PC do 3300 zł

Witam, przymierzam się do zakupu nowego piecyka. Pieniądze jakie jestem w stanie zainwestować w chwili obecnej to 3300 zł. Aktualnie złożyłem sobie taki oto sprzęcik:

• Procesor Intel Core i5-6600K 3.5GHz

• Karta graficzna MSI Radeon R9 380 Gaming 4GB DDR5 PCI-E BOX

• Dysk SSD Patriot Blast (2,5",240GB, SATA III)

• Płyta główna MSI B150M NIGHT ELF

• Pamięć Kingston DDR4 2x8GB 2133MHz CL14 HyperX FURY 1.2V czarna

• Zasilacz Zalman 500-GLX 500W 80+

• Obudowa Zalman Z3 Plus czarna

Łączna cena to właśnie około 3300 zł. Macie jakieś sugestie? Generalnie najpierw zastanawiałem się nad GTX 960, albo po przejrzeniu benchmarków R9 380 wypada lepiej oraz cenowo przystępniej.

Yyyyy...... czekaj. zaraz będzie RX 480. Za niewiele więcej niż 380. A moc ma być przynajmniej gtx970. Ale może być trochę mocniejsza. Ale to czekamy(testów nie ma, ale wiadomo że będzie lepszym wyborem od 380.) premiera 29czerwca. Więc akurat uzbierasz 100-200zł by ją kupić.

cep z o/c (K) do płyty na czipie B150 więc albo 6500 lub płyta Z170(do aktualnego proca) zasilacz wrzuć 500w antka i jak wyżej warto trochę poczekać na grafikę lub kupić trochę słabszą (np używkę) lub starą którą masz (jako przejściówkę) do momentu wyjścia nowych

Jeżeli zainteresowany to mam do sprzedania GTX970 (patrz sygnatura), może wyjdzie Ci taniej :) Pewny jesteś że tylko SSD? Może jednak warto wrzucić jakiegoś HDD?

Nie wiem co trzymasz na dysku, ale nawet dla casuala 240 GB to mało. Proponowałbym jakiegoś 500GB HDD. Instalacja jednej gry może od Ciebie czasem wymagać 60-70 GB podczas instalacji, więc wbrew pozorom łatwo o problem.

no jakiś hdd większy by sie przydał. Płytę główną może ta MSI B150 PC MATE i i5 6600 bez k to ci pozwoli dołożyć np do R9 380x albo czekac na tego RX 480.

Trochę odkopuję własny temat, ale dopiero teraz zacząłem znowu myśleć o zakupie kiedy pokazały się testy rx 480. Zdecydowanie podmienię na niego. Co do HDD to akurat go biorę ze starej skrzynki dlatego tutaj nie podałem ma 1TB także w zupełności wystarczy. I wielkie dzięki za rade @marins

Trochę odkopuję własny temat, ale dopiero teraz zacząłem znowu myśleć o zakupie kiedy pokazały się testy rx 480. Zdecydowanie podmienię na niego. Co do HDD to akurat go biorę ze starej skrzynki dlatego tutaj nie podałem ma 1TB także w zupełności wystarczy. I wielkie dzięki za rade @marins

karta jeszcze nie jest dostepna w sprzedazy tydzien trzeba czekac mam nadzieje ze beda odrazu wersje z niereferentami

polecam jeszcze się wstrzymać chociaż do momentu ustabilizowania ceny właśnie niereferentów + jakby były p[roblemy z cewkami czy szrotowym biosem (nigdy nie wiadomo czy biosy będą dobrze dobrane do karty) zresztą wszystko zależy od punktu siedzenia wg warto trochę poczekać chociażby do faktycznych testów (nie frajer "edyszon" :P, a niereferentów )

Aaaaaa moze czekac na GF 1060 :P(tak wiem czekac i czekac :D ). I czy oplaca ci sie brac procesor z K? Skoro plyta glowna nie nadaje sie do OC?

Aaaaaa moze czekac na GF 1060 (tak wiem czekac i czekac  ). I czy oplaca ci sie brac procesor z K? Skoro plyta glowna nie nadaje sie do OC? 

procek nie z K bo to bez sens albo K + z170 lub bez K i płyta jakakolwiek (oprócz Z-tek) to chyba jasne :D

Znaczy bez K tez moze brac. Z tego co czytalem MSI do swoich DOBRYCH plyt Z170 wprowadza update biosu ktory umożliwi podkrecanie pocesorow z zablokowanym mnożnikiem :D. Tylko nie wiem kiedy i co na to Intel :P

Witam, przymierzam się do zakupu nowego piecyka. Pieniądze jakie jestem w stanie zainwestować w chwili obecnej to 3300 zł. Aktualnie złożyłem sobie taki oto sprzęcik:

• Procesor Intel Core i5-6600K 3.5GHz

• Karta graficzna MSI Radeon R9 380 Gaming 4GB DDR5 PCI-E BOX

• Dysk SSD Patriot Blast (2,5",240GB, SATA III)

• Płyta główna MSI B150M NIGHT ELF

• Pamięć Kingston DDR4 2x8GB 2133MHz CL14 HyperX FURY 1.2V czarna

• Zasilacz Zalman 500-GLX 500W 80+

• Obudowa Zalman Z3 Plus czarna

Łączna cena to właśnie około 3300 zł. Macie jakieś sugestie? Generalnie najpierw zastanawiałem się nad GTX 960, albo po przejrzeniu benchmarków R9 380 wypada lepiej oraz cenowo przystępniej.