Partycje

Witam!

Mam takowe pytanie. Czy dało by się jakoś poszerzyć partycję z 15 gb do np 20Gb? Kosztem innej. Dysk mam 250Gb i 3 partycje. 15GB 110Gb i 105 GB. I mam jeszcze jeden problem bo zrobiłem kiedyś pod linuxa partycje 2,5gb i moje pytanie brzmi : Czy da się ją skasować?

Proszę o pomoc, bo jestem... troszkę zielony w tych sprawach, a na żywioł nie chce iść, bo nie chce stracić danych.

Ps: Zmiany partycji wywołane chęcią zainstalowania nowego Windowsa.

Wszystko się da ;) mam rozumieć, że ten nowy windows będzie pracował razem ze starym. Wchodzisz w panel sterowania tam wybierasz narzędzia administracyjne, a potem zarządzanie dyskami.

Właśnie nie :], chce wykasować stary. Poszerzyć partycję systemową (tak to nazwę), kosztem innego dysku.

Dzięki za info :]

O ile się nie mylę takie operacje można robić podczas instalowania systemu ;) (dawno tego nie robiłem)

A no znalazłem tę opcje, ale nie mogę usunąć tej partycji (2,50 Gb), a dysk D (ten 1) mogę tylko pomniejszyć bądź usunąć, a mi trzeba poszerzyć :<

zdjątko: dyski.th.jpg

Z tego co widzę ta twoja partycja 2,50GB to nie partycja tylko wolne miejsce. Obecnie nie pamiętam jak się to robiło aby przydzielić te miejsce do dysku i czy możliwe jest przydzielenie do dysku systemowego. Może potem zmontuje maszynę wirtualną i zobaczę. No chyba że sam sobie poradzisz ;)

Najlepiej i bez kombinowania, to najważniejsze rzeczy sobie skopiować na pendrive itp. A podczas instalacji systemu usunąć sobie wszystkie partycje i podzielić według własnego uznania. Jakbyś instalował viste to pierw zaznaczyć trzeba instalacja zaawansowana jak w programach. Od razu przeczyścisz i sformatujesz komputer

Paragon Partition Manager i lecisz z koksem.

Właśnie skończył mi się "partionować" dysk. Skorzystałem z programu "AESUS Partion Menager". Jest to program w pełni darmowy. I polecam go wszystkim ;]. Jest b.dobry i do tego jak wspomniałem darmowy. Nie utraciłem żadnych danych, a dodatkowo scaliłem i włączyłem do partycji wolne i nieużywane miejsca dysku (zyskałem około 3 GB). Korzystałem z tego poradnika- http://www.tricks.com.pl/zmiana-rozmiaru-p...ows-7-vista-xp/

Link wkleję dla przyszłych pokoleń, gdyby miały problemy :].

Dziękuje wszystkim za tak szybką pomoc.

Zamykam : ).

Witam!

Mam takowe pytanie. Czy dało by się jakoś poszerzyć partycję z 15 gb do np 20Gb? Kosztem innej. Dysk mam 250Gb i 3 partycje. 15GB 110Gb i 105 GB. I mam jeszcze jeden problem bo zrobiłem kiedyś pod linuxa partycje 2,5gb i moje pytanie brzmi : Czy da się ją skasować?

Proszę o pomoc, bo jestem... troszkę zielony w tych sprawach, a na żywioł nie chce iść, bo nie chce stracić danych.

Ps: Zmiany partycji wywołane chęcią zainstalowania nowego Windowsa.