Postanowiłem przez kilku użytkowników i znajomych napisać temat czym różni się FPS (ścięcia przez sprzęt) a Pingiem/Latency (opóźnienia przez łącze) i z czym to się je.
Mała definicja z Wiki...
Ping — nazwa programu używanego w sieciach komputerowych TCP/IP (takich jak Internet) służącego do diagnozowania połączeń sieciowych. Pozwala na sprawdzenie czy istnieje połączenie pomiędzy hostami testującym i testowanym. Umożliwia on zmierzenie liczby zgubionych pakietów oraz opóźnień w ich transmisj, zwanych lagami.
Klatki na sekundę (skr. kl./s, często fps od ang. frames per second) – miara prędkości (płynności) wyświetlania ruchomych obrazów podająca liczbę klatek przygotowanych do wyświetlenia w ciągu jednej sekundy. W telewizji wartość ta jest stała i zależy od sposobu nadawania, w filmach odtwarzanych na komputerze również jest ona stała, ale zależy od sposobu kodowania, jednak w grach komputerowych i innych systemach generowania grafiki w czasie rzeczywistym współczynnik ten jest zmienny i zależy od wydajności sprzętu.
Więc teraz użytkownicy będą mogli bardziej sprecyzować swój problem na temat "ścin" w grach i łatwiej będzie nam im doradzić .
Temat zrobiłem z myślą o ludziach zaczynających z pięknym światem MMO : ).
Peace.
btw. Nie wiedziałem gdzie napisać ten temat proszę o przeniesienie