PC się zacina

Witam, mam problem. Po tym jak spaliła mi się płyta główna wymieniłem ją na nowo i od tamtego czasu mój komputer przeciętnie co 1-2h się zacina i muszę resetować, wie może ktoś na czym polega problem?

Powodów może być ze sto. Oto kilka z brzegu, które przyszły mi do głowy, wybierz sobie:

-uszkodzony zasilacz,

-zasilacz kiepskiej firmy i/lub stary z wylanymi już kondensatorami

-przegrzewający się procesor,

-uszkodzona pamięć RAM,

-uszkodzony dysk twardy,

-zaniedbany system Windows,

-wirusy,

-złe ustawienie zegara FSB w BIOS'ie nowej płyty głównej

-felerna ta nowa płyta główna

-i z 90 innych.

Zacząłbym na Twoim miejscu od podania większej ilości szczegółów, np paramtry peceta, czy używasz antywirusa i jeśli tak to jakiego, czy problem pojawił się dokładnie wtedy kiedy zamontowałeś nową płytę główną, w jaki sposób się system zawiesza, czy jest blue screen czy jak, czy podkręcałeś coś w kompie, czy masz obecnie coś podkręcone itp. To może ułatwić sprawę, bo akurat moja szklana kula jest na warsztacie, także wiesz...

Ja zacząłbym od sprawdzenia czy procek, albo grafika Ci się nie przegrzewa. Później przeskanowałbym dobrym antywirusem cały komputer (Kaspersky (płatny), albo AVG (darmowy), bo np. taki avast, czy panda to NIE jest antywrus). Następnie wyczyściłbym rejesrt systemu za pomocą programu CCleaner. A później wróciłbym tu żeby dać znać czy pomogło :)
Jeśli nie pomogło, a nie szkoda ci czasu i zachodu, to postawiłbym system na nowo. To zawsze najlepsze wyjście, żeby całkowicie wyeliminować problem ze strony software'u. No ale wiadomo, nie każdy chce wszystko potem na nowo instalować.

A przeinstalowałeś system po wymianie płyty głównej ?

tak, przeinstalowałem bo robiło się to samo zanim zrobiłem format. to tak, problem jest odkąd mam nową płytę główną, nie mam antyvirusa, windows jest świeżo po formacie więc virusy odpadają. parametry : Karta graficzna - ATI Radeon 3000 graphics. Procek 4 rdzenie 3.6, 4gb ram nie wiem co jeszcze podać. System zawiesza się tak że z głośników dochodzi dziwny dźwięk i 'wyskakują' róźne kolory na ekranie (nie jest ich dużo ale są)

Jeżeli system jest świeżo po formacie, to możesz wykluczyć kwestie programistyczne i wirusowe. W takim wypadku winna leży gdzieś w sprzęcie. Możliwe, że płyta jest felerna ( tak czasem się tak zdarza, że nowy sprzęt jest zepsuty ) szczególnie, że problemy zaczęły ci się po wymianie płyty. Jeżeli "wyskakują" ci kolory na ekranie to sprawdził bym też kartę graficzną. Może też została naruszona po tym jak ci się płyta spaliła.

Najprościej i najlepiej jest przełożyć części do innego działającego komputera. Jeżeli nie masz takiej możliwości to ci pozostają jakieś programy do sprawdzania.

Co do specyfikacji najlepiej jak byś podał np tak:

Płyta główna: MSI H81M-E33
Procesor: Intel Pentium G3220
Pamięć: Kingston HyperX 4GB
Karta: MSI HD7770
Dysk: Western Digital 1TB
Zasilacz: Corsair VS 350W
Przejrzyście i klarownie. Widać wszystko jak na dłoni

Jeśli wyskakują ci "artefakty" na ekranie przeczyść kartę graficzna z kurzu ( wentylator i radiator). Sprawdź temperatury procesora, płyty i grafiki.

Skoro kolory (artefakty) ci wyskakują to jest kilka opcji:

1. Grafika ci sie przegrzewa. Sprawdz temperaturę za pomocą jakiegoś programu (dla kart nVidia może to byc np, EVGA Precision X; dla Radeonów nie znam - poszukaj w google) [EDIT: A, masz radka, wyleciało mi z głowy, że napisałeś. Spróbuj programem Everest, albo GPU-Z)

popatrz też czy wiatraczek na karcie graficznej się kręci, może coś go blokuje, np jakiś kabelek czy coś

2. Zasilacz Ci umiera. Podaj markę zasilacza. Jeśli to jakiś tandetny to jest duża szansa, że to jego wina.

3. Złe sterowniki, lub źle zainstalowane. Odinstaluj dokładnie stare (poszukaj info w google jak to zrobić poprawnie, jeśli nie wiesz) i zainstaluj najnowsze, ze strony producenta.

Zakładam, że zainstalowałeś sterowniki od płyty głównej ? To prawie napewno nie ich wina, ale ludzie często o nich zapominają.

EDIT2: Czekaj, czekaj czy to nie jest czasem zintegrowana karta graficzna ? Podaj model płyty głównej.

tak, to jest zintegrowana karta, 760GM-P21 (FX)

Witam, mam problem. Po tym jak spaliła mi się płyta główna wymieniłem ją na nowo i od tamtego czasu mój komputer przeciętnie co 1-2h się zacina i muszę resetować, wie może ktoś na czym polega problem?