Pierwszy raz z PoE

Witam,

jako, że robię sobie obecnie przerwę od wowa pomyślałem o grze w Poe. Ogólnie jedyna grą h&s jaką wcześniej grałem było Diablo. Mam do was teraz trochę podstawowe pytanie - co ma takiego w sobie Path of exile, że nadal po tych 3 latach tyle osób w nią gra. Z tego co poczytałem to nie ma żadnego end gamu i po wbiciu cap levela raczej nie ma co robić. Oczywiście jest mnóstwo kombinacji skilli, ale czy to tak mocno przyciąga i zatrzymuje tylu graczy?

Mimo wszystko chciałbym spróbować swoich sił w h&s, ale do końca nie wiem jaką ligę wybrać. Moglibyście mi powiedzieć czym się różnią ligi Standard i Talisman? Bo hardcore to wiem, że jedna śmierć przenosi nas do zwykłej ligi. Jak myślicie w jaką ligę powinienem zacząć grać, która najdłużej mnie zatrzymie przy tym produkcie?

Witam,jako, że robię sobie obecnie przerwę od wowa pomyślałem o grze w Poe. Ogólnie jedyna grą h&s jaką wcześniej grałem było Diablo. Mam do was teraz trochę podstawowe pytanie - co ma takiego w sobie Path of exile, że nadal po tych 3 latach tyle osób w nią gra. Z tego co poczytałem to nie ma żadnego end gamu i po wbiciu cap levela raczej nie ma co robić. Oczywiście jest mnóstwo kombinacji skilli, ale czy to tak mocno przyciąga i zatrzymuje tylu graczy?Mimo wszystko chciałbym spróbować swoich sił w h&s, ale do końca nie wiem jaką ligę wybrać. Moglibyście mi powiedzieć czym się różnią ligi Standard i Talisman? Bo hardcore to wiem, że jedna śmierć przenosi nas do zwykłej ligi. Jak myślicie w jaką ligę powinienem zacząć grać, która najdłużej mnie zatrzymie przy tym produkcie?

Zależy co rozumiesz przez end game bo każdy ma swoje cele w grze. Moim jest wbicie 100lvl na hardcore, póki co gram od kilku lat i nawet nie udało mi się wbić 90lvl.

W poe nie grasz jedną postacią, bo gra jest nastawiona na ligi oraz sezony, chodzi bardziej o rywalizację a nie wbijanie capu.

Sam grałem bardzo dużo w D3 + RoS i porównując do poe, to D3 już dawno zostało w tyle.

Liga standard od talisman różni się tym, że standard to liga legacy na której nigdy nie będzie resetu i ludzie grają na niej od kilku lat, ekonomia jest zepsuta bo każdy ma wszystkiego po 100 razy i trudno idzie coś zarobić.

Talisman to nowa liga 4 miesięczna, która wprowadza nowe mechaniki których nie ma na standard i jest nastawiona na wbijanie challangów, za których wykonanie dostaniemy m.in koszulkę ;]

Ale ogólnie nowe ligi to lepsza zabawa i większy komfort z gry, w dodatku nowe ligi to przeważnie nowe duże update'y, więc to tam gra najwięcej osób.

Jak zaczynasz grać, to wybierz talisman.

Jeszcze jedna sprawa. Gra na hardcore talisman według mnie wymaga większego skupienia się, aby przypadkiem nie popełnić najmniejszego błędu. Wydaję mi się, że taki typ rozgrywki jest o wiele ciekawsze niż chodzenie "na pałe" do przody byle tylko wbić exp jak to ma miejsce zapewne w zwykłej lidze. Jest tak na prawdę? Jeśli tak to wybiorę chyba Talisman Hardcore.

Jeszcze jedna sprawa. Gra na hardcore talisman według mnie wymaga większego skupienia się, aby przypadkiem nie popełnić najmniejszego błędu. Wydaję mi się, że taki typ rozgrywki jest o wiele ciekawsze niż chodzenie "na pałe" do przody byle tylko wbić exp jak to ma miejsce zapewne w zwykłej lidze. Jest tak na prawdę? Jeśli tak to wybiorę chyba Talisman Hardcore.

Hardcore to taka trochę inna gra, wszystkie buildy zamiast na DMG skupiają się na HP, dodatkowo trzeba mocno uważać na moby które reflectują dmg, oraz inne grupy mobów które rzadko się spawnują na mapch i które potrafią zabić w dosłownie sekundę jeżeli w odpowiednim momencie nie odpalisz odpowieniego potiona.

Community na hc jest o wiele lepsze i bardziej wyrozumiałe, ludzie pomagają sobie na global chacie robią razem bossy, podrzucają waypointy do map.

Okej, dzięki wielkie za pomoc. Podrzuciłbyś mi jeszcze jakiś build właśnie skupiony na HP który nie wymaga jakiegoś ogaru i aby był przystosowany do HC. Najlepiej jakiś poradnik na oficjalnym forum, bo widzę ładnie tam wszystko opisane jest. Z tego co mi się wydaję to siła postaci zależy od buildu a nie od klasy więc czy to będzie Witch czy Maruder to nie ma znaczenia. Odrzuciłbym może jedynie Rangera bo nigdy jakoś gra łucznikiem nie sprawiała mi przyjemności. Osobiście myślałem nad summonerem ale czekam na twoje propozycje :)

Okej, dzięki wielkie za pomoc. Podrzuciłbyś mi jeszcze jakiś build właśnie skupiony na HP który nie wymaga jakiegoś ogaru i aby był przystosowany do HC. Najlepiej jakiś poradnik na oficjalnym forum, bo widzę ładnie tam wszystko opisane jest. Z tego co mi się wydaję to siła postaci zależy od buildu a nie od klasy więc czy to będzie Witch czy Maruder to nie ma znaczenia. Odrzuciłbym może jedynie Rangera bo nigdy jakoś gra łucznikiem nie sprawiała mi przyjemności. Osobiście myślałem nad summonerem ale czekam na twoje propozycje

Podrzucam linki i buily które mogą się przydać, zwróć uwagę że jako nowy gracz nie masz odblokowanej postaci Scion, bo odblokowujesz ją dopiero przed ukończeniem 3 aktu.

Flame totem, to chyba najlepszy skill dla nowych graczy, ogólnie wszystkie totemowe gemy są noob friendly https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1303239

Summoner build, teraz dostał buffa w early, wcześniej był trudny dla nowych graczy https://www.youtube.com/watch?v=aRXAykKAKt0

Build naszego najlepszego polskiego gracza ;] https://www.youtube.com/watch?v=33snk0s4KcA polecam jego stream twitch.tv/raizqt (teraz streamuje)

Poradnik na end-gamowe mapy https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1489756

gra spoko jak lubisz h'n's. Najlepiej przejsc 1 raz cala kampanie, moze 2x i dopiero wtedy zaczyna sie "prawdziwa zabawa" na ligach, nie wbijaj czasem na nie zanim nie ogarniesz map/gry. :)

Aby nie zakładać nowego tematu to chciałbym się zapytać o buildr dla rangera.

Quaku czyli na co nie wbijać?

Na nowe ligi czy HC?

Ja zaczołem gre na hardcore dostałem dc i od nowa :)

"Zaczołem" to chyba mózg jest...

A ja sobie stworzyłem rangera, którego bulid będzie się opierał na rain of arrows. Liga talisman, nie hardcore i... nie będę też hardcorowo "farmił". Ostatecznie przejdę grę 2 razy (na normalnym i cruelu) żeby potem mieć "czym grać" po wydaniu nowego dodatku.

A ja sobie podejde low budget tornado shot żeby pokarmie exy na reave duelista xd

Witam,

jako, że robię sobie obecnie przerwę od wowa pomyślałem o grze w Poe. Ogólnie jedyna grą h&s jaką wcześniej grałem było Diablo. Mam do was teraz trochę podstawowe pytanie - co ma takiego w sobie Path of exile, że nadal po tych 3 latach tyle osób w nią gra. Z tego co poczytałem to nie ma żadnego end gamu i po wbiciu cap levela raczej nie ma co robić. Oczywiście jest mnóstwo kombinacji skilli, ale czy to tak mocno przyciąga i zatrzymuje tylu graczy?

Mimo wszystko chciałbym spróbować swoich sił w h&s, ale do końca nie wiem jaką ligę wybrać. Moglibyście mi powiedzieć czym się różnią ligi Standard i Talisman? Bo hardcore to wiem, że jedna śmierć przenosi nas do zwykłej ligi. Jak myślicie w jaką ligę powinienem zacząć grać, która najdłużej mnie zatrzymie przy tym produkcie?