Pamieć dysku

Witam.

Kupiłem niedawno nowy komputer, z dyskiem 1TB i wchodząc w ustawienia pamieci ukazuje się moim oczom takie o to cos, wrzucam zdjęcie :P

Czy tu cos jest nie tak, czy rzeczywiście tyle zajmują te wszystkie pliki i muszę jakiś dysk dokupic :>?

Takie glupie pytanie ale jesli chodzi o sprawy sprzetowe to słabo się znam :)

57b86302d2d11_Beztytuu.thumb.jpg.2fa3cf4

Nie, cos wiecej na tym dysku masz. Ja na ssd 240gb ma system postawiony plus zainstlowene ze 4 duze gry, a i tak mi 60gb misjca zostalo

Przeskanuj antywirusem lub sprawdź co zajmuje tyle miejsca (prawy przycisk myszy właściwości na poszczególny plik/folder)

Jeśli dobrze pamiętam to podczas instalacji win, z automatu rezerwuje część przestrzeni tylko pod system, może u Ciebie wzięło trochę więcej :)

ehehehe.

sprawdź sobie swapa - wirtualny ram ile system przydzielił.

coś jest nie tak. pełny win 7 64bit z programami waży koło 10gb.

sprawdź dokładnie co zajmuje tyle miejsca i nam napisz. jakie konkretnie pliki albo katalogi. jeżeli żadne pliki i katalogi nie zajmują dużo miejsca hmm... wtedy jakieś usługi systemowe rezerwują sobie miejsce...szczerze jeszcze nie spotkałem się z takim czymś ale co tam mój rozwój zatrzymał się na win 7 jako że lepszego jeszcze nie wypuścili i już chyba nie wypuszczą :)

ja nadal stawiam na swap.

może to być jeszcze :

1. punkty przywracania systemu

2. zarezerwowane miejsce na wykonywanie kopii zapasowej

dla pewności możesz zainstalować ccleaner i spróbować kazać mu wyczyścić zbędne pliki... może coś znajdzie. na antywira i wirusy nie zwalałbym sprawy.

dla pewności możesz zrobić coś takiego:

wejść w miejsce gdzie tworzy się kopię zapasową systemu. stworzyć własną kopię ręcznie i później usunąć plik. po stworzeniu 1 kopii zarezerwowane miejsce może się zmienić. po takim zabiegu najlepiej wyłączyć całkowicie wykonywanie kopii zapasowej.

Jeśli dobrze pamiętam to podczas instalacji win, z automatu rezerwuje część przestrzeni tylko pod system, może u Ciebie wzięło trochę więcej  

daj spokój dodatkowa partycja systemowa zajmuje kilkadziesiąt mb. nie ma mowy żeby instalator windowsowy zabrał 700GB???

a

Dzięki wszystkim za pomoc, wrócę do domu, to będę cos myślał i próbował waszych wskazówek, a jeśli nie to po prostu jade do moreli i niech mi to ogarną, skoro tak być nie powinno, tyle :)

Witam.

Kupiłem niedawno nowy komputer, z dyskiem 1TB i wchodząc w ustawienia pamieci ukazuje się moim oczom takie o to cos, wrzucam zdjęcie :P

Czy tu cos jest nie tak, czy rzeczywiście tyle zajmują te wszystkie pliki i muszę jakiś dysk dokupic :>?

Takie glupie pytanie ale jesli chodzi o sprawy sprzetowe to słabo się znam :)

57b86302d2d11_Beztytuu.thumb.jpg.2fa3cf4