nie raz było to matematycznie udowadniane (np. masz szanse uniknąć skillshota 1 na 20 sytuacji, pro gracz jest w stanie wykorzystać to jeszcze bardziej). Polecam przejrzeć internety https://www.youtube.com/watch?v=W-c6GeYzFSI
Nie chcę nic mówić, ale model postaci/animacji ma się nijak do 'hitboxu'. Sam model to przeważnie sam wygląd postaci, a za hitbox odpowiada tzw. collision model. Czyli mimo innego skina postaci, hitbox jest zachowany ten sam, bo używamy collision modelu z podstawowego wyglądu postaci.
Nie mogę być oczywiście pewien, bo nie pracuje w Riocie. Ale jest to na tyle oczywiste że nie przyjmuję do świadomości że mogło być inaczej.
P2W w lolu? hahaa, czego to ludzie z nienawiści nie wymyślą, nigdy nie było i nie będzie czegoś takiego, to, że za kasę można kupić postacie/skiny to nie daje żadnej przewagi.
Tak samo jak pisanie o postaciach z mety, no kur**, nowe przedmioty, patche, nerfy itp. mogą faktycznie stworzyć sytuacje, że jakiś champ zyska na mocy, ale nie można pisać, że ta czy tamta postać jest teraz w mecie, nie ma czegoś takiego jak meta, wszystkie gry moba opierały się i będą się opierać na jednym, NA WSPÓŁPRACY, przegrany lane nie oznacza porażki, ujemne kda nie oznacza "surr gg bg 20", więc nie napalajcie się na jakieś postacie bo "są op", grajcie czymś co daje wam przyjemność, kombinujcie buildy, ale nie opowiadajcie głupot na temat "champów z mety" a tym bardziej na P2W w lol-u.
Taki oto tekst znalazłem w internetach na temat p2w w LoL'u. Jestem ciekaw waszych opinii.
Tekst jest w całości po angielsku.
Hello. This post is made for League of Legends player who believe that LoL is not pay-to-win. The whole point of this point is to show you the facts. If you cannot accept the facts that are presented then that is another issue.
First let's begin with establishing the definition of P2W. What is pay-to-win? I will do this be setting up a scenario and then establishing a definition for the purpose of this post.
The Pay-to-Win Scenario
Let's imagine any game other than LoL or Dota 2. Let's imagine we are playing a game like DayZ, H1Z1, Rust, or any other of the survival games that have perma-death. In these games a death is a very bad thing as it can cause you to lose all your gear and all that you've been working for for the past 20 hours or however long your character was alive.
Say there are two players Player A and Player B. Player A will not spend a single dime other than the price tag on the game. Player B is willing to pay more than that. Say both of these players start at the same time and when the first encounter each other they have the same amount of time played. They don't have the same gear because Player B, through the introduction of his wallet, has better gear and better weapons than Player A. The two players get into a firefight and Player B comes out on top.
I think that we can all agree that this situation here is P2W. Player B was able to kill Player A because he had an advantage because he paid money for it. From this scenario here we can make a broad definition for P2W.
The Definition
Pay-to-Win: An advantage gained in video games through the introduction of money.
League of Legends: Pay-to-Win Example 1
I will present you with what I believe is an example of direct P2W.
Again we have Player A and Player B. When they both meet on the Field of Justice™ as opponents they both have the same champions, same runes, same everything, and none have payed a single cent for anything. Player A has Champ A and Player B has Champ B. They fight and Player A comes out on top with Champ A because Champ A counters Champ B for some reason. There is nothing P2W about this situation so nothing to explain. Player B does his research and learns that he has been dying a lot to players who use Champ A because it is a counter to the champ he uses very often, Champ B. He learns that another champion, Champ C, is the counter to his favorite champion's counter, Champ A. He does not wish to grind IP for Champ C because he doesn't want to wait a long time to play Champ C and because he has $10 to spare for Champ C. He pays the $10 and queues up for a match. He faces a player with Champ A while he has Champ C and proceeds to kill Champ A repeatedly. He now has an advantage over other players because he paid money. This scenario fits the P2W definition. This is a example of direct P2W because they directly purchased an advantage, in this case Champ C.
League of Legends: Pay-to-Win Example 2
This example is indirect P2W.
Here we meet again with Player A and Player B. They both have 200 hours played and they both have 15,000 IP. They have both come to the point where they know what Runes are and they are ready to spend some hard earned IP on it. Player A spends all his 15,000 IP on runes leaving him with nothing after his shopping spree. He then wants to unlock other champions but has to play games to unlock more IP so that he can unlock the champions he wants. Player A now has a rune set but 0 additional champions.
Player B does the same, spends all his IP and still wants to unlock more champions. But he doesn't want to grind for the next 3 champions that he wants. Instead, he pays money for them and is now able to use them. Player B now has the same rune set as Player A but now has more champions.
Runes give you pure stats. If any player in LoL would be able to buy Runes, which are pure stats, then they would effectively be buying stats which is 100% clearly P2W. Buying IP points which you can only get by playing more and more would also clearly be P2W. But this is an example of indirect P2W.
Player B even though he had the same amount of time played as Player A was able to spend his IP on runes and buy champions. He indirectly bought runes because the IP that he used for Runes could have been used on champions. In other words, these two are the same thing:
Spending current IP on Runes and buying champions with money (What is allowed in LoL)
Spending current IP on champions and buying IP for Runes. (Clearly P2W and not an option in LoL)
Both things end up with the same amount of items. More IP and more champions than the player who did not pay money.
The end.
Zapraszam do DYSKUSJI nie do gównoburzy Chociaż.... może być gównoburza