Planszówki

Planuję kupić coś sensownego. Co polecicie mi z tego rodzaju rozrywki? Ważne, aby była to planszówka dość popularna. Może w Rudym Goblinie w Katowicach znajdą się chętni do wspólnej gry. Śmiało możecie wymieniać kilka tytułów.

ps. Tak, jestem tym kto nigdy w papierowe rpgi nie grał i przez to stracił dużo swojego życia. Chcę mieć o tym większe pojęcie.

Może warhammer inwazja? Jest to jakby mieszanka karcianki z planszówką. Każdy gracz posiada plansze królestwa danej rasy która podzielona jest na 3 części(królestwo, stolica, pole bitwy) i każda część jest od czegoś innego np. pole bitwy jest to miejsce z którego możesz atakować przeciwnika. To tak krótko, poczytaj na internecie. Osobiście polecam, sporo już pojedynków z żoną stoczyliśmy i jesteśmy zadowoleni z zakupu :)

Ale to zdecyduj się czy chcesz grę planszowa czy zagrać w RPG prawdziwe. Bo gra planszowa to np monopoly

Jak planszówka z elementami RPG to D&D: Wrath of Ashardalo/Legend of Drizzt/Castle Ravenloft. Jak karcianka to Warhammer40k:Conquest bo Inwazja umarła. Albo Munchkin, klasa sama w sobie ;)

Ale to zdecyduj się czy chcesz grę planszowa czy zagrać w RPG prawdziwe. Bo gra planszowa to np monopoly

Monopoly jest bardzo ubogą grą planszową. Jest masa innych i to też w zależności ile pieniędzy chcemy na nie wydać.

Polecam stworzyć temat na forum http://www.gry-planszowe.pl/forum/ Bardzo pomocni ludzie i znają się na rzeczy, pomogli mi nie raz. Możesz też zakupić tam spokojnie jakieś używane gry w wyśmienitym stanie (ludzie bardzo dbają o nie) za niską cenę.

Umbra, chodziło mi raczej o sprecyzowanie czy chodzi mi faktycznie o planszowkó, bo potem wspomniał jeszcze o papierowym RPG.

Może "Super Dungeon Explorer" bardzo przyjemne planszowe RPG, dobrze wykonane, zasady są łatwe do przyswojenia ( gra typu easy to learn, hard to master ). Podstawka kosztuje ok 300 zł, masz tam podstawowy pakiet figurek, znaczników i kart. Plansza składa się z 6 dwustronnych płyt które można dowolnie układać przez co można uzyskać różne rodzaje lochów.

Ja osobiście bardzo poelcam grę Osadnicy z Catanu. Grywamy na wyjazdach albo przy piwku ze znajomymi i tak każdemu sie podoba, że wszyscy maja po własnym egzemplarzu :)

Planuję kupić coś sensownego. Co polecicie mi z tego rodzaju rozrywki? Ważne, aby była to planszówka dość popularna. Może w Rudym Goblinie w Katowicach znajdą się chętni do wspólnej gry. Śmiało możecie wymieniać kilka tytułów.

ps. Tak, jestem tym kto nigdy w papierowe rpgi nie grał i przez to stracił dużo swojego życia. Chcę mieć o tym większe pojęcie.