Jakiś czas temu pojawił mi się pasek (od góry do dołu) o szerokości kilku milimetrów. Jakoś bardzo mi nie przeszkadzał, bo komputer już te 2 lata ma i to olałem. Ostatnio pojawił mi się drugi (Jeden jest mniej więcej w 1/4 ekranu od lewej, a drugi w 3/4.) Co ciekawe ten wcześniejszy jest trochę "grubszy" i nie jest już czerwony, tylko czarny. Te paski mogą być winą monitora czy karty graficznej? Czy można coś na nie poradzić?
Paski - wina monitora czy karty graficznej?
może masz stare sterwoniki to karty graficznej kiedyś tak miałem, ale w grach na GTX8800
Artefakty mogą być przyczyną kilku rzeczy:
- nieaktualnych sterowników karty graficznej
- wadliwego kabla do monitora
- uszkodzonej karty graficznej
- uszkodzonej matrycy ekranu (wypalone piksele)
- czasem, ale to bardzo, bardzo rzadko - sterowników monitora
Postaraj się zaktualizować sterowniki swojej karty graficznej w pierwszej kolejności. Pamiętaj, że nie zawsze najnowsze sterowniki są najlepsze, świeżo wydane wersje mogą mieć błędy i nie być kompatybilne z każdą kartą. W tym wypadku pobierz po prostu kilka wersji w dół sterownika. Jeśli to nie zadziała to spróbuj poruszać kabel, podpiąć pod drugie gniazdo na grafice jeśli masz, ewentualnie spróbować inny kabel (pożycz chociażby od kolegi na 5minut i sprawdź). Jeśli to nie poskutkuje to całkiem możliwe, że jest to już mechaniczne uszkodzenie grafiki lub ekranu (choć bardziej stawiałabym na grafikę).
99% procesorow ma wbudowana karte graficzna (slaba bo slaba ale nie o tym). I polecalbym po prostu chamsko wziac wylaczyc (w menedzerze urzadzen) lub odpiac karte graficzna dedykowana. I jesli bedzie wszystko okej (w sensie ten konkretny artefakt zniknie) to raczej po dedykowanej karcie
Co do sterownikow - raczej odpadaja, bo wbrew pozorom karty graficzne nie maja mechanizmu takiego ze jak wyjdzie nowa wersja sterownikow to poprzednie juz nie dzialaja i wywalaja artefakty xD. A skoro miales kompa (z ta karta) od jakiegos czasu i dopiero niedawno sie to pojawilo to mozna tą opcję skutecznie wykluczyc
A odnosnie drugiej opcji czyli jak jest i na tej karcie i na tej to wtedy jest ewidentnie wina spoza komputera/jednostki centralnej. Wtedy trzeba po prostu sprawdzic kabel (podmienic w miare mozliwosci) albo monitor. I w ten sposob to co zostanie to to jest winowajca.
Choc ja bym obstawial raczej przy karcie graficznej i tzw zimnych lutach - kiedys mialem cos podobnego i wlasnie sie okazalo ze kiedys przedobrzylem z gra, komp sie zagrzal i luty poszly. Jesli to bedzie to polecam kupic nowa karte od razu - to jest nie do odratowania, zaplacisz z 500 zl za podgrzanie w serwisie i naprawe... i super, ale po paru miesiacach masz powtorke. Wiec lepiej kupic taka sama/inna karte i tam juz uwazac z nia.
Ps - u mnie to bylo za czasow premiery wiedzmina 2, dosc dlugo gralem bo zawsze sb obiecywalem ze trafie w bezpieczne miejsce, zapisze i odpuszcze, ale niee, zawsze jak tam trafialem to questy byly a jako ze fabula wciagala...
Jakiś czas temu pojawił mi się pasek (od góry do dołu) o szerokości kilku milimetrów. Jakoś bardzo mi nie przeszkadzał, bo komputer już te 2 lata ma i to olałem. Ostatnio pojawił mi się drugi (Jeden jest mniej więcej w 1/4 ekranu od lewej, a drugi w 3/4.) Co ciekawe ten wcześniejszy jest trochę "grubszy" i nie jest już czerwony, tylko czarny. Te paski mogą być winą monitora czy karty graficznej? Czy można coś na nie poradzić?
Polecam również przeczyścić wnętrze komputera oraz port PCI, bo niestety syf w kompie również ma wpływ na działanie poszczególnych podzespołów.
Pozdrawiam
podłączyłem laptop do monitora - problem nadal występować, dodatkowo nawet bez podłączenia ( podczas wyświetlania "brak sygnału) "paski" występowały. Wynika z tego, że to raczej problem z monitorem. Przyjmą, jeśli posiadam gwarancję?
Powinni przyjąć, chyba ze będą chcieli ci wcisnąć ze to uszkodzenie mechaniczne które sam spowodowałeś.
podłączyłem laptop do monitora - problem nadal występować, dodatkowo nawet bez podłączenia ( podczas wyświetlania "brak sygnału) "paski" występowały. Wynika z tego, że to raczej problem z monitorem. Przyjmą, jeśli posiadam gwarancję?
Przyjąć na gwarancję przyjmą na pewno, ale co z tego wyniknie to ciężko powiedzieć ponieważ jak Pan aryon napisał może to być uszkodzenie mechaniczne którego nie obejmuje gwarancja. Tak czy siak nie zwlekaj tylko jazda na gwarancję.
Pozdrawiam