Płyta główna Asrock, karta graficzna Gigabyte - dziwny problem

W komputerze mojego kolegi padła płyta główna. Poprosił mnie o pomoc w tej sprawie i po namyśle poleciłem mu żeby kupił płytę ASROCK G41C-GS. Niestety tutaj się pojawia problem, gdyż jak wszystko się podłączy i zainstaluje się Windowsa 7 (legalna wersja z MSDN, nie żaden nie wiadomo jaki syf) i wyłączy się komputer i odetnie mu się zasilanie (poprzez przycisk na zasilaczu lub wyjęcie kabla) i włączy się go po chwili ponownie to podczas ładowania systemu zawiesza się na napisie "Trwa uruchamianie systemu Windows" (nawet grafika się nie pojawia). Po kilku restartach (z reguły 3 lub 4) Windows normalnie się uruchomi. Sprawdziłem RAM - okazał się sprawny, inny zasilacz - nie pomogło, skanowanie dysku - żadnych błędów. Podłączyłem do tego komputera kartę graficzną Gainward Geforce 9500 GT i problem nie występuje. Kartę z tego komputera (Gigabyte 9600 GT) podłączyłem do innego komputera i grałem przez godzinę w GTA IV i nie było żadnego błędu (był tam zainstalowany Windows XP). Moje pytanie brzmi: co jest? Czy płyta jest w jakiś sposób uszkodzona czy może karta graficzna? Dodam, że na płycie jest wgrany najnowszy bios. Poza tym, czy procesor może mieć tu coś do gadania? Dokładna specyfikacja:

Płyta główna: ASROCK G41C-GS

RAM: Kingston 2 GB KHX6400D2K2

Procesor: Core2Quad Q6600

Dysk: Segate 320 GB

Karta graficzna: Gigabyte GV-NX96T1GHP (Rev.2.0) - Gigabyte 9600 GT 1GB

Zasilacz: iBOX 400W

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

Jesteś pewny że system windows został poprawnie zainstalowany?

Tak. Instalowałem go kilka razy. Raz nawet instalowałem wszystkie aktualizacje jakie są możliwe. Poza tym instalowałem go na 3 innych laptopach i działa po dziś dzień.

Dodam, że przed chwilą zainstalowałem Windowsa XP SP3 i sytuacja jest taka sama. Po odcięciu zasilania i próbie włączenia zawiesza się na ekranie ładowania i dopiero po kilku resetach uruchamia się normalnie.

Podłączyłem do tego komputera Radeona HD4850 mojego kolegi i problem nie występuje. Podsumowując uznałem, że wszystkiemu jest winna wadliwa karta graficzna. Teraz pytanie jaką grafikę do tego komputera kupić. Ma być nowa i w cenie maksymalnie do 280 PLN. Oto propozycje jakie zanalazłem: http://www.ataniej.pl/sapphire-amd-radeon-hd6670-1024mb-ddr5_128bit-dvi_hdmi_dp-pci-e-_800_4000_/44355/produkt/142/ http://www.ataniej.pl/vertex-ati-radeon-hd4850-1024mb-ddr5_256bit-dvi_hdmi-pci-e-_625_3600_/11290/produkt/142/ czy może sporo tańszy http://www.ataniej.pl/vertex-amd-radeon-hd6670-1024mb-ddr3_128bit-dvi_hdmi-pci-e-_800_1334_/11333/produkt/142/ ?

do 280 zl nie kupisz zadnej normlanej grafiki do gier i to nowej . Bo zaczynaja sie od 400+ w gore . ale Jezeli chcesz nowa to jedyne sensowne wyjscie to ten radeon 4850..., karta do gier musi miec minimum 256 bit szyne :)

i po co odlaczacie zasilanie w komputerze nie mam pojecia ?? jakas moda ? i lepiej oddac do serwisu zaplacic 50 czy 100 zl...

Komputer jest podłączony do zasilania przez listwę, która jest wyłączana gdy nie pracuję. Zawsze jakieś zabezpieczenie przed burzą czy jakimś przepięciem. W sumie nie chodzi o to, żeby była to grafika jakaś wybujana do gier, tylko żeby była wydajniejsza od tego 9600 GT. A czy 400W wytrzyma Q6600 + Radeona 4850?

Komputer jest podłączony do zasilania przez listwę, która jest wyłączana gdy nie pracuję. Zawsze jakieś zabezpieczenie przed burzą czy jakimś przepięciem. W sumie nie chodzi o to, żeby była to grafika jakaś wybujana do gier, tylko żeby była wydajniejsza od tego 9600 GT. A czy 400W wytrzyma Q6600 + Radeona 4850?

bez problemu.... chlopie listwa jest po to ze jezeli bedzie przeciazenie wywala bezpieczniki i kompu nic sie nie dzieje....gratuluje myslenia jak i reszcie osob , ktore w ten sposob postepuja

Sagan masz http://www.komputronik.pl/product/124976/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Radeon_6670_MSI_1GB_DVI_HDMI_DP_PCI_E_.html za 309zł. Sam mam taką i jestem z niej zadowolony. Bardzo niskie temperatury i wysoka wydajność. A ten problem z kartą graficzną to możliwe że karta nie współpracuje z jakimś podzespołem w kompie.

Sagan masz http://www.komputron..._DP_PCI_E_.html za 309zł. Sam mam taką i jestem z niej zadowolony. Bardzo niskie temperatury i wysoka wydajność. A ten problem z kartą graficzną to możliwe że karta nie współpracuje z jakimś podzespołem w kompie.

wysoka wydajnosc do czego ? bo raczej nie gier :) karty 128 bit nie sa do gier a co najwyzej oladania filmow ;) do tego za ta cene mozna miec 4870 ;] uzywke na allegro

http://allegro.pl/piekny-asus-hd-4870-512-mb-gddr5-i2855706970.html ;] a wydajnosc w porownaniu do tych wszystkich co wymieniliscie ma x10

@Kyre

Moge się z tobą zgodzić że lepiej brać 4870, ale 128 bit nie są do gier? Wiedźmin 2 na ultra przy 32-33 fps na grafice 128bitowej, więc nie opowiadaj głupot jak masz niedokładne informacje.

Bierz 4850 albo coś powyżej Sagan.

Oj sorrki nie zauważyłem że MSI ja mam Radeon 6670 HD a takowego nie znalazłem.

W komputerze mojego kolegi padła płyta główna. Poprosił mnie o pomoc w tej sprawie i po namyśle poleciłem mu żeby kupił płytę ASROCK G41C-GS. Niestety tutaj się pojawia problem, gdyż jak wszystko się podłączy i zainstaluje się Windowsa 7 (legalna wersja z MSDN, nie żaden nie wiadomo jaki syf) i wyłączy się komputer i odetnie mu się zasilanie (poprzez przycisk na zasilaczu lub wyjęcie kabla) i włączy się go po chwili ponownie to podczas ładowania systemu zawiesza się na napisie "Trwa uruchamianie systemu Windows" (nawet grafika się nie pojawia). Po kilku restartach (z reguły 3 lub 4) Windows normalnie się uruchomi. Sprawdziłem RAM - okazał się sprawny, inny zasilacz - nie pomogło, skanowanie dysku - żadnych błędów. Podłączyłem do tego komputera kartę graficzną Gainward Geforce 9500 GT i problem nie występuje. Kartę z tego komputera (Gigabyte 9600 GT) podłączyłem do innego komputera i grałem przez godzinę w GTA IV i nie było żadnego błędu (był tam zainstalowany Windows XP). Moje pytanie brzmi: co jest? Czy płyta jest w jakiś sposób uszkodzona czy może karta graficzna? Dodam, że na płycie jest wgrany najnowszy bios. Poza tym, czy procesor może mieć tu coś do gadania? Dokładna specyfikacja:

Płyta główna: ASROCK G41C-GS

RAM: Kingston 2 GB KHX6400D2K2

Procesor: Core2Quad Q6600

Dysk: Segate 320 GB

Karta graficzna: Gigabyte GV-NX96T1GHP (Rev.2.0) - Gigabyte 9600 GT 1GB

Zasilacz: iBOX 400W

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.