P2w?

Mam dosyć ważne pytanie dotyczące gry.

Mianowicie na jak dużym poziomie jest tam p2w ?? Chciał by zacząć grać ale niestety nie cierpię tego typu rzeczy.

Nie ma żadnego p2w. Kupujesz grasz. 50% itemow to kostiumy, 40% to wygoda, pozostałe to oszczedzanie czasu/wydatkow. Jedyny must have wg mnie to pety. Lepiej kupić tańsza paczke i różnice wydać właśnie na pety, które przyspieszają exp bo zbierają loot za ciebie.

Pytanie czy BDO jest p2w jest juz memem w samej grze. Wystarczy posiedziec troche na roleplay kanale(polecam najwieksze rakowisko).

Co do samego p2w to nie ma. Rzeczy z shopa mozna kupic za silver ale jest to dosc ciezkie. Zeby wysnajpic peta do tego ten zjebany bidding system eh. Co do cen tych itemow to sa dosc tanie. Po pol roku wrocilem do gry na nowym koncie gdzie mialem dostep do kanalu olivia ze 100% expem. W 3 dni na spokojnie wbilem 55lvl i zarobilem okolo 70-80kk(glownie questy od duszka + nagrody za logowania itd), a np pet kosztuje jedyne 6kk, kostiumy po okolo 20-24kk. Problem jedynie taki, ze dosc malo ludzi je sprzedaje.

gram w ta gre 2 tygodnie po kilka h dziennie, mam kilka postaci zrobionych na 56 i z moich obserwacji wynika, że nie ma żadnego P2W :D niektorzy robia beke bo pisza na kanale BOD IS p2w ? i okolo godziny leca odpowiedzi typui f*ck you, ur mum is p2w, life is p2w, archeage is p2w, itp itd :D jedyna naprawde jedyna rzecz ktora sie mega przydaje z shoopa to sa pety, reszte mozna sobie odpuscic, a te pety ci nie daja przewagi w pvp czy w czymkolwiek, po prostu zbieraja za ciebie itemy i zaoszczedzasz przy tym troche czasu - tyle. Ja serdecznie polecam gre bo jest mega :)

aby porządnie grac trzeba wydać średnio 60 euro pety udzwig no chyba ze kupisz pety na Markecie to ci sie troche mniej tego wyjdzie ale musisz miec serio farta

ed ja wydalem i gram warto

kolejny temat o tym samym, ile jeszcze ich powstanie by odpowiadać na to pytanie, chyba stworze sobie wiadomość i będę robił kopiuj/wklej.

A tak na poważnie stworzyłem jeden topic, miło by było jakby ludzie wreszcie szukali po forum co jest napisane a nie tworzyli ciągle ten sam temat - tutaj kłania się rola moderatorów, którzy chyba z przykazania omijają dział Black Desert, bo przecież hejtowana gra na portalu nie może mieć zadbanego działu na forum...

https://mmorpg.org.pl/forum/topic/92872-bdo-p2w-wyjaśnienai/

zalezy kto jak definuje p2w

dla mnie ta gra nie jest p2w dla kogos innego moze byc p2w

moge z tym zyc :)

Główna krytyka p2w BDO polega na uciążliwości gry w zachęcaniu do kupowania przedmiotów użytkowych dla wygody, żeby działać szybciej i teoretycznie przez to skuteczniej nawet, jeżeli da się obejść bez nich. Ludzie którzy grają na wersjach F2P nie zauważają żadnego problemu. Ci na B2P czują się oszukani gdy mają jakiś zawyżony standard. Mogłoby być lepiej? Mogło. Da się grać? Da się. O ile jakiejś wielkiej dekonstrukcji tego systemu nie robiłem musisz sam sobie na to pytanie odpowiedzieć. Przeciwnicy gry są pewni że to oszustwo, gracze są przekonani, że to łaska boska i zielona dolina. Zwyczajnie zapytaj siebie czy cie boli, że ktoś kto miał mniej czasu kupił sobie coś co ty farmiłeś godzinami ale obydwoje tak czy siak wyszliście na zero.

Główne specyficzne krytycyzmy to system udoskonalania zwierząt i dropienia czegokolwiek z world bossów bez wyrzucania pieniędzy na wskrzeszenia. Nie jestem w stanie stwierdzić czy coś się w tych systemach zmieniło.

... że ktoś kto miał mniej czasu kupił sobie coś co ty farmiłeś godzinami ale obydwoje tak czy siak wyszliście na zero...
Główne specyficzne krytycyzmy to system udoskonalania zwierząt i dropienia czegokolwiek z world bossów bez wyrzucania pieniędzy na wskrzeszenia. Nie jestem w stanie stwierdzić czy coś się w tych systemach zmieniło.

ISem nie nadgonisz czasu, on Ci pozwala na lepsze wykorzystanie czasu. Nie można sobie nic kupić w ISie by np. nie iść na spot itd. ludzie mają dziwne wyobrażenie. Już mówiłem, spisujemy notarialnie umowę, daje 10.000zł, podaje warunki a w momencie ich niewypełnienia oddajesz 15.000zł. Jakoś nie było chętnych na taką zabawę. Nie da się otworzyć portfela i będąc nowym graczem nagle stać się graczem w topce.

Lepszy Tier potrzebny jeśli szybkość twoja w zabijaniu jest tak ogromna, że 3x t1 nie styka... aczkolwiek cóż.. jak mówiłem w swoim poście, ludzie wydają pierdylion kasy na miejsce w plecakach i depo czy innych boostach co 30dni... moim skromnym zdaniem, wydanie tych 400-500zł na przestrzeni 12 miesięcy nie jest jakimś mega wydatkiem.

Co ma dropienie z bosów do item shopa, w IS nie ma nic do dropa czy zwiększeniu szansy na niego. Łzy do wskrzeszania również masz za loyality, ale jeśli ktoś kto gra 2-3 tyg. płacze że nie stać go bo tych punktów jeszcze nie nazbierał i ma pretensje do wielomiesięcznego gracza, że go na to stać to co człowiek może ;].

Filmik zrobiony na rocznicę BDO przez jednego z graczy zawiera piękne sekwencje o grze i o tym jak każdy powinien podchodzić do gry, jakie pytania powinien zadać samemu sobie itd. BDO to nie gra na tydzień miesiąc czy dwa.... jeśli tak podchodzisz i sądzisz, że jak a wielu obecnych mmo szybko nadrobisz rok gry .. to niestety się mylisz.

Odchodzac troche od tematu. Strasznie sie zawiodlem na evencie na pierwsza rocznice BDO. Serio tak gownianego eventu rocznicowego jeszcze chyba nigdy w zadnej grze nie widzialem. Dostalismy tort, no to pieknie.

Odchodzac  troche od tematu. Strasznie sie zawiodlem na evencie na pierwsza rocznice BDO. Serio tak gownianego eventu rocznicowego jeszcze chyba nigdy w zadnej grze nie widzialem. Dostalismy tort, no to pieknie.

by nie roibć utaj offtopa... jest biednie ale ja niczego innego się nie spodziewałem, znam eventy z korei i ani na 1sze ani na 2gie ur nic specjalnego nie było...no na drugie może bo DUO ogr :P

nie ma p2w bo albo coś kupisz na AH albo Pety to gównoburzo jebny temat. można je kupić za silver na AH jak ktoś wystawi ale na to małe szanse albo czasem z eventów/codziennego logowania(sam mam 1 z logowania. 21 di bez przerwy i pingwina mam)

Polecam spojrzeć w ten temat na reddicie ;p
https://www.red dit.com/r/blackdesertonline/comments/5wrv9e/bdo_cash_shop_guide_feb_2017/

Temat wałkowany milion razy. Wystarczy zagrać, wbić ten 58 lvl i spojrzeć na Pearl Shop i ceny przedmiotów. Zajmuje to kilka dni max a wniosek bardzo prosty...ale dla niektórych P2W jest tylko, gdy można kupić wymaxowany gear za rl kasę. Pozdro.

Mam dosyć ważne pytanie dotyczące gry.

Mianowicie na jak dużym poziomie jest tam p2w ?? Chciał by zacząć grać ale niestety nie cierpię tego typu rzeczy.