Ping a FPS

Postanowiłem przez kilku użytkowników i znajomych napisać temat czym różni się FPS (ścięcia przez sprzęt) a Pingiem/Latency (opóźnienia przez łącze) i z czym to się je.

Mała definicja z Wiki...

Ping — nazwa programu używanego w sieciach komputerowych TCP/IP (takich jak Internet) służącego do diagnozowania połączeń sieciowych. Pozwala na sprawdzenie czy istnieje połączenie pomiędzy hostami testującym i testowanym. Umożliwia on zmierzenie liczby zgubionych pakietów oraz opóźnień w ich transmisj, zwanych lagami.

Klatki na sekundę (skr. kl./s, często fps od ang. frames per second) – miara prędkości (płynności) wyświetlania ruchomych obrazów podająca liczbę klatek przygotowanych do wyświetlenia w ciągu jednej sekundy. W telewizji wartość ta jest stała i zależy od sposobu nadawania, w filmach odtwarzanych na komputerze również jest ona stała, ale zależy od sposobu kodowania, jednak w grach komputerowych i innych systemach generowania grafiki w czasie rzeczywistym współczynnik ten jest zmienny i zależy od wydajności sprzętu.

Więc teraz użytkownicy będą mogli bardziej sprecyzować swój problem na temat "ścin" w grach i łatwiej będzie nam im doradzić :).

Temat zrobiłem z myślą o ludziach zaczynających z pięknym światem MMO : ).

Peace.

btw. Nie wiedziałem gdzie napisać ten temat proszę o przeniesienie :P

napisać

Nie wiem, czy się śmiać czy płakać.

Nie dość, że każdy dobrze zna definicje tych słów, to nawet nie raczyłeś napisać tego własnymi słowami, tylko kopiować tekst z wikipedii i innych źródeł.

Warna, a najlepiej bana mu.

Zerżnięte z wikipedii...

Nawet źródła nie napisałeś, pisząc że to twój tekst jest to przestępstwo.

Dowód http://pl.wikipedia.org/wiki/Ping

Eee czepiacie się. Napisał czy przekleił co to za różnica, wniosek z tego taki, że następnym razem lepiej w ogóle nic nie pisać bo jeszcze warna się dostanie. <_<

Chciał chłopak zabłyszczeć a dostał zjebe, będzie miał nauczkę na następny raz :)

Nie dość, że każdy dobrze zna definicje tych słów

Wlasnie nie znaja, bo juz spotkalem si ena forum z postami, gdzie ludzie mylili te dwa pojecia. Sam w sobie temat nie jest zly, ale mogles to napisac swoimy slowy, bo takie kopiowanie jest fuuj xD.

Jaki żal czytać te komentarze, przecież to nie są żadne zawody w napisaniu swojego poradnika, tylko chciał sprostować czym jest fps, a czym ping, a Wy obruszacie się jak jakieś dzieci.

W dodatku panie Sub-Zero, on wyraźnie napisał, że definicje pochodzą z wikipedii

No mogłem sam napisać ale lepiej bym tego nie określił dlatego napisałem "Definicja z wiki..." bo po prostu lepiej bym nie zrobił. Zresztą zchejtujcie mnie : ) Chciałem tylko pomóc bo nie każdy wie i czym się różni FPS od Pingu.

Peace.

Może opiszę to bardziej przystępnymi słowami:

Ping - podawany w milisekundach jest ilością czasu potrzebną na komunikację klienta z serwerem. Jako przykład można podać ping w wysokości dwudziestu milisekund - tyle potrzeba na przesłanie tzw. pakietów, więc co dwadzieścia milisekund "odświeża" nam się położenie bohatera, obiektów i otoczenia w grze.

FPS - z angielskiego "Frame Per Second" czyli w wolnym i zwięzłym tłumaczeniu po prostu ilość klatek animacji na sekundę. Jeśli film został nagrany z prędkością trzydziestu klatek na sekundę, to znaczy, że jedną sekundę filmu można podzielić na trzydzieści "slajdów". W grach objawia się to analogicznie. Czym więcej FPS, tym płynniejsza rozgrywka. Warto przy okazji wspomnieć o...

Częstotliwości odświeżania ekranu monitora - jest to ilość wykonywania cykli przez nasz monitor w ciągu jednej sekundy. podawana w Hercach (Hz). Monitory CRT cechują się możliwością wyświetlania z prędkością nawet do 120Hz, zaś standardowe ekrany ciekłokrystaliczne (LCD) do 75Hz, jednakże zaleca się w tym przypadku ustawienie 60Hz ze względu na płynny i ładny obraz. Jedną z możliwych opcji w ustawieniach gry i/lub sterowniku karty graficznej jest:

Synchronizacja pionowa - ograniczenie ilości maksymalnej ilości klatek na sekundę względem częstotliwości odświeżania. W praktyce oznacza to tyle, że jeśli nasz monitor ustawiony jest na 60Hz to gra maksymalnie wygeneruje właśnie 60 FPS, ograniczając (niepotrzebnie zresztą) generowaną energię elektryczną i niepotrzebnie zwiększaną temperaturę podzespołów. Niektórzy gracze nie włączają tej opcji chcąc "wycisnąć" więcej klatek na sekundę - jak widać, jest to operacja kompletnie pozbawiona sensu i nie mająca żadnych korzyści oprócz szpanu przed znajomymi.

Pozdrawiam i witam na forum, to mój pierwszy post ; )

Jakbyś napisał na dole że z wikipedi wziełeś to by sie nie czepiali.

warn_ico.png
Wlasnie otrzymales specjalna nagrode "mmoerpezki" w dziedzinie archeologii wspolczesnej, a to za wybitne osiagniecie, jakim jest odkopanie tego zapomnianego przez swiat tematu. Moje gratulacje, nagroda jest warn. - Dzz'

Postanowiłem przez kilku użytkowników i znajomych napisać temat czym różni się FPS (ścięcia przez sprzęt) a Pingiem/Latency (opóźnienia przez łącze) i z czym to się je.

Mała definicja z Wiki...

Ping — nazwa programu używanego w sieciach komputerowych TCP/IP (takich jak Internet) służącego do diagnozowania połączeń sieciowych. Pozwala na sprawdzenie czy istnieje połączenie pomiędzy hostami testującym i testowanym. Umożliwia on zmierzenie liczby zgubionych pakietów oraz opóźnień w ich transmisj, zwanych lagami.

Klatki na sekundę (skr. kl./s, często fps od ang. frames per second) – miara prędkości (płynności) wyświetlania ruchomych obrazów podająca liczbę klatek przygotowanych do wyświetlenia w ciągu jednej sekundy. W telewizji wartość ta jest stała i zależy od sposobu nadawania, w filmach odtwarzanych na komputerze również jest ona stała, ale zależy od sposobu kodowania, jednak w grach komputerowych i innych systemach generowania grafiki w czasie rzeczywistym współczynnik ten jest zmienny i zależy od wydajności sprzętu.

Więc teraz użytkownicy będą mogli bardziej sprecyzować swój problem na temat "ścin" w grach i łatwiej będzie nam im doradzić :).

Temat zrobiłem z myślą o ludziach zaczynających z pięknym światem MMO : ).

Peace.

btw. Nie wiedziałem gdzie napisać ten temat proszę o przeniesienie :P