http://www.morele.net/inventory/info/lOVGK/
Co zmienić , co dodać?
Po proszę o opinie .
Płytę główna zmienić na taką, H81M-P33 ma tak biedną sekcje VRM, że bez zbicia zegarów pod 100% obciążeniem by się nie obyło. Pamięci na takie - ta sama cena, niższe timingi.
Ja tylko z własnego doświadczenia odradzam tą karte graficzną, kupiłem praktycznie identyczny zestaw jak twoj, karta okazała się wadliwa, wystepowały artefakty, ta karta graficzna ma źle zaprojektowane chłodzenia kości pamięci i na 8 podkręconych kości pamięci tylko 4 ma chłodzenie przez co często wystepują artefakty. Nie mowie ze te radeonki są złe moj brat ma r9 270 i mu śmiga bez problemu. Radze poczytać w necie jakie problemy występują z tą kartą. Ja zdażyłem szybko wyłapać ten problem i się uwinołem z 10 dniowym zwrtem na odległość. Wziołem msi gtx 770 4gb i nie żałuje, żadnych artefaktów do tej pory.
Podkreślam że jeszcze wtedy nie było takich kart jak gtx970 więc nie mówie że teraz gtx 770 to dobry wybór, po prostu radze poczytać o problemach jakie wystepuja z tymi radeonami.
Ja właśnie głownie nie moge się zdecydować co do kart graficznej ~1000zł.
Jedni polecają właśnie tą karte inny jakiegoś gtx sam nie wiem.
Płytę główną oznaczenie "H" służy przede wszystkim do grafiki którą generuje procesor. Zamień na jakąś z oznaczeniem "b" gdyż widzę że wybierasz procesor bez odblokowanego mnożnika. Także byłoby dobrze gdyby zintegrowana karta dźwiękowa pochodziła od firmy Realtek. Firmy które polecam to Asus, Msi oraz Gigabyte. Jeszcze ten zasilacz to chyba na słowo honoru chcesz żeby trzymał ten zestaw wymień go. Zauważyłem też że pamięci ram jak za takie taktowanie oraz ilość pamięci są dość drogie możesz poszukać na ich miejsce kości Ram jakiejś innej firmy.
Płytę główną oznaczenie "H" służy przede wszystkim do grafiki którą generuje procesor. Zamień na jakąś z oznaczeniem "b" gdyż widzę że wybierasz procesor bez odblokowanego mnożnika. Także byłoby dobrze gdyby zintegrowana karta dźwiękowa pochodziła od firmy Realtek. Firmy które polecam to Asus, Msi oraz Gigabyte. Jeszcze ten zasilacz to chyba na słowo honoru chcesz żeby trzymał ten zestaw wymień go. Zauważyłem też że pamięci ram jak za takie taktowanie oraz ilość pamięci są dość drogie możesz poszukać na ich miejsce kości Ram jakiejś innej firmy.Skąd pomysł, że płyty na H81 są do iGPU? Są to zwyczajne budżetowe płyty do których można wsadzić każdą grafikę. Tak samo nie rozumiem wypowiedzi na temat układu audio, 99% płyt posiada układ właśnie tej firmy.
Karta graficzna do 1100 zł jaką polecacie ?
Skąd pomysł, że płyty na H81 są do iGPU? Są to zwyczajne budżetowe płyty do których można wsadzić każdą grafikę. Tak samo nie rozumiem wypowiedzi na temat układu audio, 99% płyt posiada układ właśnie tej firmy.
Dlatego że po prostu płyty główne z przedrostkiem "h" są najlepiej dostosowane do grafiki generowanej przez procesor. Także nie napisałem że nie można użyć w nich zewnętrznej karty graficznej. Tylko że podałem najbardziej trafną płytę główną jaką ktoś powinien wziąć w tamtej sytuacji, aha karta dźwiękowa to kolejna rada która może być dla tamtego użytkownika pomocna przy wyborze płyty głównej. Sam napisałeś zresztą 99% ma realteka(ale nie wszystkie, tym bardziej że prawdopodobnie to absurdalna liczba i nie ma odwzorowania w rzeczywistości). W każdym razie mam nadzieje że mój post dla użytkownika który zamierza kupić zestaw komputerowy okaże się pomocny.
Karta graficzna do 1100 zł jaką polecacie ?Niestety ale w tej kwocie ciężko o nową, opłacalną kartę. W tej kwocie używki R9 290/X bądź średnio opłacalny, nowy R9 280X.
Dlatego że po prostu płyty główne z przedrostkiem "h" są najlepiej dostosowane do grafiki generowanej przez procesor. Także nie napisałem że nie można użyć w nich zewnętrznej karty graficznej. Tylko że podałem najbardziej trafną płytę główną jaką ktoś powinien wziąć w tamtej sytuacji, aha karta dźwiękowa to kolejna rada która może być dla tamtego użytkownika pomocna przy wyborze płyty głównej. Sam napisałeś zresztą 99% ma realteka(ale nie wszystkie, tym bardziej że prawdopodobnie to absurdalna liczba i nie ma odwzorowania w rzeczywistości). W każdym razie mam nadzieje że mój post dla użytkownika który zamierza kupić zestaw komputerowy okaże się pomocny.Płyty z przedrostkiem H mają zwyczajnie mniej wydajny chipset co przekłada na niższe transfery w dyskach SSD, brak zintegrowanego kontrolera RAID(dostępny w H87) i mniejsza ilość portów USB, SATA i PCI-E. W żaden nie są bardziej przystosowane pod iGPU. Tak samo jak 99% konsumenckich płyt głównych pod Socket H3 posiada zintegrowany układ Realteka, nie wiem jak sprawa ma się w wypadku płyt OEM.
Dorzuć SSD.
SSD jest jedynie dobry na dysk systemowy a nie do gier .
Co do ssd nie jest dobry jako zwykły dysk do wszystkiego, ale jako dysk systemowy i na kilka ulubionych gier niezastąpiony, więc jeśli masz kasę - must have
http://www.morele.net/inventory/info/VHzAO/
Wyszło mi takie coś ludzie na innych forach mówili że dobre tylko prosiłbym o dodanie grafiki tak żeby wyszło 3,2k max ( czyli grafika za ok. 1000zł).
Boje się brać używaną grafikę , a poza tym chce mieć złożony zestaw za darmo (morele).
PS. jeśli komuś by się chciało to może złożyć zestaw tak 3,2 k z jakas lepsza grafika.
To MSI B85-G41 bierzesz za karę? G43 jest o wiele lepsza. Tak jak wyżej pisałem, do 1000 zł masz nowego R9 280X, np od MSi.
Teraz zestaw jest bardzo dobry, nic lepszego w tym budżecie nie znajdziesz, ewentualnie możesz myśleć nad dopłatą 250 zł do R9 290 od Asusa.
Zrobiłem takie zmianki, dodałem r9 290 od MSI a nie od Asusa myśle że lepszy jest MSI i obudowa inna .