Pierwsza instalacja systemu na nowym laptopie

Cześć Panowie (i Panie) :wink:

Otóż dorwałem bardzo okazyjnie laptopa na Amazon.es. Prócz faktu, że będę musiał nakleić wlepy na klawiaturę to jest jeszcze jedna sprawa - laptop jest bez systemu.

Jestem typowym użytkownikiem komputera (nic więcej, nic mniej). Zdarzało mi się stawiać system ale tylko na komputerach, które miały wykupioną licencję. I stąd się pojawia moje głupkowate pytanie - czy jeśli po prostu ściągnę system z bardzo popularnej zatoki i wrzucę na pendrive’a - to czy bez problemowo to podejdzie?

Pozdrawiam!

Do przygotowania instalatora wystarczy program od MS który stworzy Ci botowalnego pendrive dla Win10 :wink: a co do klucza to kup używkę na allegro bo chodzą za cenę piwa :wink:

klucze używane są tanie jak barszcz ale weź klucz z fakturą vat …niby 15-30 zł ale zawsze masz możliwość rejestracji przez telefon jakby co, tak to nic nie zdziałasz, a kasa se pójdzie , niby mało…ale…:slight_smile:

Super, dzięki wielkie za odpowiedzi

Natomiast jeszcze jedno turbo szybkie pytanko - skoro na starym lapku mam oryginał Win10, to czy jest jakiś sposób żebym sam sobie ogarnął klucz z własnego laptopa? Niestety żadne naklejki nie są już widoczne, a pudełko zgubiło się z 2 przeprowadzki temu :confused:

Edit:
Dobra, poszperałem trochę więcej i okazuje się że mój klucz do windowsa jest połączony z moim kontem Microsoft. Czy to oznacza, że jak włożę bootowanego pendrive’a to zamiast podawać klucz produktu, zwyczajnie będę musiał się zalogować i wszystko będzie śmigać?

Jak masz jakiegoś starego windowsa 7, którego zainstalujesz sobie na nowym sprzęcie jako win 10, to microsoft się nie zczapi, że coś jest nie tak :slight_smile:

Nie musisz nic aktywować ani się logować. Jeżeli masz fabrycznie windowsa 10 to jest on przypisany do danego laptopa (płyty, nie dysku twardego) i sam się aktywuje jak podłączysz internet.
Jak masz oryginał to ściągasz narzędzie od M$ i sam ci robi pena z instalką. Pamiętaj tylko żeby zainstalować taką wersje systemu jaki był, inaczej klucz nie będzie działać. A no i nie każdy laptop ma od razu odblokowaną opcje uruchamiania z usb więc jak nie zaskoczy to szukaj w biosie opcji Legacy.
Jak chcesz zamiast Home mieć teraz np Pro to kup na allegro COA z Win7 Pro. Wtedy będziesz mieć spokój i legalny system do którego nikt się nie przyczepi. Pamiętaj żeby przy samej instalacji nie podawać klucza i nie pozwalać łączyć mu się z internetem.