Z populacją nie jest źle - w godzinach wieczornych na serwerze jest ponad 1500 graczy. Najwięcej Polaków gra na serwerach Cobalt i Miller. Duże polskie outfity: Sentinels of Conglomerate, PL13, PL07 - we frakcji NC; Pro Staki we frakcj Vanu; Wataha we frakcji TR.
Co do IS - przyspiesza oczywiście rozwój ale grając bez płacenia nie jesteś w żaden sposób na straconej pozycji. Bronie, które dostajesz na samym początku są dość dobre a te najdroższe, które odblokujesz później wcale nie są dużo mocniejsze. Warto skupić się na początku na jednej klasie postaci i ją maksować. Wszystko przed zakupem/odblokowaniem możesz sprawdzić na polu treningowym.
Troszeczkę Cię poprawię, jeśli chodzi o online to często po południu i wieczorami mam motywy, że trzeba chwile poczekać aby zalogować się na kontynent a limit kontynentu to 2000 graczy. Więc jednak troszkę więcej online Ah zaznaczę, że zawsze są otwarte 2 kontynenty, a czasami nawet 3, także nie ma czegoś takiego, że są kolejki na serwer
Co do optymalizacji, no niestety to open world jest, każdy kontynent jest otwarty przy bardzo ładnej grafice więc gra wymaga jakiegoś tam sprzętu do grania, przynajmniej na Full ;P
Ogólnie sam osobiście libię grac na zergach, fakt jeśli masz jakiś Polski skład to jest milej ale ja zawsze dołączam od otwartych Platonów największych Outfitów, a że gram w VS to TRID lub TFDN i słucham jak dowódcy na komunikatorze w grze
Zaznaczę jeszcze, że jeden Platon składa się z 4 składów po 12 osób
PS2 to chyba jedyny MMOfps na rynku, nie znam innego tak masywnego shootera, wrzucają cię na kontynent gdzie gra prawie 2000 graczy jednocześnie i walcz!
Ale faktycznie, ta gra jest dość skomplikowana dla nowych graczy. Trzeba w nią troszkę pograć aby ja poznać i zrozumieć jak tu wszystko funkcjonuje. Jeśli Ci się to uda to zostaniesz przy niej na dłuuugo.
Jak masz jakieś pytania czy coś, to wbijaj na discorda mmorpg, prawie cały czas tam siedzię. Pomogę w razie czego