Pisanie newsów

Witajcie

Nie ukrywam, że do tego kroku, skłonił Mnie komentarz użytkownika o nazwie "Cold", który pod jednym z newsów napisał coś takiego:

"Te wszystkie newsy są żałosne. To samo znajdę na mmorpg.comMarne kopiowanie newsów, tylko, że po polsku, żenada od dłuższego czasu!" (zachowana oryginalna pisownia)

1. GURU CHEATER?

Nie wiem jak zdaniem "Colda" wygląda "kopiowanie newsów, tylko, że po polsku", ale jeśli myśli on o CTRL+V do translatora, to niestety, ale jest on w błędzie. Codziennie poświęcam kilkadziesiąt minut na znajdowanie i publikowanie najważniejszych informacji, które najpierw trzeba "przenieść" na język polski. "Newsmani" z innych dziedzin mają łatwiej, ponieważ nie są jedynym serwisem, który tak regularnie pisał by o nowościach ze świata MMO. Tak, więc nawet jeśli poszedłbym na "łatwiznę" to... nie mam polskiej strony skąd mógłbym bezkarnie "zrzynać".

2. JAKOŚĆ

Inną sprawą jest jakość newsów. Błędy ortograficzne, językowe, luki w zdaniach itp. Przy takiej ilości artykułów jakich piszę na tydzień (około 20), nie jestem w stanie wychwycić i usunąć wszystkich niedociągnięć. Oczywiście, po kilka razy staram się przeczytać całość, jednak czasami mi coś "umknie" i nic na to nie poradzę. News "pójdzie w świat". Przecież "Mylić się jest rzeczą ludzką..."

3. ŹRÓDŁA

Nie ukrywam, że opieram się głównie na kilku anglojęzycznych serwisach. To właśnie stamtąd czerpię "inspirację". Dzieję się to dlatego, że w większości wypadków oficjalne strony gier piszą rzadko, a jak już napiszą to o "d*pie marynie" (bo kogo interesuje obniżka cen czapeczki w Item Shop). To właśnie ja muszę wybrać, czy napisać o tej czapeczce, której i tak nikt nie kupi czy o premierze nowego tytułu. Tak samo "Gazeta Wyborcza" nie napisze o wszystkich nowościach ze świata w jednym nakładzie, tak samo my nie opublikujemy wszystkich nowinek o grach MMO.

Przy okazji tego postu, chciałbym podziękować Wam wszystkim za tak wysoką ocenę mojej pracy (Ocena pracy zespołu). Mobilizacji nigdy za wiele. THX!

Dodatkowo chciałbym, abyście wypowiedzieli się na temat ewentualnych zmian w systemie pisania newsów. Więcej tekstu? Więcej screenów? Gdzie umieszczać odnośniki? itd...

PS A użytkownikowi "Cold" i wszystkim zainteresowanym polecam ten tekst - NEWSMAN - POSZUKIWACZ CZY PRZEPISYWACZ?

Sam kiedyś byłem news'manem na już nie istniejącej stronie podobnej do tej. Dobrze wiem jak trudno jest znaleźć newsy i przetłumaczyć na polski. Cold jeżeli jesteś taki dobry, to napisz tak jak guru 20 newsów tygodniowo i zobaczymy czy będziesz wspaniały i bezbłędny.

guru, spokojnie. Cold został zbanowany na forum, więc przypuszczam, że jego urażone ego musiało znaleźć sobie obiekt do wyładowania. Jesteś najlepszym nwsmanem jakiego kiedykolwiek widziałem, więc oszczerstwa tego typu wynikają z głupoty albo niewiedzy autora.

Po prostu lubię wyjaśniać zaistniałe sytuacje, a nie oddawać je przypadkowi.

Guru, jestes tutaj najlepszy z redaktorow, wiec spokojna glowa. Wszyscy doceniamy twoja prace, a ze jakis Cold cos napisze...No trudno, nie wszyscy sa normalni, a ban dla Colda na forum o czyms jednak swiadczy.

Nie byłeś osamotniony- chyba pora napisać, że Cold i mnie lekko denerwował- i to niekoniecznie postami, ale tym, co pisał na PW. Ja pracuję nam poradnikiem często nawet kilkanaście godzin, a on mi tu na PW pisze, że skądś to ściągnąłem i jestem złodziejem, że nie umiem pisać. No cóż, co tu na takich poradzisz...

Dziwne, zawsze uważałem Colda za osobę generalnie piszącą z rozwagą. Widocznie kiedy wrócił do "Sheya" faktycznie się "Sheyem" stał na powrót... Co do Twojej pracy, Guru. Jeżeli sądzisz, że robisz dobrze i lubisz to robić to po co się przejmujesz takimi pierdołami? Zawsze znajdzie się ktoś kto po prostu będzie chciał narzekać (najczęściej kompletnie bezsensownie jak w tym przypadku). Wnosisz do portalu naprawdę sporo (w sumie Twoje newsy są jedynym powodem dla którego moja strona startowa to "mmorpg.org.pl" a nie "mmorpg.org.pl/forum").

Do czego mogę się przyczepić? Do niczego. Jedyne co mógłbyś poprawić związanego z "Jakością" to dla mnie niektóre obrazki do newsów oraz brak wyjustowania. To drugie to naprawdę banalna sprawa - w "edytorze" newsów po prostu zaznacz cały tekst i kliknij przycisk do wyjustowania. Przeglądarki, które tego nie obsługują wyświetlą to tak jak do tej pory, a te które to obsługują wyświetla ładnie wyrównany do obydwu marginesów tekst (niby nic ale jednak sprawia, że wygląda to lepiej). Co do obrazków - nieraz widać białe albo czarną obwódkę (co w kilka sekund można wywalić w darmowym GIMPie). Jeszcze inne są po prostu screenami (np. tutaj) - jak dla mnie najlepszym wyjściem jest zrobienie sobie gdzieś na komputerze folderu z logami popularnych gier ładnie wyciętych, z przeźroczystym tłem i innymi tego typu śmieciami, a potem wklejanie za każdym razem tego samego. Czemu tak? Wydaje mi się, że dzięki temu osoby zainteresowane daną grą przyzwyczają się do jednego obrazka i nie będą musiały czytać wszystkich tytułów, żeby wiedzieć czy dany news ich interesuje czy też nie.

To co napisałem powyżej to są naprawdę pierdoły i jedynie rzeczy które moim zdaniem poprawiłyby wspomnianą przez Ciebie jakość. W pełni zdaję sobie sprawę z tego, że przy takiej ilości newsów dziennie możesz nie mieć po prostu czasu na taką zabawę. Jak najbardziej to rozumiem bo aktualny poziom jest absolutnie wystarczający (ba, jest dużo ponad oczekiwaniami).

guru, spokojnie. Cold został zbanowany na forum, więc przypuszczam, że jego urażone ego musiało znaleźć sobie obiekt do wyładowania. Jesteś najlepszym nwsmanem jakiego kiedykolwiek widziałem, więc oszczerstwa tego typu wynikają z głupoty albo niewiedzy autora.

Ban za wyrażanie opinii...

Ban za wyrażanie opinii...

Z tego co napisał R3m4ke ewidentnie wynika, że najpierw dostał bana, więc nie snuj pochopnych wniosków.

Post "Coldbc" został usunięty i nie snujcie podobnych teorii za co, bo ewidentnie obraża w nim innych użytkowników, a "*" zamiast reszty słowa wcale nic nie tuszuje, każdy wie o co chodzi.

Proponuję zamknąć temat gdyż robi się szpam.To co chciał wyjaśnić "guru" wyjaśnił. :)

Coldem ja bym się nie przejmował i tego jego wypowiedziami... Dostał bana i dobrze... Dla mnie te newsy są dobre, screen jest, treść krótka, zwięzła i na temat :).

Cold'owi też raczej chodziło że napisałeś "powtozy" w newsie.

Mam nadzieje że to błąd z pospiechu i wynikiem tego było zjedzenie literki r

Powiem wprost... Guru jesteś dla mnie na tym forum uosobieniem '' Maszyny ''.

Pracujesz jak mało kto, odwalasz kawał dobrej roboty, dodając tak często newsy.

Nie przejmuj się nie konstruktywną krytyką i rób dalej swoje, bo to idzie Ci świetnie.

Pisząc w temacie o pracy grupy tejże strony, miałem przede wszystkim na myśli Ciebie.

Nie jest to jakieś pucowanie d*py, ale stwierdzenie faktu.

Tyle ode mnie.

Dobra koniec tego słodzenia, wszystko zostało powiedziane. Temat CLOSE - Kubox

Witajcie

Nie ukrywam, że do tego kroku, skłonił Mnie komentarz użytkownika o nazwie "Cold", który pod jednym z newsów napisał coś takiego:

"Te wszystkie newsy są żałosne. To samo znajdę na mmorpg.comMarne kopiowanie newsów, tylko, że po polsku, żenada od dłuższego czasu!" (zachowana oryginalna pisownia)

1. GURU CHEATER?

Nie wiem jak zdaniem "Colda" wygląda "kopiowanie newsów, tylko, że po polsku", ale jeśli myśli on o CTRL+V do translatora, to niestety, ale jest on w błędzie. Codziennie poświęcam kilkadziesiąt minut na znajdowanie i publikowanie najważniejszych informacji, które najpierw trzeba "przenieść" na język polski. "Newsmani" z innych dziedzin mają łatwiej, ponieważ nie są jedynym serwisem, który tak regularnie pisał by o nowościach ze świata MMO. Tak, więc nawet jeśli poszedłbym na "łatwiznę" to... nie mam polskiej strony skąd mógłbym bezkarnie "zrzynać".

2. JAKOŚĆ

Inną sprawą jest jakość newsów. Błędy ortograficzne, językowe, luki w zdaniach itp. Przy takiej ilości artykułów jakich piszę na tydzień (około 20), nie jestem w stanie wychwycić i usunąć wszystkich niedociągnięć. Oczywiście, po kilka razy staram się przeczytać całość, jednak czasami mi coś "umknie" i nic na to nie poradzę. News "pójdzie w świat". Przecież "Mylić się jest rzeczą ludzką..."

3. ŹRÓDŁA

Nie ukrywam, że opieram się głównie na kilku anglojęzycznych serwisach. To właśnie stamtąd czerpię "inspirację". Dzieję się to dlatego, że w większości wypadków oficjalne strony gier piszą rzadko, a jak już napiszą to o "d*pie marynie" (bo kogo interesuje obniżka cen czapeczki w Item Shop). To właśnie ja muszę wybrać, czy napisać o tej czapeczce, której i tak nikt nie kupi czy o premierze nowego tytułu. Tak samo "Gazeta Wyborcza" nie napisze o wszystkich nowościach ze świata w jednym nakładzie, tak samo my nie opublikujemy wszystkich nowinek o grach MMO.

Przy okazji tego postu, chciałbym podziękować Wam wszystkim za tak wysoką ocenę mojej pracy (Ocena pracy zespołu). Mobilizacji nigdy za wiele. THX!

Dodatkowo chciałbym, abyście wypowiedzieli się na temat ewentualnych zmian w systemie pisania newsów. Więcej tekstu? Więcej screenów? Gdzie umieszczać odnośniki? itd...

PS A użytkownikowi "Cold" i wszystkim zainteresowanym polecam ten tekst - NEWSMAN - POSZUKIWACZ CZY PRZEPISYWACZ?