Pimp my Computer - czyli podrasujmy komputer

Hejo! Z racji, że jestem nowym użytkownikiem ciepło się z Wami wszystkimi witam.

Od dłuższego czasu planuję troszkę odświeżyć bebechy mojego PCta, stąd też znalazłem się w tym dziale i stworzyłem ten topic. Aby było wszystko jasne - nie dysponujemy tutaj wielkim budżetem, mam w sumię do dyspozycji 400 złotych, ale wiadomka, im taniej tym lepiej.

Jak każdy wie, składanie komputera to nie lada wyzwanie, trzeba mieć o tym jakiekolwiek pojęcie, a Ja jako, początkujący informatyk, no, może po prostu użytkownik komputera który nie jest obeznany w świecie hardwareowym piecyków zwracam się z prośbą do Was byśmy wspólnymi siłami coś zbudowali.

Oto moja aktualna specyfikacja sprzętowa, nie powala, ale potrafi wyciągnąć niektóre produkcję tegoroczne i ubiegłoroczne na poziomie maksymalnym z odhaczonymi lub zminimalizowanymi kilkoma opcjami jak shader, filtrowanie anizotropowe i tym podobne:

Płyta główna to: Gigabyte ga-m55s-s3 (http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m55s-s3_20/)

Karta graficzna pochodzi od Nvidii: Nvidia Geforece GT 220 (http://www.nvidia.pl/object/product_geforce_gt_220_pl.html)

Procesor to AMD z rodziny Athelon x2 dual core 3800+ taktowany na 2.01 dwa rdzenie (http://www.amd.com/us/products/desktop/processors/athlon-x2/Pages/amd-athlon-x2-dual-core-processors-desktop.aspx)

Kości pamięci RAM: Niestety firmy nie znam ale prawdopodobnie Kingstone 2 GB oraz Kingstone 1 GB na kość, w sumie 3 GB ramu, DDR2 o ile się nie myle.

Zasilacz wiem, że jest bardzo istotną sprawą, a moc jaką posiada to zaledwie 230V, wiem, że to mało, ale wydawanie kasy na zasilacz nawet 500 V te 80 - 90 zł to sporo, no wiecie, jak najmniejszy koszt.

Same chłodzenie też nie jest dobre... Wiecznie buczące wiatraczki, zdjęta obudowa w celu lepszej wymiany ciepłego powietrza.

Na czym mi najbardziej zależy?

Na pewno na karcie graficznej i chyba procesor. Ewentualnie dodatkowa kostka ramu, ale te dziady są drogie.

do pracy

warn_ico.png
Warn za Offtop. - crracked

@UP

Mało rozwinięte, ale taka prawda.

Zaraz pojawi się kilka postów o podobnej treści, bo 400 zł, nie oszukujmy się - trochę mało.

Teraz lepiej kupić chyba nowego jest niż starego odświeżać ;) Bo bez budżetu typu 800/1000 zł to ty do tego nie podchodź.

Osobiście chciałem starego kompa odświeżyć to zrezygnowałem z tego. Starego sprzedałem do biura koledze, do swojego dołożyłem 1000 zł i wszystko mi śmiga.

Tylko jeszcze mogli by mi internet poprawić bo neostrada wali u nas w kulki... -.-

no cóż nawet jak będziesz miał za tą cenę lepszą grafikę i może procek to i tak must have lepszy zasilacz

Wstrzymaj sie z ulepszaniem komputera az do czasu okolo pol roku po premierze ps4 czyli gdzies do marca.

Gdy w listopadzie wyjdzie Ps4 to rzeczy komputerowe zaczna taniec, gdyz wiadomo ze wychodzi nowa generacja i do komputerow beda wychodzic nowe sprzety, a stare taniec.

Bez obrazy ale wg mnie jest sie idiota aktualnie wkladajac co kolwiek w komputer. Totalnie sie to nie oplaca...

Sugerujesz żebym kupił PS4 albo nowy piecyk? Oglądałem sprzęt na allegro, nie jest drogi, w granicach 100- 150 złotych jakiś procesor, około 200 - 250 złotych kupię karte graficzną która już battlefielda 3 udźwignie bez większych problemów, no i około 100 złotych na zasilacz.

Sugeruje to zebys sie aktualnie wstrzymal i dopiero po premierze ps4 zaczol sobie cos do kompa kupywac bo jesli dzis jakas rzecz kosztuje powiedzmy 250zl+/- to po wyjsciu nowej technologii wszystko na PC zacznie taniec, bo na PC nie bedzie gier przez pierwszy rok. Najlepiej na wiosne/lato 2014... Wyjdzie ps4 i bedzie boom bo wyszla nowa konsola do gier i gracze zmamiast kupywac sprzet do kompa zaczna kupywac sobie konsole, a co za tym idzie spadnie cena sprzetu bo nikt nie bedzie chcial go kupic i bedzie przestarzaly. Pierwsze gry maja wyjsc gdzies dopiero pod koniec 2014 i raczej mi i tobie nie pojda, ale jezeli Cie interesuje tylko BF3 to bedziesz mial lekki problem, bo moze bedzie chodzic na minimalnych a przy duzych akcjach przycinac i to masakrycznie. Aktualnie tez troszke przycina i chodzi na minimalno- srednich przy setupie E8500 3.16Ghz / GA-P35-S3L / 2x2GB DDR2 OCZ 800mhz / Radeon HD4870 1GB i zasilacz Tacens 450W, no chyba ze jest to wina zasyfionego systemu jakims badziewiem. No ale ja to zmienialem ponad rok temu, max 1.5 roku temu...

Wracajac do twojego sprzetu pisze tam Amd Athlon 64 x2 3800+, ktory taktowany jest na 2000mhz, troszke ciezko z tym by on udzwignol bf3...

Procesor pod nowsze gry to minimum i3 starszy albo jakiś phenom. Do tego dochodzi kwestia ramu... ddr2 to już przeżytek a za jakiś czas wchodzi ddr4 wiec 3 stanieją. Sam procesor wymaga wymiany płyty głównej bo na to nic sensownego aktualnie nie wsadzisz. Grafika za 200 zł do bfa pociągnie go ale nie licz na coś powyżej 1280x720 a nawet tutaj bym się musiał grubiej zastanowić. Te części wymagają z kolei eleganckiego zasilacza. Za 400 zł wymienisz zasilacz i MOBO, za kolejne 400 procesor i może wsadzisz 4 gb ramu a za kolejne 400 solidną grafikę. Pomijam już fakt dysku HDD, za który również ze 150 trzeba dać. Z twoim budżetem możemy faktycznie zadziałać jak polskie Pimp my ride. Pomalujemy Ci obudowę i wyszlifujemy zardzewiały silnik bo nowy jest za drogi.

Już kiedyś w czyimś temacie pisałem, że nowe pokolenie graczy mnie zaskakuje bo chcą grac w Bóg wie co a skąpią nawet na wiatraczek. Nie da się mieć wszystkiego za nic.

Down: Ale Ty masz jakiś problem z tym wiatraczkiem XD Już kiedyś widziałem jak kolesiowi o słowo "wiatraczek" robiłeś szum. Każdy nazywa jak chce. Ty możesz to nawet nazywać silnik odrzutowy i mi to szerze wisi więc nie czepiaj się pierdół. DDR2 są droższe z tego względu, że większość ich używa. Na całą klasę moją liczącą 42 osoby tylko 3 mają DDR3 więc sęk w popularności a nie w sprawności.

Do tego dochodzi kwestia ramu... ddr2 to już przeżytek a za jakiś czas wchodzi ddr4 wiec 3 stanieją.

Pewnie..^^ gdy DDR2 jest droższe niz DDR3? Zresztą od jakiegoś czasu widać jak DDR3 idą stopniowo w góre.

Już kiedyś w czyimś temacie pisałem, że nowe pokolenie graczy mnie zaskakuje bo chcą grac w Bóg wie co a skąpią nawet na wiatraczek.

Masz na myśli wentylator?

Ale zgodzę się oczekują CUDÓW za grosze.

Aktualnie minimum by coś kupować to Pentium G2020/G2030, jakaś płyta w granicach 150/200zł.

Karta graficzna HD7750 (ale warto dołożyć do HD7770).

Do tego dochodzi 4GB ramu, dysk twardy, obudowa i zasilacz (nie no name).

Tak mniej więcej wygląda zestaw oparty o powyższe podzespoły Koszyk - 1201,00zł (zasilacz można ewentualnie wziąć używany z allegro "Fortron" za +/- 50zł).

Poniżej tego co jest w koszyku osobiście bym nie schodził, a i tak cudów się nie spodziewaj. Ale będzie zdecydowanie lepiej.

A inwestowanie w starą platformę to strzał w stope.

Sporo, chciałem coś powolutku sobie polepszać, może faktycznie się wstrzymam. Choć na moim sprzęcie Skyrim działa na full detalach. Ktoś tu mówi o nowym pokoleniu graczy, możesz studzić głowę, bo jestem już starym wyjadaczem :) Fakt, że nie dysponuje dużym budżetem, chciałbym trochę usprawnić swój sprzęt. Postanowiłem zakupić nieco silniejszą kartę graficzną:

http://allegro.pl/ms...3468505084.html

Kosteczka ramu 2 GB GoodRam:

http://allegro.pl/go...3474911602.html

Oraz procesor AMD Athlon 64 X2 6400+ Socket AM2

http://allegro.pl/am...3501349108.html

Rzecz jasna, zasilacz mamy o mocy 550 W:

http://allegro.pl/za...3489119946.html

Wszystko wygląda nieźle :) Co sądzicie?

EDIT@ :

Możecie mi powiedzieć czy ten procesor podejdzie pod moją płytę główną?

EDIT2@ :

Całość przekracza mój budżet prawie o 150 złotych - Łączna suma kwoty podzespołów to 647 złotych, pasuje jak ulał :) Kweista czy wszystko podejdzie pod płytę główną.

Zacznę w takiej kolejności:

1) Wymiana karty graficznej na tą podaną wyżej - Nvidia Geforce GT 630 4GB

2) Wymiana procesora będzie dość istotną sprawą do nadchodzącego DayZ Standalone w którego nieomieszkam zagrać - AMD Athlon 64 X2 6400+ 3,2GHz AM2 (i tutaj prosiłbym o potwierdzenie przez kogoś bardziej ogarniętego kompatybilności procesora z płytą główną)

3) Prawdopodbnie na trzeci rzut wymienię zasilacz, moja 350 Watówka niestety będzie musiała zostać wydemontowana z mojego piecyka :) - CARBON 550WATT BOX 550W-P4B

4) Kostka ramu to coś co odświeża każdy komputer i dobrze by było mieć 2 GB więcej, stąd decyzja na - GoodRam DDR2 2GB 667 MHz

5) Alternatywnie po wszystkim wymienię chłodzenie, pamiętam te marzenia o chłodzeniu cieczą, czemu by go nie zrealizować?

Całość mam zamiar rozłożyć w czasie, niestety zaczyna się szkoła, jestem klasą maturalną, a dodatkowo ruszam na weekendy do pracy (McDonald na A4 Opole - Wrocław, zapraszam! :) ) dlatego będzie to trochę trwało jak skompletuje całość. Ale oczywiście już mam troszkę zarobionej mamony, stąd też zabieram się do roboty! Postaram się progress cały uwietrzniać na filmach i zdjęciach!

1) Wymiana karty graficznej na tą podaną wyżej - Nvidia Geforce GT 630 4GB2) Wymiana procesora będzie dość istotną sprawą do nadchodzącego DayZ Standalone w którego nieomieszkam zagrać - AMD Athlon 64 X2 6400+ 3,2GHz AM2 (i tutaj prosiłbym o potwierdzenie przez kogoś bardziej ogarniętego kompatybilności procesora z płytą główną)3) Prawdopodbnie na trzeci rzut wymienię zasilacz, moja 350 Watówka niestety będzie musiała zostać wydemontowana z mojego piecyka - CARBON 550WATT BOX 550W-P4B4) Kostka ramu to coś co odświeża każdy komputer i dobrze by było mieć 2 GB więcej, stąd decyzja na - GoodRam DDR2 2GB 667 MHz5) Alternatywnie po wszystkim wymienię chłodzenie, pamiętam te marzenia o chłodzeniu cieczą, czemu by go nie zrealizować?

1. Karta ch?jowa ! ! !

2. Nie opłaca się inwestować w ten staroć,

3. Zasilacz z czarnej listy (możliwe spalenie całego komputera, a tu dowód).

4. Myślisz że ram coś temu gratowi pomoże?

5. Chłodzenie cieczą na to coś? Proszę ciebie... minimum jakie byś musiał wydać to 600zł (po kosztach) + obeznanie.

jestem klasą maturalną

Widać jak pozjadałeś wszystkie rozumy...

Zrobisz jak chcesz ale wiec że robisz ŹLE, wydasz kasę a różnicy znaczącej nie odczujesz.

Kup tak jak pisałem wyżej, początkowo:Intel Pentium G2030 + MSI H61M-P31 + Good Ram DDR3 4096MB =484zł, do tego wymien zasilacz na używanego fortrona 350/450W (50zł +/- na allegro).Jaki KONKRETNIE masz aktualnie zasilacz? Bo 230V to nie jego moc T.T

Poprawiłem się pisząc, że moc to 350W i jest to włąśnie no name, dodam, że działa już około 5 lat bez żadnych zgrzytów :) Jedyne co to jego moc jest dość słaba, choć na podzespołach jakich aktualnie pracuję spisuje się doskonale (no po za tym nieprzyjemnym buczeniem, ale to może być wina zapchanego wentylatora). Czy Ram pomoże? Oczywiście, że tak, bo przecież nie zaszkodzi. Za cenę około 250 złotych nie dostanę nic lepszego jeśli chodzi o kartę graficzną, a za rok, dwa lata i tak będę się żegnał z piecykiem z powodu przeprowadzki.

Zgodzę się z tobą w kwestii zasilacz, postanowiłem pójść za firmą którą mi poleciłeś i znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/zasilacz-atx-fortron-400w-fsp400-60mdn-fv-i3485324990.html

Zwróciłeś uwagę na chłodzenie cieczą, no tak, to dość kosztowny interes, ale to taka opcjonalna opcja i nie nastawiam się raczej na tak duży wydatek. Poszperam jeszcze coś w sieci, poedukuję się. Póki co pozostaję przy karcie graficznej jaką opisałem wyżej, bo przecież i tak jest lepsza od mojej której używam w tej chwili.

Nie szukam kombajnu, nie chcę takiego nawet mieć. Mam swój zawężony krąg gier który mnie interesuje i w które gram, chcę poprawić wydajność w tym w czym siedzę, mówiąc grać w battlefielda 3 nie mam namyśli odpalania na najwyższych detalach, oglądając filmy testowe karty graficznej GeForce GT 630 2GB o taktowaniu 810 MHz widziałem, że nie radzi sobie dobrze nawet z detalami na medium, ilość klatek wahała się w granicach 15- 20 FPS przy rozdzielczości FULL HD. Przyznam, że szukałem jakiegoś nowego kompa, ale wszystko waha się w granicach 1500 - 2000 złotych, a nie stać mnie w chwili obecnej na taki wydatek, wolę włożyć w to co mam, sprzedać go komuś za te dwa lata za cenę 500 złotych i wtedy myśleć nad kupnem czegoś dobrego.

"Puknij w stół a nożyce się odezwą" - Jak chcesz być uszczypliwy pisz na priv :)

A ja sie podepne pod temat bo widzę że niektórzy siedzą troche w temacie.

czy kupie za 600-800zł komp do cs, starszych gier, tak żeby był intel dwurdzeniowy, grafika 512-1gb dysk mam stary. 2-4gb ram, Jeśli tak to gdzie go szukać, bo boje się na allegro cokolwiek używanego zamawiać wiadomo jak to ludzi w banana robią a wiecie że jak na kompie to mogą mię sporo oszukać

Może gdzieś w serwisach komputerowych w twojej okolicy popytaj? Na pewno mają coś na zapleczu do 800 złotych. Oczywiście nie będzie to najwyższych lotów, taki jak mój obecnie, czyli Skyrim Ci pójdzie :D. Miałem praktyki w szkole podstawowej, tam mogłem kupić komputer za 500 złotych o dość dobrych parametrach, jak na taką cenę, możesz spróbować. Ale najlepszym rozwiązaniem będzie serwis komputerowy.

Up chcesz to ci sprzedam używkę motherboard z prockiem 2.4 ^_^ ..mówie serio.

@Xerdunek popraw mnie ale chyba nie chcesz wcisnąć kolesiowi karty na ddr 3 ? ^_^ Jest chyba taka sama karta w wersji ddr5

I co do tego gt 640 daj spokój z tą kartą lepiej kupić coś używanego a za taką samą cenę

W takim razie podrzuć mi link na którym będę mógł się oprzeć.

Faktycznie się pomyliłem chodziło o Msi HD7750.

Czekaj, bo nie bardzo zrozumiałem twój post. MSI HD7750 to w twoim mniemaniu jest kartą ciulową i nie wartą uwagi, czy odwrotnie?

Nie o to chodzi karta jest w porządku nie jest jakimś kombajnem, ale też nie jest jakimś low endową kartą chodziło tutaj o wersje. Xerdunek w liście którą ci przedstawił dał tą kartę na ddr3 - a jak wiadomo wersje kart na ddr3 są dosłownie do bani. Porównaj sobie 7750 ddr3 a 7750 ddr5 :) ta na kościach ddr3 się chowa ale ludzie kupują i takie bo tańsze a potem są zdziwieni