Początek gry w World of Warcraft

Potrzebuje pomocy z podjęciem decyzji o kupnie Wow'a. Myśle o tym cały czas i nie moge się zdecydować, aktualnie gram w GW2 ale brakuje mi wspólnych instancji z różnymi ludźmi. ( prócz rajdów już mało robi się dungeony) Mam wiele pytań odnośnie tego tytułu.

- Czy wow jest faktycznie tak dobry jak mówią?

- Czy jeżeli nie lubie wnikać w ten klimat i czytać o Lore to szybko się zaaklimatyzuje?

- Czy wow ma fajne i ciekawe instancje nie tylko związane z Lore ale także z mechaniką?

- Jak wygląda end-game?

Chce od razu kupić gre z dodatkiem by odpalić booster na 100lvl. Chce od razu poczuć choćby odrobinę tego end-game. Jednak co polecacie mi by jako nawy gracz mógł łatwo zapoznać się z grą? Dołączenie do jakiejś polskiej gildii czy może jakiś zbiór poradników? Zaczynałem zabawę na koncie free to play jednak uważam że to co jest kwintesencją mmo to jego end-game.

Zrób sobie z kimś RaF-a i zażądaj za to połowy wartości tokena(minimum).

RaF = Zaproszenie znajomego do gry

Poczytaj jakie bonusy to daje i jak to zrobić.

Battlechest to 7,5 euro do tego Legion to jakieś 28 euro.

Ja osobiście nie gram już w WoWa, od 6 miesięcy gram tylko w Black Desert Online, ale WoW ma instancje we właśnie takiej formie jakiej chcesz. W klimat warto wniknąć bo to jedna z rzeczy które powinny gracza trzymać przy grze.

Potrzebuje pomocy z podjęciem decyzji o kupnie Wow'a. Myśle o tym cały czas i nie moge się zdecydować, aktualnie gram w GW2 ale brakuje mi wspólnych instancji z różnymi ludźmi. ( prócz rajdów już mało robi się dungeony) Mam wiele pytań odnośnie tego tytułu.

- Czy jeżeli nie lubie wnikać w ten klimat i czytać o Lore to szybko się zaaklimatyzuje? 

- Czy wow ma fajne i ciekawe instancje nie tylko związane z Lore ale także z mechaniką?

- Jak wygląda end-game?

Chce od razu kupić gre z dodatkiem by odpalić booster na 100lvl. Chce od razu poczuć choćby odrobinę tego end-game. Jednak co polecacie mi by jako nawy gracz mógł łatwo zapoznać się z grą? Dołączenie do jakiejś polskiej gildii czy może jakiś zbiór poradników? Zaczynałem zabawę na koncie free to play jednak uważam że to co jest kwintesencją mmo to jego end-game.

Ten sam temat już chyba z setny raz. Poszukaj trochę na forum to nie boli.

To i ja mam kilka pytań. WoWa kupie na 99%, chyba, że odpowiedzi na pytania będą na tyle skrajne, że mnie zniechęcą. Pytania są trochę z innej beczki.

1. Czy grając samemu jest sens zaczynać?(wiadomo, gildia potrzebna, jednak wiele z nich wymaga stałego siedzenia na TS'ie co dla mnie, w obecnej chwili, jest niemożliwe). Nie przeszkadza mi robienie questów samemu kiedy w międzyczasie czekam na grupę żeby pójść na instancje, więc..czy gildia jest "must have"? Sam sobie odpowiem, bo logiczne jest, że z biegiem czasu jednak komunikacja jest potrzebna, ale mam wrażenie, ze do pewnego momentu każdy w party zna swoją rolę i komunikacja jest wtedy tylko w celach towarzyskich.

2. Na jakim serwerze najlepiej zacząć? Nie chodzi mi o największą ilość Polaków, chodzi mi o przystępne ceny jak i brak pustek na serwerze. Spokojnie mógłbym dołączyć do anglojęzycznej gildii.

3. Za każdym razem mam wrażenie, że jest już za późno dla nowych graczy, takich jak ja, którzy NIGDY wcześniej nie mieli kontaktu z WoWem. Ilość kontentu wydaje się tak duża, że aż za duża. Uda mi się nie ciśnąć, a jednocześnie nadrobić wszystkie instancje, rajdy i jednocześnie nadrobić lore, żeby nie zajmowało mi to dziennie połowy doby, a dodatkowo, uwaga, dobrze się bawić?

4. Czy starzy wyjadacze mnie nie zjedzą za potknięcie w instancji? Ha, chodzi mi raczej o mentalność graczy. Czy w granicach rozsądku wybaczają błędy, czy wiecznie chodzą ze spiętymi pośladkami, jak zginą, bo nie zdążę kogoś wyleczyć.

5. Właśnie..leczyć. Bardzo lubię grać supportami i logiczne było dla mnie zrobienie priesta, jednak widziałem, że i druid, mnich, paladyn jak i szaman spełniają rolę wsparcia. Po zakupie gry, kiedy mam ochotę grać w 100% supportem(no może w 99%, chciałbym móc sam zrobić quest :D ) opłaca się wybrać kogoś innego niż priest? (powiedzcie, proszę, że nie muszę brać druida, ta klasa jakoś mi nie siedzi).

1. Na jakieś top raidy lepiej mieć gildie, przez premade looking for raid, możesz się nie dostać na ten raid albo wywalą cie za jakąś głupotę (po za tym chore progi gsu czasami).
2. Nie ma czegoś takiego jak pustki na serwerze, wszystko jest robione cross-realm (jak brakuje na twoim realmie ludzi, to dokoptują ci z innego) co do cen, nie patrzyłem na to zbytnio, sam grałem na Outland (bo chciałem spotkać Pilav'a i mu nakopać).
3. Nadrobić rajdy czy i instancje z poprzednich dodatków jest ciężko, chyba że znajdziesz twinków (tacy którzy nie wbijają max lvl tylko np 70 i grają na contencie z tego dodatku, robią pvp, raidy itd). Możesz te raidy nawet zrobić na max lvlu (ludzi chodzą po achievementy lub transmogi) ale są one znerfione + nie ma skalowania poziomu (więc będize gg ez).
4. Na dungeonie raczej nie a z rajdu mogą cie wywalić (na to już nie ma reguły, kwestia człowieka).
5. Wszyscy healerzy są dobrzy na te porę właściwie. Rshaman trochę może odstawać na arenach (nie jestem pewien, nie wszystko pamiętam), ale priesty, druid, holy paladyn, wszystko jest w jak najlepszym porządku, wybierasz co chcesz i nikt cię nie wykluczy ze względu na wybór klasy.

- Jak wygląda end-game?