Paladins vs Overwatch

Tak jak w pytaniu, co będziecie bardziej ogrywać? Dlaczego ten tytuł ze względu na model płatnosci a moze czegoś innego? Bardziej wam do gustu który z wymienionych tytułów bardziej przypadł do gustu? Która z gier będzie miała większą baze graczy? To ostatnie pytanie moze być trochę bezsensu jak wiadomo Overwatcha wydaje gigant na rynku gier jakim jest Blizzard, za to Paladins wydają twócy smite dzięki któremu troche rozgłosu też zyskali. Czy myślicie ze owerwach ma szasne zaistnieć na rynku na dłużej??

Wiadomo, że Overwatch wygra bo przecież Bli$$ard. W sumie o samej tej grze nie będę się wiele wypowiadać bo mam ją w nosie jak całego Blizzarda i ich piorące mózgi gry :P Na mnie jego czary mary nie działają, sorry Blizz ^^

Więcej mogę wypowiedzieć się na temat Paladins. Ta gra powstała z myślą o niszy graczy, którzy tak samo jak ja mają dosyć mainstreamowego Blizzarda i jego koszenie kasy z portfeli. Ta gra będzie w systemie F2P więc jakieś tam szanse ma. Niestety aktualnie z patcha na patch tak radykalnie się zmienia, że sama nie wiem co mam o tym myśleć. System kart na początku był bardzo ciekawy, aktualnie są one pasywne i to bardziej specjalizacje ala z LoLa niż teraz dobieranie kart i budowanie talii na szybko (teraz buduje się ją przed meczem i od razu na start ma się wszystkie karty z talii). Postacie są całkiem ciekawe i będzie ich coraz więcej bo ludzie tak zdecydowali. Pod tym względem Paladins może mieć nieco przewagi nad Overwatch bo tam nowych postaci za darmo dodawać już nie będą, a tutaj tak (aczkolwiek będzie trzeba je odblokowywać za wyfarmiony w grze gold, no chyba, że się kupi odpowiednik God Packa ze Smite).

Jeśli chodzi o styl rozgrywki to w obu tych grach jest bardzo podobny, więc raczej zaważą te niewielkie różnice pomiędzy grami. Czy chcemy czy nie to mam obawy, że Paladins raczej świata nie podbije, gra od kolosa bez problemu je wyprze a warto wspomnieć, że na rynku jest i więcej konkurencji - Battleborn czy Gigantic chociażby. Ogólnie HiRez może mieć problemy z wypromowaniej tej gry bo Smite odniosło taki sukces z powodu całkiem świeżego spojrzenia na gry MOBA (Widok zza pleców a nie z lotu ptaka, same skillshoty, tematyka mitologii), natomiast Paladins niestety nie jest takie innowacyjne.

Nawet nie ma co porównywać. Grałem w obie gry i Overwatch jest grą dużo lepszą, a na dodatek bardziej rozbudowaną.

Porównywanie tych dwóch gier chyba nie ma większego sensu, obie celują w całkiem inną grupę odbiorców. Overwatch to (nie)typowy shooter, natomiast Paladinsowi bliżej do gier moba.

Moim zdaniem overwatch będzie miał większą bazę graczy, wystarczy spojrzeć, że już teraz OW idzie ostro w e-sport i jest mocno reklamowane w mediach.

Model płatności może i przemawia za tytułem Hi-Rez'u, jednak ja sam jestem zwolennikiem b2p, co w jakimś tam stopniu jest swoistego rodzaju zabezpieczeniem przed cheaterami i nieco ogranicza toksyczność community.

Overwatch != Paladins.

Nie patrząc,że obie gry celują i są grami innego typu to mogę wymienić co i jak

Overwatch:

-Odpowiedź na Dirty Bomb(nie na Paladins)

-Nastawiony na competitive w 85%

-IS zawierający tylko emoty,posy,skiny i inne "bajaderki"

-B2P

Paladins:

-F2P

-IS zawiera w 90% to co ze Smite+Weapon skiny,wierzchowce i takie tam.

-Nie jest to produkt na odpowiedź Overwatcha co wspominam za każdym razem.

-Karty jako 'wspomagacze postaci lub skilla.

-Balans kart i postaci się jak narazie polepszył(każdy pamięta z wczesnej closed bety jak Cassie mogła spostrzec wrogów w krótkim czasie i ich ubić z łatwością z kartami lub Skye na Kill'n'Hide.

Overwatch zaistnieję bardziej na rynku z powodu reklamy... bądź anty-reklamy,ale wy już o tym wiecie(ból pupy o pupę na przykład).

Grałem w Paladins nieco, jak dla mnie raczej crapiszczon, pomijajac juz polityke HiRezu, grałem w to niemal od poczatku CBT, odpusciłem po wprowadzeniu absurdalnie głupiego patcha, który nerfił siege engine tak mocno, ze gry potrafiły trwac godzine + w momencie gdy przed patchem były szybkie rozgrywki 10-15 minutowe, nie wiem jak to teraz wyglada, ale gameplayowo Overwatch > Paladins i to bardzo mocno.

2xUp - Grałeś kiedyś w życiu w mobe? Pytanie retoryczne, znam odpowiedź.

Grałem w Paladins nieco, jak dla mnie raczej crapiszczon, pomijajac juz polityke HiRezu, grałem w to niemal od poczatku CBT, odpusciłem po wprowadzeniu absurdalnie głupiego patcha, który nerfił siege engine tak mocno, ze gry potrafiły trwac godzine + w momencie gdy przed patchem były szybkie rozgrywki 10-15 minutowe, nie wiem jak to teraz wyglada, ale gameplayowo Overwatch > Paladins i to bardzo mocno.
2xUp - Grałeś kiedyś w życiu w mobe? Pytanie retoryczne, znam odpowiedź.

Uderzasz do mnie? Jak nie masz wiedzy to się nie udzielaj, samo hi-rez nie tak dawno pisało, że paladins będzie szło w stronę gier moba, a to dla tego, że community tego wymaga i nie do końca podoba im się aktualny format rozgrywki w tym tytule.

Wiadomo, że Overwatch wygra bo przecież Bli$$ard. W sumie o samej tej grze nie będę się wiele wypowiadać bo mam ją w nosie jak całego Blizzarda i ich piorące mózgi gry  Na mnie jego czary mary nie działają, sorry Blizz ^^

Skoro oceniasz grę przez pryzmat twojej nienawiści do firmy Blizzard, to w ogóle nie powinieneś się o niej wypowiadać, taka jest prawda.

Ja postaram się przybliżyć moim zdaniem w której grze które cechy wypadają lepiej:

-Postacie: Tu wygrywa zdecydowanie overwatch, lepsze modele postaci,każda z nich posiada swoją historię, oraz dlaczego działają tak a nie inaczej. Ogólnie tu nie ma co kombinować Overwatch wypada tu lepiej.

-Progresja-Tutaj wygrywa zdecydowanie Paladins, gdzie gracz czym lepiej się sprawuje podczas gry tym szybciej zdobywa doświadczenie, i ma dostęp do tych wszystkich perków( bonusów). Mamy też także system kart, gdzie gracz wybiera kartę i może wylosować od zwykłej do legendarnej by ulepszyć swoje umiejętności.

-Wizualnie- Overwatch w każdym detalu wypada tutaj lepiej: tekstury, modele postaci, efekty wizualne. Wystarczy spojrzeć...

-Rozgrywka-Sama rozgrywka także wypada lepiej w overwatchu, nie ma tutaj skomplikowanych celów czy innych trudnych wyborów, cała rozgrywka skupia się na zabijaniu i wykonywaniu prostych celów. Overwatch bazuje na dynamice i szybkiej rozgrywce jak praktycznie w każdej ich grze. Ogólnie ten punkt zależy od wymogów i graczy jednak w moim mniemaniu tutaj i tak wypada lepiej Overwatch.

Podsumowując obie gry są bardzo podobne w działaniu, mechanice czy nawet od strony wizualnej jednak jak to zwykle bywa ta firma która ma większe fundusze, ma także większe pole do popisu, i wybór gry zależy tylko i wyłącznie od upodobań graczy.

Podkreślam jeszcze na końcu że jest to czysto moja opinia i porównanie obu gier i nikt się nie musi z tym zgadzać.

-Rozgrywka-Sama rozgrywka także wypada lepiej w overwatchu, nie ma tutaj skomplikowanych celów czy innych trudnych wyborów, cała rozgrywka skupia się na zabijaniu i wykonywaniu prostych celów. Overwatch bazuje na dynamice i szybkiej rozgrywce jak praktycznie w każdej ich grze. Ogólnie ten punkt zależy od wymogów i graczy jednak w moim mniemaniu tutaj i tak wypada lepiej Overwatch.

wszystko w temacie. Według mnie overwatch wygra... na krótko. Za dużo uproszczeń/ułatwień jest w grach nowego blizzarda. Dodatkowo płatne dodatki bez których dużo się będzie traciło są więcej niż pewne.

Reasumując popularnością i grafiką początek wygrywa owerwatch,ale po roku szala może się wyrównać.

wszystko w temacie. Według mnie overwatch wygra... na krótko. Za dużo uproszczeń/ułatwień jest w grach nowego blizzarda. Dodatkowo płatne dodatki bez których dużo się będzie traciło są więcej niż pewne. 

Reasumując popularnością i grafiką początek wygrywa owerwatch,ale po roku szala może się wyrównać.

Co ty za przeproszeniem pieprzysz? Jakie płatne dodatki? Kaplan powiedział, że każdy kto zakupił grę, przyszłe dodatki, mapy i bohaterów będzie dostawał za darmo.

A co do tych ułatwień to trochę takie easy to play, hard to master.

Co ty za przeproszeniem pieprzysz? Jakie płatne dodatki? Kaplan powiedział, że każdy kto zakupił grę, przyszłe dodatki, mapy i bohaterów będzie dostawał za darmo.

A co do tych ułatwień to trochę takie easy to play, hard to master.

Wierzcie dalej w puste obietnice Activision (chyba pora nazywać rzeczy po imieniu, prawda?) a daleko zajdziecie. Ich lista obietnic jest tak samo długa jak PiSu i PO i tak samo nie spełniona :P

Na 100% będą wydawać płatne dodatki, chociażby z nowymi postaciami. Mapy może faktycznie będą darmowe bo inaczej skończyłoby się to jak w każdym BF'ie, ale na całą resztę to nie liczcie.

W paladins grałem - średnio mi przypadło do gustu. Naprawdę nudy jak nie wiem co, gra nie dla mnie.

A grałem w dużo gierek, z resztą Smite mi się bardzo podoba a grałem od closed bety z przerwami i widzę jak gra się zmieniła na lepsze.

To tylko moja opinia, mnie i moich kolegów nic szczególnego nie przyciągnęło do grania w Paladins.

Oglądałem gameplaye Overwatcha i myślę, że bardziej mi odpowiada, ale te słowa nic są nie warte póki nie przetestuje tego.

Wierzcie dalej w puste obietnice Activision (chyba pora nazywać rzeczy po imieniu, prawda?) a daleko zajdziecie. Ich lista obietnic jest tak samo długa jak PiSu i PO i tak samo nie spełniona 

Na 100% będą wydawać płatne dodatki, chociażby z nowymi postaciami. Mapy może faktycznie będą darmowe bo inaczej skończyłoby się to jak w każdym BF'ie, ale na całą resztę to nie liczcie.

Proszę Cię, to że Blizzard i Activision tworzą holding (nazywajmy rzeczy po imieniu, prawda?) jest równoznaczne z tym, że są uzależnione od siebie tylko finansowo. Organizacyjnie każda ma swój zarząd i każda w tych kwestiach jest niezależna.

Overwatch jest b2p, ale blizzard nie jest głupi i wie, że źródełko może się wyczerpać, tak więc dodał mikrotransakcje, które zapewnią mu ciągły dopływ gotówki. Jednak jestem przekonany, że content będziemy dostawać za darmo.

To samo było jak wychodził D3 i GW2 oba wystartowały jako B2P, po czym GW2 przeszedł na F2P, a diabełek, jak i każda inna gra blizza nadal jest B2P lub P2P.

Patrze i gówno burza zaczyna się na nowo Overwatch to strzelanka, Paladins MOBA, co wy porównujecie ?, blizz zawsze wydaje dopracowane tytuły i ma miliony wielbicieli, to gwarancja, że ich produkty są wspierane nadal przez wiele lat po premierze, patrzcie np diabełek 2.

Sam kupiłem Overa bo wiem, że jak zawszę się nie zawiodę na grywalności, ale to nie znaczy, że nie będe czasem pogrywał w Paladynka.

ps i tak z czasem będą dodawane nowe postacie i będą one dostępne za darmo (Over), płacić będziemy jedynie za stroje itp. zupełnie jak w Smite

Gram w Overwatch i gra się miodnie, Paladins jest jak dla mnie za bardzo drętwy, płaczki zawsze się znajdą, ja tam grę zakupiłem i aż 12 moich znajomych, mam nadzieję że dobrze będziemy się bawić :)

Grę z czystym sumieniem mogę polecić już nawet dlatego że to gra Blizzarda więc nie musisz martwić się że gra upadnie bo gry Blizzarda mają zawsze bazę graczy, masz pewność że nie wydasz pieniędzy w błoto i gra zostanie np: zamknięta

Zagrajcie sobie w otwartą betę i sami ocenicie, ewentualny zakup gry proponuję wam zrobić po premierze bo gra na 100% będzie parę groszy tańsza

edit//

Hasiry się nie słuchajcie bo to ślepy antyfan Blizzarda który hejtuje wszystko z Blizzardem związane :) to nie jest wyrażanie opini tylko zwykły hejt na gry Blizzarda

Tak jak w pytaniu, co będziecie bardziej ogrywać? Dlaczego ten tytuł ze względu na model płatnosci a moze czegoś innego? Bardziej wam do gustu który z wymienionych tytułów bardziej przypadł do gustu? Która z gier będzie miała większą baze graczy? To ostatnie pytanie moze być trochę bezsensu jak wiadomo Overwatcha wydaje gigant na rynku gier jakim jest Blizzard, za to Paladins wydają twócy smite dzięki któremu troche rozgłosu też zyskali. Czy myślicie ze owerwach ma szasne zaistnieć na rynku na dłużej??