Paradoks uzytkownika oryginałów

Cóż jako uzytkownik legalnych gier itd zauwazylem pewien paradoks rodem z "Paragraf 22". Juz tłumacze o co mi chodzi, moze znajdziecie rozwiązanie problemu.Zakładamy 100% uczciwosci uzytkownika.

Jako posiadacz oryginalnej gry mam prawo zrobić jedną kopie na własny użytek. Wiekszość ludzi tak robi żeby nie niszczyć oryginalnych płyt. Kopia zrobiona, niestety komputer widzi ją jako pirata,czyli jej nie widzi. Jedyna metoda to zainstalowanie cracka. Niestety crack to podmiana folderu exe, co juz jest niezgodne z licenjcją oprogramowania tak więc nielegalne. Czy jako posiadaczlegalnej kopii ,legalnego oprogramowania moge jej uzywać w jakiś sposób legalnie? Czy tez musze uzywać nielegalnego cracka co pomimo posiadania oryginału i tak robi ze mnie pirata?

ja bym tam sciąg craca bo płyty nie musisz wsadzać do napedu

Damian ale on pytał czy to będzie legalne a nie czy musi wtedy płytę do napędu wsadzać

Prawo polskie pozwala na korzystanie z 1 kopi jeśli posiadasz do niej orginał, w czym wliczamy

do tego nie tylko gry ale i muzykę itp., crack jest tylko jednym z zabezpieczeń jakie mogą

sobie postawić firmy które tą grę wypuszczają, w czym łamiąc ich rzekome prawa autorskie

one Cię nie dotyczą o ile nie naruszysz przepisów w prawie polskim.

[Nie w każdym kraju można mieć legalną jedną kopie], i ja w tym nie widzę żadnego paradoksu.

Paradoks jest raczej w tym, dlaczego posiadając oprogramowanie winsa, zgadzasz się na wszystko co oni chcą ale już po rzekomym zakupie produktu..

Cóż jako uzytkownik legalnych gier itd zauwazylem pewien paradoks rodem z "Paragraf 22". Juz tłumacze o co mi chodzi, moze znajdziecie rozwiązanie problemu.Zakładamy 100% uczciwosci uzytkownika.Jako posiadacz oryginalnej gry mam prawo zrobić jedną kopie na własny użytek. Wiekszość ludzi tak robi żeby nie niszczyć oryginalnych płyt. Kopia zrobiona, niestety komputer widzi ją jako pirata,czyli jej nie widzi. Jedyna metoda to zainstalowanie cracka. Niestety crack to podmiana folderu exe, co juz jest niezgodne z licenjcją oprogramowania tak więc nielegalne. Czy jako posiadaczlegalnej kopii ,legalnego oprogramowania moge jej uzywać w jakiś sposób legalnie? Czy tez musze uzywać nielegalnego cracka co pomimo posiadania oryginału i tak robi ze mnie pirata?

Jest to tak,

Gdy masz oryginalną grę to zależy od twórcy gry, czy ta licencja obejmuje wymagania w napędzie nośnika, czy po prostu po instalacji bez nośnika możesz odpalać grę. Kiedyś to bez nośnika można było odpalić ;) No, ale teraz wszystko kosztuje więc twórcy już praktycznie 99% gier wymagają nośnik. Ale na rynku są programy takie jak Alcohol, czy Daemon, które są LEGALNYMI programami, tylko szkoda, że 99% użytkowników stosuje je nielegalnie(a jak to możecie sami sobie powiedzieć :P). Możesz zrobić obraz płyty na własny użytek, ale nie możesz crackować "legalnie" gry, gdyż potwierdzenie identyfikacji gry głównie wywodzi się z tego oryginalnego nośnika. Niedawno nowy patch do WarCrafta 3 został nazwany "oficjalnym crackiem", gdyż zawsze do odpalenia tej gry był wymagany oryginalna płytka w napędzie - nowy patch to zmienił. Chociaż tak kiedyś wyczytałem w jakiejś gazecie, może się to zmieniło... ;P

Wiekszość ludzi tak robi żeby nie niszczyć oryginalnych płyt.

Głupie, tak z ręką na sercu mam u siebie 80% legalnych gier i oprogramowana i nigdy nie robiłem kopii zapasowej :P Pewno to dlatego, że dbam o płyty a nie rzucam nimi po mieszkaniu ;p Ale robienie kopii to po prostu głupota :P No chyba ze się przewrażliwionym :P:P

Moim zdaniem jest tak jak mówi Dylan1945. Łamiąc zabezpieczenie płyty nie łamiemy prawa gdyż posiadamy oryginalny nośnik, a w końcu prawo nie precyzuje czy ta nasza kopia bezpieczeństwa ma mieć crack czy nie. Co do samej ingerencji w pliki gry (nadpisanie *.exe) sprawa może wyglądać już zupełnie inaczej. Nie jestem prawnikiem i nie mam pojęcia. Jednak zalecam dystans :D Jak będą się chcieli się do Ciebie przyczepić to zrobią to nawet jak będziesz grał w tą oryginalną grę na pirackim M$ :mrgreen:

Ale panowie ostatnio prawo kopiowania gier sie zminilo.... Dla tego powstal Portal gram.pl. Co on daje? A no to ze przy kupnie gry i rejestrowaniu sie tam(w 50%gier na rynku w pudelku z gra znajdziesz kupon na gram.pl z wirtualna kasa) powoduje to ze twoja gra jest chroniona. I jak uszkodzisz nosnik bez zadnego gadania wymienia ci plyte... tyle ze nie dostaniesz 2 CD- Keya do gry.

Spawn wiem juz 2 plyty tam wymienialem ale np Cenega płyt juz nie wymienia. Chdziło mi o to ,że po co mi kopia skoro niemoge jej odpalić bez cracka ,a żadne wirtualne napędy nic nie dadzą jesli gra nie widzi płyty...........

ps. Niewiem czy ktos z was czytał książke Pierc'a Anthonego pod tytułem "Tarot" jesli nie tak for fan podaje wam innny paradoks który bardzo mnie wkęcił na ładnych pare dni:) :

zdanie na dole jest fałszywe

zdanie u góry jest prawdziwe

powodzenia włamaniu sobie głowy:)

Spawn wiem juz 2 plyty tam wymienialem ale np Cenega płyt juz nie wymienia. Chdziło mi o to ,że po co mi kopia skoro niemoge jej odpalić bez cracka ,a żadne wirtualne napędy nic nie dadzą jesli gra nie widzi płyty...........ps. Niewiem czy ktos z was czytał książke Pierc'a Anthonego pod tytułem "Tarot" jesli nie tak for fan podaje wam innny paradoks który bardzo mnie wkęcił na ładnych pare dni:) :zdanie na dole jest fałszywezdanie u góry jest prawdziwepowodzenia włamaniu sobie głowy:)

WIem o czy mowisz broda... Wiesz co to najlepiej napisac na oficialne fora producentow gier i sie zapytac czy monza tak robic. Faktem jest ze samo robienie 1 kopi jest legalne jak to ma byc na potrzeby wlasne... Problem potem z odpaleniem gry bo jest potrzebny crack. A crackowanie gier juz chyba mija sie z legalnoscia... chyba bo tego na 100% nie wiem. Dla tego wlasnie sie ciesze ze powstalo GRAM.pl choc faktycznie nie wszedzie.

CO do tego zdania... Chyba raczej do MENS'ow sie nie nadaje :D

Pierwsze słyszę z tym gram.pl o.O Dobrze wiedzieć :)

Pierwsze słyszę z tym gram.pl o.O Dobrze wiedzieć

hahaha ^^ każdą grę którą kupuje w empiku albo ma kod z gram.pl albo go nie ma(z 10% przypadków :P), dlatego pewno od dwóch lat jestem tam zarejestrowany i stale "zasilam" swoje konto :P Naprawdę Mr Hania rozbawiłeś mnie, że nie słyszałeś o tym serwisie ;>

Nazwa gram.pl to nie jest dla mnie nic nowego, nie wiedziałem co to jest po prostu. Myślałem że to jakiś serwis o grach (recenzje, zapowiedzi itp.). Jak kupuję grę to patrzę tylko na płytkę, "spam" mnie nie interesuje :P

To jak masz jakies orginaly z talonem z gram.pl :) napisz mi kody na PW ja se walne na wlasne konto :)

Ja sie zawsze śmiałem z takich talonów i uważałem je za spam podobnie jak Mister Hania, tymczasem mój koleszka za te pkt. zamówił sobie dwie gierki ostatnio :-o

Spawn chcesz te numerki chetnie ci posle ta kasa na gram.pl to pic na wode. whispnij na privie i moge slac. PO "obnizce" ceny zaplacisz tyle co w media czy saturnie. Tylko w tych sklepach nie musisz czekac...........

Cóż jako uzytkownik legalnych gier itd zauwazylem pewien paradoks rodem z "Paragraf 22". Juz tłumacze o co mi chodzi, moze znajdziecie rozwiązanie problemu.Zakładamy 100% uczciwosci uzytkownika.

Jako posiadacz oryginalnej gry mam prawo zrobić jedną kopie na własny użytek. Wiekszość ludzi tak robi żeby nie niszczyć oryginalnych płyt. Kopia zrobiona, niestety komputer widzi ją jako pirata,czyli jej nie widzi. Jedyna metoda to zainstalowanie cracka. Niestety crack to podmiana folderu exe, co juz jest niezgodne z licenjcją oprogramowania tak więc nielegalne. Czy jako posiadaczlegalnej kopii ,legalnego oprogramowania moge jej uzywać w jakiś sposób legalnie? Czy tez musze uzywać nielegalnego cracka co pomimo posiadania oryginału i tak robi ze mnie pirata?