Witajcie
Nie ukrywam, że do tego kroku, skłonił Mnie komentarz użytkownika o nazwie "Cold", który pod jednym z newsów napisał coś takiego:
"Te wszystkie newsy są żałosne. To samo znajdę na mmorpg.comMarne kopiowanie newsów, tylko, że po polsku, żenada od dłuższego czasu!" (zachowana oryginalna pisownia)
1. GURU CHEATER?
Nie wiem jak zdaniem "Colda" wygląda "kopiowanie newsów, tylko, że po polsku", ale jeśli myśli on o CTRL+V do translatora, to niestety, ale jest on w błędzie. Codziennie poświęcam kilkadziesiąt minut na znajdowanie i publikowanie najważniejszych informacji, które najpierw trzeba "przenieść" na język polski. "Newsmani" z innych dziedzin mają łatwiej, ponieważ nie są jedynym serwisem, który tak regularnie pisał by o nowościach ze świata MMO. Tak, więc nawet jeśli poszedłbym na "łatwiznę" to... nie mam polskiej strony skąd mógłbym bezkarnie "zrzynać".
2. JAKOŚĆ
Inną sprawą jest jakość newsów. Błędy ortograficzne, językowe, luki w zdaniach itp. Przy takiej ilości artykułów jakich piszę na tydzień (około 20), nie jestem w stanie wychwycić i usunąć wszystkich niedociągnięć. Oczywiście, po kilka razy staram się przeczytać całość, jednak czasami mi coś "umknie" i nic na to nie poradzę. News "pójdzie w świat". Przecież "Mylić się jest rzeczą ludzką..."
3. ŹRÓDŁA
Nie ukrywam, że opieram się głównie na kilku anglojęzycznych serwisach. To właśnie stamtąd czerpię "inspirację". Dzieję się to dlatego, że w większości wypadków oficjalne strony gier piszą rzadko, a jak już napiszą to o "d*pie marynie" (bo kogo interesuje obniżka cen czapeczki w Item Shop). To właśnie ja muszę wybrać, czy napisać o tej czapeczce, której i tak nikt nie kupi czy o premierze nowego tytułu. Tak samo "Gazeta Wyborcza" nie napisze o wszystkich nowościach ze świata w jednym nakładzie, tak samo my nie opublikujemy wszystkich nowinek o grach MMO.
Przy okazji tego postu, chciałbym podziękować Wam wszystkim za tak wysoką ocenę mojej pracy (Ocena pracy zespołu). Mobilizacji nigdy za wiele. THX!
Dodatkowo chciałbym, abyście wypowiedzieli się na temat ewentualnych zmian w systemie pisania newsów. Więcej tekstu? Więcej screenów? Gdzie umieszczać odnośniki? itd...
PS A użytkownikowi "Cold" i wszystkim zainteresowanym polecam ten tekst - NEWSMAN - POSZUKIWACZ CZY PRZEPISYWACZ?