Plany na przyszłość

Tak jak w temacie.Co prawna nie skończyłem jeszcze gimnazjum i nie wiem co mam robić po gimnazjum.Najlepiej mi dzie w matematyce (oceny od 3 w zwyż) z angielskiego (od 3 w zwyż) z polskiego (są może dwie 2 reszta ok) i informatyki (same 5 i 6).A wam jak idzie ?? :D Jakie plany na przyszłość ? (Możecie też powiedzieć na co ja się mam najlepiej udać bo nie wiem kompletnie na co mam iść)

Jeśli nic nie wyjdzie z moją pasją, czyli muzyką to prawdopodobnie (o ile będzie mnie to ciągnąć) to jakieś programowanie, a jak nie to pójdę na jakiegoś humana i będę się uczył w kierunku redagowania tekstów i tak dalej, czyli ogólnie dziennikarstwo.

Ja zapewne zwiąże się z informatyką w przyszłości . Być może programowanie lub grafika komputerowa. Zresztą zobaczę jak mi się życie potoczy :P

Ja mam dobre oceny (najgorsza to 3, z polskiego, biologii i chemii), a ciągnie mnie do gastronomika :D

Jeszcze mam opcję, żeby iść do ogólniaka.

Co do twoich wątpliwości: rzecz pierwsza to do czego cię ciągnie w życiu codziennym (oprócz mmo :D). Mnie na przykład do gotowania. Potem zastanów się, z czego ci idzie najlepiej w szkole. Zobacz, czy to się jakoś ze sobą wiąże. Zobaczysz jeszcze, z czego ci pójdzie najlepiej test gimnazjalny. Powiem tak: najbezpieczniej jest iść do ogólniaka - napiszesz maturę i możesz iść na studia, plus masz jeszcze dodatkowe 3 klasy liceum na zastanowienie się, na jaki kierunek studiów chcesz pójść. Inaczej masz z zawodówką, gastronomik, budowlanka itp. Tam już się uczysz na dany zawód, kim chciałbyś zostać, a że jesteś dopiero po gimnazjum, to może ci się odwidzieć. A drugi raz zawodówki nie skończysz.

Artcik ja na twoim miejscu rzeczywiście na humana bym poszedł, skoro zostałeś redaktorem na najpopularniejszym serwisie o MMO w Polsce. Ja bym to w jakimkolwiek podaniu (o pracę, do liceum) załączył.

@BlastBlue to właśnie się u mnię łączy , ale ja nie mam zamiaru iść do liceum tylko do technikum gdzieś w gliwicach.Może jakis informatyk , programista ? A w życiu codziennym lubię sie "pobawić" w "mechanika" lub "elektryka".

Taki kawał:

-Ile zarabia informatyk w Polsce?

-800 zł, jak go na budowie zatrudnią.

Ja pojde albo do wojska, albo na historyka, archeologa etc. Coś związanego z tym .

W ogóle najlepiej jest iść na w/w budowe i zarabiać 3000 w koparce :D

Gitara w łapska i pod bramę ;)

A jak (nie daj Boże) mi się zespól rozpadnie i nie wydam książki to animacja 3d ;)

Elektryk dużo ciągnie kasy, podobna sytuacja z mechanikiem, tylko trzeba być w tym dobrym. Nie do końca się na tym znam, ale czy na pewno w technikum uczysz się na informatyka? Nawet jeśli, informatyk też dobry zawód. Tyle, że jak chcesz iść na informatyka, to błagam cię, nie ucz w szkole, bo będziesz miał biedę, że aż piszczy. kamikadze kawał bardzo dobrze oddaje sytuację właśnie tych informatyków, którzy uczą/uczyli w szkole. Ogólnie technikum też dobrze, bo jak już wspominałem - 3 dodatkowe lata na zastanowienie się, co chciałbyś robić.

Więcej ci chyba nie doradzę. Pamiętaj - gimnazjum to dopiero początek. Ja ci powiem tak - moja nauczycielka od chemii powiedziała nam(mojej klasie) tak: "W ogólniaku byłam w klasie mat-fiz, studiowałam biologię, a uczę chemii.", tak więc widzisz :)

@up niby ten czas jest , ale wiesz ja już 2 gimnazjum , a planów na przyszłość wgl nie mam.

Ja w przyszłości... nie mam pojęcia puki co oceny ze wszystkiego prucz bio i chemi (2) są śliczne bo 4-5 w każdym przypadku. Na razie zajmuję się troszkę komponowaniem utworów electro/trance i to mi się w miarę podoba, lecz moim głównym celem jest dziennikarstwo. Marzę aby połączyć moja pasję jaką są gry z dziennikarstwem jako właśnie video recenzent albo coś innego właśnie pod ten deseń.

@up ja bym spróbował to jakoś połączyć - tworzyć filmy, np. z gier, i w międzyczasie jakoś ładnie zmontować to z twoimi komentarzami. Nie mam na myśli amatorskiego "HyperCama, odpalić grę, głupio skomentować i jazda". Podam przykład z życia wzięty - Hyper. Tyle, że ty mógłbyś sam kręcić/składać filmiki, i tak jak mówiłem, do tego twoje opinie. Albo jakieś playthrough'y z wybranych przez ciebie gier, ale z twoimi komentarzami w roli takiego "niby-poradnika", tzn. grasz, i podczas, gdy coś przechodzisz , np. ważny moment w grze lub jakiś trudny punkt w grze, opisywać dokładniej, jak to robisz. Wiem, że trochę zagmatwałem, ale może coś zrozumiesz. To jest tylko mój pomysł. Co do komponowania - każdy oprócz pracy, szkoły itp. powinien mieć swoją pasję. Jak się ona rozwinie - może jakoś to połączysz ze wstępnym planem zostania video recenzentem? Ale to już twoja własna inicjatywa.

GrucA - może jest to spowodowane ciągłymi pytaniami rodziców, bliskich, np. cały czas pytają się ciebie, kim chciałbyś zostać. To też wywiera presję. Poza tym jeszcze jedna ważna rzecz - takiej decyzji nie podejmuje się z dnia na dzień. Masz przed sobą jeszcze jeden semestr i rok. Przez taki okres na pewno coś ruszy z planami. A może masz jakąś swoją pasję? Sport? Rysowanie? Na to też zwróć uwagę. Tylko jeszcze jedno: nie daj się nikomu namówić. Sam musisz wiedzieć, co chciałbyś robić. Jeśli na przykład rodzice pytają się ciebie, kim chciałbyś zostać, a ty mówisz, że mechanikiem, a oni nagle zaczną narzekać, że "mało kasy zarobisz, ciężki zawód...". Powinieneś uszanować ich zdanie, ale ostateczna decyzja należy do ciebie. Podam inny, ale merytorycznie ten sam przykład: chcesz się ożenić. Mówisz, że ożenisz się z Kasią, a rodzice, że Marysia ładniejsza, zdolniejsza... i co? Rodzice ci żonę wybiorą? Popatrz też w ten sposób, ale nie bierz tego na dosłownie :)

Może jeszcze będę w stanie coś doradzić, ale na razie nie mam pomysłu, jakby co to pytaj.

Ucz sie czego chcesz , tylko pamietaj ze dobrze miec jakiegos znajemego co robi na budowie i po znajomosci pochyta

Gruca! Witaj Knurowianinie, też jestem z Knurowa :) Jeśli chcesz iść na informatyka to idź do Paderewskiego. Jest tam wystarczający wysoki poziom nauczania. Jeśli interesuje się mechanika lub chciałbyś zostać elektrykiem, to polecam Górkę (ZSZ nr 2), jest to Technikum Elektryczno-Mechaniczne do którego sam chodziłem i dobrze wspominam stare czasy które skończyły się w tym roku :) Obie szkoły stoją koło siebie przy ulicy Szpitalnej. Jeśli skończysz któreś Technikum to możesz iść na studia do Gliwic. Mój kumpel tam jeździ. Jak dla mnie jest geniuszem z przedmotów ścisłych, ale i tak daje rade z trudnością :D Jeśli chcesz coś więcej wiedzieć, to pytaj! :)

Co do mnie, to jeżdżę na studium psychotroniki do Katowic. Tylko w sobotę i niedzielę. W końcu uczę się tego co kocham :)

@Up szpitalna ?? ;D.Mieszkam nie daleko , bo w końcu na marynarzy.Jeszcze zobacze na co pójdę , bo tak jak mówicie jest to ciężka decyzja , a chcę dobrze wybrać ;d.

Dodam jeszcze, że do Paderewskiego potrzebny jest wyższy wynik z egzaminu gimnazjalnego niż na Górkę. Masz jeszcze czas, podałem ci dwie możliwości, sam zdecydujesz na co pójdziesz.

Tak jak w temacie.Co prawna nie skończyłem jeszcze gimnazjum i nie wiem co mam robić po gimnazjum.Najlepiej mi dzie w matematyce (oceny od 3 w zwyż) z angielskiego (od 3 w zwyż) z polskiego (są może dwie 2 reszta ok) i informatyki (same 5 i 6).A wam jak idzie ?? :D Jakie plany na przyszłość ? (Możecie też powiedzieć na co ja się mam najlepiej udać bo nie wiem kompletnie na co mam iść)