Pierwszy raz

Mam zamiar zacząć przygodę z tą grą.

Jaka klasa postaci będzie odpowiednia na start? Najbardziej boję się języka bo nie jest z nim najlepiej..

Każda. Każda jest dobra na start, zależy jak rozegrasz. http://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1065084 tu masz sporo buildów, wybierz jaki ci pasuje, jeśli nie chcesz składać go sam.

Co do języka, to raczej nie jest zbyt wielki problem. To hack and slash, tu idziesz, bijesz i bierzesz itemki z lepszymi statami.

A jeśli chodzi o język to będziesz miał problemy przy handlu, nie będziesz miał jak ponegocjować, jeśli nie chcesz rozumieć fabuły, to możesz grać bo ona i tak nie gra kluczowej roli. Klasa weź jaka ci się podoba wizualnie, bo i tak najważniejsze jest drzewko.

Skończcie z pitoleniem ze klasa jest tylko wizualna bo to nieprawda, a budowanie witcha pod physical, albo duelisty pod magie jest niemozliwe do wykonania a nawet jeśli to nieopłacalne w opór. Każda z postaci ma inną lokalizacje na drzewku co sie z tym wiąże dostęp do innych umiejętności. Jeżeli chodzi o początek polecałbym Ci wziąć albo templara albo marudera ze względu na to że jeżeli będziesz miał problem z rozgrywką zawsze masz blisko do punkcików na drzewku które dają Ci %hp albo armora. Pod evasion czy energy shield gra sie po prostu cieżej i nie polecałbym Ci jeżeli bedzie to twoje pierwsze spotkanie z grą.

Sam dopiero będę zaczynał przygodę, ja tam idę w ciemno jeśli chodzi o bulid. Znaczy będę używał mózgu, nie lubię korzystać z gotowców. Od tego jest gra, aby samodzielnie się nauczyć grać. Oczywiście z maga nie zrobię łucznika.

Każda. Każda jest dobra na start, zależy jak rozegrasz. http://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1065084 tu masz sporo buildów, wybierz jaki ci pasuje, jeśli nie chcesz składać go sam.Co do języka, to raczej nie jest zbyt wielki problem. To hack and slash, tu idziesz, bijesz i bierzesz itemki z lepszymi statami.

Dzięki za ten link! Sam dopiero zaczynam grę w PoE i przyda mi się na pewno. Zawsze to dobrze zerknąć jak inni robią swoją postać.

Do nowych graczy!

Grając pierwszy raz lepiej zbudować postać według własnego widzimisię. Kierowanie się buildami zostawcie sobie na później, gdy zapoznacie się z grą. Dla kogoś kto chce zacząć grać postacią zbudowaną według swojego uznania mam parę rad. Wybierając postać określ na czym będzie bazowała (na której statystyce np. siła, inteligencja, zręczność), zobacz, która postać ma na starcie dostęp do gałęzi drzewka z wybraną statystyką. Kolejnym krokiem to wybór umiejętności aktywnej, którą Twój zakapior będzie bił przeciwników (np. cyclone, lighting strike), potem wybierz rodzaj oręża (w wypadku Marudera to istotne - w drzewku ma pasywy oddzielne dla mieczy dwuręcznych, toporów). Jeżeli to pierwsza postać i w skrzyni nie mamy żadnych skill gemów (w kamykach zawarte są umiejętności) to można sprawdzić na wiki co trzeba zrobić by zdobyć owy gem. Czasem, są nagrodą za wykonanie zadania, czasem po przejściu określonego etapu, są dostępne u handlarza lub u mistrzów. Oczywiście wypadają też z przeciwników.

Co do znajomości angielskiego. Ważna jest jeżeli chodzi o statystyki. Jeżeli czegoś nie rozumiemy, szukamy tłumaczenia w słowniku lub pytamy graczy (mamy do tego chat). Jeżeli nie ogarniamy na tyle angielskiego by negocjować, cóż trochę chęci i każdy opanuje najważniejsze zwroty.

Mam zamiar zacząć przygodę z tą grą.

Jaka klasa postaci będzie odpowiednia na start? Najbardziej boję się języka bo nie jest z nim najlepiej..