Planszówka

Poszukuję jakiejś dobrej planszówki do pogrania z kumplami. Póki co młóciliśmy w Talismana, ale ile można. Jakieś propozycje? Cena ~150 zł, w porywach (jeśli gra będzie tego warta) 180-200.

Osadnicy z Katanu, Monopoly World Of Warcraft, Gra o Tron, W40k Relic.

Nigdy nie grałem w planszówki w tych klimatach. Ceny dość wysokie, opłaca się kupić czy lepiej jakaś gra na pc sprawi więcej frajdy?

Obczaj Magiczny miecz, generalnie ang wersja jest lepiej zrobiona bo w polskiej występują błędy, ale gra przednia, świetnie się gra w gronie znajomych. Ew możesz karcianke zoabczyć Munchkin, śmieszna do bólu no i oszukiwać trzeba umieć.

Polska wersja MiM jest dużo lepsza imo.

Battlestar Galactica Gra Planszowa. Świetna gra kooperacyjna. Wszyscy gracie ludźmi i musicie przeżyć. Ale kilku graczy jest cylonami (złymi robotami, wyglądającymi jak normalni ludzie),którzy chcą was zniszczyć. Nigdy nie wiadomo kto jest cylonem. Ubaw jest niezły nawet jeśli ktoś nie oglądał tego serialu. Z tym, ze musi być minimum 3, a najlepiej 4 graczy.

Jest podstawka i 3 dodatki. Wszystko po polsku. Mam i polecam.

Z innych poleciłbym:

Kupcy i Korsarze - gra o piratach, okrętach, handlowaniu.

...

resztę dopisze niedługo, nie mam teraz czasu ;)

Polecam Wrath of Ashardalon/ Legenda Drizzta/ Castle Ravenloft.
Świetne rpg'o planszówki z różnymi scenariuszami okraszone małą dawką mechaniki D&D i mega klimatem, wszystkie te gry można ze sobą dodatkowo łączyć co daje naprawdę wieeeele godzin rozgrywki. Polecam Malekith.

Polecam Dungeoneer :)

Ok więc ciąg dalszy moich typów...

Tutaj masz listę najlepszych gier planszowych. To strona zrzeszająca wszystkich fanów planszówek z całego świata. http://boardgamegeek.com/browse/boardgame

A jak chcesz posłuchać co mają do powiedzenia weterani tego "sportu", to polecam kanał na YT The Dice Tower Tu filmik pt. 10 tytułów, które każdy fan planszówek powinien mieć https://www.youtube.com/watch?v=gMqgifAkR_Y

Od siebie polecam jeszcze:

Agricola - niektórzy twierdzą, że to najlepsza gra inni jej nie cierpią ;)

Puerto Rico - prowadzisz i rozbudowujesz plantację na karaibach. I sprowadzasz murzynów-niewolników (brązowe pionki mają :D)

Eclipse - gra podobno do Sins od Solar Empire, albo Master of Orion, jeśli kojarzysz z PC. Klimaty walk kosmicznych, rozbudowa i kolonizacja planet, ulepszanie statków itp.

Wsiąść do pociągu (ang. Ticket to Ride, ale jest wersja polska) - sporo osób poleca tą grę, osobiście nie grałem.

Cywilizacja: Poprzez Wieki

World of Warcraft - tylko, że już jej nie drukują i jedynie z allegro/ebay'a można by fartem wyrwać

Mage Knight

Dominion - deck builder

Summoner Wars - karcianka pvp

Jak będziesz zamawiał coś, to dobrze poszukaj, bo ceny się trochę różnią. Np. sklep Rebel ma drogo z tego co zauważyłem.

Pozdrawiam, miłej gry ;)

Dzięki za masę propozycji, coś się wybierze :).

Co do cen to fakt, zauważyłem. Ale raczej pójdę do sklepu, chociaż nie wszystkie tam mają. Ale jest zdecydowanie taniej.

Kupuj bo jak mi się uda to wpadnę do Torunia :v

Ja polecał planszówkę "Horror w Arkham". R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-A gra w klimatach Lovecrafta.

Poszukuję jakiejś dobrej planszówki do pogrania z kumplami. Póki co młóciliśmy w Talismana, ale ile można. Jakieś propozycje? Cena ~150 zł, w porywach (jeśli gra będzie tego warta) 180-200.