Właśnie udało mi się dostać kluczyk do plemion 2 na ich facebook'u (dosłownie godzinkę temu) i już biegnę podzielić się z wami moimi pierwszymi odczuciami.
Logujemy się i wybieramy kierunek świata w jakim ma zostać ulokowana wioska. Naszym oczom ukazuje się całkiem przyjemna szata graficzna, którą z pewnością już nie raz widzieliście na screenach. Szybko zostajemy poinstruowani przez samouczka w jaki sposób budować budynki co jest przede wszystkim potrzebne do naszej egzystencji (kopalnie, baraki, farma) wszystko w formie małych questów za które dostajemy trochę surowców. Szybko chwytam podstawy, mechanika nie odbiega zbytnio od ich starszego brata. Szybko rzucają się w oczy nowe budynki takie jak szpital (który pozwala wskrzesić część jednostek, które stracimy w walce), hall of orders którego przeznaczenia z opisu specjalnie wywnioskować nie mogę. Zanim jeszcze zacznę rzucać błotem muszę wspomnieć, że uważam iż bardzo ładnie zrobili system osiągnięć (achievement), który jest świetnie rozbudowanyc. Nie grałem w plemiona od ładnych kilkudziesięciu światów więc nie wiem ile z nich jest nowych ale z pewnością nudzić się nie można.
Twórcy podzielili je na kilka rodzajów:
a) Battle - w tym worku macie dla przykładu zrabowane surowce, jednostki stracone, jednostki pokonane itp.
Questy - które zapewne będą rodzajem eventów podczas trwania świata
c) Points/Tribe - a to za zajęcie wioski a to za zdobycie określonej ilości punktów
d) Daily/Weekly quests!
e) są jeszcze Special, Friends, Milestone, Ruler - mniejsza z nimi
A teraz Panie i Panowie - Release The Cracken
W oczy uderza mnogość rzeczy, które możemy zyskać dzięki kupnie premium oraz coinów. Za coiny możemy uwaga!
- ukończyć natychmiast budowę struktury
- obniżyć koszt budynku o całe 20%
- zwiększyć ilość budynków w kolejce
- boostery do wydobycia drewna, miedzi i żelaza (20%)
- zwiększenie siły ataku jednostek i defensywy o 10%
- zwiększyć prędkość armii do równiej prędkości kawalerii
- jeżeli armia miała by zaatakować i stracić wszystkie jednostki to nie atakuje i wraca do bazy (300 coinów)
- zwiększenie pojemności surowców które można zrabować o 50%
- zwiększenie pojemności spichlerza o 50%
To nie wszystko tyle zauważyłem po dosłownie jednej godzince gry.