Panowie i panie

Panowie spokojnie napisałem w przybliżeniu, a 160 zł bliżej do 200 niż do 100:). Oczywiście można ściągnąć pierwsze demko interesującej nas gry, jednak jak zawsze w wersjach demonstracyjnych nie dostrzeżesz wszystkich błędów, dlatego ludzie ściągają piraty. A teraz szczerze powiedźcie, znacie kolesia co ściągnął pirata a później kupił orginała? Bo ja nie.A tutaj inna sprawa, przeczytałem gdzieś, że pewien brytyjski zespół rockowy zamiast wydać swoje piosenki na płycie, umieścił on je w formie MP3 na swojej stronie internetowej za zupełną darmochę. Wystarczyło wejść na www i pobrać interesujące nas kawałki. Skorzystało z tego tylko 15% fanów, bo większość i tak ściągnęła te same kawałki z serwisów P2P. Dlaczego? Sam nie wiem. Pozdrawiam.

A ja znam a ja znam ;D to ja to ja :D Crysis, Crysis Warhead, CoD4, ArmA, Frontlines: Fuel of War :D

No. Już po Sylwestrze. Zacząłem widzieć literki na klawiaturze, więc można co nie co napisać ;)

Znasz jakiś serwer który potrzebuje zmiany klienta? Jeżeli ci chodzi o patche ze strony głównej, to one modyfikują jedynie plik "Host", który mamy w folderze WINDOWS.

Tym to mnie rozbawiłeś. Więc to tylko zmiana linijki w pliku host, tak? Taka zmiana wymagałaby ściągnięcia pliku o wadze ok. 10 kb. W takim razie gdzie podziało się 10 MB z reszty patcha? Specjalnie wszedłem teraz na strony kilku privów, i patche zajmują od 10 do 25 MB. Są oczywiście wyjątki (np. o ile pamiętam to w DragonNetwork tak było) że udostępniany jest sam launcher, który zajmuje kilka kilobajtów, ale za to samodzielnie ściąga masy update'ów. I chcesz mi powiedzieć że przez 15 minut patchowania zmienia się linijka pliku host? Nie rozśmieszaj. Patcher musi zamienić kilka plików klienta, aby łączyć się z pirackim serwerem, i choćbyś się zesrał na niebiesko to nie da się tego inaczej rozwiązać.

Walka z piractwem to jak walka z wiatrakami, nie wygrasz. A jaki jest sens bycia w mniejszości i kupienia gry w sklepie, jak inni mają ją za darmo z internetu. Co ci to da, że kupiłeś ją uczciwie mając świadomość, że dałeś zarobić producentowi, jak inni będą się cieszyć z gry tak samo jak Ty, jednak za friko. SRY, ale moje czyste sumienie i duma nie są warte 200 zł. Ludzie stworzyli piractwo dla innych ludzi, więc dlaczego mam nie skorzystać. Pozdrawiam.

No nie wiem. Może jestem naiwny, dziecinny, jestem w mniejszości itd, ale mnie to bawi. To kiedy wracam do domu ze świeżo nabytą grą, rozwijam folię, przedzieram się przez kupę ulotek by w końcu włożyć krążek do napędu, a podczas instalacji poczytać sobie instrukcję i jakiś katalog wydawniczy. No i dla mnie ważna jest właśnie ta świadomość, że mam coś legalnego, że mogę bez problemu zagrać przez multi, że w razie czego będę miał dostęp do pomocy technicznej itd. Sytuacja z muzyką wygląda podobnie. I naprawdę ubolewam że większość moich ulubionych płyt jest niedostępnych w naszym kraju. A płacić ponad 150 zł za płytę + koszty przesyłki z jakiegoś zagranicznego sklepu to nie mam zamiaru. Aż tak uczciwy to ja nie jestem.

b3rt ale sluchaj... jak laczysz sie z klietem gry w L2 jest tam napisane ze server sluzy do testowania czy tez przepustowosci pingu... a nie do gry... Tyle ze prawo nie okresla ile mozna testowac gre

Jak już coś to łączysz się Z serwerem PRZEZ klienta. Jeśli serwer jest na javie to może sobie nawet służyć do badania plam na słońcu i jest to w 100% w porządku. Ale aby się połączyć korzystasz ZE SCRACKOWANEGO KLIENTA który to z javą nie ma za dużo wspólnego. Dziwne że nie potraficie zrozumieć tak prostej rzeczy <_<

No. Już po Sylwestrze. Zacząłem widzieć literki na klawiaturze, więc można co nie co napisać Tym to mnie rozbawiłeś. Więc to tylko zmiana linijki w pliku host, tak? Taka zmiana wymagałaby ściągnięcia pliku o wadze ok. 10 kb. W takim razie gdzie podziało się 10 MB z reszty patcha? Specjalnie wszedłem teraz na strony kilku privów, i patche zajmują od 10 do 25 MB. Są oczywiście wyjątki (np. o ile pamiętam to w DragonNetwork tak było) że udostępniany jest sam launcher, który zajmuje kilka kilobajtów, ale za to samodzielnie ściąga masy update'ów. I chcesz mi powiedzieć że przez 15 minut patchowania zmienia się linijka pliku host? Nie rozśmieszaj. Patcher musi zamienić kilka plików klienta, aby łączyć się z pirackim serwerem, i choćbyś się zesrał na niebiesko to nie da się tego inaczej rozwiązać.

To jest oficjalny update NCsoftu, większość tych serwerów działa na starszych kronikach, więc updater ściąga wyłącznie oficjalne pliki które update'ują ci klienta do najnowszej wersji kroniki. Nic w tym zdrożnego ani niezgodnego z prawem. Graveland np. działa na Gracii, więc potrzebny jest tylko host.

PS. Jestem ciekawy ilu polaków spiraciło Wiedźmina.

Ja już nie mam siły. To skoro to są oficjalne pliki NCSoftu, to dlaczego nie można ich ściągnąć z oficjalnych źródeł? Dlaczego nie można - jak np. w WoW - skorzystać z oficjalnego patchera i potem zmienić kilka linijek przekierowania. Dlaczego większość serwerów (a już na pewno 100% na których grałem, a było ich kilka) podaje wytłuszczonym drukiem żeby nie ruszać oficjalnego patchera, tylko uruchamiać za pomocą ich plików? A to dlatego że oficjalny patcher sprawdza poprawność plików (taki Repair tool z WoW'a) i jeśli jakieś są zmodyfikowane to je zamienia na oryginalne, przez które gra by się nie mogła połączyć z privem.

Mała ciekawostka

L2J is an open source server emulator based on Java for the MMORPG Lineage 2, which was developed by NCsoft. The emulator was first started by L2Chef but numerous other developers have contributed to this project as well. This emulator allows anyone to run their own Lineage 2 server. L2J servers do not require players to modify their clients in order to play. Instead, players are required to edit their hosts file found in the Windows system folder. Therefore, proponents argue, it does not violate NCsoft?s client modification policy, which states that any modification made to the client is disallowed. L2J is programmed in Java for portability, and is compatible for any platform which can run Java Environment 1.6 or greater. With good equipment or a proper platform, an L2J server can support more than 1000 players.
Mała ciekawostka

Hah, nie wiedziałem że to sam NCsoft wypuścił Privy :D Gadanie że to piractwo można więc puścić w niepamięć :D

Ja już nie mam siły. To skoro to są oficjalne pliki NCSoftu, to dlaczego nie można ich ściągnąć z oficjalnych źródeł? Dlaczego nie można - jak np. w WoW - skorzystać z oficjalnego patchera i potem zmienić kilka linijek przekierowania. Dlaczego większość serwerów (a już na pewno 100% na których grałem, a było ich kilka) podaje wytłuszczonym drukiem żeby nie ruszać oficjalnego patchera, tylko uruchamiać za pomocą ich plików? A to dlatego że oficjalny patcher sprawdza poprawność plików (taki Repair tool z WoW'a) i jeśli jakieś są zmodyfikowane to je zamienia na oryginalne, przez które gra by się nie mogła połączyć z privem.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Oficjalny patcher updateuje do NAJNOWSZEJ wersji L2, na której większość serwerów NIE DZIAŁA. Patchery serwerów update'ują TYLKO TYLE ILE TRZEBA, czyli np. wszystkie pliki z C4. Tak, najpierw ściągasz oficjalnego klienta, a potem OFICJALNE PATCHE wypuszczone przez NCsoft.

@b3ri7h

No dobre to było. Sorry, ale dane z Wikipedii możesz sobie schować do kieszeni. Jest to chyba najmniej wiarygodne źródło informacji w sieci. Jak czytałem na niej informacje o swoich ulubionych anime to szło się popłakać ze śmiechu, jakie brednie wypisują. No bo jak można ufać encyklopedii na której każdy może napisać co chcę i nikt tego nie sprawdza tak długo, jak ktoś artykułu nie zaraportuje. Przecież równie dobrze mogłeś sam to dopisać i zamieścić tutaj. nie żebym cię oskarżał, ale wiemy że tak mogłoby być. I nie udowodniłbym ci że to ty napisałeś, i vice versa.

No ale skoro już napisałeś, to skoro L2j jest stworzony przez NCSoft to dlaczego nie ma możliwości jego ściągnięcia ze strony głównej L2? Przecież byłby to dobry sposób na reklamę. Dlaczego NC w swojej licencji w praktycznie średnio co czwartym punkcie zawiera informację o tym że tylko gra na officialu jest legalna? NCSoft nie ma z L2j nic wspólnego. Do czasu bodajże czwartych kronik olewali te serwery, bo nie zawierały wielu nowych rozwiązań, i była tego pewnego rodzaju wersja demo gry. Ale od kiedy serwery prywatne zaczęły posiadać te same opcje co official, odtąd NC skończył z ich popieraniem. I takie jest ich oficjalne stanowisko, a to że jakiś gość sobie napiszę na Wikipedii że to jest legalne to to na pewno będzie kogoś obchodzić.

I wiecie co? Ja już nie mam ochoty dalej się wykłócać. Ani ja nie zmienię waszego podejścia, ani tym bardziej wy mojego. Grajcie sobie dalej na privach przekonani że robicie to całkowicie legalnie. Mi to lata.

Aha. I żeby ktoś nie pomyślał że się poddaje i przyznaje wam rację, bo tak nie jest :P. Po prostu mam wiele ciekawszych zajęć niż bezcelowe dyskusje o sprawach na które i tak nie mam wpływu :P. No bo i tak co by się żywnie nie stało nikt swojego zdania nie zmieni.

Tyle ode mnie. Miłego dnia ;)

I wiecie co? Ja już nie mam ochoty dalej się wykłócać. Ani ja nie zmienię waszego podejścia, ani tym bardziej wy mojego. Grajcie sobie dalej na privach przekonani że robicie to całkowicie legalnie. Mi to lata.

ale oni nie sa przekonani, ze robia to legalnie. w glebi wiedza, ze to jest nie fair itp. ale tego nie przyznaja, bo nikt nie chce uchodzic za zlodzieja :F.

smiesza mnie te manewry kozaka i beritha. czy tak ciezko przyznac, ze gra sie nielegalnie? jak cos robie zle, to sie przyznaje, a nie tak jak wy, krece gdzie sie da. szukacie co chwile jakis dziur. prawda taka, ze w pelni legalnie grac mozna tylko na officialu. dobrze wiecie to wy i dobrze wiemy to my, wiec darujcie sobie i najlepiej skonczcie dyskusje. jezeli przed swiatem, dalej bedziecie zgrywac w pelni legalnych i dobrych uzytkownikow l2, to bedziecie sie tylko osmieszac.

Z tego co wiem to nie dziala zupelnie tak... Byl priv L2Luna ktory mial nie duzo graczy... by ratowac server osoby odpowiedzialne za ten server... Zagadaly z NCSoftem i teraz server jest officialnym serverem ale dziala prywatnie. To samo chyba bylo z L2Duna..... Ale na jakiej yasadyie sie dogadzwali. Coy tego mial NCSoft a co admini servow... Nie mam bladego pojecia.

No ale skoro już napisałeś, to skoro L2j jest stworzony przez NCSoft to dlaczego nie ma możliwości jego ściągnięcia ze strony głównej L2? Przecież byłby to dobry sposób na reklamę. Dlaczego NC w swojej licencji w praktycznie średnio co czwartym punkcie zawiera informację o tym że tylko gra na officialu jest legalna? NCSoft nie ma z L2j nic wspólnego. Do czasu bodajże czwartych kronik olewali te serwery, bo nie zawierały wielu nowych rozwiązań, i była tego pewnego rodzaju wersja demo gry. Ale od kiedy serwery prywatne zaczęły posiadać te same opcje co official, odtąd NC skończył z ich popieraniem. I takie jest ich oficjalne stanowisko, a to że jakiś gość sobie napiszę na Wikipedii że to jest legalne to to na pewno będzie kogoś obchodzić.

Pierwsze i najważniejsze, mylisz pojęcia ponieważ L2j i OFF to dwa rożne rodzaje serwerów. Te pierwsze są całkowicie legalne ponieważ nie modyfikują plików gry. Serwery L2 OFF są nielegalne i firma robi wszystko aby zamknąć jak największa cześć z nich ponieważ wykorzystują pliki które zostały skradzione.

W tekście który zamieściłem powyżej nie pisze ze Ncsoft jest twórca projektu L2j wiec czytajcie dokładniej. Sadzicie ze taki sposób gry jest zły ale zastanówcie się w jaki sposób gra zyskała na popularności jeśli brak jakiś większych akcji marketingowych?? Tak, właśnie dzięki serwera L2j (nie mylić z L2off). Wiele osób którym gra się podobała przenieśli się z serwerów L2j na oficjalne ( osobiście znam kilka takich osób ). Dla tego tez NCsoft toleruje L2j bo jest to swego rodzaju reklamą.

Nie rozumiem twojego nastawienia. Nikt tu się nie wykłóca tylko przedstawia swój punk widzenia poprzez dyskusje z innymi użytkownikami. Jak mniemam założeniem forum jest dyskusja wiec nie rozumiem dla czego za każdym razem jak jakiś temat troszkę się rozwinie, zostaje zamknięty lub wszyscy piszą pierdoły o jakiejś kłótni :huh:

smiesza mnie te manewry kozaka i beritha. czy tak ciezko przyznac, ze gra sie nielegalnie? jak cos robie zle, to sie przyznaje, a nie tak jak wy, krece gdzie sie da. szukacie co chwile jakis dziur. prawda taka, ze w pelni legalnie grac mozna tylko na officialu. dobrze wiecie to wy i dobrze wiemy to my, wiec darujcie sobie i najlepiej skonczcie dyskusje. jezeli przed swiatem, dalej bedziecie zgrywac w pelni legalnych i dobrych uzytkownikow l2, to bedziecie sie tylko osmieszac.

Każdy ma prawo do własnego zdania i wypowiedzi a to czy się ośmieszamy czy nie, nie tobie oceniać. Zamiast pisać takie pierdoły, dodaj coś mądrego i podeprzyj swoja wypowiedz dowodami jak robi to b3rt . Z reszta twoja wypowiedz jest swojego rodzaju zaczepka w stosunku do mnie i Kozaka wiec chyba lepiej zignorować.

Tyle ode mnie. Miłego dnia wink.gif

Również miłego dnia życzę ^_^

Bez sensu ta kłótnia większość userów na tym forum ma coś nielegalnego na kompie. Ja szczerze mam kilka rzeczy nielegalnych.Co do MP3 to trochę dużo mam, ale jeśli chodzi o gry to i tak większość gier ściąganych przeze mnie są szybko usuwane. Jak słyszę od kogoś ,,STOP PIRACTWU" to mi się żal tych ludzi robi. Nikt(no może po za stróżami prawa) nie będzie mi zabraniał mieć piractwa, bo gówno to obchodzi innych co ja robię. Przynajmniej 90% moich kolegów ma nielegalne oprogramowanie, ściąga muzyke, gry itd. To mówi samo za siebie. Ja czasami kupuje gry, ale z reguły nie mam czasu i ochoty zeby chodzic po sklepach za grami. A ceny niektórych gier też zniechęcają mnie to kupowania ich.

@Dzz

Są luki w prawie, więc nie wiele można zrobić graczom, którzy grają L2 na privach. Nic na to nie poradzisz choćbyś chciał.

W tekście który zamieściłem powyżej nie pisze ze Ncsoft jest twórca projektu L2j wiec czytajcie dokładniej.

Tu masz rację. Trochę za szybko czytałem. Było tam zdanie "developed by NCSoft", które odnosiło się do Lineage, a ja to zrozumiałem jako że chodzi o L2j. Przyznaje - mój błąd.

Pierwsze i najważniejsze, mylisz pojęcia ponieważ L2j i OFF to dwa rożne rodzaje serwerów. Te pierwsze są całkowicie legalne ponieważ nie modyfikują plików gry. Serwery L2 OFF są nielegalne i firma robi wszystko aby zamknąć jak największa cześć z nich ponieważ wykorzystują pliki które zostały skradzione.

Na temat tej różnicy to pisałem właśnie maile z Supportem NCSoft. Niestety po ostatnim formacie straciłem kopię wiadomości, więc co najwyżej możecie mi uwierzyć na słowo ;). W każdym razie NC nie czepiał się prywatnych serwerów, dopóki były one na pierwotnej wersji L2j. Swojego czasu była nawet wzmianka w licencji że NC będzie w jakiś sposób wspierać prywatne serwery L2j dopóki będą one zawierały "ficzery" tylko do chronicles 4 (czyli teraz na offie jest Gracia, a na prywatnych dalej kwitnie Ch4). Jednak bez problemu można zauważyć, że większość obecnych prywatnych serwerów oferuje opcję z najnowszych dodatków do L2. I przez to NC zabronił wykorzystywać klienta L2 do takich serwerów, a jako że jest to ich własność, mają do tego pełne prawo, i żadne dziurki prawne nie mają na to wpływu. I tak jak już wspomniałem wielkrotnie: piractwo w L2 nie opiera się na stawianiu serwerów. Stawianie serwerów L2j jest całkowicie legalne, więc ten temat zostawmy w spokoju. Cała impreza opiera się na wykorzystaniu do połączenia klienta NC, który na takie połączenia nie zezwala.

Wiem że zaczynam się powtarzać, ale już nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć :)

@Kubox66

A czy ktoś się kłóci? My tylko kulturalnie dyskutujemy ;). I nikt ci nie zabrania mieć pirackich rzeczy (przynajmniej nikt z nas). Hoduj sobie na swoim kompie co chcesz. Ja tylko wyrażam swoją opinię i przekazuje swoją wiedzę na ten temat. Nie mam zamiaru nikogo nawracać, ani zgrywać aniołka i idealnego konsumenta.

//Ma ktoś poradnik jak hodować paprotkę? xD To dla rozluźnienia atmosfery :D - R3m4ke

//Proszę bardzo: http://www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a/3/.../33/d/89/id/105 :P Btw. ty miałeś pomarańczowy kolor i mi bezczelnie zabrałeś zielony :F - Mr. Hania

Po pierwsze siee :) i happy new year!!

A teraz do tematu... Temat Kozaka odnosnie promocji prywatnego servera... temat zostal usuniety... ok... whatever

Chce poruszyc pewna kwestie fanatykow walczacych z piractwem...

Zacznijmy od czegos prostego.... 3 litery.... MP3

Kazdy szanujacy sie fan muzyki posiada na swoim komputerze muzyke... jak on to robi... skoro pliki Audio nie sa zgrywalne.. a szczegolnie z orginalnych plytek... TAK JEST MP3. Jestem pewien ze praktycznie kazdy osobnik na forum ktory interesuje sie muzyka ma na swoim dysku pliki muzyczne MP3... i teraz tak... czy to jest legalne?? Bo z tego co ja wiem MP3 jest plikiem do sciagniecia.. przesluchania i natychmiastowego usuniecia owego pliku z dysku... Widzialem posty ludzi ktorzy nie trawia piractwa a chcalili sie ze maja 15GB muzy na dysku... Oczywiscie wy se to mozecie nazywac jak chcecie.. ze to sa pierogi... albo ze babcia wam dala za dobre sprawowanie w szkole... luuz. Ale jak wladnie wam pan w niebieskim(szarym) uniformie(praktycznie 1% szans na to :D) nie bedzie was pytal jak dobra macie babcie... Poprostu was powina a wasz PieC bedzie szedl do analizy.

A teraz Oprogramowanie.... ostatnio czytalem ankiete ze tylko co 3 polak posiada legalne oprogramowanie czyli wychodzi na to ze tylko 1/3 forumowiczow ma w pelni/czesciowo legalne oprogramowanie(Windows, Office, Antyvirusy, Firewalle, Programy pomocnicze) A reszta... coz.. lepiej nie mowic ;)

A teraz gwozdz do trumny co nie ktorych fanatykow "stop piractwu" :D

http://www.mmorpg.org.pl/forum/index.php?s...entry9121

teraz mozecie popelnic sepuku, harakiri co tylko chcecie :D

Po co zrobilem ten temat... Byscie sie ogarneli i dali spokój. Temat jest walkowany na swiecie od lat... I póki prawo JASNO nie sprecyzuje co jest czym... musicie to przebolec :)

//Spawn - ja wróciłem, możecie się zacząć bać [chodzi mi o orty] :P - Mr. Hania